onsdag 20 april 2016

Mängdbrott kan stoppa stöldligor

Centerpartiet beslutade på stämman i Falun om en ny brottsrubrik - mängdbrott, som ett verktyg att använda mot stöldligor. Begreppet gör det möjligt att räkna samman det olika brotten så att de sammantaget får ett högre straffvärde. Nyligen antog riksdagen Centerpartiets förslag. Jag och riksdagsledamot Johan Hedin skrev om denna framgång i ett inlägg som Katrineholms-Kuriren publicerade 19 april.

Kringresande stöldligor har länge varit ett problem som ställer till med stora bekymmer för företagare och privatpersoner över hela landet. Senast i K-K 9/4 fanns notiser om drivmedelsstölder. Ligornas höga aktivitet har skapat stor otrygghet, inte minst på landsbygden där polisens närvaro är lägre.

Utanför storstäderna är det ofta långt till närmsta polis och folk upplever ofta att dessa brott inte tas på tillräckligt stort allvar. Att utredningar läggs ner innan de ens har börjat, trots att det kan finnas utredningsuppslag genom exempelvis mobilfoton, signalement och till och med registreringsnummer, upplevs som oerhört frustrerande.

Om inget görs och ligorna tillåts härja fritt utan att löpa särskilt stor risk att åka fast så riskerar förtroendet för rättsväsendet urholkas. Det vore mycket olyckligt.

Därför har Centerpartiet reagerat på regeringens passivitet. Därför har vi sedan en längre tid drivit på för att få dessa brott högre prioriterade – så att hela rättssamhället får möjlighet att agera med kraft mot systematisk brottslighet. Vårt förslag, som riksdagen nu ställer sig bakom, innebär att ett nytt brott - systematiska stölder - ska införas. Det handlar krasst om att höja straffvärdet, så att denna typ av brottslighet ger fängelse i minst ett år.

Då blir dessa brott högre prioriterade för polis och åklagare och den senare kan också yrka på utvisning i de fall det är fråga om utländska stöldligor. Samtidigt ska den “mängdrabatt” som i praktiken ges den som begår många brott ses över, så att inte straffvärdet urholkas den vägen.

Att skärpa straffen är en del. Att polisen har förutsättningar att göra sitt jobb är en annan. Centerpartiet har därför också aviserat en satsning om 2 miljarder för att polisen ska kunna anställa, och utbilda, fler kollegor och stärka sin kompetens inom flera olika områden. Det är en viktig del som inte får glömmas bort.

Tillkännagivandet innebär att riksdagen nu röstar för Centerpartiets motion om systematiska stölder, efter det att en majoritet i justitieutskottet ställt sig bakom förslaget. Det innebär att regeringen genom tillkännagivande ges i uppdrag att agera i enlighet med detta. Det är en framgång för Centerpartiet i opposition, men framförallt är det en stor seger för laglydiga medborgare som inte tolererar systematisk kriminalitet.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson, Centerpartiet

Inger Fredriksson, gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar