onsdag 3 januari 2018

Plan utan strategi

Tillvägagångssätt, taktik, planläggning, härförarkonst, krigföring. Ja, det här är några ord som används för att förklara vad en strategi är.

Vid årets sista kommunfullmäktigesammanträde fanns trafik- och parkeringsstrategin på dagordningen.

Minoriteten i kommunfullmäktige återremitterade majoritetens planläggning vid sammanträdet i augusti. Vi hade våra skäl till det. Vi ville att kommunen skulle visa tillvägagångssättet för hur trafiken ska ta sig genom staden, alltså hur vi VILL att bilar, bussar, lastbilar, tåg, cyklister, mopedister, motorcyklister och gångare ska ta sig fram. Det styr vi genom planläggningen av hur olika gator är utformade.

Det går inte att ta bort trafik genom en trollformel, men det går mycket effektivt att flytta trafiken genom att bygga om gator så att de inte blir trevliga att köra på så att föraren väljer en annan väg. Problemet är bara det att vissa transporter ändå måste fram och då är det bättre att det är tydligt vilken väg de ska ta.

Vi ville därför ha en karta över centrum som visade HUR det var tänkt. Det vi fick var en liten karta med pilar över körriktningen på dagens gator. Det var inte vad vi sökte med återremissen.

Lika allvarligt är nonchalansen om framtidens Resecentrum. Hur ska det se ut runt järnvägs- och busstationen? Hur ska vi göra kollektivtrafiken attraktiv?'

Den text som infogats uppfyller knappast återremissens intentioner, utan hänvisar till ytterligare ett ännu oskrivet dokument, en kollektivtrafikplan för busstrafiken. Ett Resecentrum innebär rimligen för Katrineholms del en plats där tåg, bussar, bilar, cyklar och gående kan byta färdmedel på ett framtidsinriktat sätt. Då tankarna om Resecentrum är centrala för trafik- och parkeringsstrategin är det av yttersta vikt att det klargörs hur dagens knutpunkt kan utvecklas eller om den ska omlokaliseras för att bättre svara mot sitt syfte.

Denna viktiga fråga skjuts på framtiden, vilket vi i Centerpartiet ser som olyckligt. Det borde verkligen finnas med i ett dokument som handlar om härförarkonst, ett dokument som handlar om HUR vi vill att det ska vara.

Det här skulle alltså kunna vara kommunens taktik för hur trafiken ska flyta genom kommunen och stadens centrum, men majoriteten valde i sitt beslut att inte fatta det beslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar