tisdag 19 maj 2015

Välgömda rättigheter

Ja, det blev en lång dags färd mot natt, när kommunfullmäktige i Katrineholm höll sitt majmöte. Ett av ärendena handlade om bolagsdokumenten för Sörmland Vatten och Katrineholms Vatten. Detta ärende, som jag skrivit om flera gånger tidigare här på bloggen, hade vi i oppositionen återremitterat för att få in de så viktiga skrivningarna om vad kommunalrättsliga principer egentligen handlar om.

Men att tala om det, var inte nödvändigt, ansåg Johan Hartman (M). Det här var ju dokument som man måste ha, men som inte ska läsas...

Ja, så här yttrade jag mig i alla fall på mötet:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Ja, nu är ärendet här igen och ingen förändring har skett. Det som jag tycker är tråkigt är att huvudanledningen till återremissen har förpassats till en bisats. Presidiet fick mitt yrkande skriftligt:

Och återremiss av bolagsordningarna, vad gäller ändamålet så att det följer lagstiftningen och skrivningar om de kommunalrättsliga principerna – självkostnad, lokalisering och likabehandling förs in.

Det var alltså ändamålsparagrafen som var anledning till att skicka tillbaka ärendet, inte det som vi också yrkade på, nämligen antalet ledamöter, ersättare och offentlighetsprincipen.

Nåväl. Eftersom ingenting har gjorts för att göra det som vi i oppositionen bad om för att bolagets kunder ska veta vad som gäller och vad den kommunala kompetensen innebär, så har vi yrkat på en ny lydelse av paragrafen, där de kommunalrättsliga principerna om självkostnad, lokalisering och likabehandling läggs till.

Det här är för att göra det tydligt för kunderna och även för dem som inte är kunder vad som gäller. Det är dessutom ett förtydligande som lekmannarevisorerna pekat på behöver göras.

Jag vidhåller därför för Centerpartiets räkning vårt yrkande från kommunstyrelsen, vilket framgår av reservationen, det vill säga ny skrivning av ändamålsparagrafen samt yrkandet om styrelsens sammansättning och om offentlighetsprincipen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar