tisdag 27 mars 2018

Fula fiskar försöker få fångst

Jag är egentligen ganska upprörd över det fula fiskafänge som ett anonymt företag ger sig ut på, när det skickas sms till mig och andra för att förmå oss att lämna Svenska kyrkan. Vi ska få hjälp med det, för en ringa kostnad. SMS:et sägs dessutom komma från en vän!

Jag har inte sådana vänner. De verkliga vänner som jag har vet att jag är med i Svenska kyrkan för att jag tror och för att jag vill vara med och bidra till allt gott som kyrkan gör. Jag bidrar genom att vara vald i förtroende för nomineringsgruppen Centerpartiet och för mina väljares talan i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och i domkapitlet.

Kan jag göra något för andra, så ska jag göra det. Svårare än så är det inte, men jag blir arg när fula fiskar försöker få fångst.

söndag 25 mars 2018

Påsk-hen


Årets Påsk-pynt fick bli en Påsk-hen med pride-tema. Jag är stolt som en tupp över kreativiteten.

lördag 24 mars 2018

Årsmöte åtta

Idag var det dags för årsmöte nummer åtta. Studieförbundet Vuxenskolan i Sörmland höll sitt årsmöte på Hotell Malmköping. Mötesdagen inleddes med en folkbildningsmässa om IT-säkerhet, ull-hantering och föreningsutveckling.



Ulla Fjaestad redde ut eventuellt luddiga begrepp om olika sorters ull, får, garn och fibrer på ett handgripligt sätt. Mycket intressant! Våra fyra får levde upp igen, liksom den gamla fårsaxen som mamma använde när hon klippte fåren i fårhagen invid fårhuset, som var fårens sommarviste. På vintern bodde de i ladugården bland korna eller möjligen i stallet. Ty detta hände sig på den tiden när olika slags djur kunde samsas under samma tak.

Jag fick också minnen av hur det gick till att karda ull, vilket var en nödvändig förberedelse innan spinnrocken kunde göra ullen till garn.

Efter en värmande soppa gick sedan förhandlingarna som en dans och studieförbundet kunde lägga ett år bakom sig och fortsätta med 2018.

Folkbildning är en förutsättning för demokrati och studiecirkeln är motorn i det goda lärandet.

Visar fler sidor

Sedan februari 2009 har jag funnits här på min blogg och ganska regelbundet berättat om olika saker som kommit i min väg och som det har funnits anledning att kommentera. Oftast har det haft någon koppling till Centerpartiet och Centerkvinnorna. Nu kommer jag att visa fler sidor av mig. Igår blev min sida på Facebook utsläppt i cyberrymden. @ingerfredrikssonc heter jag där. Jag finns också på Instagram som ingerfredrikssonc.

Jag tänker inte släppa min blogg, utan räknar med att använda alla mina sidor för att visa vem jag är, vad jag kan och vad jag vill uträtta för att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Framåt, som vi säger i Centerpartiet!

torsdag 22 mars 2018

Påsken på väg!



Påsken närmar sig och det sätter sina spår! Igår hittade jag detta stora Påskägg i kanten av Stortorget. Det ska tydligen spraka i finfina färger så småningom. Återkommer med mer målande beskrivning...

Valrörelsen rullar på



I tisdags morse var jag vid järnvägsstationen och kampanjade bland annat med Victoria Barrsäter. Det lär bli mycket mer sådant under året.

Det är viktigt att de som pendlar till och från Katrineholm får stöd från kommunen genom att se till att det finns bra tågstopp och tågförbindelser. Kommunens service måste också fungera med öppettider och webblösningar för dem som inte kan fixa sina ärenden på plats i Katrineholm. Det är något som vi kommer att driva på för från Centerpartiets sida.

tisdag 20 mars 2018

Landsbygden har egna värden

Igår presenterade regeringen sina satsningar på landsbygden utifrån de förslag som en enig Landsbygdskommitté lämnade för drygt ett år sedan.

Mest uppmärksammat blev statsministerns uttalande om urbaniseringen av Sverige, där svaret inte kunde tolkas på annat sätt än att landsbygdens värde står i förhållande till storstadsbons behov.

Ja, det kan ju vara lite olika hur man tänker. För Centerpartiets del så har landsbygden egna värden, som motor i den gröna omställningen av energin, som motor i livsmedelsproduktionen, som livsmiljö och ett sätt att leva. Det finns även försvarsskäl till varför vi ska använda hela Sverige och inte bara vissa, koncentrerade delar.

Det är också stor skillnad mellan landsbygd och glesbygd. Tidigare landshövdingen i Sörmland Bengt Gustavsson förklarade det hela träffsäkert: "Glesbygd, det är det när katta får ungar vartannat år".

Sådana bygder har vi inte i Sörmland, även om veterinärer kan ha sett till att marskatterna inte får full effekt av sin aktivitet.

måndag 19 mars 2018

Massa Mässa i Nyköping



Det har varit en "massa mässa" i helgen, eller rättare sagt en massa mässor. Jag var i lördags på Bo-Mässan i Nyköping och mötte besökare och väljare i Centerpartiets monter. Valrörelsen är definitivt igång!

Det går ju inte att klyva sig. Därför missade jag mässorna på hemmaplan, där länets UngFöretagsamhets-företag visade upp sina företag i Duveholmshallen vid sidan av en mer vanlig företagsmässa. En lyckad tillställning det också, om jag förstått rapporteringen rätt.

Årsmöte nummer sju

Ja, jag samlar på årsmöten, det är ingen större hemlighet. Igår var det dags för årsmöte nummer sju med DHR i Västra Sörmland. Föreningen har bland annat hand om Strandvik, en tillgänglig och offentlig samlingslokal som precis som namnet antyder ligger vid stranden. Dessutom spelar medlemmarna bangolf och boccia, när medlemmarna inte ägnar sig åt intressefrågor eller social samvaro.

Under några år har jag varit årsmötesordförande medan årets uppdrag varit att granska föreningens verksamhet som revisor.

fredag 16 mars 2018

Oj vilken näringslivsdag!

Vilken dag! Vilka föreläsare! Idag hade jag förmånen att delta på näringslivsdagen för företagare och politiker inom Katrineholm, Flen och Vingåker. Det är en tradition att kommunerna, Företagarna, Sörmlands Sparbank, Forum Flen och KFV Marknadsföring ordnar den tillsammans. Jag tror att det här var den bästa som jag har varit med om.

Formerna var de samma. Deltagarna kommer ganska tidigt för att fika innan programmet börjar och sedan kombineras föreläsningar med mingel och prisutdelning till Årets företagare.

Teo Härén höll ihop dagen och fick oss att ge ALLA stående ovationer. Detta för att föredragshållarna skulle göra sitt allra bästa. Ingenting är nämligen mer sporrande än att mötas av positiva förväntningar. Så vi förväntade oss och förväntade oss och föredragarna levererade.

Teo berättade om kreativa miljöer och hur man tränar sig i att bevara barnets nyfikenhet och sätt att tänka. Spännande!

Att linne är inne visade Hanna Jörnhammar prov på. Hon är en ung företagare som är ett mycket aktivt bevis på att allt är möjligt, men att det går lättare om det finns en omgivning som talar om att det som man gör är bra.

Günter Mårder är VD för Företagarna och gjorde en rejäl tidsresa för att visa vilka beslut och reformer som gjort Sverige till det som vi är idag. Innan reformerna drog svenskarna till Amerika för att söka sig en ny framtid. Genom fria näringsreformen, där kvinnor och män fick lov att starta näringsverksamheter var som helst, genom banklagar, järnväg och handelsavtal gynnades sysselsättning och export.

Nu behöver vi förädla den svenska modellen, menade Mårder och bad deltagarna att tänka sig in i framtiden och hur de vill att det egna livet ska utveckla sig för att sedan lägga fast vägen dit.

Gustav Stenbeck avrundade dagen med att prata om hållbart företagande. Det får inte vara något konstlat, utan något som företagen gör för att tjäna gröna, miljövänliga pengar p+å företagsamheten.

Mycket tänkvärt!



Gustav Stenbeck förklarade varför det inte var någon smart idé att ta bort bacon från frukostmenyn.

Slutligen delade Företagarna ut priser till Årets företagare i de tre kommunerna. I Katrineholm är pristagaren Ulf Eriksson vid Katrineholms Hyrmaskiner, i Flen Manuel Walter vid Malmköpings Mekaniska Werkstad, och i Vingåker, Anders Bergelin, Elmontage i Vingåker.

onsdag 14 mars 2018

Årets första sammanträde med kyrkofullmäktige

Ikväll är det dags igen för kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. Vi ska fatta beslut om en tilläggsbudget för 2018, vilket i själva verket mer är ett beslut för att få lov att använda medel under 2018, som inte användes under 2017. Det är omkring en kvarts miljon av öronmärkta pengar som kan användas till det som de avsattes för. Vi kommer också att få information om hur arbetet kommer att gå till med församlingsinstruktionen. En församlingsinstruktion är det dokument som beskriver hur församlingen tänker om gudstjänster, mission, undervisning och diakoni och vilka ambitioner som finns i förhållande till förutsättningarna.

Så det blir ett intressant möte i Sandbäcksgården, dit alla intresserade är välkomna att delta.

tisdag 13 mars 2018

Valet närmar sig...



Det är knappt ett halvår kvar och det första valmaterialet är på plats - enkla, dubbelsidiga visitkort.

måndag 12 mars 2018

Målarmusslans återkomst

I somras var jag med och firade internationella vattenveckan i Björkvik, vid Yngarens strand. Dagen avrundades med ett skyfall, så det handlade verkligen om vattenförekomster på olika sätt.

En del av dagen ägnades åt livet i sjön och åt de musslor som bär tydliga tecken på vattnets status. Här nämndes om målarmusslan.



Nu görs det stora satsningar i Sörmland på att återfå musselbestånden i tre åar. Länsstyrelsen berättar mer om projektet här.

Syftet med projektet är dels att återinföra en art i faunan som tidigare haft en naturlig plats där, dels att bidra till att ta upp näring ur vattnet så att det inte når Östersjön och ytterligare bidrar till övergödningen. Det är ett småskaligt projekt som kan ha stor nytta för den biologiska mångfalden och för vattenstatusen.

Projektet är så intressant att det även kan vinna pris bland EU:s Life-projekt.

Oavsett det, så är projektet högst lovvärt. Det ligger helt i linje med det som behöver göras för att få Östersjön till ett mer levande hav.

söndag 11 mars 2018

Saker som värmer ett hjärta



Det är snart en månad sedan det var Alla hjärtans dag. I veckan firade vi Internationella kvinnodagen. Ännu tidigare i veckan hade jag vägarna till Flen och fångades av bildens hjärta utanför stadshuset. (Jo, jag skriver stadshus, det är så jag vill minnas att det kallades på den tiden som jag var kommunbo i Flen.)

Det kändes varmt och gott, särskilt viktigt ett år som detta, då vintern biter sig fast. Fast symboliken är lite kall också. Det är ett hjärta som för tankarna till glassbolaget, som är ett viktigt företag mitt i Flens centrum.

Men mest är det värme som strålar ut. Värme, som omtanke, att vi trots allt inte är ensamma i världen, att det finns många medmänniskor runt om som behöver oss och att du också är behövd. Det är sådant som verkligen värmer ett hjärta, ett år när frost och snö skickar våren veckovis bort.

lördag 10 mars 2018

Finfin festival i Stallarholmen

Korv på längden och tvären och bröd i många former. Ja, det gick att både se och äta sig mer än mätt på Korv- och brödfestivalen som firades för sjätte gången vid Gula Industrihuset i Stallarholmen.



Direkt vid infarten väntade försvarsmakten som tagit hjälp av restaurangskolan att laga till den klassiska ärtsoppan - med korv.



Sedan fortsatte det med marknadsstånd som sålde korvtillbehör som ketchup eller hemgjord korv i gott bröd. Landshövdingens egen kock, Jonas Hammar, med företaget Solmyra Smakfullt, serverade grillad falukorv med surkål.



I Lottas korvkiosk fanns det mer traditionella varor och så kunde man grilla sin egen korv över öppen eld.

Lite spännande cirkuskonster bjöds det också på med en jonglör som hanterade yxor.

På Mälarens is fanns Sjöräddningen på plats tillsammans med "kusinen" Fjällräddningen och en rad flygplan av olika modeller. Inne i Gula Industrihuset pågick den vanliga verksamheten, liksom i övriga lokaler, exempelvis i Printz bageri. Mycket folk fanns på plats. Att det är ett uppskattat arrangemang är tveklöst.



Jag skulle förstås vilja se ett liknande arrangemang i Katrineholm med lokala mathantverkare. Det vore något att äta sig igenom!

fredag 9 mars 2018

16.02 och ljuset på

Dagen efter Internationella kvinnodagen ska jag försöka summera min kvinnodag. Som Centerkvinna står jag helt bakom uppropet 16.02, vilket pekar på löneskillnaden mellan kvinnor och män. Den är så stor att en genomsnittskvinna får betalt fram till två minuter över fyra varje dag och sedan jobbar hon gratis, om man jämför med lönen för en man. Det är nästan en timmes skillnad.

För att minska skillnaden och komma till jämställda löner har en rad kvinnoförbund, fackföreningar och kvinnoorganisationer gått samman i att driva på för att förändra. Det sker på en mängd olika sätt, där ett är att väcka opinion i samband med 8 mars.

Jag hade möjlighet att medverka i Radio Sörmland i en diskussion om dessa frågor, om vad som behöver göras och varför det är som det är. Tyvärr så tystades våra röster, eftersom radiokanalen drabbades av tekniskt fel. Lite typiskt, eftersom det också är taggen för teknikernas samlingsnamn i #metoo-kampanjen. Huvudkraven är samma rätt till heltid och trygga anställningsformer, synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader, skärp diskrimineringslagen samt se till att det blir ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Efter radiointervjun var det dags att sätta ljuset på våldet i samhället och jämställdhetens betydelse för att nå ett tryggare samhälle. Vi var nog ett hundratal som tågade från Stortorget till kulturhuset Ängeln i Katrineholm för att i spåren av #Metoo tala om att vi inte accepterar våld och övergrepp.

Heja Hedvig, världens bästa målvakt!

Idag hejar jag på Hedvig Lindahl, alldeles nyligen utsedd till världens bästa fotbollsmålvakt. Det är stort! Hedvig är skolad i Gropptorp i Vingåkers kommun. Den handlar om vanlig, svensk landsbygd, där fotbollen var ett viktigt fritidsintresse.

Jag har också varit målvakt, men i en mycket blygsam omfattning. Dock har jag haft nytta av den enda säsongen för att läsa spel och välja rätt placering.

En mer känd politisk spelare som också varit målvakt, men i seriespel, är Annie Lööf.

Slutsatsen av det? Att idrottsrörelsen fostrar till att ta ansvar och att alla inte blir världsstjärnor, men det kan gå långt, mycket långt.

torsdag 8 mars 2018

Jämställdhet ger trygghet

I kväll, på Internationella kvinnodagen vandrar jag och många med mig i Katrineholm för att på nytt sätta ljuset på #Metoo. Initiativtagare är tjej- och kvinnojouren Miranda. Vi går tillsammans för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Jämställdhet är en grundläggande trygghetsfråga. Vi ska alla ha lika rättigheter. Ingen ska behöva utsättas för den förnedring och förminskning som sexuella trakasserier och våldsövergrepp innebär.

Ingen, varken kvinna eller man, tjej eller kille, ska behöva finna sig i att utsättas för nedvärderande benämningar, tafsande eller sexuella övergrepp vare sig på jobbet, i hemmet eller ute. Sörmland och Sverige ska vara tryggt för alla.

Var och en kan säga att de räcker nu. Vi kan bidra till att förändra värderingar och attityder på jobbet, hemma, i skolan, föreningen, ja, i alla de sammanhang som vi finns i. Vad vi gör spelar roll.

Jag har som centerpartist och centerkvinna motionerat om att Huskurage ska införas i kommunens hyreshus. Det innebär att grannar tar ansvar för varandra och att ljuset sätts på att minska våldet inom hemmets dörrar. Alla ska veta att grannarna bryr sig och kan knacka på om de hör eller ser något som inte verkar normalt.

Vi kan agera i det nära perspektivet. Men en hel del behöver göras genom förändrande riksdagsbeslut. Beslut som påverkar framtiden genom förbättrad sex- och samlevnadsundervisning, skärpta straff vid övergrepp och med ett ökat stöd till tjej- och kvinnojourerna. Det är en god början till ett tryggare Sörmland och Sverige.

Inger Fredriksson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland

(Inlägget är infört i tidningen Sörmlandsbygden idag 8 mars.)

onsdag 7 mars 2018

Bidrar till kvinnohistoria


Katrineholms-Kuriren uppmärksammar idag att jag bidrar till att skriva kvinnohistoria genom att ha med två artiklar om centerkvinnorna Karin Söder och Gunnel Jonäng i Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon, som presenteras imorgon på Internationella kvinnodagen.

Roligt, inte minst för att det är så viktigt att även kvinnor tar plats i historien.

Full fart på Seniormässan



Det blev en heldag i Munktellarenan i Eskilstuna igår. Tillsammans med Håkan Ingårda, på bilden, Christina Andersson, Claudia Grathwohl och Bertil Carlsson bemannade vi Centerpartiets monter på Seniormässans första dag. (Ja, det kom förstärkning från Flen också genom Inger Sköld och Ingrid Skeppstedt.)

Vi mötte många som gillade vårt partis syn, att fler ska kunna bestämma mer över sitt liv och sin vardag och att det gäller oavsett ålder. Centerpartiet tycker att du ska kunna bestämma mer om vad hemtjänsten ska göra och vem som ska komma. Det är viktigt med valfrihet och kvalitet i vård och omsorg. Centerpartiet anser att det är en viktigare fråga att diskutera än vinster i välfärden. För dåligt resultat kan aldrig accepteras.

tisdag 6 mars 2018

Mot Seniormässa i Eskilstuna

Dagens program innehåller deltagande vid Seniormässan i Eskilstuna. Jag är laddad med Centerpartiets svar på de frågor som kan komma, men lika mycket handlar det om att lyssna, för att höra vad besökarna anser är det viktigaste att rätta till i samhället och som måste ordnas med ett nytt ledarskap i riksdagen i höst.

måndag 5 mars 2018

Han gjorde en tavla

Katrineholms-Kuriren skriver idag om att Nöjestomten, Tomas Henriksson, utesluts som medlem i KFV Marknadsföring. Det är inte så konstigt som det låter. I en förening eller ett bolag ska man arbeta för föreningens syfte eller för bolagets bästa, vilket ibland kan vara samma sak.

Grundidén med marknadsföringsbolaget är att marknadsföra Katrineholm, Flen och Vingåker på de sätt som är möjliga samt att sätta ett positivt ljus på kommunerna och dess näringsliv.

Henriksson gjorde en tavla, när han satte upp en ljusskylt för reklam och där valde att sälja in reklam för ett utsocknes köpcentrum.

"Handla hemma" är en god princip, särskilt för ett lokalt marknadsföringsbolag. Det är inte konstigare än att leva som man lär.

söndag 4 mars 2018

Biskop bryter bastion

Så är hon också vigd till biskop, Susanne Rappmann! Det är numera inte något konstigt att en kvinna kan bli såväl biskop som ärkebiskop, men det är ändå unikt att även Göteborgs stift, tyvärr känt för sitt kvinnoprästmotstånd, nu får sin första kvinnliga biskop.

Det var i sanning på tiden. Biskop Rappmann bryter bastionen i väst. Lycka till!

lördag 3 mars 2018

Binas bidrag i ekosystemet

Kan det bli biets upprättelse? Nu tillsätter EU-parlamentet en bistrategi. Om detta skriver Dagens Nyhter i en artikel idag. Vid sidan om strategin ska bidöd och farliga bekämpningsmedel motas genom bekämpning och förbud.

"Inte en dag förtidigt", säger Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Jag håller med. Binas bidrag är ovärderligt till ekosystemet som hjälp med pollineringen, vilket ger ökad skörd. Dessutom gör de honung av den nektar som samlas in.

Men de är känsliga för miljögifter och behöver därför ett extra skydd. Det kan säkert ta tid för EU att få fram ett sådant, men det är viktigt att arbetet påbörjas. Inte bara för att honung är gott, utan för att vi behöver öka skördarna. Där spelar bina en viktig roll.

fredag 2 mars 2018

I skuggan av Oscarsgalan

Denna post kommer att handla om The Post. För just idag, när Oscarsgalan kommer att hållas på andra sidan Atlanten, ska jag äntligen se filmen The Post.

Filmen handlar om vådan av en livsavgörande publicering. Meryl Streep spelar huvudrollen som tidningens redaktör. Streep är en av favoriterna till att ta hem en av galans statyetter.

Mer säger jag inte. Jag är övertygad om att det är en film som bara måste ses!

Spelet om makten

På riksplanet friar Socialdemokraterna allt vad partiet orkar till Centerpartiet, för att partiet ska få sitta kvar vid regeringsmakten.

På lokalplanet så talar sig kommunalrådet Göran Dahlström varm för att Sverige borde styras på samma sätt som Katrineholm, det vill säga av Socialmoderater.

Det är lite olika, som jag brukar säga.

Sedan ska det inte glömmas bort att Kristdemokraterna håller sina kommundagar i Jönköping just nu och att det gäller att flytta allt mediefokus så långt det bara går från Jönköping.

torsdag 1 mars 2018

Ett nytt ledarskap



Det behövs ett nytt ledarskap för Sverige. Centerpartiets Kristina Yngwe gav exempel på exempel varför dagens regering behöver bytas ut vid valet i höst. Att bryta utanförskapet och att skapa trygghet i hela landet genom fler poliser och en tillgänglig sjukvård är två viktiga frågor. Men Kristina Yngwes verkliga hemmaplan är miljö- och klimatfrågorna.

- Sverige behöver grön tillväxt och vi behöver öka vår livsmedelsproduktion. Näringen behöver myndigheter som stöttar. Regeringen agerar tyvärr på ett annat sätt och aviserar högre skatt på diesel, handelsgödsel och bekämpningsmedel, höjningar som minskar lönsamheten och ökar sårbarheten i hela produktionskedjan.

Skogsbruket och äganderätten är också hotat genom Miljöpartiets sätt att se på skog som något att bevara i stället för något att använda, menade Kristina Yngwe.

- Skogsägarna är ju nyckeln till att utveckla skogens värden.

För från träfiber kan det bli bränsle, textilier, byggmaterial och mycket annat som har sin bas i den gröna kolatomen. Men vi måste också minska utsläppen från transportbranschen genom att byta bränslen. Det handlar dessutom om att göra konsumtionen hållbar.

Många frågor att driva alltså med siktet inställt på ett nytt ledarskap i höst.

Årsmöte nummer sex

Jag samlar på årsmöten. Igår var jag till Nyköping, där Centerpartiet i Nyköping och Oxelösund höll årsmöten med gemensam inledning.



Eva Andersson berättade om hur hon "trollade fram" en ny lokal för museisamlingarna som nu samsas under namnet Stadsvakten. Det är ett fint, centralt stadsmuseum, som visar en del av all den aktivitet som har funnits i Nyköping och som till viss del fortfarande pågår. Där finns en magiavdelning, ett skolmuseum, inslag från Nyköpings textila historia, kanotisten Gert Fredrikssons arv och mycket, mycket annat.

En fantastiskt inspirerande årsmötesmiljö.