måndag 25 april 2016

Rörigt bland språkrören

Miljöpartiet de gröna har problem. Det är väl dagens, och antagligen morgondagens, underdrift. Deras språkrör Fridolin och Romson har gjort olyckligt uttalanden eller gjort helt fel saker enligt den regelbok som krishantering brukar utgå från.

I dag försökte de göra rätt genom att avgå och ändå inte avgå. Resultatet lär bli att diskussionerna kommer att följa Miljöpartiet fram till kongressen och kanske även efter den. Det är synnerligen rörigt bland språkrören. Mitt tips är att ett av rören kommer att få gå och att det inte blir den yngsta av dem. Troligtvis innebär avgången även att det blir ministerskifte i regeringsfabriken.

"Rörigheten" kring Miljöpartiet beror förstås på att det är ett parti som varken vill vara eller är ett parti som andra. Partiet har aldrig suttit i någon regering, bara rört sig i regeringskansliet. Det är också en komplikation att ha sina partiledare som ministrar och lämna miljöpartirörelsen åt sitt öde. Att regera är ett både ock, att vårda besluten och att vårda det egna partiet. Men man kan inte vara i opposition mot regeringen i riksdagen. Sådant finns det inte utrymme till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar