onsdag 31 mars 2010

Cred till Carlgren

Den alltid kloka kolumnisten i DN Jenny Jewert ger miljöminister Andreas Carlgren (C) och Alliansregeringen cred för den nya sättet att rädda skyddsvärd skog åt eftervärlden genom att "skogsväxla" arealer mellan Sveaskog och de privata skogsägarna.

Läs och begrunda! Krönikan talar för att den rika skogen bäst skyddas genom ett engagemang för bevarande. Det bärs oftast av en ansvarsfull skogsägare, vilket är den linje som Centerpartiet länge har drivit.

tisdag 30 mars 2010

Hundra procent rätt

Sörmland får 917 miljoner att lägga på länets infrastruktur under åren 2010 till 2021. Det är till hundra procent rätt.

Det innebär att den regionala önskelistan uppfylls utan besparing. Det innebär först och främst att väg 55, som är den som prioriterades av kommunerna i länet, kommer att rättas till. Det är efterlängtat.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) har i handling visat att hela Sverige - och Sörmland - ska leva genom bra infrastruktur. Satsningen på vägar och järnvägar är historisk.

Då är det jätteroligt att vara Centerpartist, när regeringen hjälper till att bygga bort de värsta vägsträckorna.

måndag 29 mars 2010

Bra initiativ för Östersjön

Dagens Nyheter berättar i dag på nyhetsplats att miljöminister Andreas Carlgren (C) planerar för ett förbud för fritidsbåtar att tömma toaletterna i sjön.

Det är en bra planering för Östersjön. Det är närmast märkligt att det fortfarande finns en syn att havet kan vara en avstjälpningsplats som löser upp de allra flesta problem.

Förbudet måste, som en naturlig följd, förenas med en utbyggnad av mottagningsstationer i hamnarna.

söndag 28 mars 2010

Flourtanten fyller 50

Centerpartiets "flourtant" i Katrineholm fyllde 50 år ifjol. Vår Ann-Charlotte är nämligen tandsköterska och åker runt i skolorna och ser till att barnen gurglar.

Yrket firar dock 50-årsjubileum i år. Sveriges radio har uppmärksammat detta i ett program.

Här kan man höra, och minnas, exakt hur det var. Gurgel...

Omvald ordförande

I går blev jag omvald som ordförande för Södermanlands Centerpartidistrikt. Jag glömde säkert att tacka för förtroendet, så jag gör det nu.

Annars var det en historisk stämmodag. Jag slog igång stämman med en ordförandeklubba från Bondeförbundets tid och som överlevt genom partiets namnändringar. Det kändes väldigt bra, en dag när vi firade Centerpartiets 100-årsjubileum med jubileumsfilm och med modernt ministerbesök av Andreas Carlgren.

Carlgren är en folktalare av stora mått. Han behöver inte något manus, egentligen, men det kan ändå vara skönt att ha något att hålla sig till, när stämmoframträdandena blir många.

Det var livliga diskussioner under stämmoförhandlingarna, inte minst om det program, som landstingsgruppen hade arbetat fram. En del debatt blev det också om vargmotionen, där motionären ville göra Sörmland vargfritt.

En överväldigande majoritet på stämman tyckte dock att det var bra att rovdjurspolitiken avgörs lokalt och att det är tillåtet för djurägare att försvara sin boskap via skyddsjakt.

För Centerpartiets del är det fortsatt jaktsäsong inför höstens val. Väljarjaktens final är 19 september.


Nu har jag hamnat på Facebook. Inger och Inger, Sköld och Fredriksson, är de sörmländska centerpartister som samtalar med miljöministern på bilden från besöket i Eskilstuna.

lördag 27 mars 2010

Sängkammarpolitik II

Turerna kring vilken politik som kan föras i sängkammaren fortsätter i Katrineholm. I dag skriver Katrineholms-Kuriren om vad som hände på Arbetarkommunens möte, där listan till kommunfullmäktigevalet skulle fastställas.

Tidigare hade, som jag skrivit om tidigare, Reijo Eriksson petats från 17:e plats till 57:e på listan. Han valde att helt hoppa av listan.

Sängkammarfarsen fortsatte på mötet, då Reijo Erikssons fru Dragana Luketa fick följa sin mans öde och förlorade en plats bland topp 20 (18:e) och valdes till plats 52.

I går tog Dragana Luketa tillbaka sin kandidatur. Tre kvinnor - utan män på listan, vad jag känner till - gjorde henne sällskap.

Spännande är det onekligen att följa nomineringarna. I sakfrågan handlar det ju inte om vad paret Eriksson-Luketa gör hemma i bostaden, utan om att de har varit obekväma i partiet.

Men frågan är om den här lösningen blir mer "bekväm". Hur många oliktänkande får egentligen plats i Socialdemokraterna? Fler akter kan förväntas.

fredag 26 mars 2010

Arvodescirkusen

I länets båda kurirer skrivs nya kapitel om arvodescirkusen i Landstinget Sörmland. På ledarsidan i Katrineholms-Kuriren förklarar numera gruppledaren för Folkpartiet liberalerna Thomas af Bjur varför han betalar tillbaka. På annan plats i tidningen uppger finanslandstingsrådet Jörgen Danielsson (S) att man har följt en gammal kultur inom landstinget, där politikerarvodena har fördelats mellan partierna i slutna rum.

Nu ska allt granskas av revisionen.

Det är bra att det blir en granskning om vad som hänt. Syftet måste självklart vara konstruktivt, att rätta till det som har gått fel och hitta system som fungerar för framtiden.

Dessutom behöver det nog vädras en del. De slutna rummens politik är inte värdiga i en öppen demokrati.

torsdag 25 mars 2010

Tänkvärt om opinionsundersökningar

Professor Jesper Strömbäck reder klokt ut vad opinionsundersökningar står för och vad man behöver veta om dem. Han gör det i ett inlägg på DN Debatt i dag.

Det finns egentligen bara en kommentar till inlägget: Läs!

Kinesiska muren-censuren

Ofta nämns Kina som ett land med en enorm tillväxt. De må vara att det är ett land i utveckling, om man bara ser till industriutveckling och investeringar. Men när det gäller demokrati är tillväxten inte stark.

Kina bygger fortfarande murar, murar mellan människor.

Den information som i ett fritt land, i en demokrati, ska kunna löpa fritt mellan människor stoppas av den kinesiska muren-censuren, som byggt upp nya brandväggar för internet.

Nu senast uppmärksammades denna verklighet som kineserna lever med av Google, som beslutade att befria sig från censuren genom att flytta sina servrar och sökmotorer från Kina. (Det är möjligt att jag inte uttrycker mig helt tekniskt korrekt.)

Jag tycker att Google gjorde helt rätt. Det är inte acceptabelt att ett land ska få begränsa den information som når medborgarna genom att stänga vissa hemsidor. Det är en grundläggande rättighet att kunna få ha ett fritt meningsutbyte.

Vi, som lever i ett land med många rättigheter, behöver påminnas om att demokrati inte är något självklart och för allom givet. Vi har också en skyldighet att protestera mot de inskränkningar som görs mot människor som inte har egen möjlighet att föra sin talan.

onsdag 24 mars 2010

Sängkammarpolitik

Dagens "snackis" bland lokalpolitikerna i Katrineholm har varit vad som menas med "sängkammarpolitik".

Det finns goda möjligheter att spekulera och som vanligt är det en gren som journalister äääälskar!

Upphovet till "snackisen", eller är det en "snaskis", är riksdagsledamoten och Arbetarkommunens ordförande Fredrik Olovsson. I en artikel i lokaltidningen säger han: "I Katrineholm har vi haft som princip att vi inte sätter gifta eller sambor i samma nämnd, styrelse eller fullmäktige. Vi tycker inte att politiken ska avgöras i sängkammaren eller vid köksbordet, säger han."

Det är därför som nuvarande kommunfullmäktigeledamoten Reijo Eriksson (S) föreslås till en hedrande 57:e plats på listan, vilket gjort att Reijo Eriksson själv beslutat att hoppa av som kandidat för Socialdemokraterna.

Nej, det är klart, politiken kan inte avgöras i sängkammaren eller vid köksbordet. Den måste, så klart, avgöras i Arbetarkommunen och Partidistriktet!

Björkviks ledande dam lämnar klubban

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om att Björkviks ledande dam Agnes Wirengren tänker lämna över ordförandeklubban i Björkviks hembygdsförening. Det blir ingen lätt klubba att ta över, men jag vet att den tilltänkta ordföranden, Inger Bergkvist är mycket klok och kompetent. Hon kommer att fixa det på sitt eget sätt och föra traditionerna vidare.

Agnes Wirengren är en kunnig kvinna med just den envishet som behövs för att driva en bygd framåt. Det är inte en slump att Björkviks bygdekommitté var kommunens första och att den också är den mest omtalade. Vem som höll länge i den klubban kan väl läsarna redan gissa?

Agnes Wirengren har också gjort mycket för sin bygd och för kommunen genom sitt engagemang i Centerpartiet.

Jag är glad över att få bära Björkviks sockenmärke som "utsocknes" i minst dubbel bemärkelse. Särskilt hedrad av utmärkelsen är jag eftersom jag har fått den av Agnes själv. Och jag känner mig nästan som Björkviksbo.

tisdag 23 mars 2010

Grattis, grattis!

I helgen firade katrineholmarna. Det fanns mycket att fira. Lördagens Katrineholmsgala gav ett guldregn över katrineholmare som på olika sätt gjort unika insatser.

Tommy Myllimäki, som driver Julita värdshus, blev Årets ambassadör. Jenny Wistbacka utsågs till Årets eldsjäl.

Årets Nyföretagare blev Katrineholms hemservice AB, som leds av Inger Ljungholm och Ann-Cathrine Lind Larsson.

Sultans konditori utsågs till Årets butik och Forss webservice AB fick titeln Årets företagare.

Dessutom tog Eleonore Björk och Malin Lundhe, Lindengymnasiet, guld i SM för hotellelever.

Som bloggbesökaren helt säkert förstår tog det ett par dagar att fira och smälta framgångarna...

måndag 22 mars 2010

Äggstranummer

En rubrik ska locka till läsning och en bild säger mer än tusen ord. Här blir det alltså ett äggstranummer på bloggen - en äkta C-smörgås!

söndag 21 mars 2010

Våffeldag

I dag infaller Jungfru Marie bebådelsedag, eller vårfrudagen. (Det ska nog läsas som Vår Fru, alltså jungfru Maria i kristen bemärkelse.) Vårfrudagen blev våffeldagen i folkmun och liksom semlorna har de sin givna plats i kosthållet.

Ingegerd delar med sig på sin blogg om hur riktiga våfflor ska tillagas. De ska göras med snö.

Centerkvinnorna i Stora Malm har under många år bjudit kyrkobesökarna på våfflor efter gudstjänsten. I kväll är det dags igen. Klockan 16 är det söndagsmässa i Stora Malms kyrka.

Men vi kör inte med "snösmältningsrecept". Någon måtta får det ändå vara med vårfrudagen.

lördag 20 mars 2010

När lammen tystnar...

I min barndom bodde fåren och lammen i en kätte i ladugården på vintern och på våren togs de till fårhagen och fårhuset. Det var inget konstigt med det.

Nu förs en diskussion om lamm som aldrig får vistas ute. Det är inget konstigt med "innelamm". Så länge vi konsumenter vill äta lammkött året om, så får vi vänja oss vid att lamm som föds och lever under vintern bor i stall.

Om vi skulle jaga ut tackorna och de små lammen i snön och kylan, då skulle det väl bli liv, eller hur?

Lammen ska självklart ha det bra. Så jag hoppas att larmet om lammen tystnar...

fredag 19 mars 2010

Omvispad lista

Vid onsdagens sammanträde med Yttrandefrihetskommittén träffade jag på uttrycket: "det beror hur mycket vi ska köra omkring med elvispen".

Det är inte alls dumt. Jag är inne på min andra elvisp. Vispen är viktig i mitt hushåll, ungefär lika viktig som äggklockan. Men det är en annan historia.

I går kväll användes "elvisp"-metoden på förslaget till lista för Centerpartiet i kommunvalet i Katrineholm. Det var inga stora förändringar, men två voteringar med slutna omröstningar blev det i alla fall, innan listan kom att få följande sammansättning:

1. Inger Fredriksson, Katrineholm. 2. Sten Holmgren, Björkvik. 3. Ann-Charlotte Olsson, Strångsjö. 4. Göran Ivarsson, Strängstorp. 5. Anita Karlsson, Julita. 6. Ghaidaa Alkinani, Katrineholm. 7. Leif Strand, Granhed. 8. Sven Karlsson, Björkvik. 9. Adel Mensi, Katrineholm. 10. Ingvar Kylestorp, Flodafors. 11. Bertil Carlsson, Sköldinge. 12. Ingemar Andersson, Katrineholm. 13. Teresia Eriksson, Björkvik. 14. Maria Bertilsson, Julita. 15. Tommy Lundström, Strångsjö. 16. Anders Bertilsson, Julita. 17. Gun-Britt Karlsson, Julita. och 18. Hans Linke, Sköldinge.

Jag vill för tydlighetens skull tala om att striden inte stod om platserna ett och två. Där var enigheten total.

torsdag 18 mars 2010

De nominerade är...

Nja, någon Oscarsgala eller guldbaggeutdelning blir det väl inte, när kommunkretsens medlemmar samlas i kväll i Stora Malms församlingshem för att fastställa Centerpartiets lista till kommunvalet i Katrineholm.

Jag tror inte heller att det blir några jättestora överraskningar jämfört med det förslag som har presenterats och som i stort sett grundar sig på medlemmarnas önskemål i omröstningen.

Jag lovar återkomma, när listan är klubbad!

onsdag 17 mars 2010

Visst saknar vi tant Greta!

Vi hade tant Greta. Hon var mattant och förestod hela skolbespisningen i Hogstorps skola. Det var första klass och andra klass med helt perfekt service.

Tant Greta lagade maten från grunden, något annat var inte tänkbart. Råvarorna tror jag att hon köpte i samhällets affär, men där kan jag ha fel. Jag minns i alla fall aldrig att det kom några stora bilar som levererade varor.

Vi kunde välja hur stora portionerna skulle vara eller så lade Greta upp så att det passade.

Det var vanlig husmanskost som serverades utan några nymodigheter eller tal om intoleranser.

Alla älskade inte all mat som serverades, men det berodde inte på att maten inte var god, utan på att just den smaken inte uppskattades.

Visst saknar vi tant Greta idag! Vi vill ha det hemlagade, det som är lagat utan onödigt konstrande, utan långa innehållsdeklarationer försedda med E och siffror.

Jag tror på en återkomst för "tant Greta" när det gäller den offentliga maten. Mat kan lagas från grunden och det behöver inte bli ofantligt dyrt. Det handlar om prioritering. Barn och äldre är alltid värda att prioriteras.

tisdag 16 mars 2010

Rätt om Rut

Riksdagsledamoten Stefan Tornberg (C) bloggar så klokt om Rut att jag bara behöver hålla med.

Uppläxning i fullmäktige

Lex Maria och Lex Sarah är otrevliga, men viktiga frågor. Otrevliga, därför att det handlar om svåra misstag som har begåtts i vården eller omvårdnaden. Viktiga, därför att genom att de uppmärksammas, så kan de åtgärdas, så att inte samma fel ska uppstå igen.

I går blev hela kommunfullmäktige i Katrineholm uppläxade av presidiet. Det var mest otrevligt, även om nog presidiet tyckte att det var viktigt.

Udden var tydligt riktad mot mig och mot den artikel i lokaltidningen i lördags, där jag gav några exempel på hur strikt kommunallagen och kommunfullmäktiges arbetsordning har tolkats under den senaste tiden och hur det drabbar den politiska debatten.

Det skulle jag naturligtvis inte ha gjort. Om vissa saker ska man tydligen inte berätta.

Det här är allvarligt, inte för själva "uppläxningen" i sak. "Informationen", som inte fanns med på dagordningen eller som ens anmäldes av fullmäktiges ordförande inledningsvis, om vad som står i kommunallagen och i kommunfullmäktiges arbetsordning kan vi alla behöva påminnas om. I normala fall sker det under ordnade former vid en utbildning efter ett val. Kunskap är ju i normalfallet inte heller tung att bära.

Mer allvarligt är mästrandet. Det är min rättighet att använda mig av min demokratiska yttrandefrihet och vända mig, exempelvis till en tidning, för att föra fram mina synpunkter. Det är sedan tidningens sak att avgöra om synpunkterna är värda att publiceras.

Jag tycker att kommunfullmäktiges presidium - och jag vill inte tro att Folkpartiets Ulla Andersson var införstådd med detta, hon var i alla fall inte närvarande under kvällen - kunde ha vänt sig till Katrineholms-Kuriren, där artikeln varit införd, om man hade känt att kritiken var obefogad.

Tidigare försök till "inkallelse till rektor för förhör" har inte fungerat för min del.

Däremot vill jag gärna tro att det demokratiska systemet kan fungera bättre. 19 september finns det all anledning att göra lokala förändringar.

måndag 15 mars 2010

Dags för paprikabojkott

I helgen påmindes vi om det som vi kanske anade, nämligen att paprika kan produceras på ett allt annat än miljövänligt sätt.

Centerpartiets Europaparlamentariker Lena Ek skriver om detta på sin blogg. Där kan man också höra henne från morgonens inslag i P1 morgon.

Jag delar hennes uppfattning. EU kan självklart jobba internt för att inte premiera en energislösande odling. Men lika viktigt är att använda din och min konsumentmakt. Det är dags att bojkotta paprikan under vinterhalvåret så länge den produceras på ett energislukande sätt.

söndag 14 mars 2010

Arg på varg...

... kan man vara och det är en av mina favoritrubriker. I dag har jag skrivit ett yttrande till en motion som just är skriven av en centerpartimedlem som är nästan lite mer än arg på varg. Motionen är inlämnad till Centerpartiets distriktsstämma i Sörmland. Gästtalare på stämman, som hålls den 27 mars i Eskilstuna, är miljöminister Andreas Carlgren.

Så det är väl ett bra tillfälle att lägga fram synpunkter på regeringens förda rovdjurspolitik, oavsett om man är arg på varg. Eller inte.

lördag 13 mars 2010

Adel Mensi - prisad Centerpartist

Ett stort GRATTIS säger jag till Centerpartisten Adel Mensi, som igår hedrades vid tidningen Succés idrottsgala i Katrineholm.

Adel Mensi, som är ersättare i kommunfullmäktige och ledamot av kultur- och turismnämnden, fick dock inte priset den här gången i egenskap av Centerpartist, utan som idrottstränare i bordtennis.

Priset och äran delade han med Patrik Holm, men jag och övriga i Centerpartiet instämmer i hyllningskören.

fredag 12 mars 2010

Motion om framtidsjobb genomförs

Ibland går det fort i en kommun. Den motion jag lämnade in i februari, och som kommunfullmäktige kommer att skicka vidare för utredning vid måndagens sammanträde, kommer att genomföras. (Jag har berättat om motionen i ett tidigare blogginlägg.)

För i dag presenterar nämligen den socialdemokratiska kommunledningen ett ungdomspaket med fler sommarjobb än de som tidigare har utlovats. Det tycker förstås jag och Centerpartiet är jättebra. Jag befarade nämligen annars att motionen om att låta ungdomar jobba med framtiden i Katrineholm inte skulle kunna bli verklighet förrän tidigast om ett år.

torsdag 11 mars 2010

Demokratiförakt och kvinnoförtryck

Militärdiktaturen i Burma tar nya tag för att stärka sitt grepp om makten. Juntan har, enligt en artikel i DN, stiftat en ny lag för att hindra Nobels fredspristagare, demokratikämpen Aung San Suu Kyl från att delta i kommande val.

Aung San Suu Kyl har suttit i fängelse för din kamp för demokrati i Burma. Fängelsedomen gör, enligt den nya lagen, att hon inte får vara medlem i ett politiskt parti som deltar i en valrörelse! Partier får dessutom bara registrera sig i valet om alla medlemmar är "ostraffade". Den som har dömda medlemmar får inte registrera sig som parti. Oregistrerade partier får inte existera.

Om detta inte skulle vara nog för att förhindra Aung San Suu Kyls återkomst i politiken, så är hon redan förbjuden att kandidera till den ledande posten i landet genom att hon har varit gift med en britt!

Man blir mållös! Vilket demokratiförakt och vilket kvinnoförtryck!

Detta visar att demokrati är något ömtåligt och som måste försvaras, varifrån än hoten kommer. Detsamma gäller att protestera mot en kvinnosyn som förminskar kvinnors möjligheter att ta den plats vid makten som de förtjänar.

onsdag 10 mars 2010

Infrastrukturministern startade Östra förbileden

Precis så här glada, som infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) var alla deltagarna vid Vägverkets startceremoni av Östra förbileden. På bilden syns Åsa tillsmmans med Vägverkets generaldirektör Lena Erixon.



Ibland har man kanske trott att det har gått troll (på bilden ställer snälla småtroll i ordning vägkonor som markering att starten är igång) i frågan om Östra förbifarten. Den har nästan varit på väg. Så har det kommit en bilkris, och pengarna har åkt iväg till, typ, Trollhättan. Men nu är de säkrade.

Staden slipper bullret och avgaserna från cirka 20.000 fordon per dygn.

Efter startevenemanget hade jag ärenden till Studieförbundet Vuxenskolan, vars lokaler ligger högst upp i Merkurhuset och med genomfarten som närmaste granne. Särskilt sommartid har genomfartstrafiken varit besvärande. Det har inte gått att öppna fönstren om man velat föra ett samtal samtidigt. Bullret har varit så störande.

Sedan kan jag också tänka mig alla trafikanter som förargats över de många röda trafikljusen. 2012 är det problemet över.



Centerkvinnor testade sushi

Centerkvinnorna i Oppundakretsen smakade på sushi vid sitt årsmöte 9 mars. Wannaman Löfgren, bilden nedan, en av delägarna till Sushi Corner i Katrineholm, berättade om vad som är utmärkande för sushi - att man ska äta lite och nyttigt - och vad man bör tänka på, exempelvis vid riskokning och förvaring.

Det blev en jättetrevlig kväll med många goda och en del starka minnen...




Fler frågor om frågor

Frågor kan fascinera, även om det egentligen är svaren som är viktiga. I går skrev jag i ett inlägg om hur frågor hanterats i kommunfullmäktige i Katrineholm under senaste tiden. Nivån har skärpts väsentligt, när det gäller formalia.

Så egentligen borde jag inte ha blivit förvånad, när jag i min kommunala e-postlåda hittar ett meddelande om i hur god tid som interpellationer måste lämnas in för att kunna få ett svar vid kommande kommunfullmäktige. Två veckor är framförhållningen.

Jag lämnade in interpellationen tre veckor före sammanträdet. Det var bara det att "formfelet" upptäcktes först en vecka före sammanträdet!

Men vad gör det? Frågan som interpellationen tar upp handlar om ett ärende som inleddes för tre år sedan och som inte har avgjorts än. Någon månad till är en bagatell i sammanhanget.

Spadtagsdags

I dag ska infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) ta första spadtaget till byggandet av Östra förbifarten utanför Katrineholm.

Bygget är oerhört efterlängtat. Bilarna har genom åren ringlat genom Katrineholm och stannat för "röda vågen". Avgaser och buller har drabbat de boende längs vägen. Olyckorna har varit otaliga, inte minst i den unika Talltullenrondellen.

Nu inleds början till en lösning. Äntligen.

tisdag 9 mars 2010

Att fråga eller inte fråga

"Att fråga eller inte fråga, det är frågan? Mån ädlare att tiga?"

Det är möjligt att jag inte kan "min Hamlet" eller ens travesterar Shakespeare särskilt bra. Meningarna har dock fastnat, när jag tänker på frågandet och interpellerandet i kommunfullmäktige i Katrineholm.

Under det senaste halvåret har presidiet, med fullmäktiges ordförande Leif Tronelius i spetsen, lusläst kommunallagen och kommunfullmäktiges arbetsordning och börjat ifrågasätta ledamöternas frågor och interpellationer. Det har handlat om innehållet och om vem som de får ställa frågorna till.

Ibland har det varit riktigt. Frågorna har tangerat kommunens myndighetsutövning och om sådant får man inte fråga om. Men sedan har det handlat om vem vi som ledamöter får ställa frågor till.

Nu senast var det Frondelius försök att fråga Tronelius som stoppades. (Jag har bloggat om det tidigare och det handlade om varför det fanns pengar till kulturinslag, men inte till att tidigarelägga ett kommunfullmäktige.) Det är möjligt att det av kommunallagens förarbeten framgår att en ledamot inte får ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter eller att det inte i kommunfullmäktiges arbetsordning står att man får fråga, och därmed att det är tillåtet, men det är löjligt att inte besvara frågan på de sätt som i så fall skulle kunna vara möjliga.

Fullmäktiges ordförande kunde svara i lokaltidningen, där Frondelius har ställt frågan på insändarplats. Ordföranden kunde ha svarat i inledningen, innan fullmäktige drog igång. Ja, det finns många sätt att lösa frågan, om nu det inte var tillåtet att fråga.

I fredags var det min tur att bli ifrågasatt. Jag hade ställt en interpellation om vad som hade hänt, eller snarare inte hänt, med samordningen av lokaler och samlingslokaler i centrala Katrineholm. En motsvarande genomgång var gjord av landsbygdens behov, men den genomgång som hade gjorts för staden hade aldrig slutredovisats. Jag vet detta, eftersom jag ingick i gruppen.

Interpellationen ställdes till gruppens ordförande Monica Johansson. Hon var då ordförande i Service- och Tekniknämnden, som har hand om en del av lokalerna. Nu är hon vice ordförande i kommunstyrelsen, och har alltså en del ansvar fortfarande, för att uttrycka det försiktigt.

Några dagar efter att alla handlingar har fått ut till ledamöterna upptäcker kommunfullmäktiges ordförande att det inte går att ställa frågor till kommunstyrelsens vice ordförande från talarstolen i fullmäktige.

Jag ställer självklart upp och ställer om. Frågorna får gå till kommunstyrelsens ordförande, som inte varit med i arbetsgruppen och som heller inte var KSO på den tiden när det begav sig.

Sedan slår det mig. Jag har varit med om det här, fast det omvända. Under min första period i kommunfullmäktige i Katrineholm fick jag ta emot en interpellation. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Anneli Hedberg (S) ställde då en interpellation till mig om vad Centerpartiets ordförande Maud Olofsson hade sagt i en tidningsartikel. Det handlade om barnomsorg, vill jag minnas, men jag kan minnas fel.

Det var så intressant att jag började fundera. Hur skulle jag kunna besvara frågan, när jag inte exakt visste vad Maud hade sagt och om hon var rätt citerad? Kunde jag dessutom be förvaltningen om hjälp att ta fram faktauppgifter till svaret, som ju andra kan göra, när de ska besvara en interpellation?

Kan dessutom en fråga lagligen ställas till en ledamot i kommunfullmäktige av en ordförande? Det omvända är så att säga mer brukligt?

Jag gjorde mina förfrågning på olika håll och fick svaret att det inte var avsikten med "frågeinstrumentet". Dock var jag inte ovillig att svara.

Men Anneli Hedberg fick kalla fötter. Hon drog tillbaka interpellationen med en antydan om att jag inte ville svara.

Min största fundering var egentligen hur jag, som gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm, skulle kunna göras ansvarig för vad en partiordförande eventuellt hade sagt till en journalist? Hur många felkällor fanns det inte på vägen?

Nu behövde jag inte svara.

Att fråga eller inte fråga, är tydligen väldigt känsligt just nu i kommunfullmäktige i Katrineholm. Kan det ha något samband med valåret?

måndag 8 mars 2010

Mer om kvinnohistoria

P1 Morgon för tråden vidare om kvinnor som saknas i historien, som jag också tog upp i min krönika i Katrineholms-Kuriren i dag. Ann-Sofie Ohlander, pensionerad professor, medverkar i ett engagerat samtal.

Kvinnor i Katrineholmshistorien

I dag var det dags för krönika i lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren. Extra roligt är det att skriva krönika på Internationella Kvinnodagen 8 mars. Men det är ämnet som är viktigast. Hur skriver vi historia? När får kvinnorna ta sin rättmätiga plats även i historien?

I historieböckerna är de marginaliserade. I Katrineholm är Katrineholms föregångskvinnor hänvisade till just ingenstans. Om detta måste jag berätta samt fråga om i fullmäktige.

söndag 7 mars 2010

En annan tåg-ordning

Bloggaren Magnus Persson ger trafikutskottets ordförande Lena Hallengren (S) ett mycket intressant svar på tal med anledning av hennes debattartikel i Svenska Dagbladet nyligen.

Många kloka ord som är väl värda att läsa.

lördag 6 mars 2010

Säljorganisationen ska vässas

Nyss hemkommen från två intensiva dagar med Centerpartiets distriktsordförandekår. Budskapet var tydligt. Nu ska säljorganisationen vässas inför valet 19 september. Ingen har ännu röstat. Alla väljare är "lovliga"!

fredag 5 mars 2010

Lokala (S)-toppar lojala om Rut

Katrineholms-Kuriren ägnar en hel sida åt Rut i dag. Det är på sätt och vis en hyllningstext, värdig att placeras på familjesidan. Nu är det förstås Rut, Rengöring, Underhåll, Tvätt, som det handlar om och i artiklar beskrivs Rut från köparens sida - den äldre kvinnan - och från företagarens sida.

En enkätundersökning med lokala socialdemokratiska toppar, som också publiceras på sidan, visar att de är fullkomligt lojala mot partiledningen. Rut ska ut, medan Rot är bra.

Det är som sagt skillnad på jobb och jobb för Arbetarpartiet.

torsdag 4 mars 2010

Rut får ett slut med vänsterkartellen

En lång dag som började tidigt närmar sig sitt slut och jag får tala ut, om Rut.

I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren var min debattartikel med rubriken "Rut får ett slut med vänsterkartellen" införd.

onsdag 3 mars 2010

Yttrandefrihet i Kina

Dagens Nyheters Torbjörn Petersson skriver i dag om hur kinesisk press gjort gemensam sak i kampen mot Hukou-systemet. I identiska ledare publicerade i 13 tidningar kräver tidningarna att apartheid-systemet ska avskaffas.

Hukou-systemet infördes av Mao för att inte fattiga bönder skulle söka lyckan i städerna. Bönderna hölls kvar på landsbygden genom sin mantalsskrivning. Den som var mantalsskriven på landsbygden hade sämre levnadsvillkor än den som var skriven i staden. Exempelvis gjordes skillnad på skolgången.

Dessa villkor lever alltså än i dag, trots att många registrerade "landsbygdsbor" lever i städerna.

Det är modigt av den kinesiska pressen att använda sig av yttrandefriheten i ett land som Kina. Men det som måste sägas, måste sägas. Det får inte förhindras av att det är enklare att låta bli. Det är alla verkliga publicisters drivkraft.

Att sedan ledartexterna på tidningarnas internetsidor efter några timmar var raderade får ses som ett ytterligare bevis på Kinas bristande yttrandefrihet och förmåga att tåla samhällskritiska synpunkter. Ett samhälle som inte tål kritisk granskning kan inte förtjäna att kallas demokratiskt.

Socialdemokrater utnyttjar Rut

Hur ska det gå, om Rut tar slut, vid en eventuell socialdemokratisk valseger i höst? Ska Ylva Johansson (och Erik Åsbrink), Björn von Sydow, tidigare talman, Göran Persson, tidigare statsminister och Leif Pagrotsky, tidigare kulturminister, fortsätta att anlita andra att utföra tjänster i hushållet, om avdraget upphör?

För så illa kan ju inte Rut ha varit, om ledande socialdemokrater har tyckt att det varit helt OK att använda sig av det.

Eller handlar det bara om vanlig dubbelmoral?

Läs och lyssna sedan gärna till Ekots inslag!

tisdag 2 mars 2010

RYT FÖR RUT

Nu är det dags för alla företagare som fått arbete genom införandet av hushållsnära tjänster att ryta till, mot "vänsterkartellen". "Rör inte RUT".

Det är oväsentligt om RUT gynnat höginkomsttagare eller ej, så länge som det tydligen anses OK att ROT får gynna höginkomsttagare och byggjobbare, där män dominerar.

Genusperspektivet är tydligt. Det är skillnad på jobb och jobb. Särskilt om det är kvinnor som utför det.

måndag 1 mars 2010

Peter Eriksson - snömosets mästare

Lyssnar på reprisen av Ekots lördagsintervju med Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Maken till snömos går knappast att uppbåda. Eriksson slingrar sig, är för och emot samtidigt och hittar på.

Lyssna själv!

Energi i förbifarten...

I maj 2007 gästade infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) Katrineholm. Besöket var inte av en slump. Alla möjligheter att lobba för Östra förbifarten måste tas.

Ingen energi fick sparas på att lyckas. En burk honung, insamlad av flitiga bi i forssjötrakten, fick en specialgjord etikett med texten "FÖR BI LED". Honungsburken blev en uppskattad present till ministern.

Om det nu var burken, energin, behovet eller ministern som avgjorde det hela, så kommer i alla fall infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) på nytt till Katrineholm. 10 mars klockan 10 2010 sker den officiella byggstarten av vägsträckan.

Äntligen!

(V)-akta orden!

Jag hör vänsterledaren Lars Ohly uttala sig i radions P1 Morgon om hur man kan behöva "sparka anställda" om avdraget till hushållsnära tjänster skulle tas bort. Han har inget emot den utvecklingen och använder ordet "sparka".

Ohly borde verkligen vakta orden!

Han säger att företagarna ska avskeda sina anställda. Avsked får man om man som anställd har gjort något nästintill brottsligt.

"Rätt" benämning, men fel ändå, är uppsägning på grund av arbetsbrist.

Viktigt erkännande

Vänsterns lokale ledare i Vingåker Lasse Nilsson ägnar halva ledarsidan i K-K till att besvara min replik på hans tidigare inlägg om tåg som inte gått.

Nu har han gjort tågförseningarna till ett "åretrunt"-problem samt konstaterat att Vänsterpartiet hade mycket litet inflytande över de tidigare socialdemokratiska budgetarna.

Det är också ett viktigt erkännande, som väljarna bör komma ihåg i höst.