söndag 25 oktober 2009

Måste hålla sig för skatt...

Det kan inte vara så roligt att vara socialdemokratisk pensionär. Det är nog närmast så, att de måste hålla sig för skatt...

Det finns mycket intressant att fundera över i Kjell-Olof Feldts och Sven-Olof Lodins artikel på DN debatt i dag.

Jag väljer att citera följande stycke:

"Högljudda krav ställs nu på att skatte­reduktionen ska omfatta alla slags inkoms­ter, framför allt pensioner. Oppositionen har naturligtvis hakat på och lovar att sluta ”skatteklyftan” mellan förvärvsinkomster och pensioner. Socialdemokraterna delar i sin budgetmotion ut en skattereduktion med i genomsnitt cirka 300 kr i månaden. Det, säger man, halverar ”skatteklyftan” för pensionsinkomster under 15.000 kr. Sanningshalten i detta påstående förtas av att man samtidigt vill införa ytterligare en skattereduktion för förvärvsinkomster. Alla löntagare ska nämligen få skatten sänkt med 75 procent av den avgift de betalar till A-kassan. För medlemmarna i flertalet av LO-förbunden innebär det en skattesänkning med, just det, cirka 300 kr. Så ”skatteklyftan” består! Och man använder samma lånade pengar till denna skattesänkning som Alliansen gör för det 4:e steget i jobbskatteavdraget."

De båda skatteexperterna påminner mig om hur medlemmar i facket fick göra avdrag för fackföreningsavgiften under tidigare socialdemokratiska regeringar. Då hördes inga protester från socialdemokratiska pensionärer, även om avdraget var högst tveksamt och egentligen mest gynnade facket som kunde stoppa några avgångar.

I övrigt talar texten för sig. Socialdemokratenra säger ett och gör ett annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar