onsdag 22 juni 2016

"Jag sponsrar väl vad jag vill"

Ja, ungefär så skulle Göran Dahlströms svar på min fråga om det är förenligt med ett engagemang i fossilfritt Sverige och att sponsra motortävlingar kunna sammanfattas. Nu uttryckte Dahlström det inte exakt så, men han tog upp allt möjligt annat - exempelvis utsläpp med anledning av Vasaloppet - för att bevisa att utsläppen från den aktuella motortävlingen i Katrineholm inte var så farlig sett i ett sammanhang.

Så här löd mitt anförande:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare

Jag har ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström om motorsponsring är fossilfritt.
För att det ska bli någorlunda begripligt för dem som följer fullmäktige via närradion och webben, så läser jag upp frågan:

I november 2015 beslutade kommunstyrelsen att Katrineholm ska delta i initiativet Fossilfritt Sverige. Det innebär att Katrineholm står bakom deklarationer som klargör att världen måste bli fossilfri och att kommunen kan visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp.
Kommunstyrelsens ordförande har beslutat ge sponsringsbidrag till Petrolheads Katrineholm Ekonomisk förening om 40.000 kronor för att arrangera Katrineholms Speedshow 2016.

Jag vill därför fråga kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström följande:

Anser du att sponsringen ligger i linje med kommunens åtagande att arbeta för att minska utsläppen och bidra till ett Fossilfritt Sverige?

Eftersom det varken blev ett tydligt ja eller ett nej, så kunde jag fortsätta så här:

Tack för svaret, det var klargörande. Nu blir det en väldig uppförsbacke i att göra Katrineholm fossilfritt, för hur ska det bli trovärdigt, arbetet, när den ena handen gynnar fossila utsläpp och den andra försöker att begränsa det? Det blir dubbelmoral och det betyder inte att det blir dubbelt så bra.

Klimatet kräver att vi ställer om och då behövs insatser göra i närmiljön och på det nationella och internationella planet.

Det var tydligt. Innebär det att att Katrineholms kommun ska lämna initiativet Fossilfritt Sverige, eftersom inte hela kommunorganisationen kan leva upp till det? Eller var det här sista gången som du sponsrar motorsport som använder sig av fossila drivmedel?"

8 kommentarer:

 1. Hoppas du kan backa upp det du skriver, samt att du själv enbart använder dina ben eller cykel för transport. Använder du själv bil i din vardag tycker jag dock att detta är onödigt gnäll från någon som bryr sig lite för mycket :) skaffa dig en hobby som oss andra, vi brinner för bilintresset och passar det inte dig kan du väl bara vara tyst istället och glädjas åt att andra njuter 1 dag om året ?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym! Du måste ha missförstått min fråga till Göran Dahlström (S) och mitt inlägg. Jag ifrågasätter inte motorsport, utan det jag har ifrågasatt är om det är trovärdigt av en Katrineholms kommun att stötta arrangemang ekonomiskt som går tvärt emot ett annat arbete som också ska bedrivas, nämligen att nå ett fossilfritt Sverige. Det är dubbelmoral, vilket inte betyder att det är dubbelt så bra. För egen del så går jag gärna, åker tåg och min bil går på etanol.

  SvaraRadera
 3. Precis som bilarna under speedshowen gjorde! Om jag vore du skulle jag istället vända mig mot ex öltältet, mc-kortegen m.m. för att de är en större miljöbov under denna vecka än speedshowen någonsin varit .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen! Det här var en principfråga och rätt eller fel så svarade Göran Dahlström (S) på den. Ett alternativ till svaret att sponsra vad som helst hade ju varit att lämna arbetet för ett fossilfritt Sverige.

   Radera
 4. Du har fått svar på din kritik från föreningens ordförande själv :)

  Öppet brev till miljön.
  Dela så att jag får fram mitt budskap till rätt personer!
  Hej!
  Vi har senaste dagarna efter Katrineholm SpeedShow fått ta emot kritik ang miljön.
  Jag känner nu att vi måste svara på detta.
  Det är såhär, Dom flesta utav dom bilar som kör hos oss går på ett bränsle som heter Etanol eller som på bensinmacken även kallas E85 Ett miljömärkt bränsle i Sverige.
  Vi har lagt ner stor energi på att även vi värna om den miljö vi har, vi lägger ner stor energi på att få pant i ena påsen och brännbart i andra påsen på våra events!
  Att vi sen har Katrineholms Kommun som huvudsponsor tycker vi är jättekul!
  Katrineholm är en väldigt stor motorstad som flera gånger per år lockar till bland annat Slottssprinten som i flera dagar med flera hundra rallybilar släpper ut mångdubbelt så mycket som vi gör under en dag... Får dom samma kritik?
  Under KatrineholmsVeckan så annordnades det 2stycken amrikanska crousingar och en Mc kortege... Fick dom kritik och blev utmålade som miljöbovar?
  Jag Jonas Nyström ordförande i Petrolheads tror att KK-Joggen och Restaurangtältet släpper ut minst lika mycket om inte mer co2 gämfört med vad vi gör! Får dom mer kritik för miljön än vad dom får för ljudnivån?
  Man kanske ska kolla lite mer på vad som händer under en vecka som KatrineholmsVeckan än att man bara hoppar på ett enda evenemang?
  Vad jag har räknat till är det minst 3 stora bil events till under veckan.... Jag tror att Katrineholm SpeedShow släpper ut minst miljöfaliga ämnen, som nämnts ovan att dom flesta bilarna körs på E85.
  Varför går man ut på nätet och skriver av sig innan man tar reda på fakta? Varför kontaktar man inte den hemska miljöboven och frågar hur det ligger till istället för att gömma sig bakom ett tangentbord eller en telefonskärm?
  Snälla kontakta oss så att vi kan diskutera detta då vi inte tycker att detta event inte är värre för våran kära miljö än något annat under veckan.
  Jag har desutom pecis fått en dotter som jag vill ska kunna trivas på våran planet när det är dags för henne att ta över! Jag kan garantera att andra delen av Petrolheads katrineholm Fredrik Nilsson känner det samma då hanns lilla dotter är på väg vilken dag som hellst att komma ut i världen!
  Vi lockade 3500-4000 personer till Katrineholm i Lördags. Kom upp och se glädjen nästa år! För JA vi kommer att köra så länge vi har någonstans att vara!
  Mvh Jonas Nyström
  Ordförande Petrolheads Katrineholm

  SvaraRadera
 5. Hej,tack för att jag får ta del av det öppna brevet. Jag känner mig inte så "hemlig", eftersom jag varit gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm sedan 2003 och haft denna blogg igång sedan 2009. Om jag varit del i kritiken, så handlade det om en principfråga om vilka arrangemang som Katrineholms kommun kan vara med och sponsra utifrån engagemanget i fossilfritt Sverige. Jag fick svar på min fråga av Göran Dahlström (S) vid kommunfullmäktiges junimöte. Det är självklart helt rätt att det finns andra arrangemang som kan ifrågasättas ur miljö- och sponsorsynpunkt.

  SvaraRadera
 6. Martin Gustavsson16 augusti 2016 10:44

  Hej Inger, Jag vill börja att säga att även jag är kritisk till Dahlströms röstfiskande bidrag till tvivelaktiga föreningar. Men dina påståenden i detta inlägg är en lögn.

  Om detta är en fråga som du brinner för så bör du ta reda på fakta innan du skriver. Jag såg dig inte på plats och fick heller ingen fråga av någon om vilket bränsle jag använder. De flesta bilar som kördes på eventet kördes nämligen på E85, det är det absolut mest använda bränslet i Drifting och Time Attack bilar i Sverige.

  Eventet kunde dessutom genomföras med mycket små utsläpp från fossila bränslen. Lokala företag har använts vilket har minskat transporter och avspärrningar etc har utförts för hand. Sett hela eventet så är till exempel KK-Joggen en större belastning när det gäller fossila bränslen.


  /Martin Gustavsson

  SvaraRadera
 7. Hej Martin! Jag vet inte om du tog del av mitt inlägg i juni efter kommunfullmäktiges sammanträde eller om du läst det först nu. Mitt inlägg här på min blogg är det som jag sa i debatten på kommunfullmäktiges sammanträde och det som Göran Dahlström svarade på. Dahlström påpekade också i sitt svar, vilket nog kan framgå av webbutsändningen, att det valda bränslet var etanol. Frågor som vi ställer i kommunfullmäktige är till för att vi ska kunna få svar på en aktuell fråga som har koppling till kommunens verksamhet och jag fick också svar på kommunalrådets syn på sponsring och engagemanget i fossilfritt Sverige.

  SvaraRadera