söndag 28 februari 2010

V VILL UT MED RUT

... hur ska det ta slut?

Grönt språkrör som också vill ut med RUT, men kanske först om ett år...

Och en sosseledare som vill, men inte får...

lördag 27 februari 2010

Finjobb och fuljobb

Är vissa arbeten mer värda än andra? Är det skillnad på finjobb och fuljobb?

Ja, i Vänsterpartisten Lars Ohlys värld är det tydligen det. Han, och hans parti, får jag förmoda, är emot hushållsnära tjänster, därför att de som använder sig av tjänsterna skulle ha råd att göra det ändå, utan skatteavdrag.

Men de som fått arbete, de som fått möjligheten att starta ett eget, lönsamt företag tack vare att det finns ett sug efter tjänster för att göra vardagen enklare, är de inte värda något? Har de fuljobb, fastän de allra flesta ägnar arbetsdagarna åt att göra fint för andra?

Arbetsamma och företagsamma människor är värda all heder och uppskattning. De ska inte behöva höra att deras insatser inte är goda nog eller onödiga.

I höst går det att göra ett tydligt val. En röst på Vänsterkartellen i höst, är en röst som gör skillnad på arbete och arbete och där inte allt företagande är uppskattat. (Ja, uppskattat kan det förstås vara i bokstavlig mening, med ett högre skattetryck.)

Inom Centerpartiet står vi upp för företagandet. Det spelar inte någon roll om företagaren är en person som driver en enskild firma eller om det är ett aktiebolag. Det ska vara enkelt, lönsamt och roligt att vara företagare. Maud Olofsson har som näringsminister gjort en hel del för att det ska bli så, men det finns mer kvar att göra.

fredag 26 februari 2010

Egen el och algolja

Vid en mässa - eller något liknande - i Kalifornien presenterades i onsdags två stora energinyheter.

Dagens-Nyheter skriver om den nya bränslecellen som ska göra hushållen självförsörjande på el. Katalysatorn i "batteriet" består av ett keramiskt material, som blir väsentligt billigare än att använda platina. Det laddas med biogas och luft och levererar el.

Ett genombrott och ett steg mot vägen mot ett nytt energisystem, menar en uppsalaprofessor.

I morse hörde jag på radion dessutom återigen nyheten om möjligheten att få de alger som förorsakar den slemmiga alblomningen att i stället göra nytta och producera olja. Oljan kan sedan förädlas till biodiesel. Dessutom skulle exempelvis Östersjön kunna bli mer badbart om näringen togs till vara vid källan. Kanske skulle man kunna tänka sig att anlägga algodlingar i anslutning till reningsverk eller särskilt näringsrika sjöar och vattendrag.

Det händer alltså en hel del på miljö- och energiområdet, även om vi kan tycka att det går sakta.

torsdag 25 februari 2010

Warbro Kvarn - guldklöver värd


I dag var jag och riksdagsledamot Roger Tiefensee (C) på hedersuppdrag. Vi delade ut guldklöverutmärkelsen, inklusive en tårta, till Kerstin Björklund på Warbro Kvarn i Sköldinge.
Kerstin Björklund är VD för ett företag som har specialiserat sig på gamla spannmålssorter. Verksamheten har varje år utökats med en ny gröda och en ny produkt.
Det är ett fint exempel på hur även Sörmland och Katrineholm bidrar till att göra Sverige till det nya matlandet.

Det kunde ha varit värre...

Ledarsidan i lokaltidningen i dag dominerades av vinterns tågtrafik. Vänsterpartiets främste tågexpert, i kraft av sin tidigare anställning, Lars Ohly, förklarar varför det är som det är och att hans parti vill satsa ännu mer. Underförstått har så varit fallet under de år som Vänsterpartiet har varit stödtrupp till de socialdemokratiska regeringarna. Fast det har liksom inte blivit av då.

Ledaren tar upp SJ:s oförmåga att erbjuda ersättningstransporter och krönikören, Mia Örnklev Tellander, skriver om hur hennes man, banverksarbetaren, arbetar nästintill dygnet runt för att rensa fastfrusna växlar och röja spår.

Kanske är det trots allt krönikan som får mig att tänka, att det trots allt kunde ha varit värre. Visst är det allvarligt att vi har ett transportsystem som inte klarar av att möta en hård vinter och forsla dagpendlare till sina arbeten.

Men tänk om det hade varit strömavbrott? Om vår elförsörjning hade brutit samman i denna stränga kyla? Vad hade vi gjort då?

Nu ska vi gå mot ljusare tider. Solen får det att börja droppa från taken, åtminstone här i Katrineholm. Det kommer nog en islossning på alla plan.

Det gäller också att lära av det som hänt. Och av det som inte hänt.

onsdag 24 februari 2010

Motionerar om framtidsjobb

Ungas röster måste höras i samhället, precis som alla andras röster. Fast ungdomarna är särskilt viktiga för en bygds överlevnad. De måste tycka om sin hemtrakt så mycket att de vill komma tillbaka, när det blir aktuellt att bilda familj. Utan barn finns det ingen framtid.

Det finns inga som bättre kan veta vad som skulle få dem att återvända än ungdomarna själva. Därför har jag motionerat om att ett antal av kommunens feriejobb ska användas till att ta fram framtidsidéer.

Katrineholms-Kuriren skrev om motionen så här.

måndag 22 februari 2010

Tågkaos

Jag skrev ett svar till en arg tågresenär i förra veckan. Resenären skyllde allt på infrastrukturminister Åsa Torstensson (C). Även vädret. Jag fick också en släng av sleven, även om skribenten vänligen kallade mig både riksdagsledamot och kommunpolitiker.

Inlägget förtjänade som sagt ett svar. Svaret gick dock inte in som tåget i spalterna, utan fick efterhöras, ety svaret ju kunde ha ansetts ha spårat ut och därmed inte fylla någon plats i tidningen.

Nu hade dock enbart mänskliga faktorn varit i farten och svaret skulle publiceras i dag måndag.

Fördröjningen har gjort frågan ännu mer aktuell. Problemet har inte blivit löst, utan snarare förvärrats. Tågen har stått stilla och SJ:s biljettsystem har inte mäktat med anstormningen.

Helt klart behöver Sveriges beredskap ses över. Hur robust är vårt samhälle egentligen, när
kommunikationerna inte fungerar på grund av snö och sträng kyla? Ett samhälle måste tåla mer än så.

Om mössor

Sverige går i mössfeber. Man ska ha en egen mössa, en OS-mössa. Mössan ska man kunna virka själv, vilket Ingalill Fredriksson uppmanar till, och olika tidningar ställer frikostigt mönster till förfogande.

Det är bara det att det inte tycks vara Det Äkta Mönstret!

Vi som var med under Stenmarksmössans tid vet hur det var då. Skulle Ingemar ha björnar på mössan eller var det stjärnor som gällde? Mössorna var alltid handstickade och bringade självklart tur.

Jag har stickat två "Stenmarksmössor", båda har kommit bort. Numera bär jag en presentmössa med renar på, som värmer öronen och förstör eventuell frisyr.

I lager har jag min rekordmössa från syslöjden. Det som skulle bli en sotarmössa - "bara man har rätt garn till rätt stickor och rätt mönster", som slöjdlärarinnan hurtigt uttryckte det. Det blev något helt annat. Om man stärkte den skulle den passa som lampskärm till en stooor golvlampa.

Jag har för övrigt bara använt den en gång, och det var i samband med att jag klädde ut mig för att överraska en 50-åring.

Kulturkrock

Jag har tidigare skrivit om Frondelius och Tronelius och om hur Tronelius med ren formalia låtit bli att svara på Frondelius frågor.

Även om Tronelius skulle ha rätt, så gör han fel i att inte svara Frondelius på något annat sätt än det han anser sig förbjuden att göra i fullmäktige. Detta om formen.

Nu ger sig initiativtagaren till "kultur i fullmäktige", Anders Sundquist in i debatten genom ett inlägg i Katrineholms-Kuriren.

Det blir förstås en rejäl kulturkrock med många ömma tår som trampas på.

Även inom politiken handlar det om att skilja mellan sak och person. Här handlar det om en princip, när finns det pengar och vad ska de då användas till?

Jag vet att Frondelis på intet sätt är emot kultur. Svaret han vill ha är varför det inte gick att lägga fullmäktiges sammanträden tidigare, när tydligen inte pengar är problemet.

Det är en god kultur att ge svar.

söndag 21 februari 2010

Få kvinnor i historieböckerna

DN Debatt igår hade professorernas Ann-Sofie Ohlander och Ebba Witt-Brattström ett inlägg som är en svidande kritik mot dagens historieböcker för grundskole- och gymnasieelever.

Historieboken innehåller nämligen nästan bara män. Det är värre än vad de båda professorerna kunde ana, när de gjort sin närmast matematiska genomgång av textmaterialet.

Det är bara att putsa genusglasögonen! Självklart ska vi skriva om historien! Det är inte acceptabelt att skolan i sin litteratur utesluter halva mänskligheten.

Läs även vad bloggaren Marie Wickberg skriver.

lördag 20 februari 2010

Centerkvinnor smakar på sushi

I fredags skrev Dagens Nyheter om Sushi Corner i Katrineholm. Det är ett företag som startats tack vare mikrofinansinstitutets mikrolån. På bilden syns ägarna, Supawan Nordangård och Wannaman Löfgren, när det gjorde reklam för sin verksamhet i samband med invigningen av finansinstitutet.

Jag tycker att det är jätteroligt att kvinnors initiativkraft uppmärksammas. Centerkvinnorna kommer också att uppmärksamma Sushi Corner genom att lägga vårt kretsmöte 9 mars på restaurangen. Kanske ger det mersmak?

Mer bränsle i etanoldebatten

Jag kör en etanolbil. Det har nästan varit omoraliskt att berätta det. Etanol har fått en dålig klang som miljöbränsle, eftersom belackarna har tagit upp exempel som att etanolen producerats av sockerrörsråvara från Brasilien, av Europas vinöverskott eller av finfin spannmål.

Men miljöekvationen ser inte riktigt ut på det viset. I Dagens Nyheters motorbilaga i dag finns en artikel om svensktillverkad etanol från fabriken i Norrköping. Den är helt klart läsvärd, särskilt för en etanolbilsägare.

Etanolen i Agroetanols fabrik görs av spannmål. Det kan vara vete, rågvete eller korn. Av 2,7 kilo spannmål blir det en liter etanol. Det låter inte så effektivt. Men när det dessutom blir 0,85 kilo proteinfoder av samma mängd spannmål, då blir ekvationen väsentligt bättre. Proteinfodret används som djurfoder. Det gör att svenska bönder slipper importera sojaprotein. En del rester går också till biogasframställning.

Det finns säkert möjligheter att göra etanoltillverkningen ännu mer effektiv och klimatsnål.

Tronelius borde svara i sakfrågan

Vid måndagskvällens kommunfullmäktige i Katrineholm hade min kristdemokratiske gruppledarkollega Joha Frondelius ställt en fråga till kommunfullmäktiges ordförande Leif Tronelius (S). Frågan handlade om varför det nu fanns pengar till kultur, medan det inte fanns pengar till att tidigarelägga starten av ett sammanträde.

Kommunfullmäktiges ordförande Leif Tronelius (S) avgjorde att frågan inte fick ställas, då den inte kunde ställas med stöd av kommunallagen eller med stöd av arbetsordningen för kommunfullmäktige.

I dagens nummer av Katrineholms-Kuriren hänvisar Tronelius till kommunallagens förarbeten och återigen till arbetsordningen.

Jag tycker att det hela är märkligt. Det står inte i kommunallagen att man inte får ställa frågor till fullmäktiges ordförande och det står heller inte i arbetsordningen att man inte får. Men även om man inte får ställa formella frågor, eller interpellationer, så borde väl fullmäktiges ordförande på något sätt - utanför protokollet - kunna svara Frondelius. Sakfrågan kvarstår. Varför finns det pengar till det ena, men inte till det andra?

fredag 19 februari 2010

"Snön faller och vi med den.."

Jag vet inte om jag citerar låten alldeles korrekt. Textraden kommer upp som en aktuell illustration till dagens väderläge. Snön har fallit - och orsakat fall - sannolikt kommer den att orsaka manfall idag, då ledande c-landstingspolitiker från omgivande åtta landsting skulle komma till Katrineholm för att överlägga med Sörmland som värdar.

Hälsan måste alltid komma först. Vad är väl en dag i Katrineholm, mot ett fall för sjukvården?

torsdag 18 februari 2010

OK, Nalin Pekgul?

När jag skrev inlägget "Knappast slagfärdigt", så visste jag inte hur illa det var med den socialdemokratiske fullmäktigeledamoten i Vilhelmina som ville "remma upp" kommunalrådet.

Jag trodde att det var en enkel ledamot, som kanske inte hade kommit så långt i sin politiska gärning. (Och inte heller borde göra det.)

Nu visar det sig att det är en erkänd och etablerad socialdemokratisk riksdagsledamot, invald 1998, som uttryckt sig på detta förnedrande sätt. Med en plats i justitieutskottet borde man kunna förvänta sig mer av honom.

Nu väntar jag på svaret om Socialdemokratiska Kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul tycker att beteendet är OK.

Om någon är osäker på vad ledamoten sa, så har DN vänligen länkat till en inspelning.

Kandidatplacering

Moderaterna i stockholmsområdet brottas nu med frågan om medlemmarnas röster varit "köpta" i provvalet. Det tycks som om det förekommit en del oegentligheter, men det är långt ifrån det som med rätta benämns valfusk, det vill säga när ett offentligt, demokratiskt val manipulerats.

Det här handlar om ett partis interna demokrati. För den egna trovärdighetens skull krävs en upprensning, annars blir provvalssystemet helt meningslöst.

Inom Centerpartiet föregås nomineringsarbetet också av medlemsomröstningar. Mycket få ägnar sig då åt kampanjer för att få en högre plats på valsedeln. Men de finns. Annie Johansson genomförde inför 2006 års val en mycket ambitiös förvalskampanj, där hon besökte samtliga kommunkretsar i Jönköpings län. Det räckte då inte till att ta förstaplatsen på riksdagslistan, men det lade grund för en framgångsrik krysskampanj.

Det går alltså att bli populär inom ett parti genom hårt arbete och av egen kraft. Det är goda egenskaper också för en politisk förtroendevald.

onsdag 17 februari 2010

Otillgängligt

Det är inte alltid lätt med tillgängligheten. Översnöad punktskrift fungerar lika bra som översnöade skyltar kan göra.

tisdag 16 februari 2010

Knappast slagfärdigt

Jag läser vad andra bloggare, som exempelvis alltid lika kloka Gunilla Hjelm skriver om (S)-politikern i Vilhelmina som hotat att spöa det kvinnliga, centerpartistiska kommunalrådet.

Jag blir mållös av häpnad! Finns det inga gränser för vad som kan sägas? Detta är höjden av respektlöshet!

Nog borde en slipad politiker kunna ha bett i repliken utan att behöva ta till våldsamma överord?

2.000 semlor senare...

Nej, jag har inte haft några baktankar i dag, trots att det är Fettisdag.

Det är andra som har haft det. Erik GeijerICA Nära hade bakat och fixat till 2.000 semlor tillsammans med sina medarbetare.

"Skönt att göra något riktigt med händerna", tyckte han, när jag passerade butiken för att köpa livets nödtorft.

Jag kunde inte annat än hålla med.

Kalla och Valla

Mitt under brinnande fullmäktigedebatt i Katrineholm om trafiken i Valla går budet att Kalla vunnit guld åt sig själv och Sverige. Stort Grattis, Charlotte!

måndag 15 februari 2010

Motionsframgångar i fullmäktige

Nu är det klubbat och klart. Två motioner från Centerpartiet bifölls vid kvällens kommunfullmäktige i Katrineholm, vilket jag tidigare har skrivit om.

Dessutom hade politikern med hemlig identitet blivit öppen med sin hemvist. Därför fanns det inga lagliga skäl att gå emot Socialdemokraternas nominering, utan det var bara att acceptera valet som partiet gjort.

Hjärtegott

Ögonblicksbild från igår. Det var hjärtegott med minisemla och kaffe!

Bifall till motioner

I går bifölls min motion om gemensamt högkostnadsskydd för kommuner och landsting, när Stora Malms Centerkvinnor hade årsmöte.

I dag förväntas kommunfullmäktige i Katrineholm bifalla min motion om att utvidga regionförbundets arbetsuppgifter.

Dessutom har kommunstyrelsen bifallit min partikollega Sten Holmgrens motion om förändrade upphandlingsregler, så det förväntas bli fler motionsframgångar för Centerpartiet ikväll.

Vi brukar fira framgångar i Centerpartiet. Roligast vinner!

söndag 14 februari 2010

Motion på årsmöte

I dessa dagar kan motion bestå av att få OS-ringar under ögonen, eftersom sportsändningarna inte är tidsanpassade till våra svenska TV-apparater.

Jag väljer dock att motionera på eget sätt. I kväll ska det bli motion på årsmötet med Stora Malms Centerkvinnor. Jag tycker i min motion att Centerkvinnorna ska ta sig an frågan om ett gemensamt högkostnadsskydd för kommuner och landsting när det gäller sjukvårdande behandling.

Det är bra att kommunerna har tagit över ansvaret för hemsjukvården. Men sedan har det klickat någonstans, när det handlar om kostnaderna. Det är inte rimligt att de avgifter som kommunen kan ta ut för besök av en sjuksköterska inte ska kunna ingå i det vanliga högkostnadsskyddet.

Det vill jag ändra på. Eftersom Centerpartiet inte har partistämma varje år, så väljer jag att ta motionsvägen via Centerkvinnorna.

Lillebrorssamhället kan vara värre

Storebrorssamhället är inte alltid det som vi tror. Lillebrorssamhället kan faktiskt vara värre. (Hur har jag det nu med genusglasögonen, är de oputsade? Men man talar faktiskt aldrig om att Storasyster ser dig, det är alltid bröderna som är värst.)

Peter Wolodarski skriver i en ledarkrönika i Dagens Nyheter om Storebrors- och Lillebrorssamhället. Det handlar om myggor och elefanter, hur vi gärna låter oss uppröras över att vår integritet hotas av övervakning medan vi samtidigt blottlägger oss själva - frivilligt - och nästintill in på bara kroppen genom att lägga ut material på olika former av sociala media som Facebook.

Dubbelmoralen är tydlig. Samtidigt finns det ett tydligt personligt ansvar. Den som har fingrarna vid tangenterna måste ta ansvar för det som publiceras. Ingenting "försvinner" från internet, det finns där som ett elektroniskt avtryck. Det gäller att göra de rätta avtrycken och att ha omdöme nog att avgöra vad som bäst bör behållas för dig själv.

Glamour eller grå politikervardag?

Bloggarkollegan Staffan Danielsson svarar alltid för läsvärda inlägg. Ibland sticker han ut hakan, men aldrig lika långt som riksdagsledamoten Fredrick Federley (C). I ett underbart inlägg talar Staffan Danielsson ut om hur det är att ständigt stå i skuggan av "denne Federley".

Att politikens grå vardag inte uppmärksammas alls på samma sätt som det som tveklöst sticker ut är en verklighet, som många politiker tvingas leva med.

Konsten att göra en kommunal beslutsparagraf lika spännande som en thriller är få förunnade.

Men med humor kan man komma långt! Den som har roligast vinner...

lördag 13 februari 2010

Guldklöver värda

Friskolan i Flodafors är värda varenda guldklöver som kan uppbringas! I går fredag uppmärksammade en delegation från Centerpartiet, bestående av Leif Strand, Sten Holmgren och Roger Tiefensee Katrineholms första friskola genom att dela ut guldklöver och tårta.

Stort Grattis till alla på skolan!

Läs mer om utdelningen!

fredag 12 februari 2010

Inget kvällskvitter?

Jag skrev i min krönika i måndags i Katrineholms-Kuriren, som jag citerade i ett blogginlägg, att jag inte trodde att kvällstwitter skulle ersätta kvällskvitter. Jag hade nästan fel. I dag går det att läsa att det inte blir något kvällskvitter i sommar, i alla fall inte under de former som har varit tidigare år.

Så det kan bli. Jag kanske kan se min framtid som orakel.

Dialog i landstingssalen II

Det ska inte bli någon dialog i landstingssalen i Nyköping med allmänheten om satellitmottagningarnas framtid. Det är nämligen inte allmänheten som har bjudits in till mötet med socialdemokraten Åsa Kullgren och folkpartisten Thomas af Bjur 18 februari. De båda är för övrigt ordförande och vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Sörmland.

"Allmänheten" består av länshandikapprådet och länspensionärsrådet. Åtminstone länspensionärsrådet har, som jag känner till, under lång tid velat föra dialog med landstingsledningen i den här frågan.

Hur som helst, så får Den Nya Majoriteten skynda sig om den ska ha lyssnat färdigt till i mars, då en slutrapport ska vara klar enligt den information som tidigare har givits i nämnden.

torsdag 11 februari 2010

Dialog - i landstingssalen?

Den Nya Majoriteten i Landstinget Sörmland - Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet - bjuder in till landstingssalen i Nyköping för att föra dialog om satellitmottagningarnas framtid.

I klartext betyder det att hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Åsa Kullgren (S) och vice ordförande Thomas af Bjur (FP) på hemmaplan och från talarstolen ska föra en dialog med allmänheten om landstingets närvaro i landsbygden och i olika stadsdelar. Eller rent konkret - de ska samtala om nedläggning av distriktssköterskemottagningar.

Datum är den 18 februari och tiden är 16-18. Inbjudna är länspensionärsrådet och länshandikapprådet.

Det här kan knappast kallas dialog, möjligen monolog inför en väl utvald publik.

Centerpartiet yrkade, när frågan var uppe i Hälso- och sjukvårdsnämnden för någon vecka sedan, att tiden för dialog skulle förlängas och att förslag om samverkan och mobila lösningar skulle tas med i diskussionen i syfte att hitta lösningar som är bra för sörmlänningarna och för landstinget.

Förslaget avslogs. Majoriteten ville inte lyssna eller föra en seriös dialog varken med oppositionen i landstinget eller med sörmlänningarna.

Det är bara djupt beklagligt.

onsdag 10 februari 2010

Oklart om offentligheten på sociala medier

Vad ska sparas från kommunens sida, när den är en aktör inom de sociala medierna? Inlägg på bloggar? Twittrande? Eller?

Sveriges Kommuner och Landsting undersöker frågan och kommer förmodligen fram till en slutsats under våren, enligt vad jag erfor i samband med Centerpartiets kommundagar i Göteborg i helgen.

Det ska bli riktigt spännande att se vad SKL kommer fram till. Tidigare har e-posttrafik och ibland även SMS hört till det som måste diarieföras och därmed bli offentlig handling och en del av historien. Hur ska nu allt övrigt elektroniskt material sparas? Vilken insyn vill vi medborgare ha, nu och i framtiden?

tisdag 9 februari 2010

Ideell typ II

Jag har tidigare skrivit om Röda Korsets högst välbetalda generalsekreterare och riksordförande. Nu tar Röda Korset ett steg tillbaka och ber Röda Kors-kretsarna att yttra sig om olika förslag till hur ordföranden, Bengt Westerberg, ska arvoderas. I maj ska Röda Korset fatta beslut.

Bengt Westerberg har, enligt Dagens Nyheter, tillfälligtvis "fryst" sin lön om 820.000 kronor på ett år tills frågan är avgjord. Han hävdar också att ersättningen var demokratiskt beslutad.

I sak har han förstås rätt. Ingen kan påstå att ersättningen fattats formellt felaktigt. Dock är beloppet högst tvivelaktigt för en ideell organisation.

I forna dagar var det välbeställda som idkade välgörenhet, ungefär för att det var det enda som återstod att göra, då de dels hade pengar, dels inte behövde eller skulle arbeta.

I dag tycks situationen vara den omvända. De som leder välgörande organisationer ska se till att organisationen håller dem välbeställda.

Det är en omvänd ordning. Den som leder en ideell organisation måste drivas av idéer. Drivkraften varken kan eller får vara pengar. Värderar man sig själv och sina insatser högre än organisationens idéer, då bör man fundera en gång till över var man hör hemma.

"Hemlig" förtroendevald öppnar sig

I dagens Katrineholms-Kuriren finns en intervju med den person som med för dagen skyddad identitet föreslås inväljas för Socialdemokraterna för ett uppdrag som ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämden i Katrineholm.

Enligt artikeln ska personen i fråga fortsättningsvis leva öppet med sin identitet.

Jag tror fortfarande inte att valet kommer att göras vid måndagens kommunfullmäktige. Jag tror att turerna blir allt för svåra och marginalen för liten, alltså tidsrymden mellan "hemlig" och offentlig.

måndag 8 februari 2010

"Hemlig" förtroendevald

Kan man vara förtroendevald för ett parti och samtidigt ha skyddad identitet? Den frågan diskuteras bland partierna i Katrineholm.

Vi hade uppe frågan vid Centerpartiets gruppmöte ikväll och vårt svar är att det går sannolikt inte. Man måste välja. En förtroendevald är en offentlig person och kan inte vara "hemlig".

Om en person behöver ha sin identitet skyddad, på grund av tidigare engagemang i annat parti, då kan den inte ta något offentligt uppdrag.

Sista ordet är säkert inte sagt i denna fråga. I Centerpartigruppen beslutade vi oss för att koncentera oss till lagligheten i frågan, när och om den kommer upp vid nästa kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm.

Mitt tips är att Socialdemokraterna kommer att dra tillbaka nomineringen inför risken att bryta mot lagen.

Kvällstwitter i Stadsparken

Hur sociala är sociala medier? Kan kvällstwitter slå ut kvällskvitter i Stadsparken i Katrineholm?
Om detta funderar jag över i min krönika i dagens nummer av Katrineholms-Kuriren.

söndag 7 februari 2010

Politiker mer positiva

Svenskt Näringsliv genomför årligen sin undersökning om hur det lokala företagsklimatet ser ut i Sveriges kommuner. Rankinglistan brukar vara intressant läsning, när den presenteras i maj.

Min hemkommun Katrineholm ligger tyvärr bara högt på listan om man vänder den upp och ner. Tyvärr brukar inte många läsa tabeller på det viset.

Hur Katrineholm placerar sig i år är ännu inte klart. Svenskt Näringsliv har dock ställt samman några av frågorna och redovisat hur företagare respektive politiker ser på företagsklimatet. Sammanställningen går att läsa här.

En intressant notering är att politiker genomgående är mer positiva om förutsättningarna för att vara företagare i Katrineholm än vad företagarna själva är. Det spelar ingen roll vad frågorna handlar om, politikernas svar är alltid mer positivt.

Det kan knappast bero på att det är valår. Slutsatsen för politiker att dra, är att det finns mer att göra för att förbättra företagarnas villkor.

Centerpartiet har i regeringsställning, med näringsminister Maud Olofsson i spetsen, genomfört en hel rad med förenklingar för företagarna. "En i veckan" under hela mandatperioden, om man vill räkna på det viset.

Nu måste vi i Centerpartiet göra vad vi kan för att göra den roliga, enklare och mer lönsamt att vara företagare i Katrineholm.

lördag 6 februari 2010

Vilken energi!

Batterierna blev verkligen laddade! Nästan tre dagar med politik på heltid i Göteborg fyller på och fyller på. Centerpartiets kommundagar inte bara motsvarade, utan även överträffade mina förväntningar!

Nu handlar det om att sortera, agera och inspirera! Att tänka och göra.

Politik är många gånger väldigt praktiskt.

onsdag 3 februari 2010

Vi ger politiken mer energi

Inför en Katrineholmsmässa för några år sedan tog vi i Centerpartiet i Katrineholm fram ett eget vykort. Ja, inte bara ett vykort, vi tog fram ett eget energitillskott också. Temat var: Vi ger politiken mer energi.

Energitillskottet var vår egen energikaka, gjord på lokala råvaror - i stort sett - i alla fall, som ägg, havregryn, rapsolja, socker och torkad frukt. God var den också.

Det är viktigt att ge energi på alla sätt. Centerpartiet har varit drivande i energifrågorna länge, länge. Nu genomförs en storsatsning på förnyelsebar energi. 25 TWh ska byggas ut genom ett nytt certifikatsystem.

Det kommer att ge ny energi. Precis som jag räknar med att kommundagarna i Göteborg, som inleds på fredag, kommer att nyladda mina egna batterier.

Björkvik nästa

Ibland blir jag anklagad för att vara Björkviksbo. Det gör inget, jag tycker om Björkvik, och jag har nästan blivit "hedersbjörkviksbo", vilket inte är alls illa för en utsocknes. Att jag skriver så beror på att jag fått sockenvapnet i form av en pin av Björkviksbon framför alla andra, Agnes Wirengren, som för egen del har sitt ursprung i Skåne.

Nu kommer Björkvik att hamna i centrum för nyhetsförmedlingen igen. Torsdag morgon är det bara att slå på radion för att lyssna till P1 Morgon, som varit på årsmöte med Centerkvinnorna och Centerpartiet i Björkvik. Årsmötet hölls i Djupvik, Björkvik. Syftet med inslaget är att läsa av stämningen i Centerrörelsen inför partiets kommundagar i Göteborg i helgen.

Så det är bara att lyssna och sedan fortsätta vidare mot Göteborg och kommundagarna!

tisdag 2 februari 2010

Kandidatkrönika

I dag skriver politiske redaktören Olof Jonmyren i sin krönika i Södermanlands Nyheter om kandidaterna på Centerpartiets riksdagslista, som fastställdes i Flen i lördags.

Ja, det är trevligt med kaxiga kandidater på en stark lista. Det kan nog bli ett väldigt kryssande i höstens val.

Drygt en femtedel av väljarna totalt sett är "lediga", så det finns många röster att hämta.

måndag 1 februari 2010

Smygpremiär

En bild säger mer än tusen ord. Eller inte?

Det är effektfullt att reflektera ibland över tillvarons mysterier. Ett studiebesök på den nya ambulansstationen i Nyköping, som ännu inte är invigd, var lärorikt för mig och för övriga ledamöter i Centerpartiets landstingsgrupp i Sörmland.

Uppmärksammas i media

Min riksdagskandidtur för Centerpartiet uppmärksammas i media. Katrineholms-Kuriren skriver i dag om det hela och radion lär ha haft ett inslag i nyhetsrapporteringen igår, enligt säker källa på Julita-avdelningens årsmöte.