tisdag 9 februari 2010

Ideell typ II

Jag har tidigare skrivit om Röda Korsets högst välbetalda generalsekreterare och riksordförande. Nu tar Röda Korset ett steg tillbaka och ber Röda Kors-kretsarna att yttra sig om olika förslag till hur ordföranden, Bengt Westerberg, ska arvoderas. I maj ska Röda Korset fatta beslut.

Bengt Westerberg har, enligt Dagens Nyheter, tillfälligtvis "fryst" sin lön om 820.000 kronor på ett år tills frågan är avgjord. Han hävdar också att ersättningen var demokratiskt beslutad.

I sak har han förstås rätt. Ingen kan påstå att ersättningen fattats formellt felaktigt. Dock är beloppet högst tvivelaktigt för en ideell organisation.

I forna dagar var det välbeställda som idkade välgörenhet, ungefär för att det var det enda som återstod att göra, då de dels hade pengar, dels inte behövde eller skulle arbeta.

I dag tycks situationen vara den omvända. De som leder välgörande organisationer ska se till att organisationen håller dem välbeställda.

Det är en omvänd ordning. Den som leder en ideell organisation måste drivas av idéer. Drivkraften varken kan eller får vara pengar. Värderar man sig själv och sina insatser högre än organisationens idéer, då bör man fundera en gång till över var man hör hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar