onsdag 28 oktober 2015

C satsar på landsbygden

Katrineholms-Kuriren uppmärksammar Centerpartiets budgetförslag i dagens tidning och håller fram våra satsningar på landsbygden och föreningslivet.

Tyvärr har jag inte sett att artikeln är utlagd än.

tisdag 27 oktober 2015

Om vännerna i magen

Det har sina fördelar att åka på uppdrag till andra kommuner i länet. Om man åker bil eller tåg (jag åker gärna tåg när det passar), så kan man lyssna på radio samtidigt. I dag fångades jag av Vetenskapsradion som berättade om den svenska forskning som pågår om bakterierna i magen. Eller kanske ännu mer rätt om bakterierna i tarmarna som jobbar för att bryta ner den mat som vi sätter i oss. Nu är de upptäckta vilka som gör vad och därmed kan man förfina mat och läkemedel. Fantastiskt!

På väg till mötet hörde jag om daggmaskarna som äter upp svamp som annars skulle orsaka stora skador på spannmålen. De skulle kunna göra samma jobb som annars måste göras med bekämpningsmedel, utöver att de gör jorden porös och fin. Tyvärr så gillar inte masken jordbrukets vanligaste brukningsmetoder som plöjning och harvning, så det är ändå en metod som kräver lite mer utveckling. Men tänk om vete eller motsvarande var flerårigt? Då skulle odlingen bli otroligt effektiv och maskarna kunde göra sitt jobb utan större störningar.

måndag 26 oktober 2015

Centerpartiets budget inlämnad

Nu känns det stort. Jag har nyss skickat iväg Centerpartiets budget för 2016 digitalt till Gröna kulle. I vår budget lägger vi inte över kommunens besparingar på våra föreningar eller tar ut det via avgiftshöjningar och vi ser hela Katrineholm.

lördag 24 oktober 2015

På rosa promenad genom Katrineholm

Idag samlade sig Centerkvinnorna i Stora Malm för att göra Bröstcancerföreningen Aurora sällskap på den rosa promenaden genom Katrineholm. Anledningen till promenaden var förstås att uppmärksamma Rosa bandet, insamlingen till stöd för forskningen mot bröstcancer.

Vi vet att Aurora gör ett gott arbete och vi vet att det behövs stöd för att komma framåt så att behandlingsmetoderna förbättras och kunskapen ökar om att förhindra utbrott. Så varje steg är ett steg framåt!

Varför fira Halloween?

Ja, jag frågar mig verkligen varför någon firar Halloween? Verkligheten är ju mer än nog skrämmande, med vansinnesdåd, mordbränder och hat i nästan alla tänkbara former.

Borde vi inte fira något positivt som fred och förståelse? Återuppta "Rör inte min kompis"-kampanjen? Den som vill klä ut sig må väl göra det. Gärna till något änglalikt. Det känns som om behovet av änglar i dag är större än någonsin!

torsdag 22 oktober 2015

Delårsrapport i väntan på budgeten

Ja, om en månad är det budgetdebatt i kommunfullmäktige i Katrineholm. En liten försmak av vad som komma skall gavs vid måndagens sammanträde om delårsrapporten. Så här sa jag i måndags om detta:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Om en månad ska vi diskutera budget här i fullmäktige. Den här delårsrapporten visar hur majoritetens beräkningar stämde med verkligheten fram till och med sista augusti.

Som vanligt, får man väl nästan säga, varnar revisorerna för att nämnderna använder mer resurser än de har fått sig tilldelat. Eller, för att citera exakt granskningsrapporten: ”Vi ser allvarligt på att nämnderna redovisar ett underskott även 2015 med 14,1 för perioden och för året”.

Men vad händer med allvarsorden, får de några konsekvenser? På totalen har resultatet räddats av återbetalningarna från AFA och så kommer att ske även i år, om inget oväntat händer som försämrar resultatet ytterligare under de fyra månader som återstår.
Att socialnämnden går med ett underskott har varit känt nästan sedan dag 1. Att Vård- och omsorgsnämnden inte klarar sig inom sin ram är förståeligt, eftersom alla kostnader inte kan vara kända.

Här skulle det ha varit en fördel att ha den extra reserv som Centerpartiet har föreslagit, för att möta volymökningar som inte är förutsägbara, alltså ökningar som inte hör ihop med det statistiska antalet åldringar (demografi), utan med det oförutsägbara behoven som en stroke eller ett benbrott kan innebära. Centerpartiet fortsätter att se behoven av detta.

I stort är ändå revisorerna nöjda med det som har skett under året. Ja, och så är det naturligtvis. Det mesta som görs i kommunen fungerar bra. En del kunde naturligtvis fungera bättre. Alla önskar vi säkert att kommunens elever skulle kunna hävda sig bättre med ökade meritpoäng och fler elever som klarar kraven för att kunna börja på gymnasiet.

En annan siffra att ta på stort allvar är sjukfrånvaron och det utgår jag från att Personalutskottet kommer att arbeta vidare med för att analysera och föreslå insatser som gör att personalen har de bästa förutsättningarna att må bra och kunna göra ett gott jobb.

Rent allmänt ger delårsrapporten en bra bild av vad som görs inom kommunen, på samma sätt som bokslutet också är ett informativt dokument.

En sak som dock kunde ha varit bättre är att när tillgänglighet redovisas, så handlar det bara om digital tillgänglighet. Visst är den viktig, men det är inte hela bilden av vad tillgänglighet är."

Inte hört talas om periodisering?

Den här veckan går nästan i ett, så jag har inte hunnit skriva något om måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm, där vi bland annat behandlade kommunens delårsrapport.

En post som jag tyckte hade uppmärksammats för lite var kostnaderna för kommunfullmäktige och politisk ledning. I mitt anförande sa jag följande:

"Det finns en post i redovisningen som utmärker sig och som vi inte talat om under hela året, när kommunstyrelsen har fått rapporter från nämndernas verksamhet och om kommunens finanser. Det är kostnaderna för kommunfullmäktige och politisk ledning. Här finns det i delårsrapporten ett underskott som närmar sig miljonen – 923.000. Av detta ska 700.000 höra till Överförmyndarens verksamhet. Hur ska det gå att hämta tillbaka? Om det tagit åtta månader att nå ett underskott om 700.000, hur ska det då gå på fyra månader att ta igen det? Det skulle jag gärna vilja ha svar på."

Och svar fick jag. Göran Dahlström (S) svarade att det var många utbetalningar till förmyndare under våren och att det var därför som överdraget blev som det blev.

Orden föll naturligtvis inte exakt så. Den som vill höra den exakta lydelsen får lyssna till webbsändningen på kommunens hemsida.

Jag gick inte upp igen i debatten, men den givna följdfrågan var naturligtvis varför dessa utbetalningar inte har periodiserats? Det borde ju vara det mest naturliga i sammanhanget, att kostnader fördelas över året för att ge en rättvisande bild av den ekonomiska ställningen.

tisdag 20 oktober 2015

Be korna om ursäkt!

Måste bara dela följande länk om varför kor gör sådan nytta!

Så vältaligt och viktigt!

Förkastligt bränna hus

Ibland tar orden nästan slut. Jag lyssnar när jag skriver detta på en direktrapport från Munkedal, där ett boende för asylsökande brändes ner i morse.

Det är helt förskräckligt med dessa seriebränder som drabbat asylboenden och byggnader som planerats att inhysa asylsökande. Det löser absolut ingenting att förstöra och försämra möjligheterna för Sverige att ta emot personer som söker för att få sina asylskäl prövade - det vållar endast skador och nya kostnader för samhället.

Det är absolut förkastligt att bränna hus.

måndag 19 oktober 2015

I folkrörelsens tjänst

Den här veckan är fylld av uppdrag som jag gör som förtroendevald för Centerpartiet och i folkrörelsens tjänst. I kväll är det dags för månadens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm. Det är ett möte som på papperet ser ut att bli ovanligt kort. Men man vet aldrig, det kan hända oväntade saker.

Tisdagen toppas av sammanträde med huvudmännen i Sparbanken. Vi samlas i Katrineholm för att göra ett fyllnadsval till styrelsen.

På onsdag åker jag till Stockholm för att lära mig mer om hur kommunerna kan samarbeta med EU och vilken nytta vi kan ha av varandra.

Utöver ärtsoppa på torsdag, så blir det politik för hela slanten med inläsning, brevsvarande och sedan träff med Centerpartiets gruppledare från övriga Sörmland. På den träffen ska vi diskutera kollektivtrafik.

Slutligen bjuder veckans sista arbetsdag på kampanj och slutförande av Centerpartiets budgetdokument.

Det är med andra ord lite lagom att bita i, i folkrörelsens tjänst.

söndag 18 oktober 2015

Sörmländskt på Maktdagar med Centerkvinnorna



Centerkvinnorna vill se fler ledande kvinnor. Det är en av anledningarna till att vi ordnar särskilda temadagar som vi kaxigt nog har kallat Maktdagar. I fredag/lördags inföll de och de hölls i Uppsala. Från Sörmland hade jag sällskap av kvinnor från Malmköping, Strängnäs och Flen (Blacksta).

På bilden syns Karina Krogh, jag själv, Marianne Andersson och Kjerstin Gustavsson.

Vad vi fick med oss? Kunskap och energi. Samt glädje, förstås! Och nya kontakter!

fredag 16 oktober 2015

Mot Maktdagarna!

Dagens program handlar om Makt! Jag är på väg mot Centerkvinnornas Maktdagar i Uppsala. Det blir en blandning av aktuell politik, jämställdhetsfrågor och hur vi kan använda makt för att göra samhället bättre!

Det kommer att bli ett synnerligen intressant dygn bland centerkvinnor från hela landet!

torsdag 15 oktober 2015

Vad ska väck - Barsebäck!

Minns hur vi skanderade. Minns hur vi tågade från Lund till Barsebäck, typ, för att protestera. Kärnkraften skulle stoppas, aldrig skulle vi ge upp.

Nu är det på väg att genomföras. Barsebäck, som var det första kärnkraftverket som stoppades genom sin olägliga belägenhet i närheten av Köpenhamn, börjar nu rivas på riktigt.

Ja! En seger för säkerheten och för det förnybara. Samtidigt kommer nyheten om att reaktorerna i Oskarshamn har fått utmätt livslängd.

onsdag 14 oktober 2015

Politiker som får tala till punkt

Jag har ägnat förmiddagen åt att lyssna och ibland titta på partiledardebatten i riksdagen. Det har varit givande timmar, inte minst därför att politikerna får tala till punkt inom givna tidsramar.

Till höjdarna hör Anders W Jonssons replik om att regeringen "höjer skatten på allt som rör sig".

Stark debut för Centerpartiets vikarierande partiledare!

måndag 12 oktober 2015

Gröna beredskapsjobb

Vid gårdagens partiledardebatt lanserade Stefan Löfven gröna beredskapsjobb. Idag förtydligar han i Studio Ett att det handlar om enklare skogsjobb, att röja i skogen och arbeta i trädgården - inte hemma hos folk, utan i parker...

Oj, oj, oj. Som om det inte krävdes utbildning för att hantera en röjsåg? Som om det inte krävde utbildning för trädgårdsarbete, särskilt i offentliga miljöer? Som om det inte var ett arbete som räknades, där det får konsekvenser om man gör fel?

Dessutom, dessa beredskapsjobb kan bara utföras under det varma halvåret. Är det snöskottning som gäller övrig tid?

Nej, ärligare är att utveckla tjänsteföretag genom att vidareutveckla ROT- och RUT-avdragen. För det är i småföretagen som fyra av fem arbeten skapas.

Tacksamt bidrag till internationellt arbete

1.240 kronor. Det blev resultet av de skördealster som auktionerades ut i samband med kyrkkaffet i Stora Malms kyrka igår. Centerkvinnorna i Stora Malm hade som vanligt ordnat med dekorationen av kyrkan och den efterföljande försäljningen av äpplen, lök, päron, gurka, morötter, inläggningar, sylt, honung och bröd av olika sorter. Tillsammans så blev det en god slant som oavkortat går till Svenska kyrkans internationella arbete. Det är ett vardagsarbete som pågår vid sidan om alla galor och insamlingar.

lördag 10 oktober 2015

Politik kräver samarbete

Politik är väljarstöd, att bilda opinion för sin åsikt, vinna val och att samarbeta för att få genomslag för sina idéer.

Niklas Ekdal skriver fint på DN Debatt idag om vad politisk samarbetskonst är.

Högst läsvärt för alla som jublar eller är ledsna över Kristdemokraternas beslut igår att lämna decemberöverenskommelsen.

Ingen får mer inflytande över dagspolitiken än det som samarbetsförmågan ger.

Siarverksamheten gynnas

Tänker att KDs begravning mest gynnar alla politiska skribenter. Nu är det läge att ta fram kristallkulorna, tugga lagerblad och skåda i kaffesumpen från kapselmaskinerna! Minns var ni läste det först!

fredag 9 oktober 2015

När tågen går som de ska

Jag har gjort en resa i veckan och har således något att berätta. Jag har åkt tåg och resan till Varberg i Halland gick, som man brukar säga, som på räls. Men hemvägen, den blev inte som den skulle. Tåget gick nästan som det skulle tills vi nådde Töreboda. Där stannade det tvärt. En person var påkörd av vårt X2000-tåg.

Vi blev sittande där vid järnvägsstationen i Töreboda i tre timmar medan räddningstjänsten jobbade och SJ skickade ut ny personal från Göteborg. Vi hade på vårt vis ändå tur jämfört med de anhöriga som aldrig mer skulle få träffa den förolyckade.

Jag vill hoppas att alla människor tänker sig för innan de beträder spåren. Och att den som tänker att livet inte längre är värt att leva, inte utsätter tågpersonal för det förfärliga att beröva en annan person livet.

För vi vill alla att tågen ska gå som det ska och att livet ska vara gott. För dem som inte tycker att livet är gott, önskar jag att de kan berätta det för någon som klarar av att lyssna och som kan vara medmänniska.

onsdag 7 oktober 2015

Kommunstyrelse och Centerkvinnor

Dagens program inleddes med ett kort sammanträde med kommunstyrelsen i Katrineholm. Ärendet för dagen var delårsrapporten, som visserligen visar ett överskott, dock inte så stort som hade varit önskvärt.

På dagens plussida hör dock mitt kommande möte med Centerkvinnorna i Halland! Det ska bli riktigt, riktigt roligt. Eller kanske trevligt och trivsamt? Jag ska i alla fall göra vad jag kan för att bidra till det.

tisdag 6 oktober 2015

Pris till mask och malaria

Årets Nobelpris i medicin är lätt att begripa sig på. Det går till forskare som tagit fram medicin mot läskiga maskar och mot malaria.

Men det som är mer svårbegripligt är varför pristagarna ska behöva vänta så länge på belöningen för sina upptäckter. Samtliga tre mottagare är över 80 år?

Jag får väl säga som handelsmannen i historien från Orust, där en kund hittat en mycket, mycket gammal förpackning, långt sedan utgånget datum, och svaret blev: "Ja, åren går".

måndag 5 oktober 2015

Partilogik?

Hörde ett inslag på radion att Folkpartiet liberalerna skulle byta namn till Liberalerna.

Kanske saknade man Folk? Kvar blev då Partiet och det blev för litet. Alltså får man prova med Liberalerna?

söndag 4 oktober 2015

Begrav särlösningen

Lotta Edholm och Fredrik Malm, båda folkpartister och stockholmspolitiker, skriver i dag på DN debatt om hur bra begravningsväsendet fungerar i kommunal regi i Stockholm och hur dyrt det skulle bli för stockholmarna om de skulle infogas i en gemensam begravningsavgift för hela landet. Dessutom skulle det rent utav vara olagligt att göra så, hävdar debattörerna.

Utöver den rena stockholmsegoismen, så undrar jag om det som de skriver är sant. Ja, det kanske inte är lagligt att genomföra denna reform och det torde i så fall vara märkligt att den har fått gå så lång i så fall, men har det fungerat bra i Stockholm?

Jag vet inte. Min minnesbild är att det är långa väntetider i Stockholm och att det var framförallt av det skälet som lagen ändrades så att begravning ska ske inom en månad efter dödsfallet.

(När jag googlar så visar det sig att min minnesbild var riktig. Det var långa väntetider och Stockholm hade längst väntetider.)

Det är olyckligt att inte hela landet är med i förslaget. Alla förtjänar ett värdigt slut och den kostnaden kan vi alla dela på i förhållande till våra inkomster och över hela landet.

lördag 3 oktober 2015

Klargörande av Källström

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesman Emil Källström är klargörande tydlig i en artikel i Dagens Nyheter idag. Han visar att Centerpartiet står fast vid ståndpunkten att det är bra att sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar, eftersom det leder till att kostnaden för att anställa unga minskar.

"Vi rör oss inte en millimeter", säger Emil Källström om förslaget.

Det är jättepositivt med detta klargörande. Centerpartiet driver inte en fråga i regeringen och en annan utanför. För oss är jobben viktiga, att unga kommer in på arbetsmarknaden och att företag kan drivas lönsamt, så att fler kan få arbete. Det är närodlad politik på riktigt.

torsdag 1 oktober 2015

Ge kommunen mer makt över strandskyddet

För en vecka sedan var jag i Falun på stämma och tog en mängd kloka beslut. Ett av dessa var att förändra strandskyddet så att det blir mer närodlat, det vill säga att kommunerna får mer makt över det.

Beslutet på stämman lyder:

"Centerpartiet vill

att strandskyddet och tillämpningen av riksintressen förändras så att kommunernas möjlighet att utveckla sin attraktivitet stärks. Bland annat bör perspektivet i strandskyddslagstiftningen ändras i syfte att öka det kommunala inflytandet.

Att Länsstyrelsens överprövningsmöjlighet vad gäller kommunala bygglov inom fastställda LIS-områden avskaffas.

Att möjligheten till att skapa LIS-områden utökas till fler områden."

Vad är då ett LIS-område? Jo, det är ett område som är utpekat som nödvändigt för Landsbygdsutveckling i strandnära läge.