måndag 18 april 2016

Intressanta tankar om att tänka fritt

Två artiklar, bara en bladvändning emellan, i dagens Dagens Nyheter handlar om det samhällsklimatet och om hur idéer och tankar förs fram. I ett liberalt samhälle är den fria tanken viktig, att alla ska få säga sitt, men att man till sist landar i en kompromiss. Om detta handlar Roger Cohens artkel. Detta fria samhälle är hotat av intolerans och ovilja att kompromissa. I ställer frodas konflikter och auktoritet.

På nästa sida skriver Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen, om hur kritikerna mot bygget av ett Nobel Center arbetar genom att sprida osanningar. "Fakta får allt svårare att tränga fram. Myterna frodas."

Båda artiklarna säger mycket om samhällsklimatet och om teknikutvecklingen. Vi har fått mycket större möjligheter att skaffa oss fakta, men också fler möjligheter att sprida våra egna sanningar. Det som krävs är att samhället tillåter ett fritt meningsutbyte och att de som deltar, aktivt eller passivt, bär med sig en källkritisk granskning. Det ansvaret är stort i ett fritt, liberalt samhälle. Liksom ansvaret är stort att vilja söka kompromisser som kan ena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar