söndag 20 november 2011

Hagmarken ska prioriteras

På min småländska resa i fredags besökte jag Vena i Hultsfreds kommun. Där kunde jag berätta att hagmarken blir en svensk prioritering i de kommande förhandlingarna om jordbrukspolitiken i EU. Här följer delar av mitt pressmeddelande:


- Sverige kommer att driva frågan om de svenska hagmarkerna hårt, när EU:s nya jordbrukspolitik ska formuleras. Det är en viktig fråga för många av oss, liksom för oss i Centerpartiet, säger Inger Fredriksson riksdagsledamot för Centerpartiet och ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet, som på fredagen besökte Hultsfred och Vimmerby.

De svenska hagmarkerna har tidigare inte passat in i EU:s stödsystem, som delvis varit inriktat på antalet träd i betesmarken. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) har försökt påverka sina jordbruksministerkolleger genom besök i de svenska hagarna.

Nu blir betesfrågan och hagmarken en prioritering i förhandlingarna.

- Jag är mycket nöjd med det. Hagmarken har en speciell plats i våra svenska hjärtan, den är en av de väsentliga delarna i vår änglamark och himlajord eller i det landskap som Astrid Lindgren så fint har beskrivit.

- Våra hagmarker har mervärden genom sin artrikedom och sin skönhet. Detta är ett resultat av århundradens arbete, av betesdjur och jordbrukare. Detta arbete och detta värde måste kunna räknas betesmarken till godo och berättiga till ett stöd.

- EU:s jordbrukspolitik måste också ta hänsyn till medlemsländernas förutsättningar. Jordbruket och landskapet ser inte likadant ut i norr som i syd, öster eller väster. Vi har olika värden att försvara, säger Inger Fredriksson (C).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar