söndag 19 juni 2016

I miljöarbete krävs ambitioner

Katrineholms-Kurirens ledarskribent sågade min och Centerpartiets motion om mikroplaster. Det har jag skrivit om tidigare här på min blogg Här följer min replik på ledartexten:

"Det är inte svårt att hoppa höjdhopp om ribban läggs lågt. Katrineholms-Kurirens ledare 16/6 anser att Centerpartiets förslag i motionen att förbjuda inköp av hygien- och rengöringsartiklar som innehåller mikroplaster är ogenomförbart. Att tro att något är omöjligt, innan man ens har gjort en ansats att prova är att lägga ribban lågt. Det gagnar inte miljöarbetet och ger absolut inte några resultat som kan få fisken att trivas bättre i vattnet.

Mikroplaster som finns i haven och som det hänvisas till i motionen är plastfragment mindre än fem millimeter som kommer från finfördelat plastskräp eller som är plast i mikroskopisk storlek. Det är den mikroskopiska plasten från hygien- och rengöringsmedel som motionens inköpsförbud riktar sig mot.

Handling är ofta mycket miljövänligt. Att sluta köpa det som man vet är skadligt ger resultat. Se exempelvis bojkotten mot klorblekt papper. Det ledde till att andra metoder togs fram.

För ungefär ett år sedan gav kommunstyrelsen i Göteborg kommunens upphandlingsbolag ett uppdrag att se till att ”stadens verksamheter snarast upphör med inköp, användning och spridning av produkter med tillsatser av mikroplast.” När kommunfullmäktige fattat samma beslut blev Göteborg först i landet med att sätta stopp för mikroplasterna i den egna verksamheten.

Det som enligt ledarskribenten skulle vara ogenomförbart i Katrineholm innan det ens är utrett är alltså fullt möjligt i Göteborg.

Centerpartiet kommer att fortsätta att driva frågan om en giftfri vardag. I miljöarbetet kan ambitionen inte vara lägre än så."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar