torsdag 22 december 2011

Det fria ordets försvarare måste försvaras

I går kom domen mot de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. De straffades hårt för sina insatser för det fria ordet, för att föra ut hur världen ser ut och hur den borde se ut genom ord och bild.

Jag hade tyvärr svårt att kommentera den hårda domen igår, eftersom jag använde merparten av dagen till att arbeta med den svenska yttrandefriheten genom Yttrandefrihetskommittén.

Självklart är domen djupt orättvis. Granskande media, oavsett från vilket land de än kommer, är en förutsättning för en demokrati.

Vi måste alltid försvara det fria ordet och dess representanter. Om vi inte gör det, då tror vi inte på demokrati och mänskliga rättigheter.

2 kommentarer:

  1. Bra att de människor som hotar en demokratisk värld lyfts fram och uppmärksammas. Yttrandefriheten är inte längre en självklarhet när den vägs mot stater och enskilda företags intressen.

    Vad kommer du själv att göra för att motverka den odemokratiska utveckling som din partikamrat Mikael Jonsson skriver om i följande blogginlägg?

    http://politiskvardag.blogspot.com/2011/12/acta-och-demokrati-inget-ar-givet-i-en.html

    SvaraRadera
  2. Hej,
    i första hand arbetar jag för demokratin genom att värna yttrandefriheten genom arbetet i Yttrandefrihetskommittén. Därtill är min blogg i sig ett verktyg, som dock kan vara olika skarpt.

    SvaraRadera