lördag 3 oktober 2009

Grisar ska ha lika villkor

Jag hörde nyss på radions eko att danska slakteriförbundet har vänt sig till Konkurrensverket för att stoppa svenska kommuners krav att det fläskkött som köps in ska vara producerat med samma krav som den svenska djuromsorgen ställer.

Detta kravställande skulle strida mot den fria rörligheten inom EU. I inslaget medverkade en representant från Konkurrensverket, vår jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och en representant från LRF.

Konkurrensverket höll med danska slakteriförbundet. En hårt klippt Eskil Erlandsson höll också med om att han var för fri konkurrens, alltså att han indirekt stödde det danska slakteriförbundet.

Jag vet inte vad han sa före eller efter citatet. Men jag hoppas att han framhöll att grisarna ska ha lika villkor och att vi i Sverige vill föra ut vår svenska djuromsorg ut i EU. Grisar ska ha roligt, sa Emil i Lönneberga. Det kan inte vara enbart de svenska grisarna förunnat.

Dessutom är det högst rimligt att ställa lika höga produktionskrav på det fläskkött som köps in oavsett konsument. Representanten från LRF hävdade just detta att det var möjligt för kommunerna att ställa krav, men att de kanske var tvungna att precisera kvalitetskraven vid upphandlingen i stället för att ta till det svepande "svensk djuromsorg".

Centerpartiets fullmäktigegrupp i Katrineholm har motionerat om detta. Det är viktigt vilken mat vi serverar. Det är hyckleri att ställa ett krav på den svenska svinproduktionen och ett helt annat på den danska. Alla grisar ska ha det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar