måndag 19 december 2011

Bygg inte på Djulö gärde

I onsdags beslutade kommunstyrelsen om den fördjupade Översiktsplanen för Stora Djulö. Jag har upptagen av sammanträde med presstödsnämnden i Stockholm, så jag hade inte möjlighet att delta i överläggningen och beslutet.

Centerpartiets linje, som delvis redovisas av Katrineholms-Kuriren i dag, är klar. Vi vill inte att det ska byggas på Djulö gärde.

Så här skriver vi i reservationen:

Om Fördjupning av översiktsplanen för Stora Djulö säteri med omgivningar, Katrineholms kommun

Centerpartiet delar uppfattningen som förs fram i planen, nämligen att Stora Djulöområdet är Katrineholms största rekreationsområde. Området har stor betydelse för friluftslivet och för olika aktiviteter som främjar hälsan. Inte minst innehåller området viktiga promenadstråk.

Men Centerpartiet vill också poängtera vikten av att bevara jordbrukslandskapet kring Stora Djulö. Det öppna landskapet är viktigt ur såväl produktions- som kulturhänseende, men framförallt utgör det en vilsam, grön lunga för stressade stadsbor.

Det stadsnära jordbrukslandskapet med sina höga kulturvärden riskeras, om byggandet av Djulö gärde inleds. Att ta ”bara lite i kanten” har ofta visat sig leda till en fortsättning. Centerpartiet vill inte äventyra det framtida jordbruket på Stora Djulö och säger därför nej till delen av planen som omfattar bostadsbebyggelse på Djulö gärde öster om Furuliden.

Centerpartiet yrkade i kommunstyrelsen att planen arbetas om, så att jordbruksmarken bevaras genom att förslaget om bostadsbebyggelse på Djulö gärde öster om Furuliden utgår."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar