söndag 31 oktober 2010

Det ordnar sig med is...

... bara man har skridskor, brukar jag säga och hänvisa till ett gammalt talessätt.

Det passade särdeles bra att använda talessättet, när jag på min resa i Österled häromveckan gästade Centerpartiets kommunkrets i Gnesta, som hade förlagt sitt möte till Smedsta skolmuseum.

När frågan kom upp om den nya aktivitetsplanen i Björnlunda skulle kunna förses med is, då kom uttrycket väl till pass.



För raskt skaffade Tage Klasson fram ett par skridskor ur muséets samlingar. Klart att det då ordnar sig med is i Björnlunda, när man har skridskor!

Ljus i vintermörkret

I går var det sommartid. Det var ljust, solen sken och värmde. I dag är det vintertid, regnet ser ut att skvala och det är så mörkt att jag behöver tända ljus för att blogga.

Jag tycker inte om tidsomställningar. Det brukar ta någon vecka innan jag har ställt om kroppsklockan - de vanliga klockorna går något fortare.

Men det här är ju inget jag har bestämmanderätt över. Jag får nöja mig med att kommunfullmäktige i Katrineholm inleder en ny mandatperiod med sitt första sammanträde imorgon kväll. Där får jag bestämma hur jag ska använda min röst från talarstolen och från bänken.

lördag 30 oktober 2010

Sedelärande organ

En sedelärande historia är en historia med ett slut som ska väcka till allvarlig tanke.

Läromedlen förr måste ha varit osedvanligt inriktade på att vara sedelärande. Exempelvis finns i den organlåda, som visas på skolmuséet i gamla Smedsta skola i Gnesta, två exemplar av organet lever och hjärta. Det ena är en fin lever och det andra är en fettlever. Det ena hjärtat är fullt friskt och det andra är så bemängt av fett att det kallades fetthjärta.

Vilka konsekvenser detta kunde få för människan som bar på organen kunde nog bygdens barn enkelt förstå.

För en nutida människa ter organen sig dock ganska overkliga. Å andra sidan lär det visst vara möjligt att se virtuella obduktioner. Kanske inte mindre skrämmande det, än några sedelärande organ i en trälåda.

fredag 29 oktober 2010

Smart citat

"Det tar tid att regera och då hinner man inte läsa böcker".

Verkligen ett smart citat!

Citatet kommer från förra miljöministern Lena Sommestad (S), när hon, enligt DN:s ledarskribent, förklarar vid ett seminarium arrangerat av Arenagruppen idébristen inom det socialdemokratiska partiet.

Fast om nu citatet haft saklig grund, då borde Socialdemokraterna haft mycket tid att tänka och läsa under de senaste fyra åren, då regerandet på riksnivå liksom varit på mycket stark sparlåga.

Å andra sidan beror det förstås på vad man läser. Med enbart partiboken kommer man inte långt.

Diggiloo eller ej

Katrineholms-Kuriren beskriver så fint i sin ledare i dag farhågorna med att låta kommunala medel spela huvudrollen vid Diggiloos framträdande på Stora Djulö i Katrineholm.

Det är fel att sätta kommunala pengar på spel, tyckte jag och övriga representanter från oppositionen, när kommunstyrelsen höll sitt möte i onsdags.

Det fanns många tveksamheter i beslutet, inte minst att beloppet, 700.000 kronor plus cirka 100.000 till, skulle tas från årets konto för oförutsedda utgifter. Samt att KFV Marknadsföring skulle få betalt både för att sälja biljetterna och för att låta bli.

Med andra ord en vinna-vinna-situation. För bolaget.

torsdag 28 oktober 2010

Bara kvinnliga skelett?

Jag hade tänkt att i något blogginlägg ta upp att jag har deltagit i samma debatt som Moderaternas nyblivna partisekreterare Sofia Arkelsten. (Hennes biträdande Gunnilla Sjöberg kommer för övrigt från Uddevalla.)

Nu är detta kanske inte att beteckna som någon merit, när journalistdrevet jagar som allra bäst.

Dagens Nyheter skriver om Arkelstens bjudresa och om styrelseledamotskapet i Sweco. Båda tycks vara "skelett" som ramlar ut ur garderoben. Artikeln illustreras med tre moderatkvinnor, som också ramlade ut ur regeringen och regeringskansliet sedan det visat sig att de hade några ben som inte hade kommit ut ur garderoben.

Men varför är det bara kvinnor som tas fram? Varför klarar sig karlarna? Mäts de inte med samma måttstockar?

Är skelett bara något för beniga modeller, andra - män - får ha lite mer tjock hud och ett ordentligt fettlager mot de flesta törnar.

Jag säger inte att Arkelsten inte ska granskas, bara att genusglasögonen alltid måste vara välputsade för att kunna se vad som inte syns...

Integritet, IT och patientsäkerhet

Jag vet av egen erfarenhet, de få gånger jag behövt anlita sjukvården, att det är krångligt med journaler som inte pratar med varandra. När det vårdcentral som man tillhör har stängt och hänvisar till en annan, då kan ju jag som patient tycka att jag inte ska behöva krångla med min journal, utan att den ska gå att läsa hos den vårdinrättning som jag behöver besöka.

Det låter väldigt logiskt. Samtidigt måste systemen vara säkra. Jag måste kunna lita på att inte "vem som helst" läser min journal, utan att de som behöver titta i den har anledning att göra så.

Hanne Kjöller på Dagens Nyheter skriver mycket klokt om detta i en signerad ledare i dag. Det måste alltid göras en avvägning mellan den personliga integriteten och behovet av livsavgörande information via IT-system som talar med varandra. Det handlar både om patientsäkerhet och om att personalen måste gå att lita på, så att den inte utnyttjar den information som tekniken medger.

Min uppfattning är att fördelarna överväger nackdelarna med system som "pratar" med varandra. Men rutinerna måste vara solklara, för att skydda den personliga integriteten.

onsdag 27 oktober 2010

Röd-röd-grönt

De rödgröna spricker på riksnivån. Det är inte alldeles oväntat. Valresultatet var alldeles för talande för att de ingående partierna skulle klara av att hålla ihop under någon längre tid.

Nu blev tiden kortare än någon kunde ana.

Läs gärna vad riksdagsledamot Anders W Jonsson skriver om saken.

Anders W Jonsson kommer för övrigt till Centerpartiets distriktsstämma i Sörmland, som arrangeras i Vrena 13 november.

Kommunstyrelse och budget

Dagens program innehåller kommunstyrelsesammanträde med budget, förslag om koncernbolagsbildning, revisionsrapporten om turerna kring Sportcentrum och en hel del andra ärenden av mer sedvanlig karaktär som berör Katrineholms kommun.

Ett digert program, med andra ord.

tisdag 26 oktober 2010

Pressade politiker?



En bild säger mer än tusen ord, heter det. Denna bild är dock arrangerad. Den visar en stryktålig politiker, Mattias Claesson, gruppledare för Centerpartiet i Landstinget Sörmland, som demonstrerar den utrustning som gömmer sig i Landstinget Sörmlands garderober.

Strykjärn och strykbräda passar perfekt för de pressade majoritetspolitikerna från Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, som nu behöver göra allt för att släta över den gångna tidens misstag.

Kanske går det också att använda utrustningen vid möte med kringstrykande, undersökande journalister, så kallade strykjärnsjournalister...

Vem vet vad som mer kan gömmas i landstingsgarderoberna?

Skriver om skattesänkningen

Katrineholms-Kuriren skriver om Allians för Katrineholms gemensamma budget för kommunen och om vårt förslag till skattesänkning både i ledaren och på nyhetsplats.

måndag 25 oktober 2010

Vågar moderaterna inte sänka skatten?

I dag har Allians för Katrineholm presenterat vårt budgetförslag för lokaltidningen. Det mest anmärkningsvärda är att vi föreslår en skattesänkning om fem öre.

Inte mycket, men dock en sänkning. Nu ser vi fram emot reaktionen från majoritetens Moderater. Vågar de vara emot en skattesänkning, det som de alltid varit för tidigare?

söndag 24 oktober 2010

Fiskebilen

Katterna visste alltid vilken dag fiskebilen kom. Det var kanske inte så konstigt. En katts luktsinne är sannolikt mer välutvecklat än en människas, eftersom vi inte använder det på samma sätt.

Fiskebilen var en rullande fiskbutik. Där såldes - förstås - färsk fisk, lite konserver och andra tillbehör som kunde passa ihop med fina fisken. (Nu är det möjligt att jag blandar ihop minnena från Saluhallens fiskavdelning.)

Att fiskebilen kunde rulla omkring i trakten berodde förstås på att den fanns folk hemma som ville handla.

Nu läser jag i DN om fiskbilens återkomst. Det är därför som jag blir nostalgisk.

Den moderna fiskbilen levererar dock på beställning. Över nätet! På samma sätt som man kan beställa grönsakslådor, matkassar och köttlådor, kan man nu beställa fisk.

Det är en rolig utveckling att "fiskebilen" har kommit tillbaka. Svansen av katter är dock inte lika säker att den kommer tillbaka. Katterna är så välmatade att det inte är säkert att fisk smakar fågel för dem.

Hinner inte blogga...

... läser Hundraåringen (som klev ut genom fönstret och försvann) omväxlande med Budget för Katrineholm (Övergripande plan med budget för 2011-2013).

Hundraåringen kan jag rekommendera, den andra är inget större litterärt mästerverk. Inte något annat mästerverk heller, för den delen, eftersom det är majoritetens verk jag läser.

Men det kommer andra tider...

lördag 23 oktober 2010

Yttrandefrihet att betänka

Går det att skapa en ny yttrandefrihetsgrundlag som är teknikoberoende?

Nu har vi som sitter i Yttrandefrihetskommittén överlämnat ett delbetänkande till justitiedepartementet, där vi lägger fram hur det skulle kunna vara möjligt att göra om Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen så att de båda lagarna blev en enda och dessutom teknikoberorende lag.

Yttrandefrihetskommittén ser fram emot en livlig debatt och kloka svar från alla remissinstanser.

fredag 22 oktober 2010

Snögumma



Med genusglasögonen på hittade jag denna fina snögumma ute i trädgården hemmavid.

Uppåt i Katrineholm - nu 225:e plats!

Katrineholms kommun klättrar i Svenskt Näringslivs omtalade ranking. 51 placeringar är årets kliv. Då hamnar kommunen på plats 225 av 290.

Det är positivt att Katrineholm avancerad. Samtidigt så är Katrineholm näst sämst i Sörmland med sin placering. Bara Oxelösund ligger längre ner på listan.

Utan att göra en mer ingående analys av de olika delmomenten, så kan kommunens första friskola svara för förändringen, liksom att den städningen har lagts ut på entreprenad.

Här finns alltså fortfarande mycket att jobba med. För att avancera måste mer valfrihet erbjudas invånarna, exempelvis äldreomsorg i annan regi än den kommunala.

Likaså kan företagsklimatet göras bättre genom att kommunen avkrånglar så långt det är möjligt i mötet med företagen, vilket jag och Centerpartiet har motionerat om.

torsdag 21 oktober 2010

Gissningstävling i Gnesta

Vem tar vem har varit den stora frågan i en hel del kommuner den senaste tiden. Det har för partierna varit angeläget att fråga chans på varandra, om de nu inte sedan tidigare knutit Allianser med varandra. Ibland har Allianserna varit oheliga och bara hållit över valdagen, men det är en annan historia som H C Andersen kunde ha sagt.

I Gnesta har Miljöpartiet haft flest chansfrågningar och i veckan avgjordes gissningstävlingen.

Den som gissade rödgrönt hade bäst chans och gissade helt rätt.

Men för att göra det ännu svårare; gissa vilken politiker som representerar vilket parti. Södermanlands Nyheters bild av trojkan kan vara utgångspunkt.

onsdag 20 oktober 2010

Energipaket

Centerpartiets europaparlamentariker Lena Ek är en erkänt duktig förhandlare. Nu har hon skördat ännu en framgång genom att förhandla hem 1,4 miljarder kronor till energieffektiviseringar och förnybar energi inom EU.

Grattis Lena Ek, Centerpartiet, miljön och Sverige!

tisdag 19 oktober 2010

Arvodesaffären är visst skadlig

Katrineholms-Kuriren rapporterar i dag om de två lokalpolitiker som figurerat i Landstinget Sörmlands arvodesaffär, det som jag i tidigare blogginlägg har kallat "landstingstvätten".

De två som nämns i artikeln, Ulrika Truedsson (S) och Jan-Olof Blomster (FP) har inte varit med om att starta karusellen, men de har åkt med och har haft nytta av turerna.

De kan inte anses alldeles oskyldiga. Jan-Olof Blomster är exempelvis ordförande i Landstingsstyrelsens personalutskott. Detta torde medföra särskilda kunskaper och insikter om vad som rör personalpolitik och avtal inom detta område. Även politikers ersättningar och utbetalningar av dessa regleras av avtal. Löneutbetalningar, såväl korrekta som felaktiga, torde inrymmas i personalutskottets ansvarsområde.

Sista natten med det här gänget

I går kväll var det "sista natten med gänget", det gäng som invaldes till kommunfullmäktige i Katrineholm av väljarna 2006.

Kvällen firades av med ett kort kommunfullmäktigesammanträde och med en något längre middag.

Det var inte så sorgligt. Nya politiker knackar på för att ta plats redan i november!

måndag 18 oktober 2010

Klargörande om Annie

Centerpartiets riksdagsledamot Annie Johansson var i den förra riksdagen yngst. Den vanligaste frågan hon fick då hon började var om hon hade lärt sig att hitta...

Nu, fyra år senare, har journalisterna varit fullt koncentrerade på att ställa samarbetsfrågor om Sverigedemokraterna.

Det är lite olika, som jag brukar säga.

Emellertid är Annie Johansson inte längre yngst. Det har kommit nya yngre! Men hon är nästan tyngst, i alla fall inom Centerpartiet, där Annie har anförtrotts många tunga och viktiga uppdrag utifrån sin position som personvalsvinnare och partistyrelseledamot.

Dagens Nyheter har i dag en klargörande artikel om Annie Johansson, som visar att hon har fler strängar på sin lyra än att "bara" vara ung. Hon har både försvarat mål och bärgat hö, för att ta två udda, men praktiska exempel.

Nog har hon många talanger som försvarar den plats hon fått inom Centerpartiet. Inte minst att hon är Annie!

söndag 17 oktober 2010

Hederlig husmanskost

Lyssnar till ett reportage i Meny som handlar om hemkunskap och hederlig husmanskost.

Inslaget är klart tankeväckande. Lärarinnan i inslaget påpekar att dagens barn inte verkar få med sig så mycket kunskaper hemifrån.

Det pekar på generationsskillnader i matvanor och traditioner.

Men en del saker har inte förändrats. Ekonomin är knapp. En portion får högst kosta 10 kronor i hemkunsksapsundervisningen.

Läraren tror dock på husmanskostens återkomst och sjunger långkokens lov.

lördag 16 oktober 2010

Var glad, var glad!

Om lite drygt en månad är det första advent. Första advent är en stor kyrkohögtid med många klassiska psalmer och körverk. Sedan min körperiod mimar jag gärna med i de stycken jag kan. Ett av dem är "Gå Sion din konung att möta". I en av verserna skulle andrasopranen sjunga "var glad, var glad".

Jag var egentligen inte så glad, eftersom min sångarinsats brukade inskränka sig till att hinna lära sig melodistämman. Nu skulle jag hinna lära mig något mer.

Samtidigt gjorde jag ett jobb om Stig Wiklund, optimistkonsult som gästade LRF Konsult för att lära ut mental träning.

Kontentan var att man skulle vara GLAD, för då blev man glad. Positiva tankar blev självuppfyllande. Så "Var glad, var glad" satt som gjutet i hjärnan under den vakna delen av dygnet!

Nu, mer än 15 år senare, dyker han upp igen på Centerpartiets eftervalskonferens i Stockholm. Lika GLAD och påfrestande...

Det är bara att ta upp läsarpsalmen på nytt och bli glad, se det positiva i samhället och ta vara på det som är bra, för att kunna göra det bättre.

För oj vad vi skrattade under hans föreläsning! Det måste sätta sina spår! Centerrörelsen kommer att leva vidare, åtminstone 100 år till!

fredag 15 oktober 2010

Kvitto på farlighet

Samma dag som Landstinget Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanland ordnar ett seminarium om läkemedelsrester i vatten, så levereras nya rapporter om kemikalien bisfenol A:s farlighet.

Tidigare har användningen av bisfenol A, som används som mjukgörare vid plasttillverkning, diskuterats i samband med nappar, leksaker och barnmatsförpackningar. Nu visar det sig att användningen är väsentligt mer utbredd än så, eftersom bisfenol förekommer på nästan alla kvitton i affärerna, i bankomater, parkeringsautomater, biljettautomater och så vidare.

Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket har genom miljöminister Andreas Carlgren (C)fått i uppdrag från regeringen att utreda ett förbud mot användning av bisfenol. Det finns all anledning att avrapportera arbetet fortlöpande, för att på frivillig väg minimera riskerna.

Ekots rapportering är ju bara ett kvitto på bisfenols farlighet.

Bodströms sorti

Så skönt att socialdemokraten Thomas Bodström äntligen bestämt sig för att riksdagsarbetet inte är något som går att göra med vänster hand och på avstånd!

Boströms sorti är därför bara att applådera.

Grattis Stockholm, Centerpartiet och Per Ankersjö!

Jag ligger lite efter med mina stockholmsnyheter. Det beror nog på avståndet...

I alla fall var det oerhört roligt att läsa - och se - i Dagens Nyheter i dag, att Centerpartiets Per Ankersjö tar plats bland stadsborgarråden i Stadshuset i Stockholm. Extra roligt att han får miljöfrågorna på sin lott.

Det är bara att säga: Grattis Stockholm, Centerpartiet och Per Ankersjö!

torsdag 14 oktober 2010

Inte bara vanligt vatten

I dag ska jag gå på en, som jag hoppas, mycket intressant dag om vatten och om vad som inte bör finnas i vatten, i alla fall inte så mycket och inte så skadliga. Det handlar i det här fallet om läkemedelsrester och arrangörer av konferensen är Länsstyrelsen och Landstinget.

Hoppas få tillfälle att återkomma med några rader.

onsdag 13 oktober 2010

Självmord på internet

Jag hörde om det på radion redan igår och jag läser mer om det i DN idag, om personen som begick självmord framför webbkameran och efter en tids diskuterande på internet.

Jag blir beklämd och sorgsen. Fastän internet ger så många möjligheter till kontakter, inte minst sociala, så är samtidigt ensamheten så stor, att begreppen om livet förlorar sin mening. Ett självmord framför kameran tycks vara lösningen för att bli Någon.

Nu snickrar jag ihop amatörmässiga funderingar. Det finns säkert andra som med forskning kan styrka sina slutsatser.

Det viktiga måste vara att alltid reagera, att försöka stötta där det går och det vi ser, för att hjälpa andra som far illa med det som vi som medmänniskor kan bidra med.

tisdag 12 oktober 2010

Miljöteknikstrategi

När Centerpartiets grönaste minister Anna-Karin Hatt presenterade budgetpropositionen per film, som bland annat kan ses på Centerpartiets hemsida, så fastnade jag för det som hon sa om en ny miljöteknikstrategi.

Så här skriver Näringsdepartementet om satsningen:

MiljötekniksatsningRegeringen har under den gångna mandatperioden genomfört omfattande satsningar inom miljöteknikområdet. Regeringen vill nu tillföra ytterligare medel för sådana insatser. Därför görs en miljötekniksatsning på 100 miljoner kronor per år under åren 2011-2014. En ny, bred miljöteknikstrategi kommer att tas fram.

Med en ny och tydlig strategi kan svensk miljöteknik stärkas ytterligare. Insatserna kommer att spänna över hela värdekedjan och kommer att stärka varandra. Det handlar om såväl forskning och innovation som småföretagsutveckling och särskilda åtgärder för främjande av miljöteknikexport.

Jag tycker att det låter väldigt lovande och ska personligen se om jag kan bidra till satsningen på något sätt.

Vi vill ha dig ICA-Nära!

Nu blir det reklam. Det måste bli det. Lokaltidningen hade så tråkiga nyheter i dag att jag inte kan låta bli att göra lite textreklam. Erik Geijer, den ytterst företagsamme handelsmannen på ICA Nära, som ligger väldigt Nära där jag bor, ska sluta.

Han stänger inte butiken, utan öppnar något nytt, fast alldeles för långt bort för att kännas riktigt, riktigt Nära.

Katrineholm kommer att bli väldigt mycket tråkigare. Vi - nå, ja, i alla fall jag - saknar redan alla glada upptåg och det positiva hejandet i alla lägen!

Hm, nu måste vi hitta på allt BUS själva...

Inte blir det enkelt, inte!

måndag 11 oktober 2010

Kommentarer om jakten framför allt

Jag har fått en rad kommentarer om min krönika i dag om att jag aldrig har jagat älg. En del har tyckt att jag skulle börja.

Jag tror inte att det är någon god idé. Däremot köpte jag för ett år sedan gummistövlar med älgar på. Älgarna var fina, men stövlarna usla. De höll inte ens ett år.

Nu måste jag jaga nya.

Bilen besiktad

Det spelar ingen roll att bilen har fått nya däck och nyligen gått igenom en större service - det är alltid lika påfrestande att besöka bilprovningen. Nästan som ett besök hos tandläkaren, fast annorlunda.

Det var dessutom första gången som jag besökte nya bilprovningen i Katrineholm. Inga ormliknande slangar för avgaserna, inga bromsprov i hallen eller aparater för mätning. Allt sådant skedde utomhus.

Ja, tiderna förändras. Hur som, så gick bilen igenom utan anmärkning. Nu får jag tuta och köra ett par år igen.

Jakten framför allt

Min krönikörkarantän är över. I dag återfinns jag i Katrineholms-Kurirens spalter igen. Jakten framför allt handlar om det som hände efter valet och vad som kommer att hända. Allt med utgångspunkt från att älgjakten startar i dag.

söndag 10 oktober 2010

Tacksägelsedagen firad

Centerkvinnorna i Stora Malm smyckade kyrkan och bjöd på sedvanligt vis på kaffe inför den stundande auktionen.

Det blev trots att vi inte var så många ett gott resultat från auktionen av skördealstren. 1560 kronor blev det till sist vid sammanräkningen. Hela beloppen går till Hela Världen, Svenska kyrkans internationella arbete.

Kassören har redan fyllt i giroblanketten!

Falemo från förr

Jag läste just Elisabet Falemos blogg, där hon berättar att hon inte kommer att fortsätta som statssekreterare hos miljöminister Andreas Carlgren.

Då kom jag att tänka på Falemo från förr, från den tiden när Elisabet var ogift och hette Mårtensson, vill jag minnas.

Elisabet var förstås med i CUF. Hon tillhörde granndistriktet Norra Älvsborg. Vi i Bohuslän hade åtminstone ibland ett väldigt gott samarbete med granndistriktet. Ett av de tillfällena var vid ett sommarting på Kåtebols festplats i Hedekas, som ligger i Munkedals kommun. (Det är ingen idé att någon försöker göra sig lustig över festplatsnamnet, det heter så.)

Ett inslag i sommartingen var en brännbollsmatch mellan distrikten. Norra Älvsborg lyckades inte få fullt lag och de fick förstärkning av... Ja, gissa, det var jag och någon/några till.

Ni förstår ju, att det inte direkt var brännbollens Zlatan som de dalsländska CUF-arna hade lyckats värva. Jag var nog inte mer ur slag den dagen, än andra, men jag fyllde upp så gott jag kunde.

Det var väldigt trevligt att spela med, i alla fall. CUF-arna var precis som vi, fast från andra sidan länsgränsen. I laget fanns Elisabet, som sedermera skulle spela andra, ännu mer framträdande roller inom CUF och Centerpartiet. Men det är en helt annan historia!

Elisabet är hur som helst en rasande duktig och kompetent kvinna, som jag är övertygad om kommer att ha spännande uppgifter framför sig.

lördag 9 oktober 2010

Bodström uträknad

Socialdemokratern Thomas Bodström är, vad jag med ett bohuslänskt uttryck skulle kalla, en "uträknad" person.

Han är förstås en beräknande person, som i förväg räknar ut vad som bäst gynnar hans egna förutsättningar. Därför har han under den senaste fyraårsperioden varit riksdagsman och ordförande i Justitieutskottet samtidigt som han haft sin advokatpraktik och varit författare med bokproduktion. Allt detta skulle för en vanliga människa kräva ungefär tre heltidsarbeten.

Nu är han i USA. Han missade uppropet och talmansvalet, som Socialdemokraterna förlorade, inte bara på grund av Bodström, men med hjälp av, så att säga. Som en liten tackgåva får nu inte Bodström fortsätta som ordförande i Justitieutskottet. Det är kanske inte så konstigt, om det nu också råder tveksamheter om hans tjänstledighetsansökan från uppdraget som riksdagsman ska beviljas.

Det kan inte vara lätt att vara Thomas Bodström. Riksdagens ledning borde göra vad den kan för att underlätta för honom, genom att ge honom ett tydligt val att koncentrera sig på. Väljarna har trots allt valt honom för att sitta i riksdagen och inte för att han ska kunna åka till USA.

Det är frestande att citera Astrid Lindgren med pigan Linas ord om Emil, när befolkningen i Lönneberga hade vidtagit en insamling för att skicka Emil till Amerikat, "vad har amerikanerna gjort för ont"?

fredag 8 oktober 2010

Skördeauktion och kaffe

I helgen firas Tacksägelsedagen runt om i landet. I många kyrkor bidrar Centerkvinnorna med utsmyckningen genom olika skördealster. Efter gudstjänsten blir det auktion på det skänkta.

I Katrineholms kommun håller Centerkvinnorna i minst två skördegudstjänster. I Björkvik och i Stora Malms kyrka. I Stora Malms kyrka börjar gudstjänsten klockan elva på söndag, den 10 oktober.

Varmt välkomna alla som vill ropa in honung, rotfrukter eller blommor och på så vis bidra till Hela kyrkans arbete i världen. För det är dit som kassören i Stora Malms Centerkvinnor (=jag) brukar få sätta in behållningen från auktionen.

torsdag 7 oktober 2010

Sverigedemokraternas uttåg...

... ur Storkyrkan i Stockholm i tisdags, skriver jag om i en debattartikel i Katrineholms-Kuriren idag.

SD:s syn på yttrandefrihet är skrämmande. Uttåget var mycket talande för partiets inställning till en rad frågor.

onsdag 6 oktober 2010

Kommunstyrelse och eftervalssnack

Dagen började med kommunstyrelsesammanträde för beslut om delårsrapporten för Katrineholms kommun. Efter detta korta sammanträde följde långa och ingående diskussioner om vad som ska hända efter valet.

Ovissheten är stor, trots att Socialdemokraterna och Moderaterna har gjort upp om makten. Inget är klart om den politiska organisationen med vilka nämnder som ska finnas och hur många ledamöter de ska ha. Inte heller finns det någon klarhet i under vilka villkor politikerna ska arbeta fortsättningsvis.

Inom Alliansen lade vi för snart ett och ett halvt år sedan en motion om att de politiska spelreglerna skulle vara klara i god tid före valet.

Motionen är inte besvarad än.

Att sätta villkoren för politiken efter valet och beroende på valutgången är lågt, mycket lågt.

Samma spel som förs i Katrineholm pågår inom Landstinget Sörmland. Där har dock S, MP och FP redan bestämt sig för att köra över samtliga övriga partier och köra en lösning som gynnar de egna partierna.

Rofferiet har definitivt fått inte bara ett, utan minst tre ansikten!

tisdag 5 oktober 2010

Riksmötets öppnande - bäst vara där

Hur går riksmötets öppnande till egentligen? Stämmer bevakningen?

Inte vet jag, men jag har i alla fall varit med om mitt livs första öppnande av riksmötet, den verkliga startpunkten för riksdagsåret.

Det var en i alla stycken händelserik dag. Jag har inte hunnit smälta alla intryck, så jag tar det lite bitvis och bildvis.



Med tanke på SJ:s oregualitet (Vi brukar få redovisning av hur många tåg som har kommit fram i tid, när styrelsen för länstrafiken sammanträder. Rubriken då är regualitet), så var det bäst att ta ett tidigt tåg för att hinna med allt som måste hinnas med inför det högtidliga öppnandet. Slottet och riksdagshuset i Stockholm syns därför i det höstdunkel som råder ca 09.30.



Ett tidsmässigt hopp. Jag gjorde upp med Roger Tiefensee, som bjudit in mig att delta som medföljare, att vi skulle träffas i riksdagshuset. Då skulle vi hinna med att äta lunch också innan det var dags att gå iväg till Storkyrkan. Partiernas gruppledare var placerade nästan framme i koret på kyrkan och alldeles i närheten av de kungliga platserna. I närheten fanns också de platser som reserverats för regeringen.


Innan evenemanget tog sin början fanns det tid för trevligt samspråk samt handskakningar och kindpussar för dem som hellre hälsade på det viset.

På bilden försöker Roger Tiefensee övertyga miljöminister Andreas Carlgren om någon viktig fråga.



Maud-mingel. Gruppledare Roger Tiefensee (C) och gruppledare Anna Kinberg Batra (M)minglar med näringsminister Maud Olofsson.

Vad som sedan hände under gudstjänsten förtjänar ett eget kapitel, som jag nog tänker återkomma till.



TV4:s reporter intervjuar Roger. Enligt uppgift handlade det om vad Roger tycker om Tomas Bodströms utlandsvistelse.

Väl inne i riksdagshuset får de medföljande betrakta öppnandet via en storbildsskärm i andrakammarsalen. Vi känner oss väldigt närvarande ändå, när kungen talar och statsminister Fredrik Reinfeldt föredrar regeringsförklaringen med ministerlistan som grand finale.

Därefter återstår nationalsången och festiviteten med genomsnittar...

De var goda, och fanns i riklig mängd.

Det bästa med dem var ju också att de bara kunde förtäras om man var där...

Intressant dag väntar

I dag invigs riksmötet på allvar med kunglig pompa och ståt i riksdagen i Stockholm.

För egen del väntar en intressant dag. Hur intressant hoppas jag återkomma till.

Vilket arbete värderas?

Margareta Sandebo Eriksson skriver i en intressant artikel på DN Debatt i dag om arbetsvärdering. Hennes perspektiv är jämställdhetsexperten. Hon menar att kvinnors dolda kunskap inte värderas i lönesättningen.

Hennes slutsatser är kanske inte helt obekanta, men förtjänar ändå att uppmärksammas på nytt.

Hon pekar också ut mikrovågsugnen som ett hot mot utvecklingen av den dolda kunskapen.

Ja, det kan låta komplicerat, men hennes tes är att mikrovågsugnen gjorde mathållningen mer flexibel. Det blev inte lika viktigt för familjen att samlas till en gemensam måltid, där dagens händelser ventileras och familjen "läses av", när maten kunde värmas upp och ätas lite när som helst.

Intressanta tankar. Jag ser fram emot reaktionerna.

måndag 4 oktober 2010

C byter partisekreterare

Anders Flanking blir ny riksdagsman från Göteborg och lämnar samtidigt posten som partisekreterare för Centerpartiet.

Avgången är väldigt naturlig. I Centerpartiet har det aldrig varit möjligt - åtminstone inte i modern tid - att förena ett partisekreterarskap med att vara riksdagsledamot. Båda uppdragen är för ansvarsfulla.

Anders Flanking har gjort ett gott jobb i att vara strategisk och optimistisk, två egenskaper som centerrörelsen behöver. Dessutom är han en lyssnande person.

Men nu hör han att rörelsen behöver göra förändringar i toppen, vilket turligt nog sammanfaller med det nya jobbet som riksdagsledamot.

Många kandidater finns till Centerpartiets toppjobb. Ett starkt tips är att toppa med en kvinna!

söndag 3 oktober 2010

Mängder av minnen av Martin Ljung

"Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta? Men han är ju död! Men han rör ju på sig..."

Det finns mängder av minnen av Martin Ljungs speciella humor. Scouten som lärde sig gömma cykeln. Sagoberättaren tillsammans med Hasse Alfredsson, som berättade om "guben som bodde i en lådda med sina drängar bådda", bara för att få en egen kuppe.

Eller om den klene mannen, hette han Viking (?), som var så nervös att han hade en rulle nervtrådar i fickan, så svag att han bar på en tegelsten, för att han inte orkade kasta iväg den...

För att inte tala om sketchen om Ester. "Jag tog Fredriksson med mig. Du kan väl göra lite köttbullar..."

Det är inte alla som blir omtalade i en sketch, inte!

Han är på sitt sätt odödlig, komikern och skådespelaren Martin Ljung. Ändå är det lite, lite tomt.

Kulturarvet och framtiden

Vem är jag? Det är en ytterst klassisk fråga som hör samman med livet.

Vem jag är beror självklart på många olika faktorer. Jag ska inte försöka teoretisera det hela mer än nödvändigt. Men vem jag är beror på vilken kultur jag kommer ifrån och i vilken kultur jag lever. Vi har alla ett kulturarv att förvalta och det ser också olika ut, beroende på var vi är födda och lever. Vår historia bakåt är viktig för framtiden. Då handlar det om all historia, inte bara vår egen alldeles runtomkring oss. För det är historiska skeenden som har format oss som människor.

Om kulturarvet och framtiden skriver Björn Magnusson Staaf så klokt om på DN Debatt idag, söndag. Läs och begrunda. Hans tankar är viktiga i det politiska Sverige, där Sverigedemokraterna nu försöker kapa och ta patent på viktiga nyckelbegrepp i det svenska samhället.

lördag 2 oktober 2010

Fasansfull kvinnoskildring

Tre kvinnliga läkare, på olika sätt kvinnodoktorer, skriver i dag på DN Debatt om det oerhörda våldet som utövas mot kvinnorna i Kongo.

Det är på alla sätt en fasansfull skildring av kvinnlig förnedring i krigets skugga.

Jag blir sorgsen och ordlös. Vilka frågor är egentligen viktiga, när världen är så ond, så ond?

fredag 1 oktober 2010

Skojar Sahlin?

Tur att vi inte fick Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin som statsminister!

Redan i agerandet vid valet av talman blandar hon bort korten. När nu Björn von Sydow med elegans har tackat nej till att bli talman, då borde inte ens Mona Sahlin på fullaste allvar kunna föra fram en motkandidat till Alliansens Per Westerberg.

Men det gör hon enbart för att låta Sverigedemokraterna, som inte skulle få något inflytande, få vara med och avgöra en inledande omröstning.

Sahlin måste vara en stor skämtare. Eller prövar hon bara hur länge de rödgröna vännerna kan stå ut?

"Landstingstvätten" rullar vidare

Jag hade hoppats att jag inte skulle behöva skriva några fler inlägg om det som jag har kallat "Landstingstvätten", nämligen turerna kring arvodesaffärerna i Landstinget Sörmland.

Men det går inte. En revisionsrapport har lämnats. Den pekar på en rad fel som har begåtts. I stället för att göra bot och bättring, försöker nu den ansvariga majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, förmå landstingsfullmäktige att fatta en rad snabba beslut för att rentvå de berörda.

Dessa tre partier måste vara absolut tondöva.

Det riktiga är att låta den demokratiska processen få ta den tid som den behöver.

Om nu majoriteten, likt stilgrodan från uppsatsskrivandet "omgiven av galningar och dåliga rådgivare, kan jag bara beklaga Erik den XIV...", inte klarar att reda ut det hela själva, så ta då hjälp av de som kan. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, måste ha oberoende expertis som kan leta fram en lösning.

Nu handlar det om att göra rätt och att återskapa förtroendet för alla politiker, inte bara för dem som åkt med i arvodeskarusellen.