lördag 29 oktober 2011

Buss på kollektivtrafiken

Katrineholms-Kuriren har i veckan skrivit om den kommande kollektivtrafiken, där trafikeringen släpps fri och kommunerna och landstinget tillsammans, genom en regional kollektivtrafikmyndighet bestämmer vilka linjer som samhället ska betala för trafiken.

Det är nästan precis som i dag, bortsett från att olika trafikbolag själva kan avgöra om de vill starta en linje och driva trafik.

Kommunalrådet i Katrineholm, Göran Dahlström (S), som själv har varit ledamot av Länstrafiken AB:s styrelse och dessutom med ganska stor sannolikhet kommer att styra över kollektivtrafikmyndigheten som representant i nämnden, uttalar sig i tidningen som om det inte kommer att bedrivas någon trafik alls och att anledningen till det är den ökade konkurrensen.

Han glömmer att berätta att kollektivtrafiken redan i dag till allra största delen betalas av kommunerna och landstinget. Resenärens egen del av kostnaden för resan är biljettpriset, som inte alls täcker totalkostnaden.

Kommunen kan även fortsättningsvis stötta linjer och resande som inte är kommersiellt gångbart att köra. Det finns inga hinder för det. Det som kommunen ska vara med och bestämma är vilka linjer som behövs. Här ska också de resande - allmänheten - ha ett stort inflytande.

Så nu är det bara för allmänheten att göra sin röst hörd. Buss på kollektivtrafiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar