söndag 27 maj 2012

Är inte folkhälsa viktigt?

Socialmoderaterna som styr Katrineholm vill lägga ner folkhälso- och tillgänglighetsarbetet i kommunen. På kommunstyrelsens ordförandes inrådan (Göran Dahlströms)lägger chefen för kommunledningsförvaltningen fram förslaget att de två strategerna för folkhälsoarbete respektive tillgänglighetsarbetet ska sägas upp och utskotten, som hanterar dessa frågor under kommunstyrelsen ska läggas ner.

Det är mycket drastiska förslag, som enligt kommunstyrelsens handlingar ska medföra en besparing om 600 tusen. Det skulle omräknat i reda "Dennis-pengar" (konsulten som anlitats för att ragga kunder till Logistiksatsningen)motsvara fyra månader.

Men kostnaden för "besparingen" är självklart högre än så. Vad kostar ohälsan? En del av folkhälsoarbetet måste ligga på kommunen. Det är kommunen som kan skapa förutsättningar för ett gott liv genom samhällsplanering och genom skola och omsorg, bland annat.

Men Socialmoderaterna tycker tydligen inte att detta är viktigt.

Jag brukar ofta citera en nykterhetskämpe, Maj-Britt Johansson, Gummersta. Hon sa: "Pengar till sprit ligger alltid överst", det vill säga, den som är beroende, hittar alltid pengar till sitt beroende, eftersom det ligger överst i plånboken...

Folkhälsa har enligt förslaget som gått ut till kommunstyrelsens ledamöter inte den placeringen i Socialmoderaternas liv. Ganska olustigt, tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Vad gäller alkohol så lönar det sig bara att hjälpa de som vill bli hjälpta. Och då är AA det enda som visat sig fungera. Och det är ju utanför politikens domäner. Och gratis.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag skulle vilja nyansera din uppfattning något. Om man vill lyckas, så gäller det som du säger, att motivationen är viktigast. Men samhället (ungefär lika med kommunen)måste hjälpa även de missbrukare som inte är motiverade, det vore inhumant att bara lämna dem åt sitt öde.

    SvaraRadera