måndag 31 mars 2014

Favorit i repris om att se RÖTT

Inför denna mandatperiod motionerade jag om att kommunen skulle ordna utbildning i bemötande, så att de nya ledamöterna skulle få kunskaper så att de kände till härskartekniker och hur man bemöter dem. Efter senaste kommunfullmäktigesammanträdet och ledaren i Katrineholms-Kuriren fann jag det nödvändigt att upprepa motionen, enligt nedan:

Motion till kommunfullmäktige

Om utbildning i bemötande

Yrkande:
Katrineholms kommun ska efter valet 2014 ordna en utbildning i bemötande, där kunskaper om att känna igen och bemöta härskartekniker ska ingå. Utbildningen ska vända sig till förtroendevalda som avser att ta på sig förtroendeuppdrag i nämnder och styrelser.

Bakgrund
Inför den här mandatperioden inlämnade jag en motion om att kommunen skulle ordna en utbildning i bemötande för förtroendevalda i alla positioner. Motionen avslogs i kommunfullmäktige, eftersom det var kommunfullmäktiges presidium som bäst skulle avgöra vilka utbildningar som behövdes och även med motiveringen att en utbildning inte alls behövdes om bemötande.

Trots att en utbildning alltså inte skulle behövas, så fortsätter det respektlösa beteendet. Behovet finns alltså fortfarande, vilket bland annat uppmärksammats av lokaltidningen Katrineholms-Kuriren. Men än värre är det vid de tillfällen som inte syns i spalterna.

Att ta ett nämnduppdrag eller ett ordförandeuppdrag kräver förtroende och omdöme. Det är därför angeläget att vid varje mandatperiods ingång peka på vilka spelregler som gäller för det demokratiska samtalet.

I Katrineholms kommuns personalpolitiska program framhålls ledorden Respekt, Öppenhet, Tydlighet och Tillit, RÖTT. Dessa ledord borde även tillämpas i arbetet i styrelser och nämnder, eftersom frågor om bemötande inte endast kan inskränkas till att gälla den verksamhet som man är satt att besluta om, utan även ska praktiseras under sammanträden.

För att veta vad som är ett gott bemötande, så bör kunskap även finnas för att känna igen avarten, alltså när härskarteknik utövas.

Teorierna bakom härskartekniken togs fram av Berit Ås, norsk kvinnoforskare och politiker, och handlar i kort sammandrag om följande punkter:

• Osynliggörande
• Förlöjligande
• Undanhållande av information
• Dubbelbestraffning
• Påförande av skuld och skam

Med avsikten att se till att nämnd- och styrelsearbetet fungerar bättre och mer respektfullt under den nya mandatperioden behöver en utbildning ordnas i bemötande och om härskartekniker."

Katrineholms-Kuriren skrev om motionen i lördags. Jag skriver om den i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar