onsdag 28 oktober 2009

Tänk miljö

Ibland blir det bara så fel. I dag skulle Katrineholms kommun anta en ny grafisk profil, självklart byggd på den gamla. Men i dessa miljömedvetandets tider, så glömmer informationskontoret helt bort att tänka miljö.

Jo, man tänker miljö på så sätt att de tryckerier som ska anlitas är certifierade, men man tänker inte över profileringen och hur de olika produkterna i sig påverkar miljön.

Jag krävde därför en återremiss, så att man skulle kunna tänka efter och tänka miljö. Ingen ska inbilla mig att det inte kommer att fresta på miljön, när olika trycksaker och publikationer ska garneras med komplementfärger till kommunvapnet. Det kanske inte kommer att bli "toner för miljoner", men nog kommer det att kosta. För miljön.

tisdag 27 oktober 2009

Skillnad på jäv och jäv

Länets lokal-Kurirer skriver i dag om hur det verkligen gick till när en av landstingets chefer tvingades lämna sitt arbete på grund av jäv. (En summarisk förklaring är att chefen skulle hantera ansökningar från ett bolag där maken arbetade som konsult.)

Det är ju solklart olämpligt, kan man tycka. Men alla fakta fanns på bordet redan i somras. Chefen blev liksom inte jävig förrän det började storma in interpellationer till senaste landstingsfullmäktige om det miljöpartistiska landstingsrådets jävsförhållande, när hon anlitat sin man som vindkraftskonsult.

Det är tydligt att det är skillnad på jäv och jäv.

måndag 26 oktober 2009

Kan det sägas bättre?

Centerpartiets Europaparlamentariker Lena Ek har spelat in en egen film till stöd för 2graders-kampanjen.

Jag tycker inte att argumenten kan sägas så mycket bättre. Se filmen!

Ny vecka, nya insatser...

Det låter som en lottdragning. När delar av Skolsverige har lov, då flyter politikerdagarna på i vanlig takt.

I dag presenterade Allians för Katrineholm vårt budgetalternativ. I eftermiddag övar jag och krisledningsnämnden krisledning - ingen jämförelse i övrigt!

I dag har jag också lämnat in en fråga om hur byggnadsnämndens ordförande ser på tillgängligheten utifrån att staden fått två nya trappor till två nyöppnade butiker. Detta i nådens år 2009

Så visst rör det sig på det politiska planet. Det kräver alltid nya insatser.

söndag 25 oktober 2009

Måste hålla sig för skatt...

Det kan inte vara så roligt att vara socialdemokratisk pensionär. Det är nog närmast så, att de måste hålla sig för skatt...

Det finns mycket intressant att fundera över i Kjell-Olof Feldts och Sven-Olof Lodins artikel på DN debatt i dag.

Jag väljer att citera följande stycke:

"Högljudda krav ställs nu på att skatte­reduktionen ska omfatta alla slags inkoms­ter, framför allt pensioner. Oppositionen har naturligtvis hakat på och lovar att sluta ”skatteklyftan” mellan förvärvsinkomster och pensioner. Socialdemokraterna delar i sin budgetmotion ut en skattereduktion med i genomsnitt cirka 300 kr i månaden. Det, säger man, halverar ”skatteklyftan” för pensionsinkomster under 15.000 kr. Sanningshalten i detta påstående förtas av att man samtidigt vill införa ytterligare en skattereduktion för förvärvsinkomster. Alla löntagare ska nämligen få skatten sänkt med 75 procent av den avgift de betalar till A-kassan. För medlemmarna i flertalet av LO-förbunden innebär det en skattesänkning med, just det, cirka 300 kr. Så ”skatteklyftan” består! Och man använder samma lånade pengar till denna skattesänkning som Alliansen gör för det 4:e steget i jobbskatteavdraget."

De båda skatteexperterna påminner mig om hur medlemmar i facket fick göra avdrag för fackföreningsavgiften under tidigare socialdemokratiska regeringar. Då hördes inga protester från socialdemokratiska pensionärer, även om avdraget var högst tveksamt och egentligen mest gynnade facket som kunde stoppa några avgångar.

I övrigt talar texten för sig. Socialdemokratenra säger ett och gör ett annat.

Att ljuga trovärdigt

Nu läser vi om att Jan Guillou varit rysk agent under flera år. På något sätt är jag inte förvånad. Jan Guillou är på något vis bara nästan sann. Han kan ljuga så trovärdigt som man bara får göra som romanförfattare. Just att han har varit så nära sanningen - detta kunde faktiskt ha hänt - har gjort honom till en av Sveriges mest lästa författare.

Jag tycker också att han skriver bra, det är lästvärt, ibland alldeles för blodigt och ibland måste man ha köpt in några kilo salt för att tolka texterna, det räcker inte med en nypa.

Jag minns också vilka spår han satte hos oss journalisthögskoleelever, som inte var direkt lättflirtade, när han, och storheter som Göran Skytte, kom på besök för att tala om hur god journalistik verkligen gick till. Vi skulle skaffa oss pärmar, för att sortera och organisera den information vi fick tag i.

Jag vet inte om det var av Guillou som vi upptäckte ämnet gissistik, eller ännu finare uttryckt, förmodad teori. Man kan ju också kalla det att ljuga trovärdigt, att hitta på en sanning som - tyvärr - inte går att belägga.

Förmodad teori är inget för seriösa journalister. De måste alltid arbeta med trovärdiga källor.

Annars får man ägna sig åt att skriva böcker.

lördag 24 oktober 2009

Tillgänglighet när då?

I veckan nyöppnade Lindex sin butik i Katrineholm och Hennes och Mauritz kom till stan. Båda självklart välkomna händelser i höstmörkret.

Men jag funderar ändå över hur hyresvärden har tänkt. Båda butikerna har numera entréer från Köpmangatan. Båda butikerna har fått stentrappor för den som vill försöka ta sig in från gatuplanet. Det är inte särskilt tillgängligt.

Helt otillgängliga är inte butikerna, för det går för hjulburna att gå in via gallerians ingång.

Frågan är mer, varför gör man inte rätt, när det är tillfälle? När blir samhället tillgängligt för alla?

Fira FN genom klimatinsats

I dag är det FN-dagen. Ett sätt att fira är att tillsammans med andra skriva under namninsamlingen som stöder framgång i de FN-ledda förhandlingarna om klimatöverenskommelsen i Köpenhamn i december. Hemsidesadressen är, som jag tidigare påpekat här på min blogg, www.2grader.se

Om du redan har skrivit på, kan du jobba för att andra ska göra dig sällskap på listan.

Har du gjort det också, så kan du alltid fira FN eller Evert, som har namnsdag i dag.

fredag 23 oktober 2009

Ja till motion om Lex Pressmeddelande

När arbetsveckan nästan gått mot sitt slut, påminns jag av lokaltidningen om att min motion om att kommunen ska lämna ett pressmeddelande vid varje Lex Maria- och Lex Sarah-anmälan gick igenom, när Katrineholms kommun samlades till fullmäktigemöte i måndags.

Dagarna och kvällarna har gått så i ett, att jag har "glömt" framgången från i måndags. Normalt sett brukar vi i Centerpartigruppen fira varje framgång, men då, i måndags var klockan 23 och det var mest kudden som lockade.

Min motion handlade om en ökad öppenhet om dessa "Lex"-anmälningar för att visa att kommunen tar dem på allvar och vill att anställda och andra ska anmäla fel för att dessa ska kunna rättas till och verksamheten ska bli bättre.

Här kan du läsa hela motionen.

torsdag 22 oktober 2009

Så gick det naturligtvis till!

Landstingsledningen i Sörmland, bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, har hamnat i ett politiskt blåsväder genom en olycklig vindkraftsaffär.

Senast vid landstingsfullmäktiges sammanträde i tisdags var frågan uppe på dagordningen, då den politiska hanteringen av frågan samt om eventuellt jäv diskuterade.

Tidigare har tidningen Folket haft en mycket förklarande artikel om det hela.

Läs och begrunda! Så gick det naturligtvis till...

onsdag 21 oktober 2009

Där människor får växa

Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för Centerpartiets politik och den formulering som inleder vårt partiprogram, Där människor får växa.

Jag tycker att det är viktigt att påminna om detta, när samhällsdebatten handlar om olikheter och där olikheter inte ses som en tillgång.

Jag vill inte se ett likriktat samhälle. Jag vill se ett samhälle där alla har möjlighet att växa utifrån sin egen förmåga.

tisdag 20 oktober 2009

Nattmangling

Igår var det nattmangling igen i kommunfullmäktige i Katrineholm. Presidiet bröt förhandlingen vid 23, som det ska enligt reglementet. Det var många små och stora frågor som tillsammans tog tid.

Demokrati måste få ta tid, men ibland blir arbetsformerna lite omänskliga.

Men det blev ju några steg på stegräknaren när jag gick hem. Man får vara glad för det lilla.

måndag 19 oktober 2009

Leve Fogelstadakademin

På eftermiddagen var jag en av fem inbjudna kvinnliga politiker som gästade Fogelstadakademins medborgarutbildning för kvinnor. Temat var hur det är att vara kvinnlig politiker.

Det blev två intensiva timmar med samtal om stort som smått. Det kommer säkert att fortsätta ikväll också, då kvinnorna som är under utbildning ska lyssna till kommunfullmäktiges kvällssammanträde.

Jag ser fram emot fortsättningen. Leve Fogelstadakademin!

Grisar ska ha lika villkor

I min serie om glada grisar och grisar som ska ha lika villkor, så vill jag länka till Centerpartiet i Laholm, som har markerat ordentligt i frågan mot dubbelmoralen i inköpsleden.

söndag 18 oktober 2009

Piggelin

På mellanstadiet tävlade vi i något som hette Piggelin. Vi gick varenda rast för att samla metrar till de efterlängtade märkena.

Nu pågår något liknande, fast för vuxna, i alla stegräknartävlingar. Jag har gått omkring med min stegmätare och glatt omgivningen med glada tillrop som: "nu får jag äta 17 kalorier". En del har nog funderat över vilka störningar som jag kan lida av, men det hela har bara varit ett sätt för mig att berätta om de fantastiska finesser som min stegräknare har.

I morgon börjar dock allvaret. Team Centerpartiet ska vandra mellan Stockholm och Göteborg. Det lär bli ansträngande. Särskilt som morgondagen avrundas med att jag ska gå på fullmäktige. Jag har redan förvarnat fullmäktiges ordförande om att jag måste gå upp i talastolen många gånger för att få så många steg som möjligt att tillgodoräkna. Helst borde jag förstås motionera också. Det lönar sig absolut bättre än frågor och interpellationer. I alla fall om man vill hålla sig Piggelin.

Hur ideell får man vara?

Jag läser i söndagens Dagens Nyheter, på Fokus-sidorna som jag tyvärr inte kan länka till, om rödakorsarna i Stallarholmen och Mariefred som sliter med handarbeten, brödbakning och insamlingsbössor för att på helt ideell väg hjälpa sämre lottade medmänniskor runt om i världen.

Samtidigt, i en annan del av Sverige, pågår förberedelser inför en rättegång mot Röda Korsets och Cancerfondens före detta kommunikationschef som anklagas för bedrägeri.

Det är självklart förkastligt och oförsvarbart med förskingring av medel som samlats in för att gå till välgörenhet. Det är inte bara pengar som har förskingrats. Ännu större är förlusten av det grundmurade förtroendekapital som Röda Korset stått för.

De lokala rödakorsarna, som lagt grunden för resultatet, får också dela skammen när andra inom organisationen förskingrar.

Svenska Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg bidrar tyvärr också till att sänka förbundets förtroende, när han i artikeln försöker förklara varför förbundets ordförande och dess högsta tjänsteman, generalsekreteraren, är de mest välavlönade bland motsvarande organisationer. De båda tjänar 822.000 kr per år, respektive 1.068.000 kr.

"Man måste antingen betala ett arvode som är någorlunda i nivå med andra ledande befattningar i samhället eller hitta en person som är ekonomiskt oberoende", säger Bengt Westerberg till DN.

Det är en intressant syn Westerberg framför. Min motfråga blir, hur ideell får man vara i en ideell organisation? I Stallarholmen och Mariefred kanske, men inte på riksnivån.

lördag 17 oktober 2009

Plus och minus i Katrineholmspolitiken

I dag är det plusgrader i Katrineholm. Lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren, tar fram plus och minus i Katrineholmspolitiken i en enkät gjord med oppositionens alla gruppledare. Artikeln kommenteras i en ledare. (Jag kan länka till ledartexten, men inte till artikeln. Anledningen är den vanliga - antingen så ser jag den inte, eller så finns den inte inlagd på nätet just nu.)

Jag nöjer mig med att konstatera att frågorna föranlett en hel del aktivitet, vilket ju på sitt sätt kan ha varit avsikten, lika mycket som att för tidningens del få en politisk varudeklaration av partiernas och gruppledarnas nedlagda arbete.

fredag 16 oktober 2009

Världsmatdagen

I dag fredag infaller världsmatdagen. DN uppmärksammar det hela i en mycket läsvärd artikel.
När så stor del av världens befolkning svälter är det ytterligare argument för att vara rädda om den enda jord vi har och se till att nå ett klimat som ger långsiktiga försörjningsmöjligheter för jordens befolkning.

Skriv på och utöva påtryckning, så att det verkligen blir ett klimatavtal i december i Köpenhamn. 2grader.se är adressen!

Kyrkstriden stänger Lerbo kyrka

I dag har jag läst i lokaltidningen om hur "kyrkstriden" fortsätter i Sköldinge och Lerbo församlingar. Nu har Lerbo kyrka stängts av domkapitlet i Strängnsä stift, så att inga gudstjänster får förekomma där.

Det gör mig bedrövad. Församlingsborna i Lerbo ska väl inte behöva mötas av en stängd kyrka, när de söker den i svåra stunder, som vid ett dödsfall eller personliga motgångar, eller i glädjens stund, som vid dop, konfirmation eller bröllop?

Var är den öppna folkkyrkan? Var är den förlåtande kyrkan med den öppna famnen? Var är försoningen?

Lerbo kyrka får aldrig förminskas till att bara vara en arbetsplats. En kyrka är så mycket mer än en arbetsplats och en byggnad.

En låsning är ingen lösning. Öppna kyrkan genast. Försök försonas. Det är möjligt, om än svårt. Det handlar om att vända andra sidan till.

torsdag 15 oktober 2009

Väntar på svaren om Lövåsen

I augusti gjorde jag, oppositionslandstingsrådet Mattias Claesson och Anita Karlsson, c-ledamot i vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm, gemensam sak och pekade ut Kullbergska sjukhuset som möjligt ställe att evakuera de boende från Lövåsens äldreboende medan detta byggs om nästa år.

En tid senare, men fortfarande i augusti, skrev Mattias Claesson ett brev till landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson (S) med en formell begäran om att få upp två frågor på landstingsstyrelsens dagordning. Den ena handlade om evakueringen och den andra handlade om hur det går med flytten av Lövåsens vårdcentral till Kullbergska sjukhuset. Han önskade helt enkelt information i sakfrågorna.

Inget svar kom förrän lokaltidningen börjat undersöka frågan.

Nu vill jag inte fastna i frågan om vart brevet tog vägen, eller rättare sagt svaret. Jag skulle så gärna vilja veta hur det går med sakfrågan. Vad händer med den del av Lövåsen som inte är handelsområde?

Kan de äldre som bor på äldreboendet, deras anhöriga och personalen, flyttas till ett boende i Katrineholm i stället för att behöva åka till Vingåker under nästa år? Hur går det med inlokaliseringen av vårdcentralen, som också ligger i den fastighet som ska byggas om?

Jag väntar på svaren om Lövåsen.

onsdag 14 oktober 2009

Grisar ska ha lika villkor

Jag har tidigare bloggat om dubbelmoralen inom de offentliga livsmedelsinköpen, där en myndighet ställer höga krav på den svenska livsmedelsproduktionen och en annan myndighet ställer väsentligt lägre krav när den handlar livsmedel. I klartext - grisar ska ha lika villkor.

"Ola i Kungsbacka" bloggar här om hur denna dubbelmoral kan lösas.

tisdag 13 oktober 2009

"Det är du och Karin Söder"

"Det är du och Karin Söder", sa en gång en kompis till min bror.

Det var på den tiden, under förra århundradet, då Karin Söder var centerpartistisk socialminister och min bror var avdelningsordförande i vår CUF-avdelning.

Missnöjet från kompisens sida var stort, eftersom Karin Söder sett till att Systembolaget hade lördagsstängt. Eftersom min bror var avdelningsordförande, så var han liksom medskyldig till det hela.

Nu är det jag och Karin Söder, och förstås väldigt många till, som är inkryssade i kyrkovalet. Jag har i sammanhanget en lika blygsam post som min bror, det vill säga är invald som ordinarie ledamot i kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling med ett måttligt antal kryss mer än övriga som kommer efter. Karin Söder har gjort något mångt större, när hon blivit inkryssad som ledamot av kyrkomötet. Jag tycker att det är väldigt roligt.

Frågor bara för kvinnor?

Nyss putsade jag mina genusglasögon och vad såg jag, när jag läste om Alliansregeringens arbetsgrupper för jämställdhet och äldrepolitik? Jo, bara kvinnor!

Tyvärr blir det lika fel med bara kvinnor som med bara män i arbetsgrupper. En blandning blir bäst.

Det behövs tydligen putsade glasögon även på partiledarnivå.

Fri marknad på Stortorget?

Läser i dagens kuriren att Stortorget i Katrineholm ska läggas ut på entreprenad. Det låter ju bra att marknadsplatsen ska förvaltas av den fria marknaden.

Om nu marknaden har varit fri? Vem har kunnat konkurrera om att sköta om aktiviteterna på torget?

Enligt tidningsartikeln har kommunens delägda marknadsföringsbolag KFV Marknadsföring AB fått jobbet utan någon ersättning för arbetet.

Ingenting är gratis. Någon kommer att få betala. Tidigare har företag och föreningar som önskat se sin information till besökare exponerad på turistbyråan, som drivs av KFV Marknadsföring på uppdrag från kommunen, uppmanats betala extra för servicen.

Jag har svårt att tro att det skulle bli annorlunda med Stortorget. Någon t(h)im-taxa blir det säkert.

Jag ser fram emot att få läsa kontraktet.

måndag 12 oktober 2009

Klimatkrönika i Katrineholms-Kuriren

I dag var det åter dags för min krönika i lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren. I krönikan vill jag höja temperaturen - i klimatarbetet! Inte minst i Katrineholm, där det blivit mycket prat och lite verkstad i det miljöstrategiska rådet.

Bodström kan kvitta

Östergötlands centerpartistiske riksdagsledamot Staffan Danielsson skriver så klokt på sin blogg om justitieutskottets ordförande, riksdagsledamot Thomas Bodström (S).

Det är nog många som har undrat hur Thomas Bodström får vardagen att gå ihop med alla tunga uppdrag, inte minst tjänstgöringen som advokat, så där lite vid sidan om riksdagsarbetet.

För min del vill jag bara säga: Bodström kan kvitta.

söndag 11 oktober 2009

Kvinnoförtryck

Jag skulle önska att så många som möjligt läste DN söndag och bläddrade fram till artikeln om Lubna Hussein. Jag kan inte länka till artikeln, och det beror som vanligt på att jag är osedvanligt blind eller på att den inte är inlagd på nätet.

Jag har skrivit om Lubna Hussein tidigare på min blogg. Lubna är kvinnan som greps i Sudan för att hon bar långbyxor. Bärandet av de olagliga byxorna skulle rendera Lubna spöstraff. Något spöstraff blev det inte, straffet förvandlades till böter, som det sudanska journalistförbundet betalade.

Lubna Hussein har dock "straffats" ändå för sin kamp för att bära byxor. Hon har blivit av med sitt arbete på FN och hon får inte åka utomlands.

"Jag är en from muslim och jag ber i de byxor jag hade när jag greps i somras. Det står ingenstans i koranen att kvinnor ska piskas för att de bär byxor. Det här handlar inte om religion, utan om män som behandlar kvinnor illa", säger Lubna Hussein i DN-artikeln.

Enligt samma artikel har muslimernas högsta ledare i Egypten givit henne rätt. Muslimska kvinnor kan ha byxor - bara de inte är alltför tajta!

Ja, det finns förstås många ord att använda om kvinnornas situation i Sudan. Jag nöjer mig med ett: Kvinnoförtryck.

Om detta måste vi berätta.

lördag 10 oktober 2009

Krävdes ett fredspris få Obama till Oslo

Ja, så var det naturligtvis, det gick inte att få USAs president Barack Obama till Oslo utan att locka med ett erbjudande! Eller var Oslo helt enkelt avundsjukt på Köpenhamn, som ena stunden hade både herr och fru Obama på besök i samband med Chicagos OS-kandidatur, och som ville passa på, när Obama ändå skulle till Köpenhamn i samband med klimatförhandlingarna i december?

Helt klart är det många som förvånades över valet av mottagare. Men om man ser det i ett nordiskt ljus, så blir ju allt så uppenbart. Eller hur?

Rally på olika sätt i Katrineholm

I helgen körs det SM-Rally i Katrineholm. Jag ska inte delta eller på något sätt vara aktiv i detta. Jag ska köra kundvagnsrally inför morgondagens evenemang i Stora Malms kyrka klockan 11.

Kom gärna dit och ropa in lite av allt som har skördats i trakten till denna Tacksägelsedag. Behållningen går oavkortat till välgörenhet, så brukar vi i arrangerande Centerkvinnorna göra.

fredag 9 oktober 2009

Utsiktslöst

När Charles Kao får dela Nobelpriset i kemi för sin upptäckt att optiska fibrer i glas leder ljus längre sträckor, vilket var grundläggande för fibernätet som förser oss med bredband, då får Utsikts stadsnät utbrott. Eller rättare sagt avbrott.

Därför var det utsiktslöst att ens försöka blogga från hemmadatorn igår under den tid jag hade möjlighet att befinna mig vid tangenterna.

Men i dag är allt som vanligt! Tack Charles Kao och grattis!

onsdag 7 oktober 2009

Aldrig hört talas om MBL?

Tut-lagen, har den ibland kallats, Lagen om Medbestämmande, MBL. Arbetsgivaren skulle tuta först (=informera) och sedan kunde arbetsgivaren göra ungefär som den ville. Det är en vid tolkning.

Men huvudskälet till MBL var att medarbetarna skulle få inflytande. I Katrineholms kommun får medarbetarna på stadsarkitektkontoret - och sannolikt även de anställda på miljöförvaltningen, men där har jag ingen säker källa - läsa om att två förvaltningar ska bli en och att en ny nämnd ska bildas, samhällsbyggnadsnämnden. Åtminstone ska detta utredas. Men eftersom det är kommunalrådet Göran Dahlström (S) som uttalar sig i frågan, så är det nästan klart att det blir så.

Sakfrågan kan självklart diskuteras. Otvetydigt är det så att åtminstone ett fel har begåtts. De närmast berörda har inte informerats om förändringen.

Blir det en folkstorm?

I går skrev länets tidningar på nytt om "vindkraftsaffären", som handlar om hur politikerna i den nya majoriteten i Landstinget Sörmland fick ta del av en föreläsning om vindkraft fakturerad från landstingsrådet, miljöpartisten, Ylva Karlssons mans företag och om efterräkningarna på den faktura om drygt 30.000 kronor som föreläsningen kostade.

Föreläsningen har kostat mer än så. Den har kostat på. Kostat på förtroendet för miljöpartisten Ylva Karlsson, kostat på förtorendet för Den nya majoritetet och kostat på allmänhetens förtroende för politiker i allmänhet.

I sak är fakturan märklig. Inte att man skickar en faktura efter utfört arbete, utan för dess innehålla. En normal faktura brukar ha en referens. Eller som en person sa om fakturan: "Hade jag som företagare fått en sådan faktura, så hade jag skickat tillbaka den som en ren bluff."

Men även om formfelen talar emot en betalning, så handlar det allra mest om förtroende. Ska "det allmänna" betala för politikernas förkovran? Vilket förtroende kan man ha för en politiker som utnyttjar sin maktställning för att gynna sina egna?

Ja, det får väl partiet i dessa nomineringstider avgöra inför väljarnas val hösten 2010.

tisdag 6 oktober 2009

Prisas för telomerer

På senare år har Nobelprisen sprungit mig förbi. Eller rättare sagt, jag har låtit namnen på pristagarna få falla utanför minnet. Men nu har jag inte kunnat låta bli att fästa årets medicinpristagare på minnet.

För det första så får Elisabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak priset för att de hittat telomer, en skyddande ände på kromosomerna, så att de inte går sönder. DN liknar fenomenet vid skyddet på ett skosnöre. Utan telomer kommer skosnöret att fransa sig. Kromosomerna bär på vår arvsmassa. Alla kan förstås föreställa sig hur det blir om de börjar fransa sig...

För det andra, så måste jag lära mig namnen på Elisabeth Blackburn och Carol Greider för att de är ovanliga. Det är två kvinnor som tillsammans med en man delar på Nobelprise. Oftast är det män som tar priset, kanske med någon enstaka kvinna i sällskap.

För det tredje, så är Carol Greider bara ett år äldre än vad jag är. Tänk att så unga människor kan vinna Nobelpriset...

Stort grattis till er alla tre! Jag ska försöka att komma ihåg telomerer. Om det nu inte trasslar till sig...

måndag 5 oktober 2009

Inlägg 300

Det 300:e inlägget här på min blogg borde förstås firas. Det känns som en milstolpe på något vis, som ett värdigt mål för dagens 10.240 steg. Så långt kommer man inte utan stegmätare och gott vandringssällskap.

De 10.240 stegen är lika med 178 kalorier, enligt min stegmätare. Nu kan jag ta kväll med ganska gott samvete, mycket motion, lite svamp och minst ett blogginlägg per passerad dag!

(Hoppsan, jag är ett barn av modern matematik! Sparade utkast räknas tydligen som inlägg. Jag har nog, om sanningen ska fram, skrivit "ungefär lika med" 300 inlägg ...)

Grisar ska ha lika villkor II

Centerpartiet i Laholm kommenterar på sin blogg Konkurrensverkets syn på att ställa krav på svensk djuromsorg vid upphandling.


Se även vad jag tidigare har skrivit om att grisar ska få ha roligt!

Viktiga kvinnliga förebilder

I dag har näringsminister Maud Olofsson fört idén vidare ut i EU om att inrätta ambassadörer för att öka företagandet bland kvinnor. En del har svårt för stöd till kvinnligt företagande, det vill säga att kvinnor inte behöver något särskilt stöd.

Jag stöder inte den teorin. Jag tror visst att det är idé med särskilda satsningar på kvinnor. Kvinnor och män uttrycker sig på olika sätt och de blir olika behandlade vid kontakter med banker och rådgivare. Det finns studier som visar detta, men jag nöjer mig med att konstatera att jag har hört flera kvinnor berätta om just detta.

Därför är det inte fel med ett riktat stöd, liksom det är riktigt med en ambassadörssatsning, en samling kvinnor som kan inspirera andra kvinnor att starta eget.

När jag drog iväg på ambassadörsspåret, så hittade jag till Mauds blogg, där hon beskriver företagssatsningarna i höstbudgeten. Det är faktiskt en hel del som görs.

För min del, den deltid då jag är företagare, betyder det en femprocentig nedsättning av egenavgifterna. Inte för att det är avgörande för mig som företagare, men det är i alla fall ett gott bidrag.

söndag 4 oktober 2009

Annan syn på FRA

Vardagen blir väldigt trist om man inte kan kosta på sig lite humor. Men ibland blir det inte som man hade tänkt sig. När jag försökte komma med några tröstens ord till en styrelsesekreterare som inte får några ärenden med underlag att skicka ut i tid, utan får dem först några dagar innan och kanske dessutom får ändra i de utskickade, då var inte följande replik gångbar: "Stackars dig, ingen lyssnar på dig, inte ens FRA..."

Svaret kom snabbt:

"Jag jobbade för FRA, när jag gjorde lumpen...".

Ridå.

Har inte gått för långt

Stegmätaren säger att jag får äta 0,3 kalorier. Det är ett väldigt taskigt utgångsläge, denna kanelbullens dag som man exempelvis kan fira på kaffestugan Fridhem i Sköldinge. Så det är väl bara att snöra på sig promenadskorna och ge sig ut i det för tillfället fina vädret för att åtgärda att jag ännu inte har gått för långt. I alla fall inte i dag och inte än.

lördag 3 oktober 2009

Grisar ska ha lika villkor

Jag hörde nyss på radions eko att danska slakteriförbundet har vänt sig till Konkurrensverket för att stoppa svenska kommuners krav att det fläskkött som köps in ska vara producerat med samma krav som den svenska djuromsorgen ställer.

Detta kravställande skulle strida mot den fria rörligheten inom EU. I inslaget medverkade en representant från Konkurrensverket, vår jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och en representant från LRF.

Konkurrensverket höll med danska slakteriförbundet. En hårt klippt Eskil Erlandsson höll också med om att han var för fri konkurrens, alltså att han indirekt stödde det danska slakteriförbundet.

Jag vet inte vad han sa före eller efter citatet. Men jag hoppas att han framhöll att grisarna ska ha lika villkor och att vi i Sverige vill föra ut vår svenska djuromsorg ut i EU. Grisar ska ha roligt, sa Emil i Lönneberga. Det kan inte vara enbart de svenska grisarna förunnat.

Dessutom är det högst rimligt att ställa lika höga produktionskrav på det fläskkött som köps in oavsett konsument. Representanten från LRF hävdade just detta att det var möjligt för kommunerna att ställa krav, men att de kanske var tvungna att precisera kvalitetskraven vid upphandlingen i stället för att ta till det svepande "svensk djuromsorg".

Centerpartiets fullmäktigegrupp i Katrineholm har motionerat om detta. Det är viktigt vilken mat vi serverar. Det är hyckleri att ställa ett krav på den svenska svinproduktionen och ett helt annat på den danska. Alla grisar ska ha det bra!

Om twitter

I Katrineholm har kommunchefen gjort sig känd för sitt twittrande. Det har till och med annonserats om twittrandet i lokaltidningen.

En annan syn på saken, om viktigheten av att twittra, har Dagens Samhälles krönikör. Läs hennes kloka tankar här!

För egen del är jag imponerad av Katrineholms kommuns växel. Det är kanske bäst att tillägga det, för att inga missförstånd ska uppstå.

fredag 2 oktober 2009

Vad har Björkviksborna att vänta?

För snart en vecka sedan gick Björkviksborna "man ur huse" (det var en hel del kvinnor också...) för att i kyrkan tala om Björkviks framtid.

Vid mötet lovade kommunalrådet Göran Dahlström (S) att Björkviksborna skulle få träffa en rad representanter för kommunen och tillsammans se vad som var möjligt att göra för att utveckla bygden.

Det låter ju ytterst välvilligt.

För en stund sedan läste jag om en bit av det anförande jag höll i kommunfullmäktige, som svar på en interpellation jag hade ställt till Göran Dahlström. Jag ville veta vad han tyckte om att en del Björkviksbor diskuterade att flytta socknen till grannkommunen.

Svaret jag fick var en 13 sidor lång text, vilket nog är rekord i sammanhanget. Ett litet stycke av mitt anförande vill jag inte undanhålla alla bloggläsare, för det talar om vilken ton som fanns i interpellationssvaret:

"Jag undrar, mot bakgrund av din text, om du 'sitter i ljuset av dessa systeminriktade och regionfunktionella analyser och förändringsprocesser' och bedömer landsbygdsfrågorna? Och vad ser du då?

Ser du 'en översiktlig bild, som även inkluderar andra aktörsperspektiv än kommunens'?

Ibland är det bra att kunna tala annat språk än latin, särskilt om man ska prata med bönder eller landsbygdsbor.

Min slutsats av interpellationssvaret är – ni som bor på landsbygden, ni ska vara nöjda – hur missnöjda ni än är."

Fint fiskeinitiativ

Nordiska rådet tar ett fint fiskeinitiativ när det uppmanar EU:s ministerråd, som nu leds av Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), att kräva stopp för dumpning av fisk.

Ett förbud mot dumpning av fisk är nödvändigt för att förvalta bestånden på ett klokt sätt, så att även kommande generationer kan äta fisk utan risk att äventyra bestånden i Östersjön och Västerhavet.

Här kan du läsa om hur den centerpartistiske ledamoten Stefan Tornberg har agerat i Nordiska rådet.

torsdag 1 oktober 2009

Heldag i Stockholm

I morse oroade jag mig över min gruppledarkompetens. Skulle biljetterna räcka? Skulle mina medresenärer kunna "gå krokodil", det vill säga skulle alla 17 gå att hålla reda på, inklusive mig själv?

Nu vet jag. Det gick alldeles utmärkt. Alla deltagare var på plats i god tid - fast på olika ställen på järnvägsstationen i Katrineholm. Tåget avgick i stort sett i tid och samlade bara på sig en kvarts försening. Men det förlåter vi allihop så gärna, genom det ytterst flotta kaffeerbjudande som vi fick! Många, många rosor till den vänliga konduktören som fixade 16 kaffe utan att knota det allra minsta och dessutom medan en manlig kollega utövade härskarteknik.

Med en tidigare stockholmspolis i täten hittade vi rätt nästan genast till Näringsdepartementet. Dessutom var Örjan på sin mammas gata, så egentligen var vi inte på något sätt osäkra om riktningen.

Lite kaffe är aldrig fel och finare fikarum får man leta efter. I bakgrunden syns Sven, Ewa och Ann-Charlotte.

I det gamla mysiga Posthuset togs vi väl emot av presschef Håkan Lind. Han öppnade tålmodigt den rottfälleliknande dörren 18 gånger...
Här är han omringad av Leif, Stig, Anita och Ewa.
Försedda med kaffe tittade vi till Titti och Minister-Mauds för tillfället ministerfria rum. (Detta var en torsdag och då har regeringen som vanligt en heldag.) Håkan berättade om arbetet på departementet, vilket var nyttigt inför fortsättningen, då vi lyssnade till en interpellationsdebatt, där Maud Olofsson svarade på frågor om LKAB.
Håkan har sina rötter i Sköldinge och Katrineholm och vi var allihop mäkta stolta över att "vår katrineholmsprodukt" nått så långt.

Efter Näringsdepartementet drog vi vidare mot riksdagen, där riksdagsledamot Roger Tiefensee tog emot oss sedan vi avkrävts alla farliga saker inklusive handväskor. Vi lyssnade på interpellationssvar och stärkte oss ytterligare med ärtsoppa eller fisk i riksdagsrestaurangen innan det var dags att vandra vidare med Roger genom riksdagen. I Bramstorpsrummet i Centerpartiets riksdagskansli bjöds vi på ytterligare visdomsord om budgetpropositionen.
Samling i bankhallen.

"Paggans" stolar har fått nytt liv i Mauds besöksgrupp. Den rosa klädseln har bytts mot något mer klädsamt, som man kanske kan säga är klöverinspirerat. Anita konstaterade att fåtöljen var väsentligt mer bekväm än besöksoffan på andra sidan bordet.

Fyllda av många tankar var det dags att ta återtåget. Alla kunde räknas in i vagnarna och dessutom få en egen sittplats. Ingen försvann. Jag tror att jag kan få förnyat förtroende som gruppledare.

Fisk fixar fiskevattnet

Det är möjligt att återställa ekosystem som människan rubbat. Annika Nilsson skriver i Dagens Nyheter i dag om hur en miljon gösar ska ge Himmerfjärden utanför Södertälje ett klarare vatten.

Gösen ska nämligen äta upp den småfisk som håller kalas på alla djurplankton som borde äta växtplankton. Mängden växtplankton beror i sin tur på det näringsrika vattnet.

Nästa år ska Fiskeriverket starta ett liknande projekt. Då ska Östersjöns ekosystem få hjälp genom ett planlagt fiske av skarpsill som på samma sätt ska ställa om ekosystemet till en hållbar nivå.

Fisk fixar alltså fiskevattnet och vi kan komma närmare ett badbart hav, varifrån du kan äta fisk utan risk.

Gasa på!

Jag blev jätteglad när jag i morse hörde om regeringens satsning på biogas. Det är precis den puff som miljötekniken behöver. Det låter dessutom som om satsningen skulle kunna komma Katrineholm till del, där en ny biobransch växer fram.

Centerpartiet i Katrineholm sa i valrörelsen "Satsa på biogas". Nu kommer biogasen!

Stockholm nästa

1 oktober. Ett magiskt datum. Nu drar vi iväg mot Stockholm, hela centergänget för att besöka Näringsdepartementet och Riksdagen. Jag har ansvar för utfärden som gruppledare i dubbel bemärkelse. Närmast handlar det om att få med alla deltagarna på tåget försedda med någon lämplig biljett.

SJ har inte gjort den delen av resandet enklare, vill jag säga. Å andra sidan känner jag numera ganska väl till alla biljetttyper, framför allt de som inte finns.

Om vi väl är på tåget, så ska väl resten ordna sig? Undrar om deltagarna kan gå "krokodil"?