fredag 8 november 2013

Viktigt det blir riktigt enligt lagboken

Kommunens datorer ska naturligtvis användas på bästa sätt och inte till sådant som är otillåtet. Det är därför som det antas informationssäkerhetspolicys om vad som är tillåtet - och inte.

Vid senaste kommunstyrelsesammanträdet i Katrineholm kompletterades policyn med en ny tolkning. Jag var inte nöjd med detta, eftersom tolkningen blir att personalkontoret ska avgöra när ett grundlagsbrott kan ske och inte kommunjuristen. Jag har förstått att det brutit ut en viss aktivitet på Facebook med anledning av beslutet.

För säkerhets skull publicerar jag här nedan den reservation som jag har lagt tillsammans med Ewa Callhammar och Carina Björk-Andersson, båda folkpartister.

"Redan i Regeringsformens första kapitels första paragraf tas upp att demokratin bygger på fri åsiktsbildning. I andra kapitlets andra paragraf samt även i den tredje förtydligas detta.

”2 § Ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen. Lag (2010:1408).

3 § Ingen svensk medborgare får utan samtycke antecknas i ett allmänt register enbart på grund av sin politiska åskådning.Lag (2010:1408).” (Citaten hämtade från riksdagens hemsida.)

När kommunstyrelsen i augusti behandlade ärendet om Revidering av informationssäkerhetspolicy för Katrineholms kommun togs ett beslut om att klarlägga vilka delar i policyn som inte är tillämpbara för förtroendevalda. Detta klargörande är nu gjort och handlar om IT-kontorets möjlighet att få tillgång till den förtroendevaldes e-post och hemkatalog vid misstanke om oegentligheter.

I sak är det viktigt att förtroendevalda använder kommunens e-postsystem och datautrustning/datalagring på ett korrekt sätt. Vi har inga invändningar mot detta. Dock måste eventuella misstankar vägas mot risken för brott mot grundlagen. Vår uppfattning är att denna bedömning ska göras av kommunjuristen och inte av personalkontoret.

Mot bakgrund av detta yrkade vi att personalkontoret skulle bytas till kommunjuristen i den nya skrivningen.

Då vårt yrkande avslogs av majoriteten reserverar vi oss mot beslutet.

Katrineholm 30 oktober 2013



Inger Fredriksson Ewa Callhammar Carina Björk-Andersson
Centerpartiet Folkpartiet liberalerna Folkpartiet liberalerna"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar