söndag 6 september 2015

Väl vald klädselI dag har jag varit på dubbel biskopsvigning i domkyrkan i Uppsala. Där vigdes biskoparna Johan Dalman till Strängnäs stift och Mikael Mogren till Västerås stift.

Det var mycket högtidligt och det känner säkert alla till som har varit på en biskopsvigning tidigare. Kungaparet var på plats och biskopar från många länder fanns representerade.

Men viktigaste ändå var manifestationen, att söndagens texter talade så tydligt till veckans vändning i flyktingdebatten. Ärkebiskop Antje Jackelén uppehöll sig i sin predikan kring att vi måste göra både ock - både ta emot de som flyr för sina liv och försöka att verka för fred.

Flyktingdebatten handlar också mycket om främlingsfientlighet och om rasism. Därför var det också mycket talande att Johan Dalman valt att vigas i "biskopskläderna" (biskopskåpan och mitran) från biskop Gustaf Auléns tid. Aulén var en orädd biskop som stod upp mot nazismen och såg till att Norge fick utbildade präster genom att viga dem i Strängnäs domkyrka. Ett starkt val av utstyrsel, med andra ord en dag som denna.

På bilden ovan så ger Johan Dalman sin första autograf som biskop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar