söndag 4 oktober 2015

Begrav särlösningen

Lotta Edholm och Fredrik Malm, båda folkpartister och stockholmspolitiker, skriver i dag på DN debatt om hur bra begravningsväsendet fungerar i kommunal regi i Stockholm och hur dyrt det skulle bli för stockholmarna om de skulle infogas i en gemensam begravningsavgift för hela landet. Dessutom skulle det rent utav vara olagligt att göra så, hävdar debattörerna.

Utöver den rena stockholmsegoismen, så undrar jag om det som de skriver är sant. Ja, det kanske inte är lagligt att genomföra denna reform och det torde i så fall vara märkligt att den har fått gå så lång i så fall, men har det fungerat bra i Stockholm?

Jag vet inte. Min minnesbild är att det är långa väntetider i Stockholm och att det var framförallt av det skälet som lagen ändrades så att begravning ska ske inom en månad efter dödsfallet.

(När jag googlar så visar det sig att min minnesbild var riktig. Det var långa väntetider och Stockholm hade längst väntetider.)

Det är olyckligt att inte hela landet är med i förslaget. Alla förtjänar ett värdigt slut och den kostnaden kan vi alla dela på i förhållande till våra inkomster och över hela landet.

2 kommentarer:

 1. Inger,

  Det är tre aspekter som bör granskas noga om det är i överensstämmelse med lagen. Det första är att avgiften är just en avgift och inte en skatt. Vi tillåter inte kommunal avgiftsutjämning i Sverige, däremot kommunal skatteutjämning. Men om man betraktar avgiften för att vara en skatt så sker skatteutjämning mellan kommuner, inte från kommun till en församling. För det tredje har kommun rätt att ta ut skatt för att täcka sina kostnader - men ska Sthlm stad tvingas in i det nya systemet så innebär det en överdebitering med närmare 350 milj kr för kostnader stan överhuvudtaget inte har idag. Du kan själv läsa 14 kap. §4-5 i regeringsformen. Jag är själv förvånad över att ingen har rest den kritiken långt tidigare i processen. Själv var jag föräldraledig när frågan var för behandling i riksdagen våren 2013.

  Avslutningsvis så brukar ju Centern värna det kommunala självstyret. Borde även gälla här.

  /Fredrik Malm

  SvaraRadera
 2. Hej! Det är trevligt att du läser min blogg. Min största invändning mot debattartikeln var egentligen frågan om det fungerar så bra med begravningsväsendet i Stockholm, eftersom väntetiderna är långa. Om det är lagligt eller ej att utjämna skatter/avgifter mellan svenska kyrkan och kommunen får andra lösa. Min ståndpunkt är att det är bra att få in alla i ett utjämningssystem om begravningsavgiften. Med vänliga hälsningar Inger Fredriksson

  SvaraRadera