torsdag 8 mars 2018

Jämställdhet ger trygghet

I kväll, på Internationella kvinnodagen vandrar jag och många med mig i Katrineholm för att på nytt sätta ljuset på #Metoo. Initiativtagare är tjej- och kvinnojouren Miranda. Vi går tillsammans för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Jämställdhet är en grundläggande trygghetsfråga. Vi ska alla ha lika rättigheter. Ingen ska behöva utsättas för den förnedring och förminskning som sexuella trakasserier och våldsövergrepp innebär.

Ingen, varken kvinna eller man, tjej eller kille, ska behöva finna sig i att utsättas för nedvärderande benämningar, tafsande eller sexuella övergrepp vare sig på jobbet, i hemmet eller ute. Sörmland och Sverige ska vara tryggt för alla.

Var och en kan säga att de räcker nu. Vi kan bidra till att förändra värderingar och attityder på jobbet, hemma, i skolan, föreningen, ja, i alla de sammanhang som vi finns i. Vad vi gör spelar roll.

Jag har som centerpartist och centerkvinna motionerat om att Huskurage ska införas i kommunens hyreshus. Det innebär att grannar tar ansvar för varandra och att ljuset sätts på att minska våldet inom hemmets dörrar. Alla ska veta att grannarna bryr sig och kan knacka på om de hör eller ser något som inte verkar normalt.

Vi kan agera i det nära perspektivet. Men en hel del behöver göras genom förändrande riksdagsbeslut. Beslut som påverkar framtiden genom förbättrad sex- och samlevnadsundervisning, skärpta straff vid övergrepp och med ett ökat stöd till tjej- och kvinnojourerna. Det är en god början till ett tryggare Sörmland och Sverige.

Inger Fredriksson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland

(Inlägget är infört i tidningen Sörmlandsbygden idag 8 mars.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar