måndag 18 november 2013

Katrineholm växer med barnen

Budgetdebatten är över för den här gången. Jag tog i mitt inledningsanförande upp barn, landsbygd och mat. Här följer delen som handlade om barn:

"Katrineholm växer med barnen är rubriken till Centerpartiets, Folkpartiet liberalernas och Kristdemokraternas gemensamma budget.

Det är inget konstigt med det, för det som är bra för barn är bra för övriga samhället också. Barn är framtiden. Därför är vi med och satsar på förskolan, för att grupperna inte ska vara så stora och för att miljön ska stimulera till ”hopp och lek”. Hopp även som framtidstro.

För någon månad sedan besökte jag tillsammans med Centerpartiets riksdagsledamot Roger Tiefensee Ungdomstorget här i Katrineholm. Det var ett besök som gav Hopp och många tankar. Lite förenklat kan jag säga att de som jobbar där, jobbar med att ge ungdomar hopp och förmåga att se sina egna tillgångar så att de kan växa som människor och hitta sin plats på arbetsmarknaden.

Det är ett stort jobb och de som jobbar där är väldigt duktiga. Men det som slog mig var frågan när och var det hände att ungdomarna tappade tilltron till sig själva och till sina egna möjligheter att forma sin egen framtid.

De allra flesta, hoppas jag, börjar skolan fulla med förväntningar. Någonstans under skolåren bryts tilliten och självkänslan. Det här är ingenting som vi kommer att bråka om här i fullmäktige, men det kan vara värt att tänka över åtminstone med ett stillsamt varför?

För när Katrineholm ska växa med barnen, då måste skolan fungera så att alla barn får möjligheter att lära för livet och växa som människor för att vara väl rustade inför vuxenlivet.

Här är ytterligare en tanke från studiebesöket. Kontakten mellan skola och arbetsliv måste bli bättre. När en elev börjar skolan känner den till kanske en handfull olika yrken, när den lämnar skolan har antalet kända yrken inte ökat särskilt mycket. Här finns väsentligt mer att göra, för att öka kontakterna med näringsliv och skola. Kontakterna kan exempelvis förklara VARFÖR kunskap är så viktig – för att kunna bli det som man vill bli och kunna leva sin dröm."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar