onsdag 10 januari 2018

Med omsorg om djuren

Regeringen har tagit fram en ny djurskyddslag, som ska gå ut på remiss. Lite av vad som finns i förslagen avslöjar landsbygdsministern i en debattartikel i Dagens Nyheter.

En ny djurskyddslag har varit på väg länge. Området är stort. Det är naturligtvis viktigt att alla djur ska ha det bra och att inga djur ska fara illa, om det varit möjligt att förhindra.

Men vad är god djuromsorg och vad är naturligt beteende? Är det god djuromsorg att sätta kläder på hundar för att de inte ska frysa? Är det naturligt? Ska samhället ha synpunkter på om husse eller matte övergöder sina älsklingar? Ska samhället ha synpunkter på hur mycket veterinäringrepp som är rimligt att göra?

Cirkusdjur kommer med högsta sannolikhet att omfattas av den kommande lagstiftningen. Delfinarier likaså.

Katter kommer också att omfattas. I debattartikeln tar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht upp herrelösa katter. Onekligen är det ett problem med sommarkatter som blir kvarlämnade när de inte är lika kattungegulliga längre. Det är ju inte katternas fel, utan de oansvariga ägarna som måste förmås att ta ansvar.

Sedan är ju frågan om det kommer att gå att lagstyra Sveriges alla katter. De är egna djur som man inte kan styra och ställa med hur som helst. Länsveterinärerna lär få mycket att göra om de ska ägna sig åt att jaga vildkatter.

Men att det kommer en ny lagstiftning ligger helt i tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar