onsdag 19 mars 2014

Vårt ansvar för Moder Jord

Veckorna har nästan gått i ett. Jag tror att jag lovade att lägga ut något av vad jag sa när jag gästade Uppsala Centerkvinnor för en dryg vecka sedan. Så här följer en del av vad jag sa med rubriken "Ett hållbart val - Vårt ansvar för Moder Jord"

"Moder Jord – då tänker jag på EWKs fantastiska konstverk med den gravida kvinnan, vars mage är hela jordgloben.

Precis så är det. Vi bär med oss ansvaret för dagens jord till kommande generationer. Vi kan inte komma ifrån att det vi gör i dag, eller låter bli att göra, spelar roll för dem som kommer efter.

Vi ärver inte vår jord, vi lämnar över den till våra barn. Vad är det vi lämnar över, spelar det roll vad jag gör?
Kvinnor har i alla tider tagit ansvar för jorden. När männen togs ut till krigstjänst så var kvinnan kvar och skötte familj, jordbruk och kanske någon annan rörelse. Livet gick vidare, trots att vardagen inte fungerade på samma sätt.

Kvinnor har också burit med sig ansvaret att se till att resurserna räcker långt och längre. Man har fått göra något med och av det som har funnits. Om det så har handlat om att laga mat eller sy om kläder eller till sist göra trasmattor av det hela. Vi kan hushålla med det som har anförtrotts oss.

Vi har hela tiden gjort hållbara val, utan att vi har vetat om det, för att det har varit nödvändigt att spara på resurserna. Slit och släng har inte varit tänkbart.

Det är fortfarande inte tänkbart. Vi har egentligen inte några outtömliga resurser. Jordskorpan innehåller en viss mängd mineraler att använda. Vi måste se till att kombinera dem på ett bra sätt så att de räcker längre.

Vi kan binda solenergin genom fotosyntesen i växtligheten och förädla växternas celler till energi, mat eller kanske kläder och råmaterial till bilar. Här finns otroliga möjligheter.

Men det finns fortfarande inte något överflöd att slösa med. Allt måste användas med husmoderlig sparsamhet – att bruka utan att förbruka. Vi kan därför inte bygga bort våra förutsättningar genom att ställa hus och motorvägar på den bästa åkerjorden. Det är inte rätt mot Moder Jord och våra ännu inte födda barn. Vi kan heller inte föröda Moder Jord genom att förgifta henne med kemikalier med okända effekter. Det är därför som vi måste ha en giftfri vardag, utan hormonstörande ämnen i produkter som vi tror är harmlösa.

Ni har säkert hört om bisfenol A? Det är en av världens vanligaste plastkemikalier och har till sin kemiska konstruktion stora likheter med hormonet östrogen. Det innebär, lite förenklat, att det kan tas upp av kroppen och ersätta ”riktiga” hormoner. Det är det som gör att det kallas hormonstörande.

Bisfenol kan blandas i plast, så att den blev hård eller kunde användas som ett skyddande lagar inuti exempelvis konserver, allt efter behag. Eller användas till våra kassakvitton. Få tänkte dock på att ämnet skulle kunna utsöndras och på nytt påverka kroppen. Det är där vårt ansvar för Moder Jord kommer igen – vi kan inte leva som om nästa dag vore den sista.

Därför är det så bra att Vår egen Moder Jord, miljöminister Lena Ek driver den här frågan. Vi behöver hjälpa henne att nå en giftfri vardag genom att ta bort farliga kemikalier från våra barns uppväxtmiljö. Vi ska inte skrämma folk – men vi ska öppna ögonen på dem."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar