torsdag 31 maj 2012

Skolfrågan i Katrineholm

Socialmoderaterna i Katrineholm vill lägga ner Sjöholms skola och flytta delar av skolverksamheten från skolan i Nävertorp. I går fattade majoriteten i kommunstyrelsen detta beslut.

Från Centerpartiets sida har vi tillsammans med Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna velat ha ett mer genomtänkt förslag som tar hänsyn till hela skolsituationen och där man tar med känd kunskap om vad friskolornas etablering innebär.

Att det kommit in friskolor i Katrineholm borde inte ses som ett hot mot kommunens egna skolor, utan som en anledning att förbättra verksamheten. Centerpartiet har vid flera tillfällen framfört att vi vill se självstyrande skolor. Vi vill göra kommunens skolor mer lika friskolorna genom att ge föräldrar, elever och personal mer inflytande över den egna verksamheten. Det ger ett ökat engagemang och en ökad kvalitet.

På måndag tas skolfrågan upp vid ett extrainsatt kommunfullmäktige.

Farligt vara kvinna

Det är farligt vara kvinna, det har varit bekant sedan tidigare. Nu pekar forskare på ännu fler faror. Enligt TT rekommenderar Annika Hanberg, professor i toxikologi vid Karolinska institutet, gravida kvinnor att inte laga sina tänder med fyllningar som innehåller bisfenol A.

Bisfenol A kan, enligt Annika Hanberg, påverka fostret, vilket djurstudier visat.

Frågan är om man ber tandläkaren om en innehållsdeklaration av fyllningsmaterialet, när man väl är i tandläkarstolens underläge.

Det bästa är förstås att sköta sina tänder, så att fyllningar inte behöver göras. I andra hand måste krav ställas på fyllningsmaterialet. Det är inte så länge sedan som amalgamet förbjöds utifrån amalgamets skadeverkningar. Det är viktigt att vara observant på ersättningsmaterialens skaderisker. Men viktigt är förstås också att laga de tänder som behöver lagas, eftersom tänderna har så stor betydelse för vår hälsa.

onsdag 30 maj 2012

Liten allmänhet på bolagsstämmor

Ikväll hade Katrineholms kommuns bostadsbolag KFAB och kommunens industrifastighetsbolag KIAB bolagsstämmor. I sedvanlig ordning är Allmänheten välkommen att delta. Allmänheten var dock mycket liten, utan bestod av typ tre personer. Styrelsen fanns dock på plats, liksom revisorer och personal från bolaget.

Allt gick mycket stillsamt till.

Möjligen hade det blivit mer uppsluppet om kommunfullmäktiges ledamöter hade blivit inbjudna. Tidigare år har alla ledamöter räknats upp med namn och det har varit lite pinsamt att inte vara där och vara intresserad. Jag brukar försöka vara med när jag kan. Ägarna bör visa intresse för sina bolag.

tisdag 29 maj 2012

Centerkvinnor frossade i blommor

I denna ljuva sommartid passade Centerkvinnorna i Stora Malm på att frossa i blommor och växter. I går höll vi den traditionella blomskottsauktionen. Det är egentligen inte så mycket blomskott som det handlar om, även om det fanns några, utan om finfina, exklusiva krukväxter och en del utomhusväxter.

Trots att krukväxterna redan står i dubbla rader i mina fönster, så kunde jag inte motstå en knoppig bondlilja (den kan också kallas äkta makar) och en doftpelargon. Andra åkte hem med paprikaplantor, löjtnantshjärtan, mårbackapelargoner och annat smått och gott.

måndag 28 maj 2012

Ta upp kampen om Eurovisionsschlagerfestivalen

Sverige vann! Vi vann Eurovisionsschlagerfestivalen och genast börjar nästa kamp - var ska nästa stora tävling hållas?

Varför inte i Katrineholm? Här finns utrymme, massor med kvadratmeter som bara väntar på att utnyttjas!

Logistiken är det inget bekymmer med, den kommer att gå som på räls med stickspår för den som vill något annat.

Vi har fina kranar som tål det mesta, om inte arrangemanget skulle lyfta naturligt! Men det är ingen större risk för det. Katrineholm har ju haft Diggiloo, allsångskvällar på Stora Djulö samt kvällskvitter i stadsparken. Körslaget får vi heller inte glömma! Hur svårt kan det vara att skala upp det?

Vi har visioner, vi har läget för liv och lust!

Okej, det finns några små frågor att lösa. Hotelltillgången är kanske inte precis exakt 3.000 hotellrum. Men kunde det hållas världsläger för scouter i Skåne för något år sedan, så ska väl inte detta vara något hinder.

Så, snabbt som ögat, slå en signal till Eva Hamilton och Christer Björkman!

Järnsläpp av Löfven?

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven talade på LO-kongressen. Det är inte så konstigt med det, (S)-ledare brukar göra det.

Men det han sa, enligt Dagens Nyheter, var mer märkligt. Stefan Löfven rev ner skratt och applåder, när han bland annat angrep regeringen för sänkningen av restaurangmomsen:

"Långsiktighet är inte ett järn på krogen, det är järnvägar på marken."

Okej, grejen är bara det att "järnet på krogen" inte har fått någon sänkt moms. Det är momsen på mat och normal dryck som har den lägre momsen. Det gäller inte för alkohol.

Järnsläpp eller falsk retorik?

söndag 27 maj 2012

Är inte folkhälsa viktigt?

Socialmoderaterna som styr Katrineholm vill lägga ner folkhälso- och tillgänglighetsarbetet i kommunen. På kommunstyrelsens ordförandes inrådan (Göran Dahlströms)lägger chefen för kommunledningsförvaltningen fram förslaget att de två strategerna för folkhälsoarbete respektive tillgänglighetsarbetet ska sägas upp och utskotten, som hanterar dessa frågor under kommunstyrelsen ska läggas ner.

Det är mycket drastiska förslag, som enligt kommunstyrelsens handlingar ska medföra en besparing om 600 tusen. Det skulle omräknat i reda "Dennis-pengar" (konsulten som anlitats för att ragga kunder till Logistiksatsningen)motsvara fyra månader.

Men kostnaden för "besparingen" är självklart högre än så. Vad kostar ohälsan? En del av folkhälsoarbetet måste ligga på kommunen. Det är kommunen som kan skapa förutsättningar för ett gott liv genom samhällsplanering och genom skola och omsorg, bland annat.

Men Socialmoderaterna tycker tydligen inte att detta är viktigt.

Jag brukar ofta citera en nykterhetskämpe, Maj-Britt Johansson, Gummersta. Hon sa: "Pengar till sprit ligger alltid överst", det vill säga, den som är beroende, hittar alltid pengar till sitt beroende, eftersom det ligger överst i plånboken...

Folkhälsa har enligt förslaget som gått ut till kommunstyrelsens ledamöter inte den placeringen i Socialmoderaternas liv. Ganska olustigt, tycker jag.

Vad är politiskt arbete värt?

Dagens Nyheter tar i en artikel i dag upp hur politiskt arbete värderas världen över. I artikeln jämställs en parlamentarikers lön med medellönen i landet.

Det är ett intressant tankespår, för vad är politiskt arbete egentligen värt?

Om man ska räkna det i kronor och ören, som vi gör i Sverige, så kan ett sätt att värdera det vara att räkna på värdet av vad politikern hade kunnat tjäna på ett annat arbete. För vissa uppdrag utgår arvode och ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Andra uppdrag innebär ett årsarvode som ska täcka allt som man gör för att uppfylla det som krävs av uppdraget.

Men det stora värdet med politiskt arbete kan aldrig riktigt ersättas, eftersom det är förutsättningarna för demokrati. Detta värde går inte att beräkna och därmed heller inte att ersätta - för vad är värdet av att leva i en demokrati? Eller att leva i motsatsen?

lördag 26 maj 2012

Inga gästdatorer på åldris

Ibland blir man så nedstämd att det är svårt att orka blogga...

Nu överdriver jag. Men jag har inte tidigare under veckan skrivit om måndagens nederlag i kommunfullmäktige, då min och Anita Karlssons motion om att införa gästdarorer på kommunens äldreboenden avslogs.

Socialmoderaterna i Katrineholm krumbuktade sig väldigt för att kunna avslå motionen, som självklart "kom från fel håll" - centerhåll!

torsdag 24 maj 2012

Bifall till konfirmationsplan

I dag borde jag ha firat. I går kväll beslutade nämligen kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling att bifalla min motion om att församlingen ska göra en plan för hur man ska få fler att konfirmera sig. Det tog två år att få fram ett svar.

Men jag är ändå glad över att beslutet nu äntligen är fattat. För jag skrev motionen för att driva på och för att jag tycker att fler ungdomar ska få möjligheten att diskutera de stora frågorna i livet och få insikt i det kristna arvet.

Nu gäller det att jobba vidare med den plan som kyrkorådet presenterade i beslutsunderlaget till motionen.

Lokal dopfeber

Dopfebern slog till i Katrineholm också. När TV väl sänt dopgudstjänsten, så började det ringa på kyrkokansliet i Katrineholm.

Åtta dop bokades in bara den här dagen, berättade kyrkans personal Marian Loley, när Katrineholmsbygdens församlings kyrkofullmäktige samlades i går.

onsdag 23 maj 2012

Blåbär och lingon som rekreation


Lingon och blåbär kan bli till guld. I dag läste jag nämligen om hur bärplockning har blivit en affärsidé, som rekreation. Man åker bort i samlad tropp, testar hinkar, plockare och utrustning och ger sig iväg. Organisatören står med lunch och allt annat. På kvällen bjuds tankar om bär eller syltkokning.

Ja, vad kan man inte hitta på?


Gratis rekreation. Om man är böjd för sådant...

tisdag 22 maj 2012

Arbetsterapeuterna hyllar Estelle

Ja, rubriken är kanske lite skruvad, men jag läste i Dagens Nyheters kulturdel en essä om prinsessan Estelles namne, Estelle Bernadotte, som blev skyddshelgon för alla arbetsterapeuter. Det är nog heller inte korrekt, att kalla Estelle för skyddshelgon, det borde nog vara beskyddare, men jag citerar tidningen och artikeln.

Sämre start kunde dock den lilla prinsessan få än att bli hågkommen för att framhålla arbetsterapeuternas viktiga värv.

måndag 21 maj 2012

Riksdagen och yttrandefrihet

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om ledamöternas närvaro i kommunfullmäktige. Det är självklart viktig konsumentupplysning för väljarna.

För tydlighetens skull vill jag gärna här på min blogg förklara min frånvaro från de två möten som jag inte kunnat närvara vid. Anledningarna har varit riksdagsarbete, då jag också var tjänstledig från gruppledaruppdraget, samt ett sammanträde med Yttrandefrihetskommittén, som är en statlig utredning för att se om det är möjligt att ta fram en teknikoberoende yttrandefrihetsgrundlag.

Två frånvarotillfällen under ett år ser kanske inte så bra ut, men det finns, som jag tycker, mycket bra förklaringar: riksdagen och yttrandefrihet.

söndag 20 maj 2012

Stärkta inför kommunfullmäktige


Nu är vi stärkta inför morgondagens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm! Under gårdagen övade jag och Anita Karlsson tillsammans med övriga Centerkvinnor i stödtruppen från Stora Malm på armstyrka (för att begära ordet och anmäla reservationer), balansakter på platta (övning för att försöka hitta nya majoriteter), stillastående gång (väntan på att få gå upp i talarstolen), roddtur (total kroppsansträngning som krävs för att hänga med bland paragraferna) och situps (när vi behöver gå på magkänslan i de politiska besluten).

Vi tränade också, trots att vi redan hade viss färdighet, på att ta kaffepaus i det vackra vårvädret i kanten av Djulö gärde.

lördag 19 maj 2012

En a-Trapp - familjen Lärka



Helt plötsligt är de där igen... nu som familjen Lärka!

Vart bär det hen?

Läste för en stund sedan om en förskola "någonstans i Sverige", där barnen sjöng Ekorrn satt i granen med det nymodiga ordet hen i stället för han.

Det är klart att Alice Tegner inte hade tänkt på genus, när hon gjorde barnvisan. Tänk om barnen dessutom skulle sjunga den andra versen, den som inte är lika känd?


Ekorr'n satt i granen,
skulle skala kottar,
fick han höra barnen,
då fick han så bråttom.

Hoppa han på tallegren,
stötte han sitt lilla ben
och den långa ludna svansen.

Sprang han hem till mamma
på den gröna ängen.
Fick han med detsamma
krypa ner i sängen.
Beska droppar fick han då,
plåster på sin lilla tå.
Och ett stort bandage om svansen.

Det går förstå inte lika bra att sjunga "hem till pappa" utan att korrigera rimmet. Det skulle kunna bli så här:

Sprang hen hem till pappa
på den gröna ängen.
Fick han börja slappa
krypa ner i sängen...

Ja, vart bär det hen...

fredag 18 maj 2012

Centerkvinnor i motionstagen

Imorgon ska det bli av. Då ska vi stärka Centerrörelsen, genom att Centerkvinnorna i Stora Malm tillsammans med förstärkning från Julita Centerkvinnor testar träningsredskapen vid Furuliden i anslutning till Djulörundan. Den som vill hänga på är där vid 14-tiden imorgon lördag.

Bandy, bandy



En godbit till. Anpassad för Katrineholm!

Den kan också förstås ha lite att säga Tre kronor - för så illa kunde det ju inte ha gått om de hade spelat bandy...

Konstig Kulle-tajming

Socialmoderaterna håller som bäst på att gräva samman stadsparken och Gröna kulle i Katrineholm. De har majoritet för att genomföra detta beslut som fanns med i den gemensamma budgeten.

Men varför väljer man att göra det under den delen av året då turisterna och katrineholmarna borde se allt vackert som finns i staden? I stället möts de av avspärrningar och grävmaskiner.

Det är en konstig Kulle-tajming, nästan lika konstig som när gågatan gjordes om med kravallstaket uppsatta hela sommaren 1998? (Det var i alla fall val det året som gågatan blev färdig och skulle invigas i september...)

torsdag 17 maj 2012

Bland typometrar och tippex

Senaste numret av Journalisten innehöll nostalgiska reportage om hur mediavärlden utvecklats under de senaste 30 åren. Åren ger perspektiv. Det handlar inte så mycket om typometrar och tippex, eller om sax och x-tangent, när man skriver artiklar som sedan redigeras in på tidningssidorna. Det känns närmast konstigt att kunna beräkna en texts längd med hjälp av en speciell typ av linjal, när man numera räknar tecken i Word och sedan ser hur mycket texten "fyller" på sidan. Eller att man fortfarande kan höra knäppet från grafikerns kniv och se vaxmaskinen i ombrytningen.

Ja, så måste det kännas att vara lite "fossilisk".

onsdag 16 maj 2012

Blodgivning och skolpolitik

Det låter nästan som en fars från Falkenberg - Blodgivning och skolpolitik. Men det är precis vad som har varit en del av mitt dagsprogram. Jag lämnade blod på Kullbergska och fick mig en dos av den aktuella skolpolitiken på köpet.

Alltid bra att kunna vara samhällsnyttig.

Mycket oklart kring slutförvaret av kärnbränsle

Vetenskapsradion berättar i dag om hur en miljöforskare framför kritik mot den ansökan SKB har lämnat in om slutförvaret av det svenska kärnavfallet.

Det är mer än 30 år sedan svenska folket fattade beslut om kärnkraftens framtid i en folkomröstning. Ändå är inte ödesfrågan om var avfallet på ett säkert sätt ska kunna förvaras avgjord. Det visar allvaret i frågan och varför kärnkraften inte är ett fullgott alternativ i vår energiförsörjning. Kärnkraftsfrågan kan inte slutförvaras.

måndag 14 maj 2012

Bena ut begreppen

Lyssnade till P1, när jag tog en stärkande promenad i oppositionell motvind. Ett av inslagen handlade om hur lokalstationen i Jönköping hade undersökt hur mycket fisk konsumenten egentligen fick, när man köpte ett fruset fiskblock. Det visade sig att man inte direkt köpte fisken i säcken, men betalade som konsument fickpris för vatten.

Det lät inte så trevligt. Det är hög tid för tillverkarna att bena ut begreppen och tydligt visa hur mycket fisk man får för pengarna och hur mycket som är vatten.

För vi borde kunna äta mer fisk utan risk.

lördag 12 maj 2012

Sjung ut om dubbla stolar

Katrineholms-Kuriren berättar om hur det kan bli, när Katrineholms kommun sitter på dubbla stolar. Kommunen har, genom kommunchefen, lagt fram ett avtal till KFV Marknadsföring om att ordna med allsången på Stora Djulö. Finalen ska ske under Katrineholmsveckan.

VD:n i bolaget, Harriet Nilsson, vill inte arrangera allsången på det viset, eftersom publikunderlaget kan vara för litet. Hon har styrelsen bakom sig i det beslutet, enligt K-K.

Se där, ett gott exempel på de dubbla rollerna som kulturchefen och informationschefen måste spela. Ska de vara lojala mot kommunen, deras arbetsgivare, eller se till bolagets bästa, som är uppdraget i en bolagsstyrelse?

Nej, det är hög tid att sjunga ut om de dubbla stolarna som kommer att inträffa vid fler tillfällen. Det är högst olämpligt att blanda ihop rollerna mellan beställare och utförare.

I sak kan det mycket väl vara så att Harriet Nilsson har rätt.

torsdag 10 maj 2012

Binder ris åt egen rygg

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om hur Lars F Eriksson kom till tidningsbussen, när den stannade till i Flodafors. Lars F Eriksson medförde ett björkris, som tidningens representanter skulle överlämna till de boende i Gröna kulle, med anledning av sammanläggningen av stadsparken och Gröna kulle.

Budskapet var tydlig.

Men visste budbäraren egentligen vad han gjorde? Eriksson är inte vem som helst. Han är kommunrevisor, utsedd av det Moderata partiet. Det är samma Moderater som antagit budgeten som godkänt förslaget om sammanläggning.

Antingen är inte Lars F Eriksson moderat, eller så är han en annan sorts moderat än kommunmoderat. Eller så är han en vilde som revisor, som inte är så noga med den egna integriteten, utan som har egna uppfattningar att torgföra och gärna gör det.

onsdag 9 maj 2012

Yttrandefrihetskommittén närmar sig mål

Dagen är vikt för arbete i Yttrandefrihetskommittén. Vi är på väg mot målgång, vilket betyder att den förlängda statliga utredningen i augusti ska lämna vårt betänkande. Det har varit många möten, många PM och mycket att läsa och fundera över. Det som vid en läsning verkat enkelt har vid diskussionerna haft många komplikationer.

Men nu går vi mot upploppet, som sagt.

tisdag 8 maj 2012

Vän med tekniken - och inte!

I bland är det hur lätt som helst att få dit bilder, filmer, länkar och allt möjligt. Andra gånger går det inte alls. Ikväll är en sådan gång. Men det går nog bättre så småningom.

Om köttfärslimpans apostel

Jag läste alldeles nyss Ulf Wickboms lyriska ledare i Barometern om Eskil Erlandssons besök i Kalmar.

Det var en helrolig läsning, där Ulf Wickbom tillåter sig att använda de nyanser som svenskan innehåller.

Ordbruk hör definitivt ihop med jordbruk, att plöja nya fåror i ospråkad mark...

måndag 7 maj 2012

Visst bloggar vi!

Fackförbundet Unionen har studerat vad politiker och politiska partier bloggar om. Det bloggas mer om arbetsmarknad än vad man skulle kunna tro. Det bloggas dessutom mest i valtider, vilket förstås heller inte är så märkligt.

Jag brukar säga att ha en blogg, det är som att ha en hund. Man måste gå ut med den, även om man inte vill. Gör man inte inlägg regelbundet, så dör den.

Läs mer om undersökningen här.

Verklig öppenhet behövs

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om öppenheten i Katrineholms kommun. Eller rättare sagt om den begränsade öppenheten, där kommuninvånarna kan ta del av de flesta nämndernas sammanträden, men nästan aldrig av kommunstyrelsens sammanträden. De är slutna, så när som på några minuter, då planeringsförutsättningarna presenteras.

Tidigare var planeringsförutsättningarna en helt öppen historia, då de antogs av kommunfullmäktige. Som en liten kompromiss fick jag igenom för några år sedan att den delen av sammanträdena skulle vara öppen och därmed möjlig för allmänheten att följa direkt.

Jag tycker att vi bör vara öppna som politiker. Det måste vara möjligt för allmänheten att följa besluten och bilda sig en egen uppfattning om politiken, politikerna och de prioriteringar som görs.

Sedan är det förstås en helt annan sak hur många som kommer att använda sig av öppenheten.

söndag 6 maj 2012

Omvald i förbundsstyrelsen för Centerkvinnorna

Centerkvinnornas förbundsstämma avslutas i dag, söndag. I går blev jag omvald till förbundsstyrelsen, och det var förstås väldigt roligt. Jag fick vara "stadge-stand-in", eftersom Catharina Deremar inte kunde medverka och det gick vägen tack vare eller trots min inledning. Antagligen var det tack vare.

Ganska mycket senare på dagen antog Centerkvinnorna förslaget till ny barn- och föräldraförsäkring. Den stora debatten handlade om föräldradagarna skulle utökas från 60 till 90 dagar för vardera parten. Så blev det efter votering och rösträkning. Med cirka 20 rösters marginal vann förslaget om ett styrt uttag till 90 dagar under åtta år.

lördag 5 maj 2012

Hög stämning i tvålfabriken

Centerkvinnornas förbundsstämma har börjat bra, men jag är förstås aningens jävig som förbundsstyrelseledamot, sörmlänning och dessutom lite ansvarig för att hålla ihop invigningsprogrammet och kvällen.

Allt följde tidsschemat. Gunilla Hjelm, vår förbundsordförande, höll ett inspirerande tal om de orättvisor som kvinnor fortfarande möte i samhället och som gör vårt politiska arbete så nödvändigt. Per Ankersjö kom för att ta med fler Centerkvinnor i Framtidsbygget. "Bygger inte vi våra idéer framåt, så gör någon annan det" och sist, men absolut inte minst, stod Lena Ek på programmet.

Vår före detta förbundsordförande behöver inte något manus. Trots att hon varit på partistyrelsesammanträde hela dagen så tog hon till orda utan att staka sig. Hon såg uppriktigt glad ut att vara bland Centerkvinnorna igen. Politiskt hade hon med sig ett tydligt budskap - vi måste agera mot den miljöförstöring som pågår. Talet om "peakar" för vissa ämnen, att vi går mot den punkt där ämnena håller på att bli starkt begränsade, som för oljan och fosforn, gör att vi måste byta ut dem, minimera användningen och se till att det kan användas om igen (fosforn).

Sedan fick vi avge en rad löften för att hjälpa till att sätta press på miljöfrågorna för att minimera exempelvis silver och kvicksilver från att komma ut i kretsloppet.

Det lovade vi gärna. Centerkvinnor har en lång tradition av att vara "besvärliga", frågvisa konsumenter.

fredag 4 maj 2012

Snart på väg mot Nyköping och Centerkvinnorna

Inom några timmar är jag på plats för att inleda Centerkvinnornas förbundsstämma i Nyköping. Det ska bli riktigt, riktigt roligt, fast också lite ansvarsfullt att ha Centerkvinnorna så att säga på hemmaplan här i Sörmland.

Många kloka beslut ska fattas. Oj, vad roligt det ska bli!

Lite trängsel kan vi stå ut med

Min namne i Gnesta, med förnamn Ingalill, kommenterar i ett inlägg på sin blogg, att Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson påstår att Centerpartiet vill införa trängselskatt till och med långt ut på landsbygden.

Tänk om det vore trängsel på landsbygden! Då skulle inte skolor och affärer behöva läggas ner.

Så lite trängsel skulle vi nog kunna stå ut med, för att få en levande landsbygd, där vägarna är viktiga, liksom människorna.

torsdag 3 maj 2012

Kommer allmänheten först?

Kommunfullmäktiges ordförande i Katrineholm Leif Tronelius (S) har i samråd med sin presidiekollega Petter Otterstedt (M) bestämt att maj månads kommunfullmäktigesammanträde ska inledas redan på eftermiddagen. Detta för att verkligen hinna med alla ärenden som finns på föredragningslistan innan klockan slår 23.

Det är naturligtvis klokt, men kommer sammanträdet då också att inledas med allmänhetens frågestund? Det skulle vara oklokt, för det är nog inte alla som kan ta sig ledigt mitt på dagen för att vara allmänhet.

Allmänhetens fråga borde därför hamna på dagordningen klockan 18, precis som vanligt. Kommunfullmäktige kan ajournera sina förhandlingar då, för att låta allmänheten komma till tals.

Det kan nog vara en och annan förälder som har frågor att ställa om skolan.

Världen är full av värderingar

För några dagar sedan presenterades en ny undersökning om journalisternas politiska preferenser. I dag skriver Hans Bergström insiktsfullt i DN om det som han kallar "Bolibompas makt". Det är en mycket intressant läsning om värderingar och hur de påverkar nyhetsarbetet.

Pressfrihetens dag

Har vi en fri press i Sverige? Är det självklart med fri press?

I dag firas pressfrihetens dag. Det är alls inte självklart med pressfrihet, att man har rätt att starta och driva tidningar och andra medier, att man har rätt att meddela sig till pressen med mera.

Man måste dock komma ihåg att det finns en annan sida av pressfriheten. Media har ingen skyldighet att publicera allt. En ansvarig utgivare avgör vad som ska publiceras (sändas) och vad som inte ska det. Med frihet följer ansvar.

Pressfrihet kräver en mångfald, så att många olika uppfattningar kan komma till tals.

Det finns all anledning att diskutera pressfrihet också i Sverige, så att vi är rädda om de förmåner vi har att leva i en demokrati, där fria och oberoende media är en av grundförutsättningarna.

Sedan ska vi förstås inte glömma alla dem som sitter fängslade runt om i världen för att de försökt att påtala orättvisor genom att beskriva dem.

onsdag 2 maj 2012

Uppmärksammade företagsamhet i stort

Ifjol inledde Centerpartiet i Katrineholm en tradition att uppmärksamma företagsamhet i stort under en dag, Företagsamhetens dag.

I år gjorde vi om det genom att besöka Blomberg & Stensson samt att ordna en liten företagslunch med Per Åsling. Det blev även i år en givande dag, där vi fick höra om företagandets villkor, om personalförsörjning, kostnader, kvalité, drivkrafter, förbättringsidéer och mycket annat.

Per Åsling, som leder Centerpartiets industripolitiska grupp, fick mycket med sig i sin svarta anteckningsbok.


Kimmo Frondelius visar hur det är att vara företagare för riksdagsledamot Per Åsling (C).

En hälsning från andra sidan

Ibland får man alldeles oväntade hälsningar. En sådan fick jag alldeles nyss, då jag försökte söka efter en av mina riksdagsmotioner. Bland sökningarna kom det en hänvisning fram till ett riksdagsprotokoll från 1975/1976. Den som hade talat var riksdagsledamot Lennart Mattsson, Centerpartiet. Han benämndes dessutom "Lennart Mattsson, Lane Herrestad".

Lane Herrestad, det är socknen Herrestad i Lane härad. Det är min pappas hemsocken i Uddevalla kommun. Jag har också en alldeles speciell relation till Lennart Mattsson. Under en sommar skrev han ledare åt Uddevalla-Posten och jag hade det stora nöjet att varje vecka åka hem till Lennart och hämta hans manus. Det var minsann en belevad man, som gärna delade med sig av sin klokskap. Bland annat kommenterade han vad som krävs av ett bra tal. Man kan inte tala om för många saker, för det kommer ingen att komma ihåg. Fast det som många ofta fastnar för, det är vad som inte sägs...

Lennart Mattsson har sedan länge lämnat den här sidan. Men hans minne lever bevisligen och är sökbart på nätet. Det kändes tryggt med en hälsning från andra sidan.

Firar Företagsamhetens dag

I dag, 2 maj, firar Centerpartiet i Katrineholms kommun Företagsamhetens dag. Vi gör det för att uppmärksamma att företagsamhet, företag och människor med idéer, är en förutsättning för att det ska finnas arbeten.

Företagsamhet ska alltså uppmuntras.

tisdag 1 maj 2012

Svårtydda plakat

Förstamajtåget passerade nedanför min balkong, men jag hann inte läsa så mycket av budskapet. Ett plakat handlade om lönekampen och övriga var för otydliga. Tåget var tämligen långt, men ganska glest, eftersom man gick tre och tre.

Det finns nämligen olika sätt att förlänga ett demonstrationståg.

Plakaten blir säkert bättre förklarade i morgondagens tidning.

Glad såsom fågeln i morgonstunden...

... hälsar jag våren i friska naturn.

Ja, det blev fågelmorgon även i år, med först lite Maj i by och sedan vandring till fågeltornet vid Näsnaren. Där sken solen gott och vinden tog paus.

En fin tradition.


Vad ska det stå på plakaten i Katrineholm?

Ja, den frågan fick jag igår, mitt under firandet av Valborgsmässoafton i Vadsbro-Blacksta föreningsgård. Vad ska det stå på plakaten i Katrineholm?

Verkligen en svår fråga. Det kan inte bli något om skolan. Ja, det skulle i så fall vara plakat med: "Stoppa friskolorna". Men vem har i så fall sett till att de växer? Kan det möjligen ha något samband med kvaliteten i kommunens egna skolor?

"Arbete åt alla"? Ja, visst, men vem ska fixa det? Det är väl ingen som bär skyltar med "Fram för fler företag"?

"Ge alla en röst" Jo, det skulle fungera, om det inte vore så att alla röster är olika värda. Inte på valdagen, men väl i praktiken. Ju längre från stadens kärna med sin Gröna kulle man kommer, desto svagare blir rösterna.

Borg och Reinfeldt kan man inte klaga på, hur skulle de moderata kollegerna ta det?

"Fram med Socialmoderaterna"? Jo, det är nog så texten får bli på de blåröda plakaten.