fredag 30 december 2011

Grannlaga uppgift utse nämndemän

I dagarna har media tagit upp nämndenannafrågan igen.de politiskt tillsatta nämndemännen ddras över en kam. Det är fel. Det är inte fel på alla nämndemän bara för att några kanske har fått uppdragetutan att ha de förutsättningar som krävs för att axla ansvaret. Att utse nämndemän kräver omdöme. Dagens system är bättre än att slumpa ut uppdraget bland befolkningen eller att låta någon annan samhhällsorganisation ta över.

måndag 26 december 2011

Åtta julskinkor

Radion basunerade ut strax före jul att kunderna väljer ekologiska julskinkor till jul, men just inte annars. Tack vare att kunderna köper mindre skinkor så klaras efterfrågan. Då får man ut åtta skinkor på en gris! Åtta skinkor! Det är nästan så att Särimer får slånga sig i väggen.

lördag 24 december 2011

En riktigt God Jul!

I dag är det bara en blogghälsning som passar riktigt bra och det är att önska alla besökare en riktigt God Jul!

torsdag 22 december 2011

Det fria ordets försvarare måste försvaras

I går kom domen mot de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. De straffades hårt för sina insatser för det fria ordet, för att föra ut hur världen ser ut och hur den borde se ut genom ord och bild.

Jag hade tyvärr svårt att kommentera den hårda domen igår, eftersom jag använde merparten av dagen till att arbeta med den svenska yttrandefriheten genom Yttrandefrihetskommittén.

Självklart är domen djupt orättvis. Granskande media, oavsett från vilket land de än kommer, är en förutsättning för en demokrati.

Vi måste alltid försvara det fria ordet och dess representanter. Om vi inte gör det, då tror vi inte på demokrati och mänskliga rättigheter.

onsdag 21 december 2011

Mycket lite går av stapeln

I morse var det dags igen. P1 Morgon hade ett inslag, där reportern pratade om något som skulle "gå av stapeln". Så var det självklart inte. Arrangemanget skulle ske. Det finns bara vid två tillfällen som uttrycket är rätt. Det ena är vid stapelavlöpning av fartyg, det andra i brädgårdssammanhang. Fulla brädgårdsarbetare kan gå av stapeln.

Språkpoliserna har mycket att göra.

tisdag 20 december 2011

Sagt och gjort

Ibland är saker och ting lättare sagt än gjort. Men det finns också saker som faktiskt är sagt och gjort. På riksdagens hemsida finns en rubrik "sagt och gjort" om riksdagsledamoten Inger Fredriksson, det vill säg jag. Där finns sådant med som gjort att jag har hamnat i riksdagsprotokollet.

En del hann jag med under mina två månader i riksdagen.

Så styrs Kullbergska bäst

I dag har jag, Mattias Claesson (C), Marie-Louise Forslund Mustaniemi och Joha Frondelius, båda (KD), ett svar på landstingsmajoritetens inlägg i Katrineholms-Kuriren om Kullbergska sjukhuset.

måndag 19 december 2011

Bygg inte på Djulö gärde

I onsdags beslutade kommunstyrelsen om den fördjupade Översiktsplanen för Stora Djulö. Jag har upptagen av sammanträde med presstödsnämnden i Stockholm, så jag hade inte möjlighet att delta i överläggningen och beslutet.

Centerpartiets linje, som delvis redovisas av Katrineholms-Kuriren i dag, är klar. Vi vill inte att det ska byggas på Djulö gärde.

Så här skriver vi i reservationen:

Om Fördjupning av översiktsplanen för Stora Djulö säteri med omgivningar, Katrineholms kommun

Centerpartiet delar uppfattningen som förs fram i planen, nämligen att Stora Djulöområdet är Katrineholms största rekreationsområde. Området har stor betydelse för friluftslivet och för olika aktiviteter som främjar hälsan. Inte minst innehåller området viktiga promenadstråk.

Men Centerpartiet vill också poängtera vikten av att bevara jordbrukslandskapet kring Stora Djulö. Det öppna landskapet är viktigt ur såväl produktions- som kulturhänseende, men framförallt utgör det en vilsam, grön lunga för stressade stadsbor.

Det stadsnära jordbrukslandskapet med sina höga kulturvärden riskeras, om byggandet av Djulö gärde inleds. Att ta ”bara lite i kanten” har ofta visat sig leda till en fortsättning. Centerpartiet vill inte äventyra det framtida jordbruket på Stora Djulö och säger därför nej till delen av planen som omfattar bostadsbebyggelse på Djulö gärde öster om Furuliden.

Centerpartiet yrkade i kommunstyrelsen att planen arbetas om, så att jordbruksmarken bevaras genom att förslaget om bostadsbebyggelse på Djulö gärde öster om Furuliden utgår."

söndag 18 december 2011

Mer julmusiksmarinad

Trots att jag inledde julförberedelserna med en god dos julmusik i samband med första advent och i kyrkan i Flodafors, kändes det som om det behövdes ännu mer julmusiksmarinad för att vara klar för "dopparedan". Så stegen gick mot Katrineholms kyrka, där två Sköldingekörer (Sköldinge kyrkokör och Amicorum) gjorde ett gästframträdande.

Med extranumret Adams julsång blev det hela Perfekt! Solisten John Kinell behövde ingen förstärkning. Hans röst nådde in i alla hjärterum och ut till alla ju(b)lande celler.

(Om någon vill blanda sin egen julmusikmarinad, så finns det många Youtubelänkar med Adams julsång. Exempelvis den här!)

Min bil tålde inte bensin

Läser i Dagens Nyheter artikeln med rubriken "Min bil tålde inte sprit".

Bilen i artikeln är ungefär en sådan som jag har, men min bil tålde inte bensin ungefär så här års för ett år sedan. Jag kör på etanol och hade i hastigheten inte hunnit tanka innan jag gav mig av på min resa mot Nyköping. Det skulle väl inte vara några problem att tanka etanol där, tänkte jag. Men det var det. Där det fanns etanol, var den avstängd. Jag valde därför oklokt nog att inte köra vidare i jakten efter etanolen, utan tankade bensin.

Detta gjorde min bil förvirrad. Den ville helst inte starta. För säkerhets skull stod den i garaget och då jag tänkte att startproblemen kanske hade med batteriet att göra, begärde jag starthjälp av bilbärgningen. Garaget fylldes med bensinavgaser, bilbärgaren plågade bilen och så... startade den! Fel på batteriet var det nog inte. Däremot var problemet detsamma vid nästa tur, eller otur, med bilen..

En bil som man inte vet när den går eller om den går, kan man inte ha. Därför var nästa åtgärd ett verkstadsbesök, där man efter ganska många om och men fann på att bilen blev förvirrad av att alla värden inte stod rätt till i bränsletillförseln.

Jag tror alltså inte att det var problem med spriten, snarare med bensinen, som utlöste det hela.

lördag 17 december 2011

Fast lite flitig har jag varit

Det blev inte bara mys med tung lagtext och författningsförklaringar, utan också lite annat. Nu har jag bakat ut en surdeg och det känns riktigt bra.

Bröd blev det dock inte, utan det var en arbetsmässig surdeg. Det är bara så skönt!

Dag som gjord för mysfilt och god bok

I dag tycks det aldrig bli riktigt ljust. Det får bli ljus i stället, helst en god bok och en mysfilt också, men först... ett antal sidor handlingar inför Yttrandefrihetskommitténs sammanträde på onsdag.

Hm, men sen!

fredag 16 december 2011

Inte bättre förr...

Åsa Moberg, vass skribent och krönikör i Dagens-Nyheter, tar i dagens krönika upp (S)-ledaren Håkan Juholts och författaren Jerker Virdborgs e-postande, som redovisades i söndagens DN.

Åsa Moberg konstaterar att det inte var bättre förr och att Juholt förskönar i sin historiebeskrivning.

Allra bäst, kanske, är formuleringen: "Det är bättre att vara känd i Oskarshamn som en som ofta glömmer tanka än att vara känd i hela landet som en som ofta glömmer tänka."

Vad mer behöver sägas?

torsdag 15 december 2011

Ger girigheten ett ansikte

Jörgen Danielsson gör det igen. Han ger girigheten ett ansikte, när han enligt Eskilstuna-Kurirens rapportering ansöker om politikerpension från Eskilstuna kommun från och med 1 januari 2012.

Vanliga människor får inte pension om de har ett arbete. Socialdemokraten Jörgen Danielsson gick från kommunalrådsposten till Landstinget Sörmland, där han först var vice ordförande i landsstingsstyrelsen och så småningom blev landstingsstyrelsens ordförande och landstingsråd. Han avgick under valrörelsen, eftersom han blivit påkommen med att ha fördelat om arvodena så att han skulle få mer själv. För att fortsätta att få mer själv, drog han ut på den formella avsägelsen så länge som det var möjligt.

Det är många turer kring denne Danielsson och vad jag vet så jobbar han, eller har jobbat, som pressansvarig inom Socialdemokraterna med knytning till riksdagen.

Kanske har detta uppdrag tagit slut, kanske behöver Danielsson pengarna bättre än Eskilstuna kommun gör. Det kan finnas många anledningar till att Jörgen Danielsson har sett sig nödsakad att söka försörjningsstöd från kommunen i form av en politikerpension.

Men det är ett verkligt hån mot alla som slitit och släpat på olika sätt och som kanske, på sin höjd får en fjärdedel av Danielssons pension varje månad.

En sak är dock säker: Pengar går inte att äta!

Satsa långsiktigt på Kullbergska

I dag har jag och Mattias Claesson (C) tillsammans med Marie-Louise Forslund Mustaniemi och Joha Frondelius, båda (KD), ett debattinlägg i Katrineholms-Kuriren om att långsiktiga satsningar på Kullbergska sjukhuset är nödvändiga.

onsdag 14 december 2011

Regionfrågan till fullmäktige

I elfte timmen blir det bråttom. Bråttom att fixa till en ansökan om regionbildning. I brådskan, utöver den brådska som alltid kommer lagom till Jul, ska kommunerna säga sitt om frågan.

Jag och Centerpartiet tycker att frågan är så viktig att den ska lyftas till kommunfullmäktige för debatt och för att invånarna, katrineholmarna och sörmlänningarna, ska få veta vad politikerna tycker och höra diskussionen.

Nu blir det så, om än i efterskott, eftersom jag skrev en interpellation om frågan.

tisdag 13 december 2011

Sprängstoff...

Ja, det brukar ju heta om riktigt heta nyheter att de är sprängstoff!

Nu har jag blivit "sprängstoff" i ett nyhetsbrev som ges ut av KCEM, som ska tydas som KompetensCentrum(för)EnergetiskaMaterial.

Nyhetsbrevet uppmärksammar den riksdagsmotion jag skrev om behovet av en samlad satsning på explosivteknik.

Lång dags färd mot natt...

... brukar jag skriva när kommunfullmäktige i Katrineholm har pågått fram till 23 och därutöver.

I går var det så dags igen. Trots att arbetsordningen förändrats och talartiden kortats, så märktes ingen förändring. Ärendena var för många och många av dem krävde debatt.

Dessutom fick ledamöterna, liksom åhörarna, inte några pepparkakor. Sådant straffar sig direkt!

måndag 12 december 2011

Klimatet vinnare i Durban

I Köpenhamn gick det inte, efter Durban finns förutsättningarna att nå ett världsomfattande klimatavtal. Åtminstone är en färdplan antagen, och det var mer än de flesta vågade hoppas på.

Sveriges miljöminister Lena Ek (C) jublar och hon gör det med rätta.

Nu är det inte bara lucia som kommer med ljus i mörkret. Förhandlingarna i Durban bidrar till ett ljus för världen.

Skriver om 13-timmarsfastan

I dag är min krönika inför i Katrineholms-Kuriren om att Socialdemokraterna och Moderaterna i Katrineholm ökar målet för nattfastan från dagens elva timmar till 13.

Ökningen genomförs för att man inte kan nå målet!

Det är självklart heltokigt, och jag hoppas att vi kan starta en proteststorm så att beslutet ändras.

söndag 11 december 2011

Nu tomtar det till sig!

På torsdag är det dags för Tomtetorsdag. Det är en tradition som, liksom alla traditioner, måste firas!

Vissa delar är fasta och redan fixade, inbjudan exempelvis på julkort som Posten redan varit vänliga nog att dela ut. (De förstod säkert att här gällde det inte att bry sig om att frimärkena var långsamma.)

En annan fast del, fast som måste förnyas varje gång, är en julsång. Igår, när jag hade dammsugaren i ett fast grepp, kom inspirationen!

Alstret lär inte rendera något Nobelpris, fastän det är uppseendeväckande konstigt. Möjligen kan det roa de sjungande damerna. Jo, det tror jag säkert. De brukar inte vara omöjliga, när det tomtar till sig med Centerkvinnorna i Stora Malm.

Tomtar från ifjol.

lördag 10 december 2011

Det kunde ha varit jag...

Nyss läste jag om centerriksdagsmannen Per Åsling, som hade tryckt fel i den viktiga voteringen om insynen i konungahusets ekonomi. Genom trycksfelsnisse (ja, hans pappa kallades i alla fall Nisse ibland), så vann den samlade oppositionen över regeringen.

Det kunde mycket väl ha varit jag som hade tryckt fel. Under mina två månader i riksdagen hann jag med ungefär sex voteringar. Vissa frågor krävde inga knapptryckningar alls, andra innehöll procedurer med flera omröstningar med framtagande av motförslag. För att det skulle bli rätt gällde det att veta när man skulle avstå och när knappen skulle vara grön för ja.

Nu var jag inte med om att avgöra några ödesfrågor och jag röstade som jag skulle vid alla tillfällen. Men det krävdes koncentration för att veta om det var huvudvoteringen som det handlade om eller om talmannen fortfarande arbetade med att ta fram ett motförslag till huvudförslaget från de fyra olika reservationerna...

Lyckligt liv utan manualer

Det är roligt med Nobelpris och nobelpristagare. Ibland är vetenskapen så svårbegriplig att jag håller med min farmor som en gång sa: "hur ska de få plats med allt i huvudet", fastän uttalandet då handlade om barnbarnens fortsatta studier på en något högre nivå.

I dag delas det delade fysikpriset ut till Saul Perlmutter. Dagens Nyheter uppmärksammar fysikprismottagaren med en helsida i tidningen. Där framgår det att Perlmutter är fascinerad av manualer.

"Jag älskade manualer", säger Saul Perlmutter, "till exempel minns jag manualen för en folkvagnsbuss som vi köpte när jag var åtta år. Jag tyckte det var väldigt konstigt att det inte fanns en liknande manual som förklarade hur hela världen fungerade."

Karin Bojs, vetenskapsredaktör på DN, försöker få till det att Perlmutter skapat en sådan manual, men blir bestämt avvisad.

"På sin höjd har jag skrivit en sida i manualen för universum. Men som vuxen har jag också förstått att man kan leva ett lyckligt liv utan att ha manualer för precis allting."

Tänk så vis en Nobelpristagare kan vara!

fredag 9 december 2011

Juholt "manstreamar"

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt gästade Katrineholm i går. Katrineholms-Kuriren beskriver utförligt besöket på en sida. Texterna illustreras med bilder på män. Möjligen kan en välvillig tolkning avslöja en kvinna som vänder ryggen till, men annars är det män, män, män.

En bild säger mer än tusen ord. Juholt "manstreamar"!

torsdag 8 december 2011

Kvinnornas fredspris

Jag har uppmärksammat det tidigare, och jag gör det gärna en gång till, att i år är det kvinnorna som får Nobels fredspris.

Dagens nyheter har i dag en mycket läsvärd artikel om en av de prisbelönta kvinnorna, Leymah Gbowee. I artikeln, som jag inte kan hitta på nätet, men det kan bero på att jag söker dåligt, beskrivs hur kvinnorna i Liberia tröttnade på de ständiga krigen och protesterade genom att sätta sig ned vid fiskmarknaden i Monrovia.

"Jag tror att kvinnor har en viktig roll att spela i fredsprocesser. Vi tillför andra idéer och har en annan världsbild när det gäller hela diskussionen om fred och säkerhet", säger Leymah Gbowee i artikeln.

Hon förklarar också varför Nobelpriset varit viktigt att få:

"Nu kommer folk att lyssna mer uppmärksamt. Varje uttalande når en större publik. Det är det som är så vackert med ett Nobelpris".

Jag kan bara instämma, det är väl formulerat och sant!

Övriga kvinnor som delar årets Nobelpris är Ellen Johnson Sirleaf och Tawakkul Karman.

Biltema till Katrineholm

I dag presenteras i en artikel i Katrineholms-Kuriren, att företaget Biltema etablerar sig på Lövåsen i Katrineholm.

Det är självklart roligt att Östra förbifarten blir en magnet för nya etableringar.

Fast en fråga inställer sig, varför var det Göran Dahlström (S) som presenterade nyheten och inte Lars Härnstsröm (M), som enligt arbetsfördelningen ska ha hand om näringslivsfrågorna i Katrineholms kommun?

onsdag 7 december 2011

Tillbaka i kommunvardagen

Igår kväll hade Centerpartiets riksdagsgrupp sin årliga julfest. Platsen var Läkarsällskapets anrika lokaler. Maten var riklig och underhållningen god. Men det är bara att inse; det var min sista insats som "riksdagsledamot" för i år.

Nu är jag tillbaka i kommunvardagen bland interpellationer och motioner, yrkanden och reservationer.

Allt har sin tid. Det finns mycket att göra i kommunpolitiken också.

tisdag 6 december 2011

Långt kvar till hälften var

I helgen var jag hos Fogdöns Centerkvinnor och bidrog till deras 60-årsjubileumsfirande. Jag påpekade bland annat i mitt lilla högtidstal att det är långt kvar till hälften var. Här följer pressmeddelandet som jag gjorde:

"- Vi måste synliggöra skillnaderna och orättvisorna i samhället för att kunna göra något åt dem. Det är fortfarande långt kvar till hälften var och det gör att Centerkvinnorna har ett viktigt uppdrag även under kommande åren, sa riksdagsledamot Inger Fredriksson (C), när hon gästade Fogdöns Centerkvinnors 60-årsjubileum.

Inger Fredriksson är riksdagsledamot från Sörmland, men också ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse. Centerkvinnorna, som är Sveriges största politiska kvinnoförbund, har ett tydligt jämställdhetsfokus i sitt arbete.

- Centerkvinnornas mål är ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar har samma grundförutsätt¬ningar att förverkliga sig själva och sina drömmar. Jämställdhet är en förutsättning för en rättvis fördelning av resurser i samhället, säger Inger Fredriksson.

Centerkvinnorna har också lagt en rad förslag för att vässa jämställdhetsarbetet.

- Inom skolområdet föreslår vi bland annat att medveten pedagogik ska användas i förskolan, grundskolan och på gymnasiet för att bryta könsnormer. Vi vill ha en jämn könsfördelning bland alla yrkeskategorier i skolan och ge lärarna bättre verktyg i arbetet genom att stärka kunskaperna om genus i lärar- och fortbildning.

- Det finns många områden i samhället som är viktiga att arbeta vidare med. Skolan har dock en grundläggande betydelse för den enskilde. Sedan är det politikernas ansvar att forma samhället, så att vi får ett samhälle där vi tar hälften var av ansvar och resurser.

På plats i Fogdö bygdegård, där jubiléet ägde rum.

måndag 5 december 2011

Utsläppen behöver minska mer

I dag är min och miljöminister Lena Eks debattartikel införd i Katrineholms-Kuriren.

söndag 4 december 2011

Sverige behöver mål för jordbruket

I veckans nummer av tidningen Sörmlandsbygden, hade jag följande insändare införd:

Sverige behöver mål för jordbruket

Under mina snart två månader i riksdagen och som ledamot av riksdagens Miljö- och jordbruksutskott har jag fått många rapporter om den svenska modernäringen. På många områden är jordbruket framgångsrikt. Samtidigt sjunker vår självförsörjningsgrad, när exporten ökar.

Sverige har satt upp mål för den ekologiska odlingen och på olika sätt fått den att växa mot det uppsatta målet.

För den moderna, miljövänliga odlingen och för jordbruket i övrigt finns inga uppsatta mål. Produktionen får fortsätta att minska. Konsumenterna har märkt detta bland annat genom bristen på svenskt smör i butikerna, vilket i sin tur beror på att mjölkproduktionen sjunker.

Sverige behöver sätta upp mål för det svenska jordbruket och arbeta mot dem. Det är riksdagens ansvar mot de svenska jordbrukarna och mot de svenska konsumenterna att göra det.

Inger Fredriksson (C)

lördag 3 december 2011

Gillar sänkning av restaurangmomsen

I går gav sig Alliansens riksdagsledamöter i Sörmland ut på en länsturné. Sista stoppet på resan var i Nyköping, där vi besökte den indiska restaurangen Tandoori House.

Restaurangägaren där hade varit med om mycket tråkigheter, men nu var han glad över Alliansregeringens förslag om att sänka restaurangmomsen. Det skulle ge honom möjligheter att anställa och att justera priserna.

Det är en annan sida av myntet än den bild Socialdemokraterna ger med sitt nedsättande tal om "krogmomsen".

fredag 2 december 2011

Åsa Romson missade nästan miljödebatten

Katrineholms-Kuriren tar i dag i sin ledare upp miljödebatten, som hettar till allt mer ju närmare dagen kommer, då politikerna tar över förhandlingarna i Durban i Sydafrika.

Ledarskribenten citerar bland annat Åsa Romson, Miljöpartiets ena språkrör.

Det är ju gott så att hon hinner uttala sig om de viktiga miljöfrågorna och om vikten av att nå framgång i Durban. Men att hon samtidigt närmast missar debatten med miljöminister Lena Ek (C) i riksdagen, gör inte insatsen helt trovärdig.

Nu hann Åsa Romson ta plats i riksdagen innan det var hennes tur att gå in i debatten om den egna interpellationen om mätmetoder för utsläpp. Miljöminister Lena Ek (C) hann dock läsa ganska mycket av svaret innan interpellanten angjorde plenisalen och Romsons fråga besvarades.

Även när det gällde interpellationen från Jens Holm (V) om den svenska hållningen i förhandlingarna i Durban, så nöjde sig Åsa Romson med att göra ett inlägg. När debatten sedan fortsatte, efter riksdagens frågestund med statsråden, då fanns hon inte kvar i salen, när det var henens tur på talarlistan.

Det är som sagt olika när det är intressant för Miljöpartiet att diskutera med miljöministrar.

torsdag 1 december 2011

Debut i talarstolen

Ska man upp i riksdagens talarstol, så kan man lika gärna göra det ordentligt. Eftersom jag hade sparat debuten så länge, så förberedde jag mig för flera interpellationer.

Med traditionell husmanskost i magen, ärtsoppa med fläsk, gjorde jag ett inlägg i debatten om kastrering av smågrisar, där landsbygdsminister Eskil Erlandsson fått frågan från Sara Karlsson (S) om när ett förbud kommer.

Nästa debatt för min del handlade om alla de interpellationer som ställts till miljöminister Lena Ek. Det var lite olika, som jag brukar säga. Det handlade om kärnkraft, om stresstester av kärnkraftverk, om klimatstatistik, förberedelser inför Durban och slutligen om miljömålen för matavfall.

Interpellationsdebatterna kan avnjutas via riksdagens hemsida.

Farligt nicka till...

Hörde på vetenskapsradion i morse, att fotbollsspelare som nickar ofta får en sorts hjärnskakning.

Där ser man; det är farligt att nicka till.

onsdag 30 november 2011

En hälsning från andra sidan

Under flera veckor här i riksdagen har jag tänkt att delta vid onsdagsmorgonens andakt. Ibland har det varit ett angeläget frukostseminarium som väntat, andra gånger har jag varit på tåget. I dag var sista chansen.

Inför andakten tar jag slumpvis en psalmbok från hyllan. Jag tar plats i rummet och slår upp psalmboken. Innanför pärmen finner jag programmet från minnesstunden över avlidne riksdagsledamoten Jörgen Johansson, Västmanland.

Det kändes verkligen som en hälsning från andra sidan.

Å andra sidan var hela andakten, ledd av Ulrika Carlsson, en god början på dagen med många av de vackra psalmerna som bereder väg för Juldagen.

tisdag 29 november 2011

Morfars grisar

Morfars grisar tittar glatt på mig från väggen mitt emot min dataskärm. Det känns uppfriskande inför veckans övningar, som nog kan innehålla fler grisar.

måndag 28 november 2011

Raggningsreplik

I det växande tidningsberget av "ska läsa sen", hittade jag i går Per Ahlmarks framgångsrika raggningsreplik från 1970-talet. Han krokade upp sin blivande brud med frågan: "Vill du se på konstitutionsutskottet?".

Det är nu inte alla som går i gång på grundlagsfrågor eller på granskning av statsråd, men i det här fallet fungerade visningen av konstitutionsutskottets lokaler i riksdagen.

I dag hade det inte varit lika lätt. Enbart de som är ledamöter i KU och handläggande tjänstemän har tillgång till den säkerhetskodade lokalen.

söndag 27 november 2011

Det är något speciellt med Advent!

Första advent ska firas i en kyrka med psalm och körsång, där helst både Dotter Sion och Advent ska finnas med.

I år besökte jag Floda kyrka, där kören bjöd på båda verken.

Den som ännu inte "marinerats i adventsmusik" kan lyssna till Otto Olssons Advent här.

Juholts samlade verk

Chefen för DN:s ledaravdelning Peter Wolodarski skriver i dag i sin söndagskrönika om Håkan Juholts 13 stora blundrar under sitt första år som partiledare för Socialdemokraterna.

13 brukar räknas som ett olyckstal. Håkan Juholt kommer säkert snart att ha lämnat det talet bakom sig. Det finns ju andra siffror än 13...

lördag 26 november 2011

I skolans egen värld

I fredags hade Katrineholms-Kuriren er artikel om att MUF inte var välkomna med bokbord på gymnasieskolorna i Katrineholm. Rektorerna som uttalade sig i artikeln ville att ungdomsförbunden och partierna skulle komma på en gång, till speciella politikerdagar och med koppling till samhällskunskapen.

Det låter tilltalande, åtminstone i skolans egen värld. I denna värld är det skolan som sätter gränserna, det är skolan som bestämmer hur det ska vara, när politikerna ska infinna sig, i vilken omfattning och hur länge.

I andra sammanhang i samhället brukar dialog vara något som framhålls. Dialog betyder att minst två parter samtalar och ges möjlighet att framföra sina synpunkter och möjligen också hittar gemensamma ståndpunkter.

Jag har i god tid före valet efterlyst dialog, framförallt med Duveholmsgymnasiet, och tagit vägen via förra förvaltningschefen. Jag blev missförstådd och det berodde möjligen på att jag inte uttryckte mig tillräckligt tydligt. Jag ville att skolans företrädare skulle försöka förstå vilka förutsättningar partierna har att leva upp till skolans förväntningar. Genom förståelse för varandra skulle det bli lättare att leva upp till varandras förväntningar. Att föra ett samtal hade ingenting med att göra hur resultatet skulle bli, men man skulle kunna förstå varandras argument.

Jag kommer förstås inte att ge upp med det. Jag tänker fortsätta att hävda att de politiska partierna kan bidra till förståelsen för vårt demokratiska system. Det finns också goda exempel från Viadidacts Medborgarskola. Det är inte fel att göra något liknande för alla gymnasieelever.

fredag 25 november 2011

Hemma hos mig igen...

Det är frasen ur en schlager som spelades på Hogstorps Vi Ungas danskurser. Jag får säga att det stämmer i mitt fall.

Nu är jag hemma igen efter riksdagsveckan och en del - OK en person - har varit orolig över vad jag gör och har gjort, eftersom jag inte har presterat något blogginlägg.

Så jag ska avslöja det. Jag har varit på sammanträde med förbundsstyrelsen för Centerkvinnorna i Sverige.

Där var det dramatik på hög nivå, då en av våra ledamöter på sin resa mot Stockholm tvingades nödlanda. Flygplansdörren gick nämligen upp med tryckfall som följd. Nu gick allt väl, men en hel del skakade blev vi alla.

Det är därför särskilt skönt att landa säkert på hemmaplan.

torsdag 24 november 2011

Trappträning

Nu har jag ett diplom till - jag har blivit en toppolitiker i riksdagen, som har bestigit riksdagshusets berg av trappor!

Utsikten från riksdagshusets tak var värt varenda steg vill jag lova!

Diggiloo på vinst och förlust

I går fick kommunstyrelsen slutligen redovisningen från fjolårets Diggiloo-arrangemang på Stora Djulö i Katrineholm.

Kommunen satsade 700.000 kronor i reda pengar plus egeninsatser i form av personer och teknik. "Plussumman" vet jag inte om den finns beräknad, men den kan vara lika stor, det är inte helt otroligt.

Katrineholms kommun fick, enligt Katrineholms-Kurirens rapportering, tillbaka ungefär hälften.

Ja, vad ska man säga? Ett arrangemang som verkligen skedde på vinst och förlust och där ingen visste var kostnaderna skulle stanna.

Roligt?

onsdag 23 november 2011

Dagens många höjdpunkter

Alla dagar är kanske inte lika spännande. Många dagar är vanliga vardagar. Men min dag i dag innehåller många höjdpunkter. Jag ska inleda med en frukost om biogasutvecklingen i Sverige, därefter väntar diskussioner i Yttrandefrihetskommittén. Jag skriver inte "heta", för det är omöjligt att veta om de kommer att bli heta. Helt omöjligt är det dock inte.

Klockan 16 är det dags för votering och på kvällen tänkter jag ansluta till Centerpartiets seminarium om regionfrågan.

tisdag 22 november 2011

Landsbygdsroman prisad

Jag har inte sett filmen, för den är inte gjord än, och jag har inte läst boken, men jag förstår att jag måste. Det är jätteroligt, tycker jag, att Tomas Bannerhed får Augustpriset för romanen Korparna.

Det är roligt för att det är en skildring av landsbygden som tar priset.

Självklart är det dessutom extra roligt att skriva detta för en bohuslänning i exil som kommer från "korpastan" Uddevalla.

måndag 21 november 2011

Rätt medicin

Lyssnar till P1 Morgon och hör en läkare och forskare berätta om hur mycket fel det blir i läkemedelslistorna vid inskrivning på sjukhuset. I genomsnitt är det fel på två mediciner.

Ja, nu uttryckte jag mig lite tokigt. Det är två fel per patient. Det är inte säkert att det är något fel på medicinerna i sig, det är "bara" så att vid varje inskrivning så är det någon medicin som kanske har glömts bort, som inte patienten inte tar längre eller som tas eller ges i en annan dos.

Två fel per person, i genomsnitt, det är inte klokt! Det kan betyda att det blir rätt ibland och att det blir ännu mer fel för vissa.

Här måste det till en bättring, självklart. Medicin kostar. Felaktig medicinering kostar ännu mer.

söndag 20 november 2011

Träna med TV

När jag googlade efter Partaj kom jag in bland TV-klippen från 1960-talet. SVT har en hel del godbitar att komma med.

Jag hittade ett klipp där Bengt Bedrups kondition mäts inför TV-programmet Träna med TV.

Det låter heldumt att träna framför TV-apparaten, men som jag minns det, så blev det en succé. Svenska folket kom på fötter.

Juholt - ett hopplöst fall

På den tiden då TV-programmen var svartvita gick det ett program som hette Partaj. I detta humorprogram gjorde Margareta Sjödin debut med repliken "Har jag gjort bort mig nu igen?".

Jag förstår inte varför jag kommer att tänka på det, när jag läser om Håkan Juholts senaste bedrift. (Eller jo, det vet jag förstås.)

En artikel i Aftonbladet skriver om partiledarens besök på GeKås i Ullared. Juholt är begeistrad. Han vill dela ut Nobelpriset till VD:n för idén att placera en sportbar mitt i avdelningen för damkläder!

Det är så man tar sig för pannan! Nobelpris? Har det inget värde längre för Socialdemokraternas partiledare? Är det kanske så att Nobelstiftelsen bör fundera en gång till om det inte är fler partiledare som inte bör bjudas på Nobelfestligheterna?

Det är den ena sidan av saken. Den andra är Juholts kvinno- och manssyn. Män är intresserade av sport, kvinnor av kläder. Punkt.

Juholt ger verkligen gråsossen ett ansikte. Eller kanske var bara det en förolämpning, så förlegat kan väl inte ens en socialdemokrat tänka, att kvinnor och män har för alltid givna roller i vårt samhälle?

Var är de Socialdemokratiska kvinnorna? Kan inte deras nyvalda ordförande Lena Sommestad ta Juholt lite avsides och berätta lite om jämställdhet mellan könen, om könsroller och så?

Fast jag tror faktiskt att Håkan Juholt är ett hopplöst fall. I alla fall för Socialdemokraterna.

Hagmarken ska prioriteras

På min småländska resa i fredags besökte jag Vena i Hultsfreds kommun. Där kunde jag berätta att hagmarken blir en svensk prioritering i de kommande förhandlingarna om jordbrukspolitiken i EU. Här följer delar av mitt pressmeddelande:


- Sverige kommer att driva frågan om de svenska hagmarkerna hårt, när EU:s nya jordbrukspolitik ska formuleras. Det är en viktig fråga för många av oss, liksom för oss i Centerpartiet, säger Inger Fredriksson riksdagsledamot för Centerpartiet och ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, som på fredagen besökte Hultsfred och Vimmerby.

De svenska hagmarkerna har tidigare inte passat in i EU:s stödsystem, som delvis varit inriktat på antalet träd i betesmarken. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) har försökt påverka sina jordbruksministerkolleger genom besök i de svenska hagarna.

Nu blir betesfrågan och hagmarken en prioritering i förhandlingarna.

- Jag är mycket nöjd med det. Hagmarken har en speciell plats i våra svenska hjärtan, den är en av de väsentliga delarna i vår änglamark och himlajord eller i det landskap som Astrid Lindgren så fint har beskrivit.

- Våra hagmarker har mervärden genom sin artrikedom och sin skönhet. Detta är ett resultat av århundradens arbete, av betesdjur och jordbrukare. Detta arbete och detta värde måste kunna räknas betesmarken till godo och berättiga till ett stöd.

- EU:s jordbrukspolitik måste också ta hänsyn till medlemsländernas förutsättningar. Jordbruket och landskapet ser inte likadant ut i norr som i syd, öster eller väster. Vi har olika värden att försvara, säger Inger Fredriksson (C).

Yttrandefrihet och julmarknad

Vad har yttrandefrihet med en julmarknad att göra? Inte mycket, kan tyckas, men jag läste handlingar till Yttrandefrihetskommittén i går för att kunna gå på julmarknad i Glindran i dag, så visst finns det ett visst samband.

Vädret är novembergrått, så det krävs nog ansenlig mängd tomtar, glögg och pepparkakor för att komma i stämning. Och hyacinter!

Förhoppningsvis ska jag ha med mig några sådana hem. Om inte alla andra har hunnit före...

lördag 19 november 2011

Äta fisk utan risk

I valrörelsen till Europaparlamentet 2009 var mitt budskap att väljarna skulle kryssa mig för att få en röst för Östersjön - för ett badbart hav, där man kan äta fisk utan risk.

Det står jag kvar vid. Vi ska inte ha blommande hav, det ska vara ängarna, hagarna, parkerna och trädgårdarna som blommar, och vi ska kunna äta fisk när vi vill, oavsett var vi befinner oss i livet och vilket kön vi tillhör. Fisken ska vara giftfri.

Dagens Nyheter rapporterar om Svenska Naturskyddsföreningens undersökning, som visar att viss fisk innehåller rester av bromerade flamskyddsmedel.

Detta är självklart allvarligt och måste vägas mot de fördelar i näringsintag som en kost med fisk ger.

Utgångspunkten måste dock vara att fisk inte ska innehålla några kemiska konstigheter. Haven måste avgiftas.

fredag 18 november 2011

Idéer och eldsjälar

I går var det framtidsresan, där Annie Lööf träffade eldsjälar och unga entreprenörer i växthuset på Hellmanska gården i Nyköping. Jätteinspirerande.

Därefter fortsatte min framtidsresa mot Kalmar, där jag i dag kommer att träffa Ann-Sofie Lagercranz, som tagit med kommunen på en framtidsresa i jämställdhetens namn.

Det ska bli jättespännande!

Därefter väntar andra upplevelser i vår herres hage...

torsdag 17 november 2011

Konfliktmineraler

Miljöminister Lena Ek (C) redogjorde för regeringens ställningstagande om Färdplan 2020, när Miljö- och jordbruksutskottet hade sammanträde.

Jag fick då möjlighet att fråga om man kopplar samman frågan om de sällsynta jordartsmineralerna och konfliktmineraler, som diskuterades vid seminariet om våldtäkt som vapen.

Lena Ek försäkrade att man har med de etiska aspekterna och att man skulle ta med sig den här sidan av frågorna också.

Framtidsresan gör stopp i Nyköping

Centerpartiets fortfarande ganska nyvalda ordförande Annie Lööf fortsätter sin framtidsresa i dag torsdag. Resmålet är Sörmland och Nyköping, där hon ska träffa unga företagare och andra personer som har vågat att gå utanför de gängse ramarna.

Självklart måste länets riksdagsledamot och distriktsordförande närvara vid partiledarens första officiella besök!

Det ska bli väldigt roligt.

Innan jag åker till Nyköping, ska jag dock hinna med att träffa miljöminister Lena Ek (C) vid Miljö- och jordbruksutskottets sammanträde.

onsdag 16 november 2011

När får vi kvinnlig ÖB?

Jag var på ett intressant seminarium i riksdagen i dag, där våldtäkt som vapen diskuterades. Arrangörer var Folkpartiet liberalerna och Socialdemokraterna. Det var mest kvinnor i salen som tittade på en film om Margot Wallströms uppdrag som FN:s sändebud. Efter den gripande filmen fanns Margot Wallström själv på plats för att tillsammans med Överbefälhavaren Sverker Göransson, Eva Flyborg (FP) och Åsa Lindestam (S) delta i ett samtal om övergrepp som vapen i konflikter världen över.

ÖB Sverker Göransson var aningens bekymrad över att det var så många kvinnor i publiken och så få män, vilket fick mig att fundera över, när får Sverige en kvinnlig ÖB?

För övrigt är det ofattbart att övergrepp mot civila, som ändå är så hårt drabbade, blir huvudmål i militära konflikter.

Inlägg i skoldebatten

I dag har jag och Margareta Pålsson (M) ett inlägg infört i Katrineholms-Kuriren. Det är den ständigt aktuella skolfrågan som vi tar upp utifrån de satsningar Alliansregeringen genomfört.

Ännu en knopp som vill opp

På amaryllisfronten kan nog nu räkna in ytterligare en lök som vill blomma. De är sammanlagt fyra "återblommare"!

Tänk vilka gröna fingrar man får att vara ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet!

tisdag 15 november 2011

Utskottsmöte och klimatförhandlingar

Dagen innehåller riksdagsarbete med sammanträde med Miljö- och jordbruksutskottet. En extra spännande punkt är mötet med generaldirektör Jos Delbeke, som ska berätta om EU:s förberedelser och hållning inför klimatförhandlingarna i Durban.

måndag 14 november 2011

Uppåt i opinionen

Senaste Sifo-mätningen var uppmuntrande läsning för en centerpartist. Även om det egentligen bara är en opinionsmätning som räknas, den som sker på valdagen, så är framgångssiffror inspirerande. Så det är bara att jobba vidare för att ökningen ska öka!

Stöd för förändrad skola

Sveriges Radios skolserie går vidare. I dag hörde jag ett inslag i vetenskapsradion, där tre forskare förde fram vad de ansåg krävdes för att de svenska eleverna skulle kunna hävda sig bättre.

Det var på många punkter samma saker som jag förde fram i min krönika i Katrineholms-Kuriren i dag.

Så det kan bli...

Mer "kan själv" i skolan

Med risk för att missförstås, vill jag se mer "kan själv" i skolan. Hur framför jag i en krönika i Katrineholms-Kuriren. Krönikan utgår från det besök jag gjorde som riksdagsledamot för Centerpartiet i Sörmland hos friskolan i Österåker och den motion om självstyrande skolor, som jag och övriga inom C-gruppen i Katrineholm lade för drygt ett år sedan.

Det handlar om en större frihet att forma skolan och bestämma över verksamheten även för kommunala skolor och om att bevara elevernas vilja att lära sig mer för och om livet.

söndag 13 november 2011

Äldrevård eller inte?

Media har översvämmats av rapporter om vanvård av äldre på de boende som de flesta av oss vill tro är till för de äldres bästa.

Det har varit det ena avslöjandet märkligare än det andra. Om blöjor som inte byts förrän de vägt och befunnits för tunga. Rapporterna har varit många om den vanvård som pågått i stället för den trygga äldrevård som det borde ha varit.

Främst i strålkastarljuset har Carema stått.

Men det måste påpekas att missförhållanden finns överallt. Omsorgen om de äldre blir inte bättre än de resurser som tillsätts och den personal som finns omkring de gamla.

Ansvaret är minst tredelat. Det vilar på politikerna, på arbetsledningen och på de anställda som ska utföra omsorgen. Brister i någon del av ansvarskedjan drabbar ovillkorligen de äldre.

Förhoppningsvis kan medias rapportering leda till en förbättring genom att uppmärksamheten riktas mot vad som är god äldrevård och vad som definitivt inte är det.

lördag 12 november 2011

Juholt väljer sida

Jag läser i Dagens Nyheter på ledarsidan och på nyhetsplats att Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt framhärdar i att han inte vill delta i SVTs debatter, om han måste stå på samma sida som Sverigedemokraternas partiledare.

Håkan Juholt om någon borde veta vad ett så trotsigt beteende innebär, särskilt om trotset riktar sig mot media.

Om nu Juholt är envis, så är medialogiken sådan att tidningen, radiokanalen eller TV-bolaget inte viker en tum inför utpressning. Det gör i stället mediaföretagen än mer övertygade i sitt ställningstagande.

Juholt kan aldrig vinna denna strid.

Därmed står Socialdemokraterna och demokratin som de stora förlorarna.

De må vara så att Håkan Juholt helst vill möte Fredrik Reinfeldt i en sporthall, Reinfeldt har en gång varit duktig i basket, och Juholt tycks ju vilja tackla de flesta problem och ta övriga med en klackspark, men det är inte särskilt troligt att han kan nå upp till de berömda debatterna mellan Palme och Fälldin på sin tid.

Den tiden är svunnen. I dag handlar det om att vinna medierna, att gå igenom i rutan. För att gå igenom i rutan, måste man åtminstone vara på plats.

Juholt har valt sida.

Högtidsdag bland Centervänner

I dag har vi firat höststämma bland Centervännerna i Sörmland. Vi hade förmånen att få lyssna och diskutera med vår partisekreterare Michael Arthursson, som också delade ut Centerpartiets guldnål till mycket meriterade Torgny Jonsson, Strängnäs.

Extra roligt var det att distriktsstämman var i Katrineholm.

fredag 11 november 2011

Landsbygdsprogram i verkligheten

Programmet i dag innehåller en resa på temat hur landsbygdsprogrammet fungerar i verkligheten. Tidigare i veckan var jag på frukost i riksdagen om hur landsbygdsprogrammet skulle kunna se ut för den kommande programperioden. Så det finns en grön tråd i vad en riksdagsledamot kan göra.

Resan görs i Leader Inlandets regi och med djur som tema. Först ska vi besöka en hundarena, därefter islandshästar och sedan Åsborgen i Ärla. Om det finns djur där också får jag återkomma till.

Den som har gjort en resa har som sagt alltid något att berätta.

torsdag 10 november 2011

Signalfel

SJ är hårt drabbat. Är det inte solkurvor, så är det höstlöv som orsakar halka eller snö och is. Men det verkligt stora är "signalfel".

I dag var det "signalfel" i Sköldingetrakten. Jag hann därmed bli nästan en timme försenad på en resa som ska ta 55 minuter.

Men. Jag hann i alla fall träffa Lena Reyier på perrongen i Katrineholm. Hon hade också drabbats av de försenade tågen på en något krokig hemväg från SKL-kongressen i Norrköping.

Roligt att träffa en C-kollega från Dalarna! Det hade inte hänt om inte SJ råkat få fel på signalerna.

Centergrupp i riksdagen

I går hade jag fint besök hos mig i riksdagen. Först kom Ingegerd Petersson, god vän, Centerkvinna och kommunpolitiker från Kalmar. Det var som alltid ett inspirerande besök med många nya uppslag om hur politik kan drivas.

På eftermiddagen kom en delegation av kommunala C-ledare från Sörmland för att överlägga. Intressant och roligt, särskilt som gruppen var förstärkt med en prao-elev.

Det är nog inte så många elever i åttan som under sin "prova arbetsmarknaden" hittar en plats som tar en till riksdagen. Men det gjorde tiden hos Mattias Claesson, gruppledare för Centerpartiet i Landstinget Sörmland.

Efter voteringen kunde jag berätta mer om mina personliga erfarenheter av arbetet i riksdagen och om de två centimeter handlingar till Miljö- och jordbruksutskottets sammanträde som väntade.

onsdag 9 november 2011

"Det här ser inte så förenklat ut"

En diplomat sägs som bekant vara en person som ber en att göra en "dra åt helvete" så att man ser fram emot resan.

Politiska tjänstemän kan också ha liknande anlag.

Eller vad sägs om detta citat: "Det här ser inte så förenklat ut".

Sagt av en högre tjänsteman på Landsbygdsdepartementet om EU:s kommande landsbygdsprogram för nästa period.

tisdag 8 november 2011

Var och när ska unga jobba?

Socialdemokraterna tycker inte om förslaget att sänka restaurangmomsen. Det ger få jobb till ett högt pris, menar partiet, trots att en vanlig väg in på arbetsmarknaden för många unga är att få ett jobb exempelvis på McDonalds.

Socialdemokraterna vill dessutom ta bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Enligt beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst, RUT, skulle de ökade kostnaderna enbart för kommuner och landsting motsvara 3.500 jobb.

Det vill inte Socialdemokraterna tala om, att unga med deras egen politik straffas dubbelt. Trösklarna in på arbetsmarknaden ska tydligen vara så höga som möjligt i Socialdemokraternas värld.

Så frågan som återstår är: Var och när ska unga jobba?

Omögligt?

Barnmatsfabrikanten Semper avslöjas nu av radions Ekot att ha mörkat varför företaget återkallade viss barnmat. Barnmaten visade sig innehålla mögelgiftet aflatoxin, som har visat sig framkalla cancer.

Semper valde att bara tala om "mögelgift", eftersom de flesta ändå inte skulle kunna hålla i sär olika mögelgifter.

Trots "omtanken", så kvarstår frågan, hur har det varit möjligt? Det borde vara garanterat omögligt i barnmatsförpackningarna.

måndag 7 november 2011

Timotejtant

Catia Hultquist tar i en krönika i Dagens Nyheter upp den omdiskuterade undersökningen bland mammor om de skulle vilja vara hemmamammor.

Debatten har fortsatt, trots att undersökningen var lika vetenskaplig som att göra en opinionsundersökning i fikarummet på en partiexpedition.

Diskussionerna har ändå sina poänger. Catia Hultquist liknar undersökningens drömkvinna vid en timotejtant.

Men en riktig timotejtant, det är väl ändå en bondmora?

Märklig mörkläggning

Socialmoderaterna tillsatte en före detta kommunrevisor, Johan Hartman (M) för att få ordning och reda på Service- och Tekniknämnden och dess förvaltning. Det hjälpte inte. Snarare tycks oredan ha ökat.

I dag berättar Katrineholms-Kuriren en telefoninvestering som blivit till asfalt genom att hamna på fel konto!

Det är i sanning en märklig mörkläggning. Vilka fler affärer står på tur?

Yttrandefrihetskommittén i ledarfokus

I dag tar Dagens Nyheter i en ledare upp Göran Lambertz agerande att som ordförande i Ytrandefrihetskommittén driva en hård linje för att få igenom en ny yttrandefrihetsgrundlag.

Jag är en av ledamöterna i kommittén och jag blev, liksom flera av de övriga politiskt tillsatta ledamöterna i kommittén, överraskad, men inte helt förvånad, över det brev från Göran Lambertz som landade i e-postlådan.

Med respekt för frågans allvar, nämligen uppdraget att arbeta fram en ny grundlag, har det för mig varit viktigt att nå en så bred politisk enighet om ett förslag som möjligt.

Den möjligheten fanns fortfarande efter det senaste sammanträdet. Kommitténs ordförande drog dock helt andra slutsatser, vilket är att beklaga.

Opp amaryllis!



Jag gillar amaryllis. De får gärna komma igen, år efter år. I år har några av lökarna fått fira sommarlov på balkongen. Där har de nog fört en hård tillvaro, men de har bevisligen överlevt. När de fick komma in i värmen igen förtjänade de omplantering. Tre stycken har uppskattat "behandlingen" och svarat med knopp med hopp om blomning.

Detta gäller dock inte den liljelika amaryllisen på bilden. Men mitt bildarkiv förmådde inte mer.

söndag 6 november 2011

Nu är Östergötland med igen!

På regionfronten är det alltid något nytt, fastän det kan vara gammalt innan jag hinner kommentera det.

I slutet av förra veckan bestämde sig Jönköping för att de reder sig bäst själva. Så tyckte nämligen Socialdemokraterna och Moderaterna i landstinget.

Därmed blir Östergötland åter ledigt för Sörmland med flera kringliggande län att bilda region med.

Det tycker jag är alldeles utmärkt. Östergötland stärker en region bestående av länen runt Mälaren och Hjälmaren.

onsdag 2 november 2011

Vad ska Grekland folkomrösta om?

EU-länderna packar ett räddningspaket åt Grekland. När paketet är färdigförhandlat med omslagspapper och allt, då bestämmer sig den grekiska regeringschefen för att folkomrösta om paketet!

Man tar sig för pannan. Vad ska det grekiska folket rösta om? Vilken utgång kan förväntas?

Allt utom att grekerna säger nej till räddningspaketet vore en överraskning. Så frågan är mer; vill inte grekerna ha någon hjälp från omvärlden? Om de nu måste välja mellan pest eller kolera, så är kanske inte folkomröstning är den bästa metoden.

tisdag 1 november 2011

Satsning på elevhälsa

Barn som mår dåligt lär sig dåligt. Svårare än så är det egentligen inte. Det kan finnas många anledningar till att barn i skolan mår dåligt. Det kan bero på skolan och dess miljö, men det kan också bero på det som händer under övriga delen av dagen.

Skolsköterskor, skolläkare och kuratorer har en viktig roll att se till elevernas hälsa, såväl den fysiska som den psykiska. Därför blir jag glad över regeringens satsning på elevhälsan. 650 nya miljoner under de närmaste åren räcker kanske inte till att göra underverk, men de kan i alla fall göra en hel del nytta och hjälpa till att fler elever kan må bättre. Elever som mår bra kan lära sig mer.

måndag 31 oktober 2011

Tidsomställning

I helgen var det så dags igen. Tidsomställning, att gå från sommartid till vanlig tid.

Jag tycker inte om det. Det brukar ta en vecka att få min mat- och sovklocka att ställa in sig rätt.

Men det är klart, jämfört med mycket annat, så är det världsliga problem.

lördag 29 oktober 2011

Buss på kollektivtrafiken

Katrineholms-Kuriren har i veckan skrivit om den kommande kollektivtrafiken, där trafikeringen släpps fri och kommunerna och landstinget tillsammans, genom en regional kollektivtrafikmyndighet bestämmer vilka linjer som samhället ska betala för trafiken.

Det är nästan precis som i dag, bortsett från att olika trafikbolag själva kan avgöra om de vill starta en linje och driva trafik.

Kommunalrådet i Katrineholm, Göran Dahlström (S), som själv har varit ledamot av Länstrafiken AB:s styrelse och dessutom med ganska stor sannolikhet kommer att styra över kollektivtrafikmyndigheten som representant i nämnden, uttalar sig i tidningen som om det inte kommer att bedrivas någon trafik alls och att anledningen till det är den ökade konkurrensen.

Han glömmer att berätta att kollektivtrafiken redan i dag till allra största delen betalas av kommunerna och landstinget. Resenärens egen del av kostnaden för resan är biljettpriset, som inte alls täcker totalkostnaden.

Kommunen kan även fortsättningsvis stötta linjer och resande som inte är kommersiellt gångbart att köra. Det finns inga hinder för det. Det som kommunen ska vara med och bestämma är vilka linjer som behövs. Här ska också de resande - allmänheten - ha ett stort inflytande.

Så nu är det bara för allmänheten att göra sin röst hörd. Buss på kollektivtrafiken!

fredag 28 oktober 2011

Rolig läsning i Succé

Tidningen Succé kom i veckan och jag hann bara bläddra den som hastigast. Vid en närmare läsning visade det sig att det fanns ett väldigt trevligt reportage om Centerpartiets duktiga politiker Ghaidaa Alkinani. Hon är partiets ersättare i kommunfullmäktige och i bildningsnämnden.

Därutöver hade jag kommit med på Succés favoritlista, om än med en försiktig placering mot slutet av toppenlistan. Fast det är klart bättre att vara i botten av toppen än i toppen av botten, vilket var ett öde som drabbade en annan riksdagskollega med efternamnet Juholt...

Gillar motion om A-traktorer

I veckan fick jag ett e-postmeddelande som gjorde mig särskilt glad. Det kom från en kille som gillade min motion om att se över reglerna för A-traktorer. Han stödde min argumentation med ännu mer fakta.

Så glad jag blev!

torsdag 27 oktober 2011

Fiskepolitik - angelägenhet för bohusläningar?

Är fisket en fråga som särskilt engagerar bohusläningar? Ja, kanske. Miljö- och jordbruksutskottets sammanträde i dag hade närmast fiske som tema. I debatten, och här borde jag i:a väldigt ordentligt så du som läsare kan förstå dIalekten, yttrade sig tre bohusläningar. En har varit yrkesfiskare, om jag inte far miste, en är fritidsfiskare och den tredje är dotter till en husbehovsfiskare.

Så fIsket förenar, alldeles säkert. Det får väl blI en särskIld bohuslänssektion i utskottet.

Om någon tvekar om varför Bohuslän just är Bohuslän, så länkar jag mer än gärna till Evert Taubes Inbjudan till Bohuslän i Öbarnas version.

Så blir det bredband i Kiladalen

Vid gårdagskvällens möte på Bettnabaren i Bettna berättade Larz Johansson hur Kiladalens intresseförening målmedvetet arbetat med att förse Kiladalens olika bygemenskaper med bredband. Han liknade arbetet vid elektrifieringen av landsbygden.

En bra liknelse, för här handlar det om att installera ett framtidsinriktat kommunikationssystem som kommer att ha lika stor betydelse för fastigheten värdemässigt sett, som ett godkänt enskilt avlopp.

Jag informerade om regeringens arbete med den digitala agendan och om vad regeringen gör och kan göra för att alla ska ha tillgång till den moderna tekniken.

onsdag 26 oktober 2011

Digital allemansrätt

Centerledaren Lennart Daléus talade på sin tid om behovet av en digital allemansrätt. Han var bara tio år för tidigt ute, men diskussionen fortsätter överallt.

Ikväll ska jag medverka vid ett möte i Bettna om bredband och IT. Arrangörer är Centerpartiets kommunkrets i Flen och Studieförbundet Vuxenskolan. Platsen är "Bettnabaren" och alla är välkomna!

tisdag 25 oktober 2011

"Utritad i tidningen"

I dag är jag "utritad i tidningen", som det enligt en del heter på sörmländska. Det betyder i klartext att du kan läsa om vad jag gjorde i onsdags, när Katrineholms-Kurirens reportageteam följde mig i hälarna i riksdagen.

måndag 24 oktober 2011

Intervjuad av Korpgluggen

När jag ändå var i Österåker, så gjorde jag press. Jag blev intervjuad av Österåkers färskaste tidning - Korpgluggen.

Så inom en månad är det spritt över världen hur det är att vara politiker och vad jag ville bli som liten.

FN-dagen firad i Österåker

Jag tror aldrig att jag har firat FN-dagen så fint som i dag. Jag hade bokat in ett studiebesök hos friskolan i Österåker. En riksdagsledamot ska ju informera sig om det som händer i valkretsen, smått som stort.

Jag fick vara med om en spännande skoldag i friskolans regi. Allra mest högtidligt var det att tillsammans med barnen vid foten av flaggstången få höra dem läsa upp valda artiklar ur FN:s barnkonvention om barns rättigheter. Eleverna läste på svenska, engelska och spanska.

Det kändes väldigt bra att få barnens rättigheter framförda på så vis. Säkert är det fler än jag som fick med sig minnen för livet.

Lite blodfattigare

Nu har jag gjort debut som blodgivare vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Det gick väldigt bra att lämna blod, men desto sämre att lämna blodgivningslokalen. Man måste visst ha lite blodtryck också, typ.

Men efter mycket juice, lite druvsocker och KAFFE, så gick det bättre.

Mikrovågor kan ersätta mammografi

Dagens Nyheter skriver i dag om att en undersökning med hjälp av mikrovågor i framtiden skulle kunna ersätta dagens mammografiundersökningar. (Jag kan inte hitta artikeln på hemsidan nu, så jag har inte möjlighet att lägga någon länk.)Detta som ett resultat av forskarnas arbete vid Chalmers tekniska högskola.

Det är en mycket trevlig nyhet. Även om röntgenundersökningen för att se om brösten innehåller tumörer har ett gott syfte, så är processen inte särskilt trevlig när brösten plattas till för att få en bra bild.

I framtiden skulle mikrovågor kunna göra samma jobb och kvinnan skulle kunna ligga på mage på en säng medan det nödvändiga jobbet utförs.

Det låter bra. Ännu bättre är det att mikrovågorna enklare hittar tumörer och att de dessutom ska kunna användas för att precisera behandlingar.

Fler sådana nyheter ser jag fram emot.

söndag 23 oktober 2011

Laddar batterierna

Man kan ladda upp på lite olika sätt. I dag laddar jag med lite brödbakning som omväxling till veckans övningar i riksdagen och annorstädes.

Höstvädret ser riktigt lovande ut, så det borde bli en promenad också, eftersom det inte ger så mycket motion att bara gå upp i talarstolen...

lördag 22 oktober 2011

Juholt räddad av almanackan

Det blir ingen förundersökning av Håkan Juholts eventuellt dubbelt uttagna reseräkningar. Det eventuella brottet är nämligen preskriberat.

Frågan är om det är positivt för Juholt att räddas av almanackan. Nu blir det aldrig klarlagt hur det egentligen låg till.

fredag 21 oktober 2011

Roligare i riksdagen



Jag säger till alla att det är väldigt roligt att sitta i riksdagen och det syns väl? En bild ljuger aldrig!

torsdag 20 oktober 2011

Hägglund vill också ha fler blodgivare

"Fru talman, Socialminister Göran Hägglund!

Endast fyra av 100 vuxna personer i Sverige är blodgivare. Nästan varje sommar råder det brist på blod. Det beror på att blodgivare tar semester medan behovet av blod är konstant eller ökande.

Min lokaltidning Katrineholms-Kuriren drev nyligen en kampanj för att få in fler blodgivare med lyckat resultat. Över 100 nya anmälde sig, varav jag är en. Det behövs helt klart fler blodgivare.

Är Socialminister beredd att ta initiativ för att öka antalet möjliga blodgivare exmepelvis genom att tillhandahålla information om blodgivning på olika språk? Eller på annat sätt verka för att öka tillgången på blod och blodgivare?"

Ungefär så formulerade jag min fråga till Socialminister Göran Hägglund (KD) vid dagens frågestund i riksdagen.

Hägglunds svar var klart positivt. Han skulle ta med sig frågan om information på olika språk tillbaka till departementet.

Nya utmaningar väntar

I går deltog jag som valberedningsledamot vid Studieförbundet Vuxenskolans första avdelningsstämma med SV Sörmland. Valberedningen hade, som vi tyckte, gjort ett grundligt arbete för att få fram en kompetent styrelse med förmåga att lotsa fram den nya avdelningen.

Lika övertygade om detta var inte de församlade ombuden, vilket gjorde att valberedningen fick "stryk" på flera punkter, bland annat när det gällde ersättningar och val av övriga ledamöter.

Det får jag leva med i förhoppning att stämman gjorde rätt.

I dag väntar dock nya utmaningar, som jag hoppas kunna återkomma till.

onsdag 19 oktober 2011

Gillade Annie-insats

I går var det dags för riksdagsarbete i Stockholm. Min riksdagsvecka inleddes med att från ersättarplats delta i Finansutskottets arbete. Även den här gången var tonvikten lagd vid den ekonomiska krisen i Europa och de svenska förberedelserna för att mota den och bygga upp skyddsvärn. Det är självklart inte alldeles enkelt, för då hade det redan varit gjort.

Under eftermiddagen var det interpellationsdebatt, där jag lyssnade till c-kollegan Staffan Danielssons inlägg i interpellationsdebatten om försvaret och vindkraftsutbyggnaden.

Någon interpellation senare var det dags för näringsminister Annie Lööfs tur att svara på Jonas Sjöstedts fråga om uranbrytning.

Annie klarade sig bra i debatten och jag gillade (instämde) i vad jag hörde. Hon pratade om sina två hattar, som partiledare och näringsminister, men nog har hon en tredje också? En egen Hatt, Anna-Karin.

Riksdagsdagen avslutades med sedvanlig riksdagsgrupp och med en träff hos landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Ingen skattehöjning?!

Katrineholms-Kurirens nättidning skriver att Socialmoderaterna inte föreslår någon skattehöjning för Katrineholms kommun under det närmaste året. Det är kanske inte alldeles oväntat, även om intäktsläget kan oroa samtidigt som kostnaderna tenderar att öka.

Mer intressant är väl om Moderaterna har övergivit sin idé om att sänka skatterna genom att effektivisera organisationen, vilket den här budgeten tycks tyda på.

tisdag 18 oktober 2011

Inga hästar hemma

Nej, det blir inga hästar som klipper gräs här hemma i Katrineholms kommun. Socialmoderaterna som styr vill inte ens ta med dem i upphandlingen, vilket var kravet i den Kristdemokratiska motionen, som egentligen var en upprepning av den motion som Miljöpartiet hade lagt sex år tidigare.

Annars kunde ju hästarna ha använts till att beta av underskottet i service- och tekniknämnden...

Fast så rolig vågade jag inte vara i debatten i kommunfullmäktige igår.

måndag 17 oktober 2011

Lite kommunfullmäktige som omväxling

Ikväll är det sammanträde med kommunfullmäktige i Katrineholm. Då jag "bara" är tjänstledig som gruppledare för att i stället tjänstgöra som riksdagsledamot, tänker jag delta.

Eftersom det på papperet ser ut att bli ett långt sammanträde håller jag kanske inte ut hela tiden (till 23...), för att i stället kunna vara pigg och rask på morgondagens finansutskott.

För tidigt för tomtar



En promenad på stan gjorde mig dyster. Åhlens hade startat julskyltningen.

Det är för tidigt för tomtar!

Juholts botgörning

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt ger sig nu ut på en botgöringsresa. Hans Canossavandring ska gå till arbetarkommuner och partidistrikt runt om i landet.

Då detta torde vara resor endast för partiets räkning är det ingen tvekan om vem som ska ta räkningen för dem. Eller?

söndag 16 oktober 2011

(S)å det kan bli!

Peter Wolodarski skriver i sin söndagskrönika i Dagens Nyheter om Socialdemokraterna. Han har också studerat partiets skuggbudget och funnit följande, aktuella och passande passage med rubriken "Kraftfulla åtgärder för att motverka skatte- och bidragsfusk", där Socialdemokraterna med Juholt och Waidelich i spetsen talar för ett samhällskontrakt som förbinder den enskilde att "i moralisk mening, utöver det som lagen reglerar, ta ansvar för att inte överutnyttja de tjänster som det offentliga tillhandahåller och inte heller medvetet tänja på skattelagstiftning och andra regelverk för snöd ekonomisk vinning."

(S)å det kan bli! Detta stycke gäller självklart alla andra...

lördag 15 oktober 2011

Inblickar från riksdagen på höstfest i Julita

Rimfrosten lyser vitt på taken och igår var det höstfest i Äsköping med Julita Centerorganisationer.

Jag var inbjuden till Lida backe för att berätta om livet i riksdagshuset. Det är ju ett liv som under den senaste veckan har präglats av Håkan Juholts ekonomiska förehavanden.

En del politik fick jag förstås med i framförandet. Motionen om att det behövs mer kunskap om allemansrätten vann gillande. Här fanns det flera som fått sina växande grödor nertrampade. Så visst behövs det mer kunskap om vad som gäller!

fredag 14 oktober 2011

I Parlamentet

Under två månader är jag riksdagsledamot för Centerpartiet i Sörmland. Detta torde ha framgått av min blogg. Riksdagen är det svenska Parlementet. Alltså är jag med i Parlamentet varje gång jag träder in genom riksdagens portar.

I går var jag dock med i TV-programmet Parlamentet. Det är inte alltid en sådan medverkan är positiv. Jag var dock oskyldigt omnämnd, när talmannen klubbade min tjänstgöring som ersättare i riksdagens finansutskott.

Huvudsaken var dock pratbubbletexterna med kammarens personal.

Hur som helst, så är det sant att jag har blivit omnämnd i Parlamentet.

Från Idol till Robin(s)on

Tänk så snabbt det kan gå! För bara en tid sedan var Håkan Juholt (S) en Idol som var vald efter moget övervägande av det Socialdemokratiska partiet.

Nu pågår det ö-råd à la Robinson inom (S)-rörelsen, där huvudfrågan är: Hur länge kan Juholt sitta kvar?

Kanske är frågan redan besvarad när jag skriver det här.

torsdag 13 oktober 2011

Träff med företrädare

Riksdagens övernattningslägenheter är högintressanta just nu. För egen del är jag mest intresserad av att bo de dagar då det kan bli sena kvällar och tidiga morgnar. Den lägenhet jag nu lånar har haft många innehavare tidigare. I dag träffade jag två av dem på samma gång, nämligen Marianne Andersson i Vårgårda och Maud Olofsson från Robertsfors.

Båda är väldigt starka och intressanta kvinnor.

Maud förde fikarumsberedningen till nya höjder: Ämnen saknades inte. Juholtaffären mm fyller väl en kafferast.

Finanspolitik på hög nivå

Dagens program innehåller seminariet "EU, euron och krisen" med talare som Lars Carlmfors, Lars Jonung och Karolina Ekholm.

Det ska bli spännande att höra professorernas och vice riksbankschefens syn på hur den ekonomiska krisen ska hanteras.

Seminariet kommer att sändas av SVT24, om jag förstått saken rätt.

Dahlström dömer ut Juholt

Katrineholms starke man Göran Dahlström (S) skapade i går rubriker genom att förklara att Håkan Juholt är slut som partiledare för Socialdemokraterna.

Dahlström är van att fatta snabba beslut och på egen hand.

Kanske inte helt olikt Håkan Juholm, om jag nu tänker efter.

onsdag 12 oktober 2011

Bredband, yttrandefrihet och votering

Dagen är som sig bör intensiv. Den innehåller först ett frukostseminarium om tillgången till bredband på landsbygden, därefter sammanträde med Yttrandefrihetskommittén, där avsikten är att vi ska välja väg. Som toppen av det hela ska jag delta i min första votering.

En intressant dag väntar, med andra ord!

tisdag 11 oktober 2011

Intensiv dag väntar

Det lär bli en lång dag i dag, som dessutom har börjat tidigt med läsning av lokaltidningen. Under förmiddagen åker jag mot Stockholm och riksdagen för att från ersättarplats delta i finansutskottets möte.

På eftermiddagen ska de sörmländska alliansriksdagsledamöterna överlägga och därefter väntar riksdagsgruppen på att få sammanträda. Utöver sedvanliga ärenden ska ny gruppledare väljas och utskottsplatser fyllas efter de tomrum som lämnats av Annie Lööf, som blev både partiledare och minister, samt av Anders Flanking, som tagit tjänst som statssekreterare.

Dagen är dock inte slut förrän jag telefonsammanträtt i ett valberedningssammanhang och Sverige vunnit över Holland i fotboll.

måndag 10 oktober 2011

Tacksamma gåvor



En liten del av de gåvor som samlades in vid firandet av Tacksägelsedagen i Stora Malms kyrka.

Gåvorna vid auktionen inbringade 1570 kronor till Svenska kyrkans internationella arbete.

Vi Centerkvinnor i Stora Malm organiserade både kaffe, smyckningen av kyrkan och den efterföljande auktionen.

Kul på jobbet

I dag var det krönikadags igen i Katrineholms-Kuriren. Jag har skrivit lite om min första vecka på nya jobbet och om vikten av att ha ett roligt arbete och en skön säng...

Arbete i valkretsen

I dag ska jag utföra arbete i valkretsen, i första hand med att göra ett företagsbesök.

Det är viktigt att riksdagsledamöter gör politik, så att allt fokus inte hamnar på arvoden och ersättningar, rätta eller felaktiga.

söndag 9 oktober 2011

Begripligt?

"Poesi får alla att känna sig dumma i perioder."


Så skriver krönikören Johan Croneman i Dagens Nyheter apropå att Tomas Tranströmmer fått årets Nobelpris i litteratur och med anledning av att alla idrottsmän borde läsa poesi.

Ja, då förstår man varför man inte begriper sig på all poesi.

lördag 8 oktober 2011

Tacksägelsedagen nästa!

Centerkvinnorna i Stora Malm har sedan mer än ett tiotal år tillbaka smyckat kyrkan i samband med Tacksägelsedagen. I år infaller den imorgon söndag den 9 oktober. Klockan 11 är det gudstjänst i Stora Malms kyrka och ungefär en timme senare är det kaffe med auktion på skördealstren i församlingshemmet.

Vi hoppas förstås att många kommer för att uppmärksamma denna tradition att vara tacksam över det vi har i stället för att grämas över det vi saknar.

fredag 7 oktober 2011

Gör nu inte en Juholt

Gårdagen innehöll många viktiga punkter, bland annat en genomgång av vad som gäller för arvoden och ersättningar för riksdagsledamöter. Riksdagsledamot är man 365 eller 366 dagar om året. De dagar då man är sjuk ska man sjukanmäla sig precis som alla andra. Det finns inget utrymme för semester, eftersom man formellt alltid är i tjänst. Riksdagen svarar för ett boende i Stockholm om man bor mer än fem mil bort från huvudstaden. Där ska bara riksdagsledamoten bo och vid enskilda tillfällen möjligen någon närstående. Man kan också få ekonomiskt stöd till ett eget boende, om man skaffar sig en lägenhet någonstans i Stockholm.

Även för en inhoppare gäller dessa regler. Använder man sig av försiktighetsprincipen går allt väl. Det var vi i alla fall överens om, tjänstemännen och jag, som gick igenom det hela enligt introduktionsprogrammet.

Så jag ska inte göra "en Juholt" och låta "en sambo" flytta in för att dela boendekostnaderna.

Annars förstod jag också av informationen att ledamotsservice var ganska överhopat med frågor från media och allmänheten om ledamöternas kvitton och ersättningar.

Det är bra, vi ska granskas.

Alltid fel pristagare...

Poeten Tomas Tranströmmer fick i går Nobelpriset i litteratur.

I dag, som ett brev på posten, ställer Jan Guillou upp i radio och kritiserar Akademiens beslut.

Det hade naturligtvis alltid varit fel pristagare, så länge inte Guillou själv får priset.

torsdag 6 oktober 2011

Debut i miljö- och jordbruksutskottet

I dag gjorde jag premiär i miljö- ochh jordbruksutskottet. Jag fick till och med vara ordinarie ledamot en stund. Nya miljöminister Lena Ek (C) deltog och informerade inför kommande förhandlingar i bl a EU.

Hon verkade helt varm i kläderna.

Maud firades i långa banor

I går var det stort firande i riksdagen. Maud Olofsson avtackades av det offentliga Sverige och av den interna Centerrörelsen efter lite drygt tio år som partiledare och ungefär halva tiden som minister.

Avtackningsgästerna ringlade i en lång kö i sammanbindningsbanan. Inte ens efter två timmar var kön slut. Sist av alla kom Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt.

Annars var nog "alla" där.

Jag stod bakom Göran Hägglund (KD), vilket gladde honom särskilt. Det var ju många som stod bakom honom denna dag, så jag var för all del inte ensam. Däremot kanske ensam om att säga det.

Men i övrigt var det förstås Mauds dag. Och Rolfs, hennes man, som troget stått Maud bi och denna dag hade som främsta uppgift att fånga allt med kameran.

onsdag 5 oktober 2011

Sista motionsdagen

I dag ska den stora motionsruschen i riksdagen avgöras. Nu är det nämligen slut på allmänna motionstiden, den tid då riksdagens ledamöter får lägga förslag om "vad som helst" inom riksdagens kompetensområde.

Till och med i måndags hade det kommit in omkring 800 motioner, när dagen är över är det nog något fler.

Dagen är också spännande på det viset, att vår Maud ska avtackas av det officiella Sverige samt av Centersverige under eftermiddagen.

Självklart ska jag vara på plats bland gratulanterna!

Socialmoderaternas inre liv

Jan Larsson, krönikör i Katrineholms-Kuriren, skriver i dag om Socialmoderaternas inre liv när de styr Katrineholms kommun. Han spekulerar också i vad som kan komma efter Dahlström och Härnström på det personliga planet.

Intressant och insiktsfullt.

tisdag 4 oktober 2011

SD gillar Socialmoderaterna

I en insändare i dag i Katrineholms-Kuriren sjunger sverigedemokraten Lars Gunlev de styrande Socialmoderaternas lov i alla tonarter.

Med sådana vänner behöver man inga fiender.

Landstingsdirektören avgår i Sörmland

Karin Welin, landstingsdirektör för Södermanlands läns landsting, avgår. På fredag väntas landstingsstyrelsen fatta beslutet.

Avgången var inte oväntad. Landstingsdirektören är den enda post som politikern har att styra över. Direktören är deras redskap. I den supersnurriga situation som har varit i det sörmländska landstinget har Karin Welin inte varit någon klippa att luta sig mot för majoriteten. Det är möjligt att det inte hade funnits någon klippa som hade räckt till, men det går åtminstone att försöka hitta en ny klippa utan starka bindningar med organisationen och det som har varit.

Nu är det dags att finna den. Tryggheten, basen, klippan, alltså!

måndag 3 oktober 2011

Intryck och avtryck i riksdagen

"Hur ska de få plats med allt i huvudet?", undrade farmor en gång, när hon funderade över barnbarnen som läste vidare på två olika högskolor i Göteborg.

Det var inga problem då, men jag börjar allt mer förstå farmors fundering.

I dag har jag stoppat in all möjlig, och säkert någon omöjlig också, information om arbetet i riksdagen. Frågan är, kommer det att få plats allt som skulle in, och hur mycket har redan ramlat ut?

Hur som helst är det mycket roligt att vara på plats. Förhoppningsvis ska jag också kunna göra några avtryck.

Min kollega från Östergötland, Staffan Danielsson, har peppat mig att snarast ta talarstolen i anspråk. Självklart är det helt rätt. Fast jag tänkte ändå mjuka upp med några motioner innan allmänna motionstiden är helt ute.

Nu är jag på tåget...

...för att om ett tag vara på plats i riksdagen. Redan på perrongen i Katrineholm fick jag en fråga att bita i.

Roligt!

söndag 2 oktober 2011

Motioner och knäckebröd

Förberedelserna är många inför morgondagens första dag som riksdagsledamot. Motionerna ska vara färdiga i dessa de sista dagarna av allmänna motionstiden. Förhoppningsvis ska det inte vara för sent med mitt inlämnande.

Förutom till motioner, så har dagen ägnats åt att baka knäckebröd. Lite pysslig avkoppling bland alla måsten. Dessutom något som ger garanterat gott resultat.

lördag 1 oktober 2011

Centerkvinnor - veckans ord!

Dagens Nyheters krönikör Maria Crofts konstaterar att Centerkvinnor är veckans ord.

Inte mig emot. Centerkvinnor och Centerkvinnorna har alltid spelat viktiga roller. Banbrytande roller, skulle man nog också kunna säga. Karin Söder banade väg för det som komma skulle.

Nu har Lena Ek, före detta förbundsordförande för Centerkvinnorna och självklart fortfarande Centerkvinna, tagit plats som minister och gått vidare i Karin Söders fotspår och blir en fortsatt viktig förebild för kvinnor i Centerrörelsen.

Heja, heja Centerkvinnor!

fredag 30 september 2011

Centerpartiets faddrar omdöpta till guider

Centerpartiet i Katrineholm motionerade för några år sedan om att varje nyanländ skulle erbjudas en fadder för att lättare komma in i samhället.

Motionen avslogs med något märkliga argument med att det nog skulle gå att göra utan att göra riktigt som vi föreslog.

Nu, några år senare, ska vårt förslag om faddrar genomföras. Fast nu kallas de guider.

Det är lite olika, som jag brukar säga. Förhoppningsvis kommer grundtanken ändå att fungera, oavsett vad det hela kallas, nämligen att de människor som kommer hit får en person som hjälper dem rätt. En fadder tycker jag fortfarande låter mjukare och behagligare än att få en guide.

Mer om upphandling

Krister Wistbacka tar i sin ledarlika krönika i Katrineholms-Kuriren upp det märkliga överklagandet av KFAB:s upphandling. Oppositionens reaktioner, det vill säga jag och Ewa Callhammars får också en liten spalt i tidningen.

Ja, hela historien är som jag tidigare bloggat om väldigt märklig. De stora förlorarna är Katrineholms alla skattebetalare.

torsdag 29 september 2011

Ministerlaget klart

Annie Lööf har format sitt drömlag och det blir ett bra lag! Den stora överraskningen för mig var inte sammansättningen, utan posterna. Efter Annies tal vid Centerpartiets stämma i Åre hade jag trott att ingen annan post än miljöministerposten kunde vara aktuell. Men Lena Ek är förstås lika självklar som miljöminister, som hon hade varit som näringsminister.

Nu är det bara att kavla upp ärmarna och jobba!

Olika moderater före och efter valet?

I Katrineholm bytte Moderaterna som bekant sida i politiken efter valet. Före valet tillhörde de Allians för Katrineholm och sedan, efter valet, gick de över till Socialmoderaterna. Det var säkert övertänkt.

Dock tycks det så att även politiken skiftades. Före valet gällde enligt Moderaternas program följande:

"Det är inget självändamål att driva verksamheter i kommunal regi. Kommunens ansvar är att ge medborgarna den service som medborgarna vill ha och är beredda att betala för. Det viktiga är öka samarbetet mellan olika kommunala instanser, så att personal och ekonomiska resurser används på bästa sätt.

Kommunal verksamhet får aldrig bli ett självändamål. Företag, privatpersoner eller föreningar skall ha hand om uppgifter som dessa kan lösa lika bra eller bättre än kommunen.

Vi Moderater vill
• underlätta för lokala företag och entreprenörer att delta i kommunala upphandlingar."

Nu drar Johan Hartman (M) enligt en artikel i Katrineholms-Kuriren igång ett överklagande av KFAB:s upphandling, eftersom kommunen (Service- och teknikförvaltningen)förlorade den.

Är det samma politik som gäller före och efter valet? Eller är det bara olika moderater?

onsdag 28 september 2011

Sista kommunstyrelsen...

...på ett tag var det i dag, eftersom jag under nästa vecka inleder min riksdagssejour.

Vi hade att hantera diverse beslut, bland annat att besluta om en gemensam lönenämnd tillsammans med Gnesta. Den styrande blåröda majoriteten har den egenheten att den tror att demokrati betyder att man tar alla platser själv. Så ock denna gång, då Socialdemokraterna och Moderaterna tog både ordinarie platsen och ersättarplatsen.

Det är lite olika, som jag brukar säga. Men det finns ju möjlighet att ställa allt till rätta i samband med att kommunfullmäktige i Katrineholm sammanträder i oktober.

tisdag 27 september 2011

Känner vardagsverkligheten

En insändarskribent, naturligtvis anonym, förargar sig i Katrineholms-Kuriren över att Centerpartiets nya ledare ska få en hög månadslön. Hur ska Lööf med den lönen förstå dem som tjänar mycket mindre? är funderingen i insändaren.

Jag tror inte att det blir några problem. Det var inte länge sedan som Annie själv var student. Om hon skulle glömma hur nudlar smakar, så finns det säkert medlemmar i Centerstudenter som kan påminna henne om det.

Hennes rötter finns i Maramö utanför Värnamo. Det är verkliga landet. Jag tror heller inte att hon behöver gå så långt från sitt barndomshem för att hitta en garantipensionär.

Annie Lööf känner vardagsverkligheten och behövs det, så kommer hon att bli påmind. Förväntningarna på Annie är mycket höga och kraven på tillgänglighet är inte mindre. Goda insatser ska alltid belönas.

måndag 26 september 2011

Klart jag kan bli blodgivare

Mitt under de intensiva Centerdagarna i Åre kom beskedet: Jag kan bli blodgivare.

Tyvärr har jag redan från början fått boka en ny tid, eftersom jag inte kan vara på två ställen samtidigt och jag prioriterar att vara på plats under min första dag i riksdagen.

lördag 24 september 2011

Hett om föräldraförsäkring

Nu debatterar Centerstämman föräldraledighet. Det är en het debatt med minst 35 talare. Frågan handla om kvotering eller inte. Vi brukar i partiet utgå från individens rättigheter när rättigheterna inte går ut över någon annan. Jag får återkomma.

fredag 23 september 2011

Nu har vi precis valt Annie Lööf

Centerpartiet har precis enhälligt valt Annie Lööf till ny partuledare. JÄTTEROLIGT. Grattis till Annie, men framförallt till Centerpartiet.

torsdag 22 september 2011

Samtal med fyra ministrar

Nyss var Centerpartiets fyra statsråd på scenen i Åre och berättade om hur det är egentligen. Det blev många, varma applåder för Maud Olofsson, Andreas Carlgren, Eskil Erlandsson och Anna-Karin Hatt.

Nu är vi i Åre

Om några timmar sker invigningen av Centerpartiets partistämma i Åre. Det var maffigt att åka med ett av rikstingstågen. Bara vänner överallt.

onsdag 21 september 2011

Konstigt med GPS på barn

Morgonradions sändningar innehåller nyheten att en förskola kommer att delta i ett projekt med att förse barnen med GPS-sändare för att enklare kunna hitta dem vid utflykter och annat.

Spontant tänker jag: "Hjälp, vart är vi på väg?".

Det ska självklart finnas så mycket personal på en förskola, så att inga barn "kommer bort".

Däremot kan jag tänka mig att GPS skulle kunna vara en lösning för dementa, där diskussionen om lås på kommunala boenden varit under diskussion

tisdag 20 september 2011

Ett moraliskt misstag?

Jag läser i DN i dag att förre chefen för Internationella valutafonden Dominique Strauss-Kahn, DSK, har talat ut inför TV-kamerorna.

Övergreppet - våldtäkten - som blev hans fall, förklarar han som ett "moraliskt misstag".

Spännande. Vilka fler "moraliska misstag" kan DSK ha gjort under sitt liv. Andra händelser måste ha varit bagatellartade, med hans eget språkbruk.

Jag tror knappast att någon som hade upplevt det som hotellstäderskan i New York har upplevt skulle tycka att det som hade hänt med dem var "ett moraliskt misstag". Det är oerhört kränkande.

måndag 19 september 2011

Kvinnor skolas i samhällskunskap

I dag medverkade jag för fjärde gången som kvinnlig politiker vid FogelstadAkademins medborgarutbildning. Det är en rolig uppgift att försöka förmedla hur det är att vara kvinnlig politiker.

Det var bara Centerpartiet och Vänsterpartiet som ställde upp mangrant (!), så vi fick göra vårt bästa för att spegla det politiska systemet.

Det är alltid roligt att träffa nya människor och försöka fånga deras engagemang för den så viktiga frågan om vad som krävs i ett demokratiskt samhälle.

Allra mest påtagligt tror jag att det blev, när de fick prova min afrikanska ordförandeklubba. Den är en mycket kär och använd gåva.

Läsare är konservativa

Tidningsläsare är konservativa. I den meningen är jag konservativ. Jag ogillar mycket omgörningen av Dagens Nyheter, som presenteras i dag. Jag ser stora textblock och långa, långa texter. Jag vill inte börja läsa, för jag vet att det kommer att ta tid att ta sig igenom hela texten.

Särskilt saboterad känns DN Debatt. Där är den enda bilden i dag två cirkelrunda foton på Håkan Juholt och Carin Jämtin.

Jag får väl se om jag är mindre konservativ imorgon.

söndag 18 september 2011

Centerkvinnorna tar över...

Tidningen Expressen skrev igår om hur Centerkvinnorna tar över Centerpartiet. Jag hann inte riktigt fördjupa mig i historien, eftersom jag deltog vid Centerkvinnornas förbundsstyrelseintroduktion i Gustafsberg i fredags/lördags.

Det är förstås inte någon slump att Centerkvinnorna har sett att kvinnorna i Centerpartiet har kunnat ta topposter. Det har skett ett mycket medvetet arbete för detta. Under 1960-talet jobbade Centerkvinnorna hårt för att genom målmedvetet valberednings- och nomineringsarbete föra fram kvinnor till ledande positioner. Sedan har organisationen arbetat med Kvinnokraftskurser för att ytterligare trimma ledarna.

Men det har naturligtvis inte gett framgång, om inte det hade funnits goda förebilder. Karin Söder bröt is. Hennes medlemskap fanns och finns inom Centerkvinnorna.

Expressens artikel berättar alltså en god del av historien bakom varför Centerkvinnorna har "tagit över", men inte riktigt hela historien.

Dock är det roligt att bland källorna som Expressen hänvisar till, så återfinns "Fredriksson: Vi får saker att hända! Centerkvinnorna 1933-2008".

Särskilt som förnamnet är Inger.

lördag 17 september 2011

Blodgivarreportage i K-K

I dag är det politiska blodgivarreportaget infört i Katrineholms-Kuriren. Reportaget gjordes i tisdags och min insats för Centerpartiet var att fylla i ett test för att kunna bli blodgivare samt att lämna blod för testning.

Eftersom jag nog var lite snarstucken, eller förstås mer korrekt, svårstucken, så har jag med fördel haft långärmade kläder under den här veckan. Armvecket blev nämligen väldigt blått...

torsdag 15 september 2011

Dammar till miljön

Naturskyddsföreningen har undersökt damm i svenskarnas bostäder och funnit att dammet innehåller mycket miljögifter. Det är förstås inte så konstigt. Finns gifterna i inomhusluften, så hamnar de förstås någonstans. Alltså borde en hemsanering i egen regi eller med hjälp av RUT fungera för att förbättra miljön, utöver att det höjer trivseln.

onsdag 14 september 2011

Arvodesskandalen blir polishistoria

Nu börjar arvodesskandalen inom Landstinget Sörmland att bli till en polishistoria, när landstingets dåvarande, och i ett fall nuvarande, toppar förhörs av polisen.

Det är bra att det en gång för alla blir utrett om något förfarande varit brottsligt. På ett annat sätt går det inte att återskapa förtroendet för Landstinget Sörmland.

De som ska förhöras, enligt länets tidningar, är Gustaf Wachtmeister, Jörgen Danielsson och Karin Welin.

Kullbergska i täten för hjärtsjukvården

Att Kullbergska sjukhuset i Katrineholm varit "hjärtebra" på hjärtsjukvård har varit känt sedan länge. Nu är man inte bara bra, utan faktiskt bäst i Sverige på att ta hand om hjärtpatienter, skriver Katrineholms-Kuriren i en artikel.

Det är bara att säga: Hjärtligt grattis, Kullbergska! Det lilla sjukhuset kan faktiskt vara både störst och bäst!

tisdag 13 september 2011

Blir blodgivare?

I dag startar Katrineholms-Kuriren sin kampanj för att få fler att bli blodgivare.

För att ytterligare uppmärksamma det hela, har tidningen bett de politiska partierna att ställa upp bakom kampanjen. Så nu på morgonen begav jag mig som Centerpartiets bidrag till blodcentralen på Kullbergska sjukhuset för att se om jag duger som blodgivare.

Det teoretiska testet föll väl ut, mitt blodtryck var bra och åtminstone den ena armen kunde ha lämpliga ådror att ta blod från - om än lite tveksamt. Nu ska mitt blod testas för att se om det verkligen duger.

Jag får väl lämna tillbaka blodgivarkampanjens tshirt om det inte blir något av.

Trygg och säker?

I dag har jag en insändare publicerad i Katrineholms-Kuriren, enligt följande:

Trygg och säker kommun
Jag har sett service- och tekniknämndens ordförande Johan Hartman (M) vara ute och cykla i Katrineholm. Vid båda tillfällena har han saknat hjälm och cyklat mitt på genomfarten.
Jag undrar om Johan Hartman saknar kunskaper om kommunens cykelbanor eller om han bara inte vill omsätta dem i praktiken?
Det känns otryggt i en kommun, som tidigare sagt sig verka för att vara trygg och säker, med en ansvarig ordförande som inte är rädd om sitt eget liv. Hur ska han då kunna vara rädd om andras?
Inger Fredriksson (C)

måndag 12 september 2011

Stolpe ut?

Katrineholms-Kuriren skriver att kommunchefen har fått i uppdrag av kommunalrådet Göran Dahlström (S) att avveckla vänortssamarbetet.

Det känns dystert. Även om vänortssamarbete kan ha varit viktigare i andra tider än i dag, så är goda relationer alltid viktiga. De borde exempelvis kunna användas i EU-sammanhang, då man ofta jobbar med partnerskap.

Extra dystert blir det sett ur min horisont. I somras visade jag stolt upp Katrineholm för min storasyster med familj. Planteringarna imponerade, då ett syskonbarn raskt jämförde med den egna arbetsplatsen i Uddevalla. Vi passerade också förbi Gröna Kulle och vänortsstolpen där. Då kunde jag säga: "Den har jag fått dit genom en motion.".

Nu kanske det blir "stolpe ut" i stället.

Politik i nya fåror

I dag är min krönika införd i Katrineholms-Kuriren. Av bilden att döma kan man tro att den handlar om jordbrukspoltik. Så är det nu inte riktigt. Krönikan handlar om hur vi tar emot nya svenskar och hur det borde vara. Alltutifrån att jag har plöjt stämmohandlingarna inför Centerpartiets partistämma i Åre 22-25 september.

söndag 11 september 2011

11 september

Att dagen har varit mörk och dyster passar bra. 11 september är en dyster dag. Tragiken för tio år sedan förändrade världen. Alla har egna minnesbilder och upplever dem om igen genom alla minnesartiklar och minnesprogram.

Frågan är vad vi har lärt av det som hände? Kanske allra mest att det otänkbara kan hända och att vi behöver vara rädda om varandra. Här. Nu.

Bra inlägg om öppenhet

I stort sett hela dagen har jag ägnat åt yttrandefrihet. I veckan är det nämligen dags för Yttrandefrihetskommitténs sammanträde. Mycket handlingar blir det som måste läsas och funderas över. Därför har jag inte hunnit formulera några ytterligare yttranden till yttervärlden förrän nu.

På DN Debatt i dag hade Centerpartisterna Fredrick Federley och Lena Ek ett intressant inlägg om öppenheten i samhället och behovet av att försvara liberala värderingar.

Det skulle jag ha rekommenderat en läsning av för länge sedan. Om nu inte formandet av den svenska öppenheten, i form av yttrandefriheten, kommit emellan.

fredag 9 september 2011

Klart riksdagen

Nu är det klubbat och klart! I går fattades beslutet av riksdagen att bevilja Roger Tiefensee tjänstledighet och att jag får gå in som ersättare för honom.

I dag hade jag bekräftelsen från riksdagen med posten.

Det ska bli riktigt, riktigt roligt!

torsdag 8 september 2011

Kvinnorna styr Centern

Ja, det är rubriken på ett TT-telegram som dagstidningarna återger i dag. Bakgrunden är att Centerpartiet förväntas välja en ny kvinna, Annie Lööf, till partiledare vid stämman i Åre 22-25 september.

Centerstudenter och Centerparitets Ungdomsförbund leds också av kvinnor, vilket ger stöd för rubriken. Dock nämns inte Centerkvinnorna i samma TT-text.

Statsvetaren professor Lena Wägnerud ser förklaringen i Karin Söder, som banade vägen för fler kvinnliga partiledare.

Karin Söder har alltid varit Centerkvinna.

onsdag 7 september 2011

Nästan 3.000 kronor till svältens Somalia

Vi samlade in nästan 3.000 kronor, eller närmare bestämt 2.900 kronor, vid gårdagens möte med Centerpartiet i Katrineholms kommun. Temat var demokrati och pengarna ska gå till Läkare utan gränsers arbete i svältkatastrofens Somalia.

Andra partier får gärna följa efter. Vi har sedan tidigare samlat in 1.600 kronor. Vi har inget emot att vår insamling överträffas!

tisdag 6 september 2011

Inlägg i regiondebatten

I dag gör vi samtliga gruppledare i Katrineholms kommun ett gemensamt inlägg i regiondebatten, där vi förklarar varför vi vill se en region och hur vi vill att den ska se ut. Allt går att läsa i debattartikeln i Katrineholms-Kuriren.

Skördetider


Något av helgens fynd.

Livstid?

Hörde nyss på radion att Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Tommy Waidelich sagt att han inte tror på ett svenskt medlemskap i EMU under hans livstid.

Vet Waidelich möjligen hur gammal han blir, ens på posten som ekonomiskpolitisk talesman?

måndag 5 september 2011

Inslag om härskarteknik

I dag har jag uttalat mig framför TV-kameran om härskarteknik och om varför jag skrev en motion om att förtroendevalda i Katrineholm skulle få utbildning i bemötande.

Jag vet inte riktigt hur mycket som blir kvar av det som jag sa, men det viktiga är att en sådan utbildning fortfarande behövs. Fortfarande fattas det en hel del i hur vi uppträder mot varandra i de politiska sammanträdesrummen.

söndag 4 september 2011

Plöjer stämmohandlingar

Det går inte att skriva på bloggen och läsa stämmohandlingar samtidigt. Men nu har jag nästan plöjt igenom hela "partistyrelseboken" inför Centerpartiets stämma i Åre.

Det finns mycket tänkvärt. Min motion, om att införa ett MiljöUT-vecklingsavdrag, MUT-avdrag, blir besvarad med att Centerpartiet tänker utveckla ROT-avdragen inom miljöområdet. Så det får jag vara nöjd med.

lördag 3 september 2011

Bland lingonröda tuvor...


Nja, det blev ingen bild från de lingonröda tuvorna. Men resultatet av gårdagens aktivitet ser ut ungefär som ovan (fast dubbelt).

Min samlargen, det tydligaste spåret av mitt bondearv, slog till igår och resulterade i en bra skörd. Trots mitt idoga samlande finns det fortfarande bär kvar i skogen.

fredag 2 september 2011

Viktigt att det blir riktigt

I somras vikarierade Anneli Hedberg (S) som kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Det har hon gjort tidigare. Den här gången ställdes hon inför uppdraget att skriva under en utbetalning om en halv miljon kronor till det nybildade bolaget Katrinholms Tekniska College AB. Ganska oproblematiskt egentligen, om det nu inte var så att Anneli Hedberg är en av kommunens representanter i samma bolags styrelse.

Jäv, tyckte jag, och skrev en anteckning till kommunstyrelsens protokoll, när styrelsen klubbade delegationsbesluten vid sammanträdet i onsdags.

"Tramsigt", tycker Anneli Hedberg i dag i Katrineholms-Kuriren om min markering.

För min del tycker jag att det är viktigt att det blir riktigt. Hedberg behövde inte alls skriva under beslutet. Det hade hon kunnat be vice ordförande Ewa Callhammar (FP) gör exampelvis. Svårare än så hade det inte behövt vara.

torsdag 1 september 2011

Annie Lööf - ny ledare för Centerpartiet


Tänk att kommunstyrelsens sammanträde kan infalla så olämpligt! Så olämpligt att jag helt missar att följa valberedningens presentation av den nya partistyrelsen med Annie Lööf som ny partiledare!

Jag tror att det kommer att bli mycket bra, inte minst för att Annie är så jordnära. Man kan inte vara annat, när man växt upp med höskörd och granplantering samt vaktande av fotbollsmål.

onsdag 31 augusti 2011

Bara tjänstemannaförslag?

Kommunstyrelsen i Katrineholm samlas i dag för att bland annat fatta beslut om åtaganden för den egna verksamheten. Om detta kan man säga mycket. Förslaget som tagits fram är tydligen ett rent tjänstemannaförslag, som redan i media har reviderats sedan kommunalrådet Göran Dahlström (S) talat om att det inte blir några läsplattor till politikerna förrän alla elever har fått datorer.

Det kan säkerligen vara en klok bedömning. Men vad ska man tro om underlaget som vi får till beslut? Är det en önskelista från tjänstemännen utan politisk förankring? Vad mer kan vara fel? Frågorna hopar sig.

Politik till hundra procent

"Politiken måste ta ansvar till hundra procent", skriver jag och Mattias Claesson i ett gemensamt svar i Katrineholms-Kuriren på den debattartikel som Björn Blid hade införd tidigare i veckan.

För oss i Centerpartiet är det inget konstigt att ta ansvar och att beslut i ärenden av större vikt, som sjukvården bevisligen är, ska fattas av politiker. Det är det som vi skriver om i artikeln.

tisdag 30 augusti 2011

En dag i infrastrukturens tecken

Jag började dagen med lite morgonbloggande. Infrastruktur. Sedan gick jag till Resecentrum i Katrineholm för att ta bussen mot Nyköping. Infrastruktur. Väl i Nyköping styrdes stegen mot järnvägsstationen och ett väldigt mysigt, öppet och trevligt café, där jag väntade på den verkliga anledningen till min resa. Infrastruktur.


Anders Åkesson, centerpartistisk riksdagsman från Kalmar och ledamot av riksdagens trafikutskott, kom med tåget och hann överlägga över en kopp kaffe innan det var dags att sätta media på spåret om Centerpartiets tankar om järnvägstrafiken i Södermanland. Infrastruktur.


Här syns aktörerna från Centerpartiet, Mattias Claesson, Eva Andersson, Roger Tiefensee och Anders Åkesson, tillsammans med reporter från Södermanlands Nyheter och Östnytt. Temat är: Infrastruktur.

Därefter gick färden vidare per bil mot Eskilstuna längs den slingrande nord-sydliga förbindelsen, där täckningen för mobiltelefonen bara fungerar ibland. Infrastruktur. I Eskilstuna träffade vi tillsammans med de lokala centerpartisterna Leena Kumpula och Arne Jonsson företrädare för Bikab AB, som jobbar med bredbandsdragning och bredbandsinstallationer. Infrastruktur.

Det var ett mycket intressant studiebesök som gav många tankar om hur läget ser ut och om vad som skulle behövas. Infrastruktur.

Vad var senare mer naturligt än att ta tåget tillbaka från Eskilstuna till Katrineholm? Infrastruktur.

Till sist är det dags att blogga om dagen och använda bredbandet på nytt i praktiken. Infrastruktur.