onsdag 13 november 2013

Skiffergasen har för stora risker

Radions morgonnyheter har tagit upp riskerna med skiffergas. Centerpartiet tog tydlig ställning i denna fråga vid partistämman i Karlstad. Så här skrevs det i programmet om detta:

"Nya fossila bränsletillgångar som till exempel skiffergas som nu exploateras kraftigt runt om i världen riskerar att försena omställningen till förnybar energi. Billig gas som ersätter kol i en del av världen kan lokalt bidra till minskade utsläpp, men i ett större perspektiv bidrar detta till att billig kol finner nya marknader och konkurrerar med andra, förnybara, kraftslag. Europa och vår omvärld riskerar därmed att bindas fast i en fossilberoende infrastruktur som fortsätter att ge klimatpåverkan i decennier framöver. Miljöpåverkan och metangasutsläpp vid gas- och oljeutvinning ur skiffer är ytterligare osäkerhetsfaktorer i den globala pågående energiomställningen och all utvinning av fossil energi bör stå för sina fulla miljökostnader.

Metoden att utvinna gas och olja ur skiffer, genom så kallad fracking, är förenad med påtagliga och idag oöversiktliga miljörisker. Med hänvisning till försiktighetsprincipen bör Sverige införa ett förbud mot gas- och oljeutvinning ur skiffer."

Det här är bra. Nu gäller det att bredda stödet för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar