söndag 18 september 2011

Centerkvinnorna tar över...

Tidningen Expressen skrev igår om hur Centerkvinnorna tar över Centerpartiet. Jag hann inte riktigt fördjupa mig i historien, eftersom jag deltog vid Centerkvinnornas förbundsstyrelseintroduktion i Gustafsberg i fredags/lördags.

Det är förstås inte någon slump att Centerkvinnorna har sett att kvinnorna i Centerpartiet har kunnat ta topposter. Det har skett ett mycket medvetet arbete för detta. Under 1960-talet jobbade Centerkvinnorna hårt för att genom målmedvetet valberednings- och nomineringsarbete föra fram kvinnor till ledande positioner. Sedan har organisationen arbetat med Kvinnokraftskurser för att ytterligare trimma ledarna.

Men det har naturligtvis inte gett framgång, om inte det hade funnits goda förebilder. Karin Söder bröt is. Hennes medlemskap fanns och finns inom Centerkvinnorna.

Expressens artikel berättar alltså en god del av historien bakom varför Centerkvinnorna har "tagit över", men inte riktigt hela historien.

Dock är det roligt att bland källorna som Expressen hänvisar till, så återfinns "Fredriksson: Vi får saker att hända! Centerkvinnorna 1933-2008".

Särskilt som förnamnet är Inger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar