torsdag 11 mars 2010

Demokratiförakt och kvinnoförtryck

Militärdiktaturen i Burma tar nya tag för att stärka sitt grepp om makten. Juntan har, enligt en artikel i DN, stiftat en ny lag för att hindra Nobels fredspristagare, demokratikämpen Aung San Suu Kyl från att delta i kommande val.

Aung San Suu Kyl har suttit i fängelse för din kamp för demokrati i Burma. Fängelsedomen gör, enligt den nya lagen, att hon inte får vara medlem i ett politiskt parti som deltar i en valrörelse! Partier får dessutom bara registrera sig i valet om alla medlemmar är "ostraffade". Den som har dömda medlemmar får inte registrera sig som parti. Oregistrerade partier får inte existera.

Om detta inte skulle vara nog för att förhindra Aung San Suu Kyls återkomst i politiken, så är hon redan förbjuden att kandidera till den ledande posten i landet genom att hon har varit gift med en britt!

Man blir mållös! Vilket demokratiförakt och vilket kvinnoförtryck!

Detta visar att demokrati är något ömtåligt och som måste försvaras, varifrån än hoten kommer. Detsamma gäller att protestera mot en kvinnosyn som förminskar kvinnors möjligheter att ta den plats vid makten som de förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar