torsdag 25 mars 2010

Kinesiska muren-censuren

Ofta nämns Kina som ett land med en enorm tillväxt. De må vara att det är ett land i utveckling, om man bara ser till industriutveckling och investeringar. Men när det gäller demokrati är tillväxten inte stark.

Kina bygger fortfarande murar, murar mellan människor.

Den information som i ett fritt land, i en demokrati, ska kunna löpa fritt mellan människor stoppas av den kinesiska muren-censuren, som byggt upp nya brandväggar för internet.

Nu senast uppmärksammades denna verklighet som kineserna lever med av Google, som beslutade att befria sig från censuren genom att flytta sina servrar och sökmotorer från Kina. (Det är möjligt att jag inte uttrycker mig helt tekniskt korrekt.)

Jag tycker att Google gjorde helt rätt. Det är inte acceptabelt att ett land ska få begränsa den information som når medborgarna genom att stänga vissa hemsidor. Det är en grundläggande rättighet att kunna få ha ett fritt meningsutbyte.

Vi, som lever i ett land med många rättigheter, behöver påminnas om att demokrati inte är något självklart och för allom givet. Vi har också en skyldighet att protestera mot de inskränkningar som görs mot människor som inte har egen möjlighet att föra sin talan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar