måndag 31 mars 2014

Favorit i repris om att se RÖTT

Inför denna mandatperiod motionerade jag om att kommunen skulle ordna utbildning i bemötande, så att de nya ledamöterna skulle få kunskaper så att de kände till härskartekniker och hur man bemöter dem. Efter senaste kommunfullmäktigesammanträdet och ledaren i Katrineholms-Kuriren fann jag det nödvändigt att upprepa motionen, enligt nedan:

Motion till kommunfullmäktige

Om utbildning i bemötande

Yrkande:
Katrineholms kommun ska efter valet 2014 ordna en utbildning i bemötande, där kunskaper om att känna igen och bemöta härskartekniker ska ingå. Utbildningen ska vända sig till förtroendevalda som avser att ta på sig förtroendeuppdrag i nämnder och styrelser.

Bakgrund
Inför den här mandatperioden inlämnade jag en motion om att kommunen skulle ordna en utbildning i bemötande för förtroendevalda i alla positioner. Motionen avslogs i kommunfullmäktige, eftersom det var kommunfullmäktiges presidium som bäst skulle avgöra vilka utbildningar som behövdes och även med motiveringen att en utbildning inte alls behövdes om bemötande.

Trots att en utbildning alltså inte skulle behövas, så fortsätter det respektlösa beteendet. Behovet finns alltså fortfarande, vilket bland annat uppmärksammats av lokaltidningen Katrineholms-Kuriren. Men än värre är det vid de tillfällen som inte syns i spalterna.

Att ta ett nämnduppdrag eller ett ordförandeuppdrag kräver förtroende och omdöme. Det är därför angeläget att vid varje mandatperiods ingång peka på vilka spelregler som gäller för det demokratiska samtalet.

I Katrineholms kommuns personalpolitiska program framhålls ledorden Respekt, Öppenhet, Tydlighet och Tillit, RÖTT. Dessa ledord borde även tillämpas i arbetet i styrelser och nämnder, eftersom frågor om bemötande inte endast kan inskränkas till att gälla den verksamhet som man är satt att besluta om, utan även ska praktiseras under sammanträden.

För att veta vad som är ett gott bemötande, så bör kunskap även finnas för att känna igen avarten, alltså när härskarteknik utövas.

Teorierna bakom härskartekniken togs fram av Berit Ås, norsk kvinnoforskare och politiker, och handlar i kort sammandrag om följande punkter:

• Osynliggörande
• Förlöjligande
• Undanhållande av information
• Dubbelbestraffning
• Påförande av skuld och skam

Med avsikten att se till att nämnd- och styrelsearbetet fungerar bättre och mer respektfullt under den nya mandatperioden behöver en utbildning ordnas i bemötande och om härskartekniker."

Katrineholms-Kuriren skrev om motionen i lördags. Jag skriver om den i dag.

söndag 30 mars 2014

"Vi har hela listan"

I går publicerade Katrineholms-Kuriren hela listan med Centerpartiets kandidater till kommunfullmäktigevalet i höst. Bra gjort!

Tyvärr kan jag inte länka till tidningen, eftersom materialet inte är öppet för andra än prenumeranter som jag, men jag länkar i stället till Centerpartiets hemsida i Katrineholm.

Jobbskapare i Läppe



Gårdagen tillbringades på Hjälmargården i Läppe tillsammans med många andra centerpartister från Sörmland. Två talare fanns med på programmet. Först lade energi- och IT-minister Anna-Karin Hatt ut texten om dagsaktuella frågor, bland annat storsatsningen på bredband, som har förverkligats tack vare Centerpartiet, och sedan kom EP-kandidaten Fredrick Federley för att berätta om varför EP-valet är så viktigt för miljön, djuromsorgen, öppenheten, decentralisering och jobbskapandet.

lördag 29 mars 2014

Energisk inledning på C-stämman

Energiminister Anna-Karin Hatt inleder på Centerpartiets distriktsstämma på Hjälmargården i Läppe. Verkligen en energirik inledning. Hon tar bland annat upp utbyggnaden av den förnybara energin. 60 procent av all el som produceras kommer från förnyelsebar produktion.

fredag 28 mars 2014

Nästan heldag i Vrena!

Vad duktiga och driftiga de är i Vrena! Men så har det alltid varit. I den historik om Vrena, som jag fick vid studiebesöket på friskolan i Vrena så stod det om August Flodkvist som utvecklade bygden på otaliga sätt. Han tog fram en finfin skolbänk, som användes över hela landet, han utvecklade föregångaren till skördetröskan - en avläggare till slåttermaskinen och mycket, mycket annat.

Så det var väl klart att friskoleföreningen skulle fortsätta där Flodkvist började. Nu är man inne på sitt andra verksamhetsår och det verkar gå bra.

Efter skolbesöket fortsatte jag, Roger Tiefensee, Eva Andersson och Martina Hallström, till Handlarn i Vrena. Här kunde vi berätta om det utökade stöd till landsbygdsbutiker som finns med i regeringens vårkompletteringsbudget.

Vrenabesöket avslutades med mat på Pizzerian.

Besöker Vrena friskola

I dag bär det iväg till Vrena friskola, där jag som riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland, tillsammans med riksdagsledamot Roger Tiefensee och Eva Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping, ska besöka verksamheten. Det kan bli hur roligt och lärande som helst!

Landsbygdsdialogerna igång

I går kväll var den första av Katrineholm kommuns landsbygdsdialoger med anledning av att Översiktsplanen från 1991 ska förnyas. Platsen var Lyan i Julita och ungefär 70 personer var på plats, varav ett tiotal från kommunen.

Vid ett enkelt upprop om varifrån man kom, så kunde jag ropa "stan". Men det var förstås inte hela sanningen. Jag var där som representant för beställarna av Översiktsplanen, kommunstyrelsen, och som Centerpartiets gruppledare.

Det var intressant att vara i lyssnarläge och notera de synpunkter som kom in från vårt bord. Det som dominerade var bristen på bredband. Oro fanns också för att det inte flyttar in nya barnfamiljer till bygden. Det fanns också sådant som var bra och som kunde utvecklas mer.

Nu följer träffar i andra delar av kommunen.

torsdag 27 mars 2014

Bra Centerpartiet, mer pengar till bredband!

Tack vare hårda förhandlingar har nu Centerpartiet lyckats få tillbaka hela och lite till av anslaget till Landsbygdsprogrammet. Det innebär bland annat mer pengar till bredbandsutbyggnaden i Sverige.

Jättebra jobbat Annie Lööf och Centerpartiet!

onsdag 26 mars 2014

Dags för bokslut

Snön ligger vit på taken, jag är vaken och ska snart gå på kommunstyrelsemöte. Sammanträdet handlar framförallt om bokslutet för Katrineholms kommun. Resultatet är ett stort underskott, beroende på att kommunens bolag har flyttat sina lån till den öppna marknaden.

tisdag 25 mars 2014

Segway-mysteriet löst

I förra veckan såg jag en kommunmedarbetare som åkte segway. Kanske inte så konstigt, men ändå lite märkligt.

I dagens Katrineholms-Kuriren löses mysteriet. Föraren behöver fordonet för att göra sitt jobb. Med hjälp av segwayen kan han, trots sin muskelsjukdom, arbeta några timmar per dag för kommunen och hjälpa till att hålla centrum rent från skräp.

Ja, så kan tekniken komma till nytta.

Bara herrcyklar i Flen?

Läser i lokaltidningen om Flens kommuns cykelsatsning. Tre kommuncyklar finns i anslutning till kommunhuset som personalen kan låna.

Det är en god idé. Det är också en god idé att dessa cyklar har fått namn, så att de inte så lätt hamnar på avvägar.

Men varför har cyklarna, som jag tror är av dammodell, fått namn som Helge, Gunnar och Rolf? Visserligen har de efternamnen Sander, Andersson och Dahlquist, och är Socialdemokrater, men det kunde även ha varit andra namn som varit aktuella? Som Lars, Maria och Lotta! Med efternamnen Skeppstedt, Heed och Finstorp.

Men det kanske bara ska vara (S)-märkta herrcyklar i Flen?

måndag 24 mars 2014

Favorit-RÄTT

Japp, så rätt det kan bli ibland - favorit-RÄTT!

Det kommer även fortsättningsvis att få tag i svenska bruna bönor. Odlingen, som framförallt sker på Öland, kommer att få fortsatt EU-stöd redan under 2014.

Mums! Nu gäller det bara att rädda det svenska fläsket också! Den som vill kan också komplettera med en svensk potatis...

söndag 23 mars 2014

Politik i kubik

Det är i alla fall en bra rubrik. Helgen har varit späckade av politiskt arbete. Gårdagen ägnades till stor del åt Centerkvinnorna i Östergötland, som ordnat ett riktigt trevligt möte i Borensberg.

I dag har jag växlat mellan kommunstyrelsens spännande handlingar (hur ska det gå på slutet, vad står på sista raden? I bokslutet...) och att organisera min del av våffelserveringen med Stora Malms Centerkvinnor i Stora Malms församlingshem.

Min del är framförallt att vara insyltad, men också att se till att det finns kaffe, te, mjölk, socker och servetter.

Vi hade laddat ordentligt och kunde ha mättat många fler med frasiga, fina våfflor med drottningsylt och grädde. Men vi är glada för alla som kommer och deltar.

"Rödgrön trisslott kan bli en trist lott"

Jag gjorde ett pressmeddelande till min medverkan hos Centerkvinnorna i Östergötland som samlades på Borensbergs Gästgiveri. Här följer pressmeddelandet i sin helhet:

- Om olycka är framme i höst kan den rödgröna trisslotten bli en mycket trist lott för många kvinnor. Det kan vara slutet för valfriheten i välfärden och för många företagare och arbetsgivare.
Det sa riksdagskandidaten och ledamoten av Centerkvinnornas förbundsstyrelse Inger Fredriksson, när hon medverkade vid Centerkvinnorna i Östergötlands medlemsmöte i Borensberg.

- Socialdemokraterna har börjat bekänna färd genom att de i dagarna har presenterat
en rapport, där de kräver att inga privata företag inom välfärden ska få driva verksamheter med vinst. Gör de vinst har företagen fått för mycket pengar och då ska de få sänkt ersättning!

- Om man ska vara snäll, så kan man säga att Socialdemokraterna måste haft otur när de tänkte. För då ska alltså verksamhet som går dåligt vara bra? Och fungerar det bra, så är det dåligt? Tänk om, Socialdemokrater!

- Vi Centerkvinnor vill få lov att välja. Vi vill kunna ha hemtjänst, som drivs av ett privat företag om den är den som är bäst för oss, men vi vill också kunna välja den kommunala för att vi vill det, inte för att vi är tvingade till det därför att det inte finns något alternativ.

- Den som sköter sina uppdrag och har hög kvalitet på tjänsterna ska också få kunna göra en vinst. Utan vinst i verksamheten kan inget företag överleva. Det är grundläggande för all företagsamhet.
Det här är en fråga som vi Centerkvinnor kommer att driva i valrörelsen, liksom frågorna om giftfri vardag och om jämställda pensioner.

lördag 22 mars 2014

På väg mot Östergötland och Centerkvinnorna

Den här helgen blir det mycket aktivitet med Centerkvinnorna. Om en stund är jag på väg mot Östergötland och Borensberg, där länets Centerkvinnor samlas för en träff. Mitt bidrag är att leverera "Ett hållbart val - vi gör skillnad".

Det ska bli roligt att få berätta om vad vi gör i Centerkvinnorna och vad vi vill göra!

Imorgon firar vi Jungfru Marie Bebådelsedag, Vår Fru-dagen, som blev till våffeldagen genom att Centerkvinnorna i Stora Malm bjuder på våfflor efter gudstjänsten i Stora Malms kyrka. Gudstjänsten är klockan 15.

Dagarna är alltså olika, men viktiga på var sina sätt.

Egen majoritet i Katrineholm

Socialdemokraterna i Katrineholm kommer enligt Arbetarkommunens ordförande Fredrik Olovsson att arbeta i valet för att få egen majoritet.

Jo, nog vet alla att den styrande majoriteten är egen, det vill säga inte som andra, men det måste ju vara lite konstigt för Moderaterna att arbeta tillsammans med ett parti som helst styr och ställer på egen hand.

Efter dagens artikel i Katrineholms-Kuriren blir det solklart. Socialdemokraternas mål är att kasta ut Moderaterna från majoriteten. Att de redan i dag inte riktigt varit fullvärdiga medlemmar visar exempelvis att det enbart är kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström som uttalar sig om kommunens bokslut i Katrineholms-Kuriren.

fredag 21 mars 2014

Jämställda pensioner hos Centerkvinnorna


Solveig Zander är Centerpartiets talesperson i pensionsfrågor. Hon är också ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och ledare för den grupp som har tagit fram Centerkvinnornas förslag om jämställda pensioner. I går gästade hon Katrineholm och träffade bland andra bildens Bertil Carlsson, Majvor Lind, Mattias Claesson och Marielouise Ankarsten för att berätta om förslaget.

Det blev en del frågor om att dela tjänstepensionen lika, om efterlevandeskydd och annat som föreslås i förslaget som också innehåller möjligheten att till höjd garantipension.

Viktigt snabba på kemikalieprövningen

Dagens Nyheter skriver i dag på ledarplats om EU:s kemikaliepolitik. Sveriges miljöminister Lena Ek (C) får erkännande ord för sitt engagemang och insats i dessa frågor.

Berömmet är välförtjänt. Än viktigare är dock sakfrågan. EU måste snabba på processerna och bedöma familjer av ämnen på samma gång i stället för att bedöma varje kemikalie var för sig och i tur och ordning. Med detta sätt att sköta testerna kommer det att bli som med de narkotiska preparaten; de hinner inte stoppas förrän tillverkarna har plockat in en liten substans och skapat en ny lika farlig drog som den gamla som just har förbjudits.

Så det gäller att ligga i och inte ge upp förrän vi nått fram till en giftfri vardag.

Svar på tal om invandring

Dagens Nyheter tog lång tid att komma igenom i morse. Det var mycket klokt att läsa redan från början. På debattsidan gavs Svar på tal om invandring, fakta som alla borde känna till och behöva höra.

Världen är sällan svart och vit. Oftast har sanningen många, många fler nyanser.

torsdag 20 mars 2014

Vem vill bli politiker?

Ord kan vara skarpa som knivar, brukar jag säga. Därför är det så viktigt att lägga orden rätt. I dagens Katrineholms-Kuriren, som jag inte kan länka till, tar ledarskribenten upp debattklimatet i kommunfullmäktige i Katrineholm. Anledningen är debatten om ytterkläder till personalen inom nattpatrullen.

Ledarskribenten tar upp min partisyster Anita Karlssons inlägg och konstaterar att hon kanske inte borde ha gått upp i debatten. I meningen innan skriver ledarskribenten att "personer som är ovana att tala offentligt är kanske inte lika alerta och slipade som gruppledarna och kan anpassa sig till det som har sagts."

Hoppsan, vilken sågning!

Sedan kommer ett stycke om Göran Dahlströms inlägg på Anita Karlssons inlägg, där ledarkommentaren blir att hans yttrande "demonstrerar den härskarteknik som Kuriren tidigare har beskrivit".

Ja, det är väl där problemet ligger, när det är så svårt att se vad som är härskarteknik och när man själv utövar den.

Jag har som jag tidigare har skrivit här på bloggen, om än att det var ett bra tag sedan, motionerat om att kommunfullmäktiges ledamöter skulle få utbildning i härskartekniker. Motionen besvarades med det klassiska yttrandet i debatten av Göran Dahlström, där han förklarade att han redan kunde detta...

Inte desto mindre så är den stora frågan vem som kan tänkas vilja bli politiker, om den ständigt riskerar att bli sågad vid fotknölarna för att den vågar gå upp i debatten och stå för sina åsikter?

Vill vi bara ha politiker med ett pansar av elefanthud?

Skulle inte tro det. Det vore därför bra att också ibland diskutera politikens och politikernas villkor, vilket är detsamma som förutsättningarna för demokrati, för att komma fram till hur vi kan påverka nyrekrytering och det politiska klimatet i kommunen.

Jag skäms över att det tycks vara okej för socialdemokrater att gå till personangrepp, när Anita Karlsson ger sig in i debatten, och jag skäms också över att vi alla, även jag, är så avtrubbade att vi inte reagerar.

Jämställda pensioner

Centerkvinnornas möte om Jämställda pensioner ikväll i Katrineholm har redan väckt uppmärksamhet. Riksdagsledamot Solveig Zander talar om detta i Radio Sörmlands morgonprogram, som ägnas till en del åt pensionsfrågan.

Så roligt!

onsdag 19 mars 2014

Vårt ansvar för Moder Jord - del två

Det var ett långt tal som jag hade i Ramsta i Uppsala. Jag delar därför upp det i två delar och här kommer den andra delen som Centerkvinnorna i Uppsala fick ta del av:

"För snart tio år sedan tog jag och Gunilla Hjelm fram ett utkast till ett miljöpolitiskt program för Centerkvinnorna. Vi tog över en uppgift och hade tror jag fyra dagar på oss att få ihop ett dokument som inte skulle vara så långt, två A4, tror jag att det skulle vara. Hur täcker man ozonhålet med några a4-sidor? Det var inte enkelt. Vi sökte och fann.

När vi väl skrivit behövde vi korta, välja bort samt problematisera männen. – Det stod ingenting om Farder Jord i våra instruktioner.

Som de duktiga flickorna vi var, så skrev vi, kortade och skrev om. Det blev till programmet ”Farligt vara kvinna?”

Programmet och Centerkvinnorna tog upp just det särskilda ansvar som kvinnor har, eftersom vi bär livet vidare. Av den anledningen måste vi jobba med att avgifta kretsloppet, att få bort tungmetaller som inte är där de ska vara

Centerkvinnorna har alltid varit föregångare. När vi skrev programmet, så hade vi inte med bisfenol A, det hade vi haft om vi hade gått i författning i dag, men vi tog upp triclosan, som finns i tandkräm och som bakteriedödare i vissa rengöringsmedel. Vi pekade på avigsidan, att dessa medel faktiskt kunde bidra till at göra bakterierna resistenta så att inga andra medel bet på dem. Dessutom var det helt onödigt att ta till så hårda tag när det inte behövs. Vi skulle avgifta kretsloppet.

I programmet tog vi också makten över maten. I senare program för Centerkvinnorna har allt ett jämställdhetsperspektiv
Mat är självklart en jämställd fråga och också en jämt ställd fråga; vad ska vi ha för mat idag?

I Sverige har de allra flesta förmånen att inte behöva fundera över om det finns mat för dagen. Vi är också jämställda på det viset att samhällets skyddsnät, genom försörjningsstödet, ska se till att ingen saknar mat för dagen.

Men vad ska vi äta? Vad ska stå på middagsbordet? De ekonomiska förutsättningarna avgör självklart, liksom vad varje person vill satsa på maten. Här jobbar Centerkvinnorna och Centerpartiet för att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska utjämnas – det ska vara lika lön för likvärdigt arbete. Då blir de ekonomiska villkoren likartade för vilken mat som väljs och maten, på ett sätt jämställd. Vi tar ansvar för Moder Jord, också genom att se till att killar och tjejer får goda kunskaper om matlagning och näringsinnehåll i skolan, så att de kan göra hållbara val, så att de kan göra rätt rätt och ta vara på maten på bästa sätt.

Att kunna leva ”snålt”, att ta vara på råvarorna så att de inte förstörs genom felaktig förvaring och att kunna göra något mer av det som inte går åt är nödvändiga kunskaper. Matslöseriet är enormt och kostsamt, för den egna plånboken, för samhällsplånboken och för miljön.

Jag skulle vilja se fler matprogram, där kockarna lagade resträtter. Brukar kockarna laga pyttipanna? Restlådor? Gratänger? Risotto? Dagens soppa? Tror inte det, även om det har kommit tilltalande recept från sina håll. Men det skulle spara Moder Jord mycket om de gjorde det.

Har tåget gått? Nej, definitivt inte! Vi har visserligen bara en jord att förvalta, men vi Centerkvinnor har fördelen att kunna förvalta det som har anförtrotts oss. Vi kan se till att göra en riktigt, riktigt bra valrörelse. En valrörelse med närodlad politik, med frågor som ligger oss varmt om hjärtat, frågor som berör vår närmiljö, vår giftfria vardag, att vi kan äta svenskt och närodlat. Gärna kravmärkt. Den mat som vi serverar unga och gamla i de offentliga köken ska vara fri från dubbelmoral; råvarorna ska producerats med svenska villkor. Där har vi mycket att jobba för, så att vi odlar kontakten med väljarna.

Kunskapen att odla och ta vara på resurser är högst modernt. Det kan vi Centerkvinnor, det har vi alltid kunnat. Nu tar vi med oss det i årets Valrörelser och ser till att väljarna gör det enda hållbara valet – med ansvar för Moder Jord!"

Vårt ansvar för Moder Jord

Veckorna har nästan gått i ett. Jag tror att jag lovade att lägga ut något av vad jag sa när jag gästade Uppsala Centerkvinnor för en dryg vecka sedan. Så här följer en del av vad jag sa med rubriken "Ett hållbart val - Vårt ansvar för Moder Jord"

"Moder Jord – då tänker jag på EWKs fantastiska konstverk med den gravida kvinnan, vars mage är hela jordgloben.

Precis så är det. Vi bär med oss ansvaret för dagens jord till kommande generationer. Vi kan inte komma ifrån att det vi gör i dag, eller låter bli att göra, spelar roll för dem som kommer efter.

Vi ärver inte vår jord, vi lämnar över den till våra barn. Vad är det vi lämnar över, spelar det roll vad jag gör?
Kvinnor har i alla tider tagit ansvar för jorden. När männen togs ut till krigstjänst så var kvinnan kvar och skötte familj, jordbruk och kanske någon annan rörelse. Livet gick vidare, trots att vardagen inte fungerade på samma sätt.

Kvinnor har också burit med sig ansvaret att se till att resurserna räcker långt och längre. Man har fått göra något med och av det som har funnits. Om det så har handlat om att laga mat eller sy om kläder eller till sist göra trasmattor av det hela. Vi kan hushålla med det som har anförtrotts oss.

Vi har hela tiden gjort hållbara val, utan att vi har vetat om det, för att det har varit nödvändigt att spara på resurserna. Slit och släng har inte varit tänkbart.

Det är fortfarande inte tänkbart. Vi har egentligen inte några outtömliga resurser. Jordskorpan innehåller en viss mängd mineraler att använda. Vi måste se till att kombinera dem på ett bra sätt så att de räcker längre.

Vi kan binda solenergin genom fotosyntesen i växtligheten och förädla växternas celler till energi, mat eller kanske kläder och råmaterial till bilar. Här finns otroliga möjligheter.

Men det finns fortfarande inte något överflöd att slösa med. Allt måste användas med husmoderlig sparsamhet – att bruka utan att förbruka. Vi kan därför inte bygga bort våra förutsättningar genom att ställa hus och motorvägar på den bästa åkerjorden. Det är inte rätt mot Moder Jord och våra ännu inte födda barn. Vi kan heller inte föröda Moder Jord genom att förgifta henne med kemikalier med okända effekter. Det är därför som vi måste ha en giftfri vardag, utan hormonstörande ämnen i produkter som vi tror är harmlösa.

Ni har säkert hört om bisfenol A? Det är en av världens vanligaste plastkemikalier och har till sin kemiska konstruktion stora likheter med hormonet östrogen. Det innebär, lite förenklat, att det kan tas upp av kroppen och ersätta ”riktiga” hormoner. Det är det som gör att det kallas hormonstörande.

Bisfenol kan blandas i plast, så att den blev hård eller kunde användas som ett skyddande lagar inuti exempelvis konserver, allt efter behag. Eller användas till våra kassakvitton. Få tänkte dock på att ämnet skulle kunna utsöndras och på nytt påverka kroppen. Det är där vårt ansvar för Moder Jord kommer igen – vi kan inte leva som om nästa dag vore den sista.

Därför är det så bra att Vår egen Moder Jord, miljöminister Lena Ek driver den här frågan. Vi behöver hjälpa henne att nå en giftfri vardag genom att ta bort farliga kemikalier från våra barns uppväxtmiljö. Vi ska inte skrämma folk – men vi ska öppna ögonen på dem."

tisdag 18 mars 2014

Grafikens hus i aska

En del nyheter är svåra att smälta. Att Grafikens hus i Mariefred numera ligger i sotsvarta ruiner är en sådan nyhet. Det är ofattbart, fastän det i någon mån är "tur" att inga människor har kommit till skada.

Enligt rapporteringen, som jag har läst, och det är nog lite glest, så borde inte ladugården som byggts om till konstmuseum ha kunnat brinna. Det fanns både larm och sprinklers.

Ändå blev det som det blev. Jag vet av egen erfarenhet hur konstigt det är att drabbas av en brand och hur svårt det är att börja om på nytt. Att den upplevda tryggheten av ett brandsäkert arkiv visade sig vara ett helt vanligt rum med en tjockare dörr...

Ja, det är bara att hoppas att det går att bygga upp Grafikens hus igen och att alla muséer och liknande tar lärdom av det som har skett. Hur brandsäker är verksamheten? Vad är det som visas? Hur skyddat är det?

måndag 17 mars 2014

Valår i kommunfullmäktigedebatten

Det märks att det är valår i år. Alla måste gå upp i debatten i kommunfullmäktige och medgångs ord tala om hur viktigt beslutet är. Den här gången handlar det om en utökning av antalet sommarjobb.

söndag 16 mars 2014

Nästa Centerkvinnorna!

Ja, för snart är jag på väg mot järnvägsstationen för att påbörja resan till Stockholm och Centerkvinnornas förbundsstyrelses sammanträde. Vi har många viktiga punkter på programmet i dag, inte minst ska vi förbereda inför förbundsstämman i Jönköping 25-27 april i Jönköping. Ett drygt 30-tal motioner ska besvaras och så ska vi fatta beslut om Centerkvinnornas förslag till jämställda pensioner.

Ett intensivt dygn väntar!

fredag 14 mars 2014

Nyordning


Nej, det är årets modell som gäller! Fjolårets Kyrkoordning är numera utbytt mot Kyrkoordning 2014.

torsdag 13 mars 2014

Lena Ek om Centerpartiets miljöpolitik



Olikt i svarta lådorna

Lokaltidningen Katrineholms-Kuriren skriver i dag om de svarta lådorna. Ja, det är öknamnet på de lådor som den får hemsända, oftast av kommunen, för att man inte kan laga mat själv.

Det är ett intressant reportage, inte minst för jämförelsen mellan Vingåker och Katrineholm. All lådmat lagas i Vingåker. Men sedan är det lite olika. I Vingåker kan man beställa lådorna utan att först vara biståndsbedömd. I Vingåker kommer lådorna en gång i veckan och vaktmästaren som kör ut maten ringer på och levererar. I Katrineholm kommer lådorna två gånger i veckan och ingen ringer på. Det är också lite olika med hur mycket man kan välja.

Jag har inte hunnit fundera över vad som är bäst. Tycker nog att det låter smakligare att få mat två gånger i veckan i stället för en. Jag vet inte om jag skulle bli hungrigare av att det stod travar med lådor i kylskåpet och väntade på att jag skulle äta. Sedan är en stor fråga om prisskillnaden för detta kan vara nio kronor per matlåda?

Ja, det finns en del att analysera. Lika viktigt som lådinnehållets näringsvärde är att det är aptitligt. Och att man inte behöver äta matlådan i ofrivillig ensamhet. Allra helst ska förstås maten lagas på plats. Det finns absolut mer att göra för oss i Centerpartiet här.

onsdag 12 mars 2014

Årsmöte nummer sju

Det kanske inte blir så många årsmöten till min samling, trots allt. I måndags körde jag årsmöte nummer sju, som var Uppsala Centerkvinnodistrikts årsmöte. Om detta må jag berätta mer någon gång då jag inte ska hålla i klubban samma kväll. För om några timmar är det dags för kyrkofullmäktige.

tisdag 11 mars 2014

Möte med Moder Jord

Gårdagskvällen avslutades med ett trevligt möte med Moder Jord. Ja, egentligen var det förstås mest ett möte bland Centerkvinnor i Ramsta bygdegård, där Uppsala Centerkvinnor höll sitt distriktsårsmöte. Jag hade förmånen att vara inbjuden från Centerkvinnornas förbundsstyrelse för att tala om vårt ansvar för Moder Jord. En väldigt viktig uppgift, där det framförallt handlar om att få våra gemensamma resurser att räcka långt och längre. Jag ska försöka återkomma med vad jag sa.

söndag 9 mars 2014

Bordläggning pågår

Ja, det betyder väldigt konkret att jag strukturerar kommande veckas arbete i prydliga högar, väl förberedda så att de bara är att gripa tag i, när tillfälle ges.

Så tror jag att begreppet bordläggning ska tillämpas just hemma hos mig. För att bringa ordning i tillvaron där dagen ska avrundas med planeringsmöte för arbetet i stiftet och där morgondagen innehåller sammanträde i Stockholm och föredrag i Uppsala innan det är dags för återbesök i riksdagen och hemfärd till Katrineholm.

Men mot bakgrund av kommande uppdrag, så är det väl bäst att intyga att jag vet vad riktig bordläggning innebär. Då får ett ärende vila, utan vidare beredning, så att de som ska fatta beslut om det hinner tänka igenom saken ordentligt. Vill man få en förändring av något slag, då är det återremiss som gäller.

lördag 8 mars 2014

Skriver om löneskillnader och samtyckeslag

I dag, på den Internationella kvinnodagen, har det slumpat sig så att jag har med två inlägg på ledarsidan i Katrineholms-Kuriren. Tyvärr kan jag inte länka till dessa, eftersom de är låsta av tidningen. Det ena inlägget handlar om att det ska krävas aktivt samtycke, har jag skrivit om tidigare, och det andra inlägget handlar om löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Här skriver jag under som ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse. Centerkvinnorna ingår i 15:53-rörelsen, Lön hela dagen. Det handlar om att uppmärksamma löneskillnaderna som gör att kvinnor "jobbar gratis" från 15:53 jämfört med männens löner.

fredag 7 mars 2014

En dag i riksdagen

Vardagar varvar med dagar med guldkant. I dag har jag exempelvis varit i riksdagen för att vässas inför EP-valet 25 maj. Smalare och vassare, sammanfattar hur Centerpartiet tycker att EU ska vara. EU ska inte ägna sig åt allt, utan koncentrera sig på sådant som inte medlemsländerna kan lösa själva. Det handlar exempelvis om miljöfrågorna och om den stora frågan som svävar över oss mer än någonsin nu, hur stater genom handel och samarbeten kan bygga fred.

En intressant dag med många matnyttiga inslag och fina kandidatkolleger från nästan hela landet. Det ska bli roligt att dra igång valrörelsen mer på allvar!

torsdag 6 mars 2014

Säg ja till samtyckeslag

I dag har Eskilstuna-Kuriren publicerat min och Inger Skölds gemensamma artikel om Centerpartiets och Centerkvinnornas syn om att det krävs två ja för att det ska bli sex.

Artikeln lär också dyka upp i länets övriga tidningar.

onsdag 5 mars 2014

Snart dags fatta klubban

I går kom kallelsen med posten till årets första sammanträde med kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. Den som vill vara på plats och lyssna, ska infinna sig klockan 19.00 i Sandbäcksgården i Katrineholm nästa onsdag, den 12 mars.

Sammanträdena är offentliga, det vill säga öppna för allmänheten. Tio spännande ärenden finns på dagordningen och jag ska hålla i klubban. Jag hoppas att det ska bli ett bra, framtidsinriktat möte.

tisdag 4 mars 2014

Så glad jag blir över all kompetens!

På lördag är det Internationella kvinnodagen. Dagen brukar uppmärksamma kvinnors situation lite alldeles extra. Ändå borde förstås alla dagar vara kvinnodagar ända fram till dess att vi har ett verkligt jämställt samhälle, där vi delar hälften var.

Så jag blev så glad, när jag läste Rättviseförmedlingens sammanställnig över kvinnor som är mer än kompetenta att sitta i en eller flera styrelser. Kom inte sen och säg att kvinnor inte kan!

måndag 3 mars 2014

ÄVC låter bra

Jag hör nu på radion om region Skånes införande av ÄldreVårdsCentraler, ÄVC. Det låter väldigt bra att äldre kan få en VIP-ingång till sjukvårdens vardagsrum, vårdcentralen, med en särskild sjuksköterska, lugnare väntrum och en läkare som har tid att lyssna med närmare en timmes bokad läkartid.

Det låter som en väldigt bra lösning. När kommer den till Sörmland?

lördag 1 mars 2014

Borgs billiga mat kan bli väldigt dyr

I förra veckans Land Lantbruk retade finansminister Anders Borg (M) upp landets bondekår genom att döma ut livsmedelsindustrin och jordbruksproduktionen. Den hade ingen framtid. I veckans Land uttalar han sig om att det behövs billig import av livsmedel.

Ja, Anders Borg har rätt i att det behövs import, när den svenska produktionen inte räcker för att täcka behoven. Men är det egentligen billigt att importerna, kan det inte i själva verket bli väldigt dyrt om vi inte har någon svensk produktion, när världsmarknaderna sviktar?

Jag och Centerpartiet anser att vi ska ha ett livskraftigt jordbruk som kan förse en högre andel av befolkningen med bra mat. Jag vill kunna köpa svensk mat och kunna äta svenskt de gånger då jag äter mat från de offentliga köken.

Nostalgiträff i Vadsbro

I dag är det dags. Det blir STOR nostalgiträff i Vadsbro-Blacksta föreningsgård. Sörmlands CUF-are som var aktiva på 1980-talet eller som känner att de borde ha varit aktiva då, har kallats samman via Facebook och mail av Karin Andersson i Vrena.

Jag åker med som något aktiv i Flens CUF. Annars har jag min mesta tid som CUF-are i Bohuslän. Funderar väldigt över om jag kan ta med mig Sånghäftigt, men inser att det nog inte riktigt passar sig i sammanhanget.

Har dock i alla fall letat fram en kjol från 1986 och en blus från samma år eller något år efteråt. Bredspårig manchester!