Det var ett långt tal som jag hade i Ramsta i Uppsala. Jag delar därför upp det i två delar och här kommer den andra delen som Centerkvinnorna i Uppsala fick ta del av:
"För snart tio år sedan tog jag och Gunilla Hjelm fram ett utkast till ett miljöpolitiskt program för Centerkvinnorna. Vi tog över en uppgift och hade tror jag fyra dagar på oss att få ihop ett dokument som inte skulle vara så långt, två A4, tror jag att det skulle vara. Hur täcker man ozonhålet med några a4-sidor? Det var inte enkelt. Vi sökte och fann.
När vi väl skrivit behövde vi korta, välja bort samt problematisera männen. – Det stod ingenting om Farder Jord i våra instruktioner.
Som de duktiga flickorna vi var, så skrev vi, kortade och skrev om. Det blev till programmet ”Farligt vara kvinna?”
Programmet och Centerkvinnorna tog upp just det särskilda ansvar som kvinnor har, eftersom vi bär livet vidare. Av den anledningen måste vi jobba med att avgifta kretsloppet, att få bort tungmetaller som inte är där de ska vara
Centerkvinnorna har alltid varit föregångare. När vi skrev programmet, så hade vi inte med bisfenol A, det hade vi haft om vi hade gått i författning i dag, men vi tog upp triclosan, som finns i tandkräm och som bakteriedödare i vissa rengöringsmedel. Vi pekade på avigsidan, att dessa medel faktiskt kunde bidra till at göra bakterierna resistenta så att inga andra medel bet på dem. Dessutom var det helt onödigt att ta till så hårda tag när det inte behövs. Vi skulle avgifta kretsloppet.
I programmet tog vi också makten över maten. I senare program för Centerkvinnorna har allt ett jämställdhetsperspektiv
Mat är självklart en jämställd fråga och också en jämt ställd fråga; vad ska vi ha för mat idag?
I Sverige har de allra flesta förmånen att inte behöva fundera över om det finns mat för dagen. Vi är också jämställda på det viset att samhällets skyddsnät, genom försörjningsstödet, ska se till att ingen saknar mat för dagen.
Men vad ska vi äta? Vad ska stå på middagsbordet? De ekonomiska förutsättningarna avgör självklart, liksom vad varje person vill satsa på maten. Här jobbar Centerkvinnorna och Centerpartiet för att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska utjämnas – det ska vara lika lön för likvärdigt arbete. Då blir de ekonomiska villkoren likartade för vilken mat som väljs och maten, på ett sätt jämställd. Vi tar ansvar för Moder Jord, också genom att se till att killar och tjejer får goda kunskaper om matlagning och näringsinnehåll i skolan, så att de kan göra hållbara val, så att de kan göra rätt rätt och ta vara på maten på bästa sätt.
Att kunna leva ”snålt”, att ta vara på råvarorna så att de inte förstörs genom felaktig förvaring och att kunna göra något mer av det som inte går åt är nödvändiga kunskaper. Matslöseriet är enormt och kostsamt, för den egna plånboken, för samhällsplånboken och för miljön.
Jag skulle vilja se fler matprogram, där kockarna lagade resträtter. Brukar kockarna laga pyttipanna? Restlådor? Gratänger? Risotto? Dagens soppa? Tror inte det, även om det har kommit tilltalande recept från sina håll. Men det skulle spara Moder Jord mycket om de gjorde det.
Har tåget gått? Nej, definitivt inte! Vi har visserligen bara en jord att förvalta, men vi Centerkvinnor har fördelen att kunna förvalta det som har anförtrotts oss. Vi kan se till att göra en riktigt, riktigt bra valrörelse. En valrörelse med närodlad politik, med frågor som ligger oss varmt om hjärtat, frågor som berör vår närmiljö, vår giftfria vardag, att vi kan äta svenskt och närodlat. Gärna kravmärkt. Den mat som vi serverar unga och gamla i de offentliga köken ska vara fri från dubbelmoral; råvarorna ska producerats med svenska villkor. Där har vi mycket att jobba för, så att vi odlar kontakten med väljarna.
Kunskapen att odla och ta vara på resurser är högst modernt. Det kan vi Centerkvinnor, det har vi alltid kunnat. Nu tar vi med oss det i årets Valrörelser och ser till att väljarna gör det enda hållbara valet – med ansvar för Moder Jord!"
Jag började som städhjälp
10 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar