tisdag 16 januari 2018

Inga morötter, bara kameror!

Majoriteten i Katrineholm gillar kameror mer än morötter. Det är den slutsats jag drar av beslutet att avslå min och Centerpartiets motion om att inrätta en förströelsefond för att minska förstörelsen av skolor och förskolor.

I debatten argumenterade jag på följande sätt:

"Motionen handlar om den skadegörelse som våra skolor och förskolor utsätts för och som drabbar fastighetsägaren, alltså KFAB, kommunen och våra barn och unga. Det är pengar som är fullkomligt bortkastade, när de läggs på att ställa i ordning lokaler och utemiljöer efter förstörelsen. Det är pengar som kunde ha använts väsentligt bättre.

Centerpartiet lämnade in den här motionen för att prova en annan väg. Vi ville se om det inte skulle kunna vara möjligt att vända utvecklingen på positivt sätt genom att dela ut morötter i form av pengar som kunde användas till att göra något trevligt för – förströelse i ställer för förstörelse.

Vår tanke var att kommunen och KFAB tillsammans avsätter medel till en fond. Om skadegörelsen minskar eller upphör, då har kommunen och KFAB sparat pengar på det och kan då betala ut en summa som tack för att eleverna har hjälpt till att sköta sin närmiljö. För vi anser att de som använder lokalerna till vardags är de bästa beskyddarna.

Fungerar det inte, utan det ändå blir skadegörelse, så blir det inga utbetalningar. Då får KFAB och indirekt kommunen, stå för hela kostnaden för skadegörelsen. Det fanns alltså inget att förlora på förslaget, bara vinster att göra.

Tyvärr så har inte vårt förslag fallit i god jord hos varken majoriteten eller hos KFAB.
KFAB föreslår i stället en ökad kameraövervakning samt insatser från bevakningsföretag för att vända utvecklingen.

Centerpartiet anser fortfarande att det finns andra vägar att gå än med ökad övervakning och hårdare tag och att aktsamhet om det gemensamma ska premieras. Vi menar att metoden är värd att prova.

Bifall motionen!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar