fredag 31 december 2010

Nyårsönskningar III

Min tredje Nyårsönskan får bli ett Gott Nytt År till alla mina läsare och även till dem som ännu inte har hittat hit...

Nyårsönskningar II

Jag önskar:

Att invånarna i Katrineholm ska få lägga medborgarförslag.

Jag, och Centerpartiet, har motionerat om detta. Under 2011 borde det kunna bli verklighet.

torsdag 30 december 2010

Nyårsönskningar I

Jag har som nyårsönskan, förutom fred på jorden och en värld så trygg att ingen behöver vara orolig, att:

Ungdomarna i Valla ska få en fritidsgård under 2011.

Det gör absolut ingenting om min önskan går igenom redan under januari!

tisdag 28 december 2010

Yttrandefriheten vidgas..

Nja, det var väl inte helt sant. Men i alla fall, Yttrandefrihetskommittén, som just utreder om det är möjligt att få till en teknikoberoende lagstiftning, ska få fler ledamöter.

Efter som YK är en parlamentariskt tillsatt kommitté och det har varit val, så behöver kommittén spegla läget i parlamentet. Det betyder i klartext att det tillkommer en moderat samt en sverigedemokrat till kommittén.

Partierna nominerar och regeringen beslutar. Förhoppningsvis hinns allt detta med till YK:s nästa sammanträde.

söndag 26 december 2010

Julefrid på nätet

Julefriden råder, även på nätet - på mitt nät. Bloggandet är ytterst sporadiskt.

Jag har några gånger sagt att bloggandet är som att ha en hund, man måste sköta den och gå ut med den, även om man inte vill eller det råder rena hundvädret.

Min hund torde därmed vara något död vid det här laget, eller i alla fall ganska medtagen...

Å andra sidan är det ganska skönt att låta bli att tycka under några dagar, att låta omvärlden få vara precis som den är och för egen del få befinna sig i en isolerad vinterbubbla, där det bara snöar och är kallt - utomhus vill säga.

torsdag 23 december 2010

Alkoholhandläggare kan inte ha krögarvänner

Facebook har många vänner och förespråkare. Att lägga ut sitt liv på nätet kräver eftertanke, vare sig det handlar om en blogg eller om någonsorts intensivdagbok med många vänner.

En del personer kan aldrig skaffa sig en digital vänkrets som blir hur stor som helst. Det är helt enkelt inte lämpligt.

Exemplet med alkoholhandläggaren i Göteborg, som hade flera vänner i krögarvärlden, visar hur fel det kan bli.

En alkholhandläggare kan aldrig ha krögarvänner, inte ens på nätet. Är vänskapen viktig, då måste någon av dem byta arbete.

onsdag 22 december 2010

Fredriksson byter sida

En rubrik ska alltid locka till läsning. Den ska helst ha täckning i texten också. Så nu är det bara att fortsätta...

Fredriksson byter sida. I Gnesta. Där byter min centersyster Ingalill från ordförandeskap till att ta över viceordförandeskapet och viceordförandeklubban - om det nu finns någon sådan, vilket jag betvivlar.

Om detta bloggar Fredriksson och tackar för åren som gått.

måndag 20 december 2010

Ja, vi kan!

Tro inte att det var en amerikansk presidentkandidat som myntade uttrycket "Ja, vi kan!"

Nehej, då! Det var ett pappersbruk i Bohuslän, närmare bestämt i Munkedal.

Pappersbruket som tagit ett mer internationellt gångbart namn har självklart släppt sin gångbara slogan. Men den lever vidare!

På tshirts! Därmed finns bevisen. Obama var inte först - men kanske störst med "Yes we can!"

fredag 17 december 2010

Tomteturné

I dag har jag varit en glad tomte som har slutfört vår tomteturné. Tyvärr togs det inga bilder under vår färd, men det var definitivt slädföre!

torsdag 16 december 2010

Motionerar om fritidsgård i Valla

Katrineholms-Kuriren skriver om uppvaktningen av kultur- och turismnämndens ordförande Cecilia Björk (S) för att få en fritidsgård i Valla.

Jag och mina övriga C-ledamöter - Sten Holmgren, Ann-Charlotte Olsson och Anita Karlsson - i kommunfullmäktige i Katrineholm har tillsammans lämnat in en motion om att kommunen omgående ska öppna en fritidsgård i Valla.

Vi ser behoven som finns.

onsdag 15 december 2010

Måste orka yrka

De två representanterna för Sverigedemokraterna i fullmäktige i Katrineholm orkade inte ens yrka, när kommunfullmäktige höll årets sista sammanträde i måndags.

De orkade endast reservera sig mot de flesta valbeslut samt mot arvodesprinciperna.

Att reservera sig är en demokratisk rättighet. Det är dock att göra det väldigt enkelt för sig om man står för historiebeskrivningen själv utan att vara delaktig i skrivandet. I klartext: Om Sverigedemokraterna hade varit intresserade av att delta i någon sorts valkartell, så hade det funnits sju partier i kommunfullmäktige att ta kontakt med. Resultatet hade måhända blivit detsamma, men det går inte att låtsas att man har blivit styvmoderligt behandlad, när man inte själv har tagit några initiativ.

När det gällde arvodesprinciperna, så var det ännu mera intressant. Sverigedemokraterna orkade inte yrka, men hävdade ändå i sin reservation att en kommunfullmäktigeledamot skulle vara värd att arvodera med 4.000 kronor per möte!

Fast man kan ju undra varför. När nu två av fullmäktiges ledamöter inte ens orkar yrka till förmån för sina egna förslag. Hur mycket är det agerandet värt?

Sista kommunstyrelsen

Det är dags för mandatperiodens sista kommunstyrelse. Eftersom jag i måndags vid kommunfullmäktiges sammanträde blev omvald som Centerpartiets representant i kommunstyrelsen i Katrineholm, så blir det inte det sista sammanträdet för min del.

Några nya kommer och några gamla går. En ny majoritet träder till, även om den smygövat genom att sitta tillsammans i kommunfullmäktige.

Dagordningen för i dag tycks inte innehålla några riktigt braskande ärenden. Men vem vet, det kan alltid hetta till ändå!

tisdag 14 december 2010

Trix satt i system

Landstinget Sörmland har under året som gått hamnat i en hel del blåsväder. Mest beroende på politiskt trixande från majoritetens sida.

Nu förstår jag varför det har blivit som det har blivit. Trixandet är satt i system!

Ett av systemen som används internt heter nämligen Trix...

måndag 13 december 2010

Reklamfilm för nykterhetsrörelsen, kvinnojourer och BRIS

Det började redan i reklamfilmen. Tre av filmerna handlade om vådan av att dricka alkohol. Trafikverket varnade för fyllehundar i trafiken, Systembolaget talade om att de kunde hjälpa föräldrar med argument för att inte langa alkohol till sina barn och den tredje, som jag tror kom från Folkhälsoinstitutet, pekade på allt som kan hända om ens omdöme är påverkat av droger.

Säkert alldeles nödvändig reklam, men något märklig, när den kom liksom i ett svep.

Men det var förstås bara en förfilm till vad som skulle komma i filmen Svinalängorna.

Där fanns allt igen. Sprit. Tobak. Droger. En flicka som ser vad som händer och som städar, städar, städar för att familjen ska kunna hålla skenet uppe.

När hon slår ut spriten blir hon misshandlad. Allt är tragik och som gjort för att propagera för behandlingshem mot droger, för kvinnojourer och för ett varmt samhälle som inte tillåter någon att utsättas för allt detta.

Det var en stark film, men kanske inte en sådan som man ser för att bli glad av eller för att fördriva en kväll i väntan på att dagen ska gå över till lucia-firande.

Filmer som Svinalängorna behövs också som svärta och smärta i den glättiga spurten mot julefriden.

"Bäst före"-politik

Min krönika i Katrineholms-Kuriren i dag handlar om "bäst före"-politik. Alltså om den politik som bedrivs före valdagen och som sedan har utgånget datum efter valdagen.

Precis det som Göran Dahlström (S) nu praktiserar i Katrineholm med de tidigare stoppade och nu igångdragna planerna om byggande på Djulö gärde.

söndag 12 december 2010

Nytt bak-slag

Till julförberedelserna hör att göra "ge-bort"-knäckebrödet. Nu är det gjort. Bortsett från några kakor som blev "well done", så gick det bra.

lördag 11 december 2010

Premiärmotion om hjälpmotor

Min fullmäktigekollega på Centerpartibänken i Katrineholm, Anita Karlsson, Julita, har lämnat in sin premiärmotion. Den handlar om att alla äldreboenden i Katrineholm bör införskaffa uterullstolar med hjälpmotor för att underlätta för äldre att få komma ut i friska luften.

Katrineholms-Kuriren uppmärksammar motionen i dagens tidning.

Till Anita Karlsson säger jag bara: Kör hårt!

fredag 10 december 2010

Katrineholms-Kuriren får kvinnlig chefredaktör

I dag presenterar tidningen Katrineholms-Kuriren sin kommande chefredaktör. Det blir Elisabeth Bäck som tar vid efter tidningslegendaren Krister Wistbacka.

Därmed får Katrineholms-Kuriren sin första kvinnliga chefredaktör, vilket jag förstås tycker är extra roligt!

Elisabeth Bäck har ett förflutet som chefredaktör på tidningen Bohusläningen i Uddevalla, så jag har läst en del av vad hon har skrivit. Tidningsrötterna finns för övrigt på västkusten, inom Hjörne-sfären och tidningskoncernen Stampen.

Det ska bli spännande att se vad Elisabeth Bäck kommer att tillföra tidningen, när det blir hennes tur att ta över stafettpinnen i maj nästa år.

torsdag 9 december 2010

Julbrådskan gör sig påmind

Vi lever i julstressens tid. "Julen kommer fortare och fortare", som en man jag talade med uttryckte det i dag. Jag vill ge honom rätt.

Allting ska avslutas och avfiras samtidigt som framtidsplaner ska smidas.

Då är det skönt att bara ta det lugnt för att man inte kan göra något annat. Precis så kändes det, när jag tog bussen till och från Nyköping i dag. Jag hann tänka, eftersom bussen inte precis går den genaste vägen mellan Katrineholm och Nyköping. Men den går.

En annan gång ska jag utreda det stora taxemysteriet, varför bussbiljetten är billigare på SJ:s hemsida än på Länstrafikens.

onsdag 8 december 2010

Tågtrassel

I dag tog jag tåget mot Stockholm. Det gick i tid från Katrineholm och stannade ganska punktligt i Flen. Men där var det stopp. Kontakledning/signalfel hindrade tågen att komma förbi Sparreholm.

Tågtrasslet oroade. Min goda marginal till det väntande sammanträdet smälte samman. I stället för att var mer än en timme i tid blev jag 45 minuter försenad.

Det är, som sagt lite olika. Men jag fick se Mellösa, Hälleforsnäs, Bälgviken, Hållsta, Skogstorp, Eskilstuna, Strängnäs, Nykvarn osv på väg mot Stockholm, eftersom SJ vänligen lät oss resenärer åka med ett lika strandsatt X2000 från Linköping.

På hemvägen var tåget bara lite försenat och personalen bjöd på baquette och kaffe med kaka. Jag hörde ingen klaga på detta initiativ.

tisdag 7 december 2010

Tomtetisdag med julsång och mustprovning



Tomtetisdag med Stora Malms Centerkvinnor utföll väl. Vi började med julmustbedömning. Fyra olika julmustfabrikat ställdes mot varandra i ett test, där alla deltagare fick var sitt glas. De fick ge betyg och sedan försöka lista ut vilket märke som hörde till vilket prov.

Bäst lyckades vår Ewa, som klarade tre av fyra sorter.

Därefter var alla upplagda för Bjällerklang med den nyskrivna texten Tomtefest.

Efter lite glögg, prat om mat och olika jultraditioner var det dags för sedvanlig skinksmörgås och ganska vanlig ägg och sill-smörgås. Slutligen vankades kaffe med skorporna som tidigare visats här i bild på bloggen. De var lika uppskattade nu.

Bildens tomtar införlivades genast till samlingen. Man vet aldrig när man behöver en bra tomte!

Snöfall och Tomtetisdag

Det är riktigt juligt väder i Katrineholm med snö som når upp till tredje våningens balkong, vilket kanske mest beror på att denna balkong inte är inglasad.

Snön fortsätter att falla på samma sätt som Tomtetisdag infaller just i dag. Det betyder att det tomtar till sig för Centerkvinnorna i Stora Malm.

Jag vet faktiskt inte om hustomten kommer. Däremot kommer andra traditioner att inträffa. Tror jag.



Tecknad tomte. Kommer inte ikväll.

måndag 6 december 2010

Vår vårdcentral redan succé

Den privata vårdcentralen Vår Vårdcentral i Katrineholm har redan lockat 6.000 listade, enligt en artikel i dagens Katrineholms-Kuriren.

Det är bara att gratulera och leverera!

söndag 5 december 2010

Årets Melodifestivalbidrag...

... blir det nog inte, men nu har jag skickat iväg Årets Julsång för provsjungning. Förhoppningsvis kan Verket överleva den stränga prövningen i Vetlanda.

Eller så har kraven blivit strängare.

Återkommer i frågan, senast Tomtetisdag!

lördag 4 december 2010

100 år av handlingskraft

"Saker och ting"-partiet var ett av de namn som partiordförande Maud Olofsson gav Centerpartiet vid det mycket uppskattade kalasanförandet i Skövde.

De 100 åren har nämligen innehållit mycket konkret arbete.

- Centerpartiet är inte det parti som har pratat mest. Vi är det parti som har gjort mest. Vi är sociala entreprenörer, framhöll Maud Olofsson.

Jag vill bara ge henne rätt.

fredag 3 december 2010

100 år firas i Skövde

Centerpartiets första 100 år firas nu i Skövde. Alla är på plats - jag också - och den verkliga festen avklaras imorgon kväll.

Tiderna har varit olika, det har gått upp och ner. Men eftersom Centerpartister är ett jordnära och segt folk, så har de hittills överlevt alla motgångar.

Det finns inget som säger att det inte kan fortsätta så.

Mindre allergisk

I dag läser jag om att barn som växt upp de fem första åren på ett jordbruk med djur är mindre allergiska än andra barn. Det visar forskningen.

Jag är ett sådant "barn". Fast jag är inte helt övertygad om att det stämmer fullt ut. Jag är lite allergisk. Ibland får jag utslag av ren irritation...

Politikens konsekvenser

Östergötlands centerpartistiske riksdagsledamot Staffan Danielsson har många förtjänster, det har jag skrivit om tidigare på min blogg. Han har också förmågan, som politiker ska ha, att ta upp och belysa politikens konsekvenser.

I ett inlägg på Staffan Danielssons blogg skriver han om hans riksdagsdebatt med de rödgröna om skatt på handelsgödsel.

Danielssson påpekade i debatten att det inte hjälper Östersjön alls med en straffskatt på de svenska jordbrukarnas produktion om produktionen i stället flyttar till andra länder längs Östersjöns stränder, där kraven inte är lika högt ställda och jordarna är annorlunda.

För Östersjöns del handlar det om att greppa näringen från alla tillflöden. Sverige ska självfallet göra vår del av arbetet.

Det hjälper heller inte att låta bli att odla svensk mark. En viss urlakning är naturlig och därmed ofrånkomlig. Det handlar i stället om att på olika sätt "Greppa näringen", vilket också är och har varit en rådgivningssatsning som Jordbruksverket, länsstyrelserna och LRF stödjer i syfte att minska tillförseln till Östersjön och för att se till att näringen gör nytta där den ska - som tillväxtmedel för grödan.

torsdag 2 december 2010

Kan man vara arg på en värmlänning...?

Lyssnar just nu på P1 Morgon, som har satt två värmlänningar,Jan-Evert Rådström (M) och Lars Meyern-Larsson (S), att diskutera tågkaoset. De är trafikpolitiker, riksdagsledamöter och ledamöter av Trafikutskottet.

De är motståndare, en Socialdemokrat och en Moderat. Och de är värmlänningar. Deras allvarliga budskap försvinner lite i dialekterna. Man kan liksom inte bli arg när man lyssnar. De pratar ju värmländska...

Ordföranden har alltid ansvar

Katrineholms-Kurirens ledare tar i dag upp ordförande Pat Werners ansvar för händelserna inom service- och teknikförvaltningen som skapat stora rubriker.

Ledarskribenten har alldeles rätt. Ordföranden har ansvar för underlaget som nämnden sedan ska fatta beslut om. Man kan som ordförande självklart inte peta i en tjänstemannaskrivelse, men man kan låta bli att använda den som underlag till ett beslut. I princip ska man kunna säga - komplettera och kom fram med nytt underlag. Det är ordförandens ansvar.

onsdag 1 december 2010

Yttrandefriheten uppmärksammas på nytt

I dag är det Katrineholms-Kuriren som i sin ledare tar upp Yttrandefrihetskommitténs debattbetänkande. Det är i stort sett samma synpunkter som förs fram, som i den debattartikel från sju publicister som Dagens Nyheter publicerade för en tid sedan och som kommitténs ordförande Göran Lambertz kommenterade igår i DN.

Jag har skrivit det tidigare, och jag upprepar det, det är bra att debattbetänkandet debatteras. Det är det som är avsikten.

Men det är att göra det enkelt för sig, om man bara tycker till utifrån vad andra redan har tyckt och tänkt, utan att gå till källorna, det vill säga resonemanget i betänkandet.

Yttrandefrihetskommitténs uppdrag har varit att se om det är möjligt att få till en teknikoberoende lagstiftning. YK presenterar tre förslag.

Det finns onekligen brister med dagens lagstiftning, där tryckpressen lätt kan ersättas med exempelvis en laserskrivare och ingen kan med ögat se skillnaden i utskrift. I laglig mening är tidningen eller boken inte tryckt och har inte det skydd som man tror sig ha, om man skulle hårdra det hela.

Det här är kanske ändå inte den främsta anledningen till att det behövs förändringar, utan det handlar om bloggexplosionen och meddelarfriheten. Det kan bli väldigt svårt för en meddelare att veta om han eller hon har ett grundlagsskydd med exempelvis rätt att vara anonym vid lämnandet av en information om ett missförhållande till en person som driver en blogg utan utgivningsbevis. I sak är det ju ingen skillnad för meddelaren om den ger uppgifter till en person eller till en annan, men konsekvenserna vid en publicering kan bli avsevärda.

De journalistiska gränserna suddas ut i den nya mediavärlden med bloggar,twittrar och andra former av sociala medier. Kunskaperna om vad som gäller blir otydliga. Det är ett starkt argument för att se om det är möjligt att förändra dagens lagar.

(S)-Robinsons nya avsnitt

Det tycks inte hjälpa att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har avgått. Nya avsnitt av (S)-Robinson spelas in i alla fall.

Dagens Nyheter berättar om hur (S)-topparna vägrar ställa sina platser till förfogande. Topparnas tolkning har, enligt tidningen, stöd av partisekreterare Ibrahim Baylan.

Socialdemokraterna har självklart rätt att ha sina egna regler. Normalt brukar dock varje styrelse ställa sina platser till förfogande inför årsmöten och kongresser. Några, eller oftast flertalet, kan däremot tänka sig att ställa upp för omval. Om nu ombuden eller medlemmarna vill det.