tisdag 22 september 2015

Klart tänderna ska med

I kommunfullmäktige handlar det om att ständigt vara på bettet. Vid gårdagskvällens sammanträde i Katrineholm hade vi möjlighet att prata om en kommande familjecentral. För att familjecentralen sak bli ännu bättre ville vi från Centerpartiet ha med förebyggande tandvård i paketet.

Så här argumenterade jag för detta:

"Centerpartiet ser stora fördelar med att inrätta en familjecentral och det är, som jag tar upp i reservationen, en fråga som har diskuterats under flera år här i kommunen. Det är en viktig satsning. Men det finns en aktör som saknas i planen och det är Folktandvården, så att den förebyggande tandvården, som är så viktig kan komma med tidigt.

Det handlar om att ge alla barn en bra start i livet genom att ge föräldrar kunskaper om vad som kan ge barn en bättre tandhälsa.
Det var av den anledningen som jag yrkade att ”förebyggande tandvård” skulle tillföras i beslutet. Och det är Centerpartiets yrkande att det ska tillföras beslutet, enligt vad som framgår av reservationen.

Det kan även tilläggas att även Socialstyrelsen nämner tandvård i en kartläggning av familjecentraler (2008). Det är dumt och oklokt att inte ta med förebyggande tandvård, när det finns möjlighet till det.

Bifall till Centerpartiets yrkande att förebyggande tandvård tillförs förstudiens förslag."

Kommunfullmäktige avslog dock Centerpartiets begäran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar