fredag 30 december 2011

Grannlaga uppgift utse nämndemän

I dagarna har media tagit upp nämndenannafrågan igen.de politiskt tillsatta nämndemännen ddras över en kam. Det är fel. Det är inte fel på alla nämndemän bara för att några kanske har fått uppdragetutan att ha de förutsättningar som krävs för att axla ansvaret. Att utse nämndemän kräver omdöme. Dagens system är bättre än att slumpa ut uppdraget bland befolkningen eller att låta någon annan samhhällsorganisation ta över.

måndag 26 december 2011

Åtta julskinkor

Radion basunerade ut strax före jul att kunderna väljer ekologiska julskinkor till jul, men just inte annars. Tack vare att kunderna köper mindre skinkor så klaras efterfrågan. Då får man ut åtta skinkor på en gris! Åtta skinkor! Det är nästan så att Särimer får slånga sig i väggen.

lördag 24 december 2011

En riktigt God Jul!

I dag är det bara en blogghälsning som passar riktigt bra och det är att önska alla besökare en riktigt God Jul!

torsdag 22 december 2011

Det fria ordets försvarare måste försvaras

I går kom domen mot de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. De straffades hårt för sina insatser för det fria ordet, för att föra ut hur världen ser ut och hur den borde se ut genom ord och bild.

Jag hade tyvärr svårt att kommentera den hårda domen igår, eftersom jag använde merparten av dagen till att arbeta med den svenska yttrandefriheten genom Yttrandefrihetskommittén.

Självklart är domen djupt orättvis. Granskande media, oavsett från vilket land de än kommer, är en förutsättning för en demokrati.

Vi måste alltid försvara det fria ordet och dess representanter. Om vi inte gör det, då tror vi inte på demokrati och mänskliga rättigheter.

onsdag 21 december 2011

Mycket lite går av stapeln

I morse var det dags igen. P1 Morgon hade ett inslag, där reportern pratade om något som skulle "gå av stapeln". Så var det självklart inte. Arrangemanget skulle ske. Det finns bara vid två tillfällen som uttrycket är rätt. Det ena är vid stapelavlöpning av fartyg, det andra i brädgårdssammanhang. Fulla brädgårdsarbetare kan gå av stapeln.

Språkpoliserna har mycket att göra.

tisdag 20 december 2011

Sagt och gjort

Ibland är saker och ting lättare sagt än gjort. Men det finns också saker som faktiskt är sagt och gjort. På riksdagens hemsida finns en rubrik "sagt och gjort" om riksdagsledamoten Inger Fredriksson, det vill säg jag. Där finns sådant med som gjort att jag har hamnat i riksdagsprotokollet.

En del hann jag med under mina två månader i riksdagen.

Så styrs Kullbergska bäst

I dag har jag, Mattias Claesson (C), Marie-Louise Forslund Mustaniemi och Joha Frondelius, båda (KD), ett svar på landstingsmajoritetens inlägg i Katrineholms-Kuriren om Kullbergska sjukhuset.

måndag 19 december 2011

Bygg inte på Djulö gärde

I onsdags beslutade kommunstyrelsen om den fördjupade Översiktsplanen för Stora Djulö. Jag har upptagen av sammanträde med presstödsnämnden i Stockholm, så jag hade inte möjlighet att delta i överläggningen och beslutet.

Centerpartiets linje, som delvis redovisas av Katrineholms-Kuriren i dag, är klar. Vi vill inte att det ska byggas på Djulö gärde.

Så här skriver vi i reservationen:

Om Fördjupning av översiktsplanen för Stora Djulö säteri med omgivningar, Katrineholms kommun

Centerpartiet delar uppfattningen som förs fram i planen, nämligen att Stora Djulöområdet är Katrineholms största rekreationsområde. Området har stor betydelse för friluftslivet och för olika aktiviteter som främjar hälsan. Inte minst innehåller området viktiga promenadstråk.

Men Centerpartiet vill också poängtera vikten av att bevara jordbrukslandskapet kring Stora Djulö. Det öppna landskapet är viktigt ur såväl produktions- som kulturhänseende, men framförallt utgör det en vilsam, grön lunga för stressade stadsbor.

Det stadsnära jordbrukslandskapet med sina höga kulturvärden riskeras, om byggandet av Djulö gärde inleds. Att ta ”bara lite i kanten” har ofta visat sig leda till en fortsättning. Centerpartiet vill inte äventyra det framtida jordbruket på Stora Djulö och säger därför nej till delen av planen som omfattar bostadsbebyggelse på Djulö gärde öster om Furuliden.

Centerpartiet yrkade i kommunstyrelsen att planen arbetas om, så att jordbruksmarken bevaras genom att förslaget om bostadsbebyggelse på Djulö gärde öster om Furuliden utgår."

söndag 18 december 2011

Mer julmusiksmarinad

Trots att jag inledde julförberedelserna med en god dos julmusik i samband med första advent och i kyrkan i Flodafors, kändes det som om det behövdes ännu mer julmusiksmarinad för att vara klar för "dopparedan". Så stegen gick mot Katrineholms kyrka, där två Sköldingekörer (Sköldinge kyrkokör och Amicorum) gjorde ett gästframträdande.

Med extranumret Adams julsång blev det hela Perfekt! Solisten John Kinell behövde ingen förstärkning. Hans röst nådde in i alla hjärterum och ut till alla ju(b)lande celler.

(Om någon vill blanda sin egen julmusikmarinad, så finns det många Youtubelänkar med Adams julsång. Exempelvis den här!)

Min bil tålde inte bensin

Läser i Dagens Nyheter artikeln med rubriken "Min bil tålde inte sprit".

Bilen i artikeln är ungefär en sådan som jag har, men min bil tålde inte bensin ungefär så här års för ett år sedan. Jag kör på etanol och hade i hastigheten inte hunnit tanka innan jag gav mig av på min resa mot Nyköping. Det skulle väl inte vara några problem att tanka etanol där, tänkte jag. Men det var det. Där det fanns etanol, var den avstängd. Jag valde därför oklokt nog att inte köra vidare i jakten efter etanolen, utan tankade bensin.

Detta gjorde min bil förvirrad. Den ville helst inte starta. För säkerhets skull stod den i garaget och då jag tänkte att startproblemen kanske hade med batteriet att göra, begärde jag starthjälp av bilbärgningen. Garaget fylldes med bensinavgaser, bilbärgaren plågade bilen och så... startade den! Fel på batteriet var det nog inte. Däremot var problemet detsamma vid nästa tur, eller otur, med bilen..

En bil som man inte vet när den går eller om den går, kan man inte ha. Därför var nästa åtgärd ett verkstadsbesök, där man efter ganska många om och men fann på att bilen blev förvirrad av att alla värden inte stod rätt till i bränsletillförseln.

Jag tror alltså inte att det var problem med spriten, snarare med bensinen, som utlöste det hela.

lördag 17 december 2011

Fast lite flitig har jag varit

Det blev inte bara mys med tung lagtext och författningsförklaringar, utan också lite annat. Nu har jag bakat ut en surdeg och det känns riktigt bra.

Bröd blev det dock inte, utan det var en arbetsmässig surdeg. Det är bara så skönt!

Dag som gjord för mysfilt och god bok

I dag tycks det aldrig bli riktigt ljust. Det får bli ljus i stället, helst en god bok och en mysfilt också, men först... ett antal sidor handlingar inför Yttrandefrihetskommitténs sammanträde på onsdag.

Hm, men sen!

fredag 16 december 2011

Inte bättre förr...

Åsa Moberg, vass skribent och krönikör i Dagens-Nyheter, tar i dagens krönika upp (S)-ledaren Håkan Juholts och författaren Jerker Virdborgs e-postande, som redovisades i söndagens DN.

Åsa Moberg konstaterar att det inte var bättre förr och att Juholt förskönar i sin historiebeskrivning.

Allra bäst, kanske, är formuleringen: "Det är bättre att vara känd i Oskarshamn som en som ofta glömmer tanka än att vara känd i hela landet som en som ofta glömmer tänka."

Vad mer behöver sägas?

torsdag 15 december 2011

Ger girigheten ett ansikte

Jörgen Danielsson gör det igen. Han ger girigheten ett ansikte, när han enligt Eskilstuna-Kurirens rapportering ansöker om politikerpension från Eskilstuna kommun från och med 1 januari 2012.

Vanliga människor får inte pension om de har ett arbete. Socialdemokraten Jörgen Danielsson gick från kommunalrådsposten till Landstinget Sörmland, där han först var vice ordförande i landsstingsstyrelsen och så småningom blev landstingsstyrelsens ordförande och landstingsråd. Han avgick under valrörelsen, eftersom han blivit påkommen med att ha fördelat om arvodena så att han skulle få mer själv. För att fortsätta att få mer själv, drog han ut på den formella avsägelsen så länge som det var möjligt.

Det är många turer kring denne Danielsson och vad jag vet så jobbar han, eller har jobbat, som pressansvarig inom Socialdemokraterna med knytning till riksdagen.

Kanske har detta uppdrag tagit slut, kanske behöver Danielsson pengarna bättre än Eskilstuna kommun gör. Det kan finnas många anledningar till att Jörgen Danielsson har sett sig nödsakad att söka försörjningsstöd från kommunen i form av en politikerpension.

Men det är ett verkligt hån mot alla som slitit och släpat på olika sätt och som kanske, på sin höjd får en fjärdedel av Danielssons pension varje månad.

En sak är dock säker: Pengar går inte att äta!

Satsa långsiktigt på Kullbergska

I dag har jag och Mattias Claesson (C) tillsammans med Marie-Louise Forslund Mustaniemi och Joha Frondelius, båda (KD), ett debattinlägg i Katrineholms-Kuriren om att långsiktiga satsningar på Kullbergska sjukhuset är nödvändiga.

onsdag 14 december 2011

Regionfrågan till fullmäktige

I elfte timmen blir det bråttom. Bråttom att fixa till en ansökan om regionbildning. I brådskan, utöver den brådska som alltid kommer lagom till Jul, ska kommunerna säga sitt om frågan.

Jag och Centerpartiet tycker att frågan är så viktig att den ska lyftas till kommunfullmäktige för debatt och för att invånarna, katrineholmarna och sörmlänningarna, ska få veta vad politikerna tycker och höra diskussionen.

Nu blir det så, om än i efterskott, eftersom jag skrev en interpellation om frågan.

tisdag 13 december 2011

Sprängstoff...

Ja, det brukar ju heta om riktigt heta nyheter att de är sprängstoff!

Nu har jag blivit "sprängstoff" i ett nyhetsbrev som ges ut av KCEM, som ska tydas som KompetensCentrum(för)EnergetiskaMaterial.

Nyhetsbrevet uppmärksammar den riksdagsmotion jag skrev om behovet av en samlad satsning på explosivteknik.

Lång dags färd mot natt...

... brukar jag skriva när kommunfullmäktige i Katrineholm har pågått fram till 23 och därutöver.

I går var det så dags igen. Trots att arbetsordningen förändrats och talartiden kortats, så märktes ingen förändring. Ärendena var för många och många av dem krävde debatt.

Dessutom fick ledamöterna, liksom åhörarna, inte några pepparkakor. Sådant straffar sig direkt!

måndag 12 december 2011

Klimatet vinnare i Durban

I Köpenhamn gick det inte, efter Durban finns förutsättningarna att nå ett världsomfattande klimatavtal. Åtminstone är en färdplan antagen, och det var mer än de flesta vågade hoppas på.

Sveriges miljöminister Lena Ek (C) jublar och hon gör det med rätta.

Nu är det inte bara lucia som kommer med ljus i mörkret. Förhandlingarna i Durban bidrar till ett ljus för världen.

Skriver om 13-timmarsfastan

I dag är min krönika inför i Katrineholms-Kuriren om att Socialdemokraterna och Moderaterna i Katrineholm ökar målet för nattfastan från dagens elva timmar till 13.

Ökningen genomförs för att man inte kan nå målet!

Det är självklart heltokigt, och jag hoppas att vi kan starta en proteststorm så att beslutet ändras.

söndag 11 december 2011

Nu tomtar det till sig!

På torsdag är det dags för Tomtetorsdag. Det är en tradition som, liksom alla traditioner, måste firas!

Vissa delar är fasta och redan fixade, inbjudan exempelvis på julkort som Posten redan varit vänliga nog att dela ut. (De förstod säkert att här gällde det inte att bry sig om att frimärkena var långsamma.)

En annan fast del, fast som måste förnyas varje gång, är en julsång. Igår, när jag hade dammsugaren i ett fast grepp, kom inspirationen!

Alstret lär inte rendera något Nobelpris, fastän det är uppseendeväckande konstigt. Möjligen kan det roa de sjungande damerna. Jo, det tror jag säkert. De brukar inte vara omöjliga, när det tomtar till sig med Centerkvinnorna i Stora Malm.

Tomtar från ifjol.

lördag 10 december 2011

Det kunde ha varit jag...

Nyss läste jag om centerriksdagsmannen Per Åsling, som hade tryckt fel i den viktiga voteringen om insynen i konungahusets ekonomi. Genom trycksfelsnisse (ja, hans pappa kallades i alla fall Nisse ibland), så vann den samlade oppositionen över regeringen.

Det kunde mycket väl ha varit jag som hade tryckt fel. Under mina två månader i riksdagen hann jag med ungefär sex voteringar. Vissa frågor krävde inga knapptryckningar alls, andra innehöll procedurer med flera omröstningar med framtagande av motförslag. För att det skulle bli rätt gällde det att veta när man skulle avstå och när knappen skulle vara grön för ja.

Nu var jag inte med om att avgöra några ödesfrågor och jag röstade som jag skulle vid alla tillfällen. Men det krävdes koncentration för att veta om det var huvudvoteringen som det handlade om eller om talmannen fortfarande arbetade med att ta fram ett motförslag till huvudförslaget från de fyra olika reservationerna...

Lyckligt liv utan manualer

Det är roligt med Nobelpris och nobelpristagare. Ibland är vetenskapen så svårbegriplig att jag håller med min farmor som en gång sa: "hur ska de få plats med allt i huvudet", fastän uttalandet då handlade om barnbarnens fortsatta studier på en något högre nivå.

I dag delas det delade fysikpriset ut till Saul Perlmutter. Dagens Nyheter uppmärksammar fysikprismottagaren med en helsida i tidningen. Där framgår det att Perlmutter är fascinerad av manualer.

"Jag älskade manualer", säger Saul Perlmutter, "till exempel minns jag manualen för en folkvagnsbuss som vi köpte när jag var åtta år. Jag tyckte det var väldigt konstigt att det inte fanns en liknande manual som förklarade hur hela världen fungerade."

Karin Bojs, vetenskapsredaktör på DN, försöker få till det att Perlmutter skapat en sådan manual, men blir bestämt avvisad.

"På sin höjd har jag skrivit en sida i manualen för universum. Men som vuxen har jag också förstått att man kan leva ett lyckligt liv utan att ha manualer för precis allting."

Tänk så vis en Nobelpristagare kan vara!

fredag 9 december 2011

Juholt "manstreamar"

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt gästade Katrineholm i går. Katrineholms-Kuriren beskriver utförligt besöket på en sida. Texterna illustreras med bilder på män. Möjligen kan en välvillig tolkning avslöja en kvinna som vänder ryggen till, men annars är det män, män, män.

En bild säger mer än tusen ord. Juholt "manstreamar"!

torsdag 8 december 2011

Kvinnornas fredspris

Jag har uppmärksammat det tidigare, och jag gör det gärna en gång till, att i år är det kvinnorna som får Nobels fredspris.

Dagens nyheter har i dag en mycket läsvärd artikel om en av de prisbelönta kvinnorna, Leymah Gbowee. I artikeln, som jag inte kan hitta på nätet, men det kan bero på att jag söker dåligt, beskrivs hur kvinnorna i Liberia tröttnade på de ständiga krigen och protesterade genom att sätta sig ned vid fiskmarknaden i Monrovia.

"Jag tror att kvinnor har en viktig roll att spela i fredsprocesser. Vi tillför andra idéer och har en annan världsbild när det gäller hela diskussionen om fred och säkerhet", säger Leymah Gbowee i artikeln.

Hon förklarar också varför Nobelpriset varit viktigt att få:

"Nu kommer folk att lyssna mer uppmärksamt. Varje uttalande når en större publik. Det är det som är så vackert med ett Nobelpris".

Jag kan bara instämma, det är väl formulerat och sant!

Övriga kvinnor som delar årets Nobelpris är Ellen Johnson Sirleaf och Tawakkul Karman.

Biltema till Katrineholm

I dag presenteras i en artikel i Katrineholms-Kuriren, att företaget Biltema etablerar sig på Lövåsen i Katrineholm.

Det är självklart roligt att Östra förbifarten blir en magnet för nya etableringar.

Fast en fråga inställer sig, varför var det Göran Dahlström (S) som presenterade nyheten och inte Lars Härnstsröm (M), som enligt arbetsfördelningen ska ha hand om näringslivsfrågorna i Katrineholms kommun?

onsdag 7 december 2011

Tillbaka i kommunvardagen

Igår kväll hade Centerpartiets riksdagsgrupp sin årliga julfest. Platsen var Läkarsällskapets anrika lokaler. Maten var riklig och underhållningen god. Men det är bara att inse; det var min sista insats som "riksdagsledamot" för i år.

Nu är jag tillbaka i kommunvardagen bland interpellationer och motioner, yrkanden och reservationer.

Allt har sin tid. Det finns mycket att göra i kommunpolitiken också.

tisdag 6 december 2011

Långt kvar till hälften var

I helgen var jag hos Fogdöns Centerkvinnor och bidrog till deras 60-årsjubileumsfirande. Jag påpekade bland annat i mitt lilla högtidstal att det är långt kvar till hälften var. Här följer pressmeddelandet som jag gjorde:

"- Vi måste synliggöra skillnaderna och orättvisorna i samhället för att kunna göra något åt dem. Det är fortfarande långt kvar till hälften var och det gör att Centerkvinnorna har ett viktigt uppdrag även under kommande åren, sa riksdagsledamot Inger Fredriksson (C), när hon gästade Fogdöns Centerkvinnors 60-årsjubileum.

Inger Fredriksson är riksdagsledamot från Sörmland, men också ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse. Centerkvinnorna, som är Sveriges största politiska kvinnoförbund, har ett tydligt jämställdhetsfokus i sitt arbete.

- Centerkvinnornas mål är ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar har samma grundförutsätt¬ningar att förverkliga sig själva och sina drömmar. Jämställdhet är en förutsättning för en rättvis fördelning av resurser i samhället, säger Inger Fredriksson.

Centerkvinnorna har också lagt en rad förslag för att vässa jämställdhetsarbetet.

- Inom skolområdet föreslår vi bland annat att medveten pedagogik ska användas i förskolan, grundskolan och på gymnasiet för att bryta könsnormer. Vi vill ha en jämn könsfördelning bland alla yrkeskategorier i skolan och ge lärarna bättre verktyg i arbetet genom att stärka kunskaperna om genus i lärar- och fortbildning.

- Det finns många områden i samhället som är viktiga att arbeta vidare med. Skolan har dock en grundläggande betydelse för den enskilde. Sedan är det politikernas ansvar att forma samhället, så att vi får ett samhälle där vi tar hälften var av ansvar och resurser.

På plats i Fogdö bygdegård, där jubiléet ägde rum.

måndag 5 december 2011

Utsläppen behöver minska mer

I dag är min och miljöminister Lena Eks debattartikel införd i Katrineholms-Kuriren.

söndag 4 december 2011

Sverige behöver mål för jordbruket

I veckans nummer av tidningen Sörmlandsbygden, hade jag följande insändare införd:

Sverige behöver mål för jordbruket

Under mina snart två månader i riksdagen och som ledamot av riksdagens Miljö- och jordbruksutskott har jag fått många rapporter om den svenska modernäringen. På många områden är jordbruket framgångsrikt. Samtidigt sjunker vår självförsörjningsgrad, när exporten ökar.

Sverige har satt upp mål för den ekologiska odlingen och på olika sätt fått den att växa mot det uppsatta målet.

För den moderna, miljövänliga odlingen och för jordbruket i övrigt finns inga uppsatta mål. Produktionen får fortsätta att minska. Konsumenterna har märkt detta bland annat genom bristen på svenskt smör i butikerna, vilket i sin tur beror på att mjölkproduktionen sjunker.

Sverige behöver sätta upp mål för det svenska jordbruket och arbeta mot dem. Det är riksdagens ansvar mot de svenska jordbrukarna och mot de svenska konsumenterna att göra det.

Inger Fredriksson (C)

lördag 3 december 2011

Gillar sänkning av restaurangmomsen

I går gav sig Alliansens riksdagsledamöter i Sörmland ut på en länsturné. Sista stoppet på resan var i Nyköping, där vi besökte den indiska restaurangen Tandoori House.

Restaurangägaren där hade varit med om mycket tråkigheter, men nu var han glad över Alliansregeringens förslag om att sänka restaurangmomsen. Det skulle ge honom möjligheter att anställa och att justera priserna.

Det är en annan sida av myntet än den bild Socialdemokraterna ger med sitt nedsättande tal om "krogmomsen".

fredag 2 december 2011

Åsa Romson missade nästan miljödebatten

Katrineholms-Kuriren tar i dag i sin ledare upp miljödebatten, som hettar till allt mer ju närmare dagen kommer, då politikerna tar över förhandlingarna i Durban i Sydafrika.

Ledarskribenten citerar bland annat Åsa Romson, Miljöpartiets ena språkrör.

Det är ju gott så att hon hinner uttala sig om de viktiga miljöfrågorna och om vikten av att nå framgång i Durban. Men att hon samtidigt närmast missar debatten med miljöminister Lena Ek (C) i riksdagen, gör inte insatsen helt trovärdig.

Nu hann Åsa Romson ta plats i riksdagen innan det var hennes tur att gå in i debatten om den egna interpellationen om mätmetoder för utsläpp. Miljöminister Lena Ek (C) hann dock läsa ganska mycket av svaret innan interpellanten angjorde plenisalen och Romsons fråga besvarades.

Även när det gällde interpellationen från Jens Holm (V) om den svenska hållningen i förhandlingarna i Durban, så nöjde sig Åsa Romson med att göra ett inlägg. När debatten sedan fortsatte, efter riksdagens frågestund med statsråden, då fanns hon inte kvar i salen, när det var henens tur på talarlistan.

Det är som sagt olika när det är intressant för Miljöpartiet att diskutera med miljöministrar.

torsdag 1 december 2011

Debut i talarstolen

Ska man upp i riksdagens talarstol, så kan man lika gärna göra det ordentligt. Eftersom jag hade sparat debuten så länge, så förberedde jag mig för flera interpellationer.

Med traditionell husmanskost i magen, ärtsoppa med fläsk, gjorde jag ett inlägg i debatten om kastrering av smågrisar, där landsbygdsminister Eskil Erlandsson fått frågan från Sara Karlsson (S) om när ett förbud kommer.

Nästa debatt för min del handlade om alla de interpellationer som ställts till miljöminister Lena Ek. Det var lite olika, som jag brukar säga. Det handlade om kärnkraft, om stresstester av kärnkraftverk, om klimatstatistik, förberedelser inför Durban och slutligen om miljömålen för matavfall.

Interpellationsdebatterna kan avnjutas via riksdagens hemsida.

Farligt nicka till...

Hörde på vetenskapsradion i morse, att fotbollsspelare som nickar ofta får en sorts hjärnskakning.

Där ser man; det är farligt att nicka till.