tisdag 20 januari 2015

Mer närodlad politik i Katrineholm

Centerpartiet var det enda parti som vid gårdagens fullmäktige i Katrineholm lade fram ett eget motförslag till majoritetens. Visserligen inte försett med mätbara mål, men ändå med det som vi vill göra för att göra Katrineholm bättre och till en mer hållbar kommun. För detta arbete fick vi visst beröm av majoriteten.

Så här inledde jag mitt anförande:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Centerpartiets kommunplan handlar om en närodlad politik som ger ett hållbart val för Katrineholm. Det kan tyckas kaxigt att gå ut med en egen kommunplan som alternativ till majoriteten, men som vi ser det i Centerpartiet så gav väljarna oss stöd för att driva vår politik och förverkliga den.

Det är därför som vårt valprogram har gjorts om till vårt budgetförslag i höstas och som nu kommer tillbaka som en enkel kommunplan. Alternativen hade varit att inte alls delta i debatten och beslutet här i kväll eller att fila lite i kanterna på majoritetens förslag till kommunplan och de indikatorer för uppföljning av den som nu finns för beslut.

Centerpartiets utgångspunkt för vår politik är att så många beslut som möjligt ska fattas direkt av de människor som berörs av besluten eller så nära som möjligt. Det ska heller inte spela någon roll för ditt inflytande om du bor i Katrineholms centrum eller på landsbygden. Vi tror också på människors egen förmåga och vi vill ge alla maximala möjligheter i livet. Det här tillsammans med hållbarhet när vi använder naturens resurser är det vi vill se ska vara vägledande för styrningen av Katrineholms kommun under de närmaste fyra åren.

Katrineholms förmåga att blomstra som kommun avgörs av om det finns företag som ger jobb. Kommunen ska vara välkomnande för människor som har idéer och arbeta för att få en god jordmån för företag inom olika branscher och av olika storlek. Det är olikheterna som berikar och föder idéer. Vi vill också satsa på sociala företag. Goda kommunikationer är också en förutsättning för jobb – både för företagare inom kommunen och för möjligheten att arbeta utanför kommungränsen. Här måste Katrineholm bli mer pendlarvänligt med utvecklade e-tjänster, möjligheter till kvällsöppen service och utökade parkeringar. Vi vill också se ett ökat samarbete mellan skolan och företagen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar