torsdag 31 maj 2012

Farligt vara kvinna

Det är farligt vara kvinna, det har varit bekant sedan tidigare. Nu pekar forskare på ännu fler faror. Enligt TT rekommenderar Annika Hanberg, professor i toxikologi vid Karolinska institutet, gravida kvinnor att inte laga sina tänder med fyllningar som innehåller bisfenol A.

Bisfenol A kan, enligt Annika Hanberg, påverka fostret, vilket djurstudier visat.

Frågan är om man ber tandläkaren om en innehållsdeklaration av fyllningsmaterialet, när man väl är i tandläkarstolens underläge.

Det bästa är förstås att sköta sina tänder, så att fyllningar inte behöver göras. I andra hand måste krav ställas på fyllningsmaterialet. Det är inte så länge sedan som amalgamet förbjöds utifrån amalgamets skadeverkningar. Det är viktigt att vara observant på ersättningsmaterialens skaderisker. Men viktigt är förstås också att laga de tänder som behöver lagas, eftersom tänderna har så stor betydelse för vår hälsa.

2 kommentarer:

  1. Farligt att vara kvinna?
    Det dör betydligt fler män än kvinnor:
    Tex dog 50 män och 1 kvinna i arbetsplatsolyckor 2011.
    Och fler män än kvinnor tar livet av sig.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är sant att män är mer riskbenägna och oftare lyckas i sina självmordsförsök, men i det här fallet handlar det om att föda barn, och där måste man väl ändå få lov att hävda att det är kvinnor som dominerar?

    SvaraRadera