onsdag 17 januari 2018

Ljuset på ett tryggare Sörmland

Katrineholms-Kuriren publicerar idag min debattartikel om hur vi måste gå vidare i spåren av #metoo. Tyvärr så finns den just nu inte utlagd på nätet, så jag lägger ut texten här i sin helhet.

I helgen vandrade kvinnor och män över hela Sverige för att sätta ljuset på nytt på #Metoo. Jag anslöt i Eskilstuna, men det tågades åtminstone i Strängnäs och Mariefred också här i Sörmland.

Frågorna är viktiga. Ingen ska behöva utsättas för den förnedring och förminskning som sexuella trakasserier och övergrepp innebär. Ljuset som kastas på frågorna är viktigt. Men det får inte stanna där. Det måste bli något mer än demonstrationer och manifestationer.

Ingen, varken kvinna eller man, tjej eller kille, ska behöva finna sig i att utsättas för nedvärderande benämningar, tafsande och sexuella övergrepp vare sig på jobbet, i hemmet eller ute. Sörmland och Sverige ska vara tryggt för alla.

Var och en kan säga att de räcker nu. Vi kan bidra till att förändra värderingar och attityder på jobbet, hemma, i skolan, föreningen, ja, i alla de sammanhang som vi finns i.

Jag har som centerpartist och centerkvinna motionerat om att Huskurage ska införas i kommunens hyreshus. Det innebär att grannar tar ansvar för varandra och att ljuset sätts på att minska våldet inom hemmets dörrar. Alla ska veta att grannarna bryr sig och kan knacka på om de hör eller ser något som inte verkar normalt.

Utöver det här behöver skolans sex- och samlevnadsundervisning förbättras. Centerpartiet har lagt förslag om satsningar i lärarutbildningen och stöd från Skolverket att höja kompetensen bland dagens lärare.

Men det kommer också behövas skärpta straff vid sexuella övergrepp, eftersom det är allvarliga brott som det handlar om. Detta tillsammans med ett ökat stöd till tjej- och kvinnojourerna från statligt håll ser vi som en god början till ett tryggare Sörmland och Sverige.

Inger Fredriksson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar