fredag 29 mars 2013

Landsbygd, spannmål och votering

Min första riksdagsvecka avslutades med votering om smått och stort. Det gick skapligt att hitta rätt bland knapparna och lite enklare nog blivit, eftersom det kändes som om mina positioner var framflyttade.

Dagen hade också innehållit mycket annat intressant, som möte med landsbygdsnätverket, där vi träffade Hela Norden Skall Leva. Den svenska delen av organisationen planerar en europeisk landsbygdsriksdag i Bryssel (!) i höst. Träffen gav som nästan alla träffar nya tankar och idéer, bland annat att formuleringen "jag ska fatta mig kort" oftast betyder att nu kommer det en lång utläggning.

Efter lunchen väntade Sveriges spannmålsodlare, som ville informera Allianspartiernas miljö- och jordbruksutskottsledamöter om hur de ser på den dagsaktuella situationen och vad som skulle krävas för att framtiden skulle se ljusare ut.

Det är alltid viktigt med jordnära kontakter för att forma en bra politik.

Saknar täckning?

Anders Åkesson, Centerpartiets ordinarie ledamot i riksdagens trafikutskott, skriver i Expressen (åtminstone i nätupplagan) om en ny socialdemokratisk kampanj för total mobiltäckning med statliga medel. När Håkan Juholt som (S)-ledare förde fram samma idé fick han backa, eftersom förslaget inte gick att finansiera.

Anders Åkesson misstänker att det nu handlar om samma sak.

onsdag 27 mars 2013

Teknik till nöjda kunder

Lokaltidningarna i Sörmland har dragit igång en artikelserie om mobiltäckningen i Sörmland. Det är verkligen inte okej att mobiltelefonerna inte fungerar överallt. I Centerpartiet har vi slagit fast att hela landet ska ha tillgång till bra telefoni, bra bredband och bra mobiltelefoni. Vi kommer att fortsätta att göra allt vad vi kan för att se till att det blir så.

Igår, vid riksdagsgruppens sammanträde, förklarade IT-minister Anna-Karin Hatt sakläget inför den interpellationsdebatt som hon skulle delta i en stund senare, och som jag valde att följa på plats i plenisalen.

Ansvaret att hålla vad man har lovat ligger på operatörerna. De måste bygga uty sina nät, så att kapaciteten ökar och att den räcker till när det blir fler användare som dessutom vill göra allt mer avancerade saker med sina mobiler.

Bristen på täckning löses bäst med utbyggnad. Visst kan det verka enkelt att lagstifta bort problemen, men lagstiftning kommer inte att rå på de fysiska hindren som berg och skog som står i vägen för radiovågorna.

Centerpartiet har också i regeringen tagit initiativ för att stärka konsumenternas makt på mobilmarknaden och helt nyligen föreslog regeringen förenklingar för att göra det enklare för konsumenterna att byta operatör.

Det görs alltså en hel del för att förbättra mottagningen, men mycket handlar det ändå om vad operatörerna gör för att leverera fungerande teknik till nöjda kunder.

tisdag 26 mars 2013

Allt är sig likt...

Ibland kan man tro att världen inte alls har förändrats, fastän tiden har gått. I dag var en sådan dag. Jag deltog vid det mitt första Miljö- och jordbruksutskottssammanträde under denna andra vända som riksdagsledamot för Centerpartiets i Sörmland.

Det sista jag gjorde i kammaren förra omgången var att med utgångspunkt från utredningen om Djurskyddslagen gå upp i en debatt om kastrering av grisar.

Vid dagens utskottssammanträde medverkade statssekreterare Magnus Kindbom. Hans uppdrag var att informera ledamöterna om arbetet med djurskyddslagen, utifrån det som "läckt ut" i media om vad som kan bli förslag.

Det är en diger utredning som omfattade tusen sidor, så det tar tid att få väl genomtänkta förslag inom alla områden.

När det däremot gäller frågan om kastrering av smågrisar, som interpellationsdebatten 2011, handlade om, och som också efterfrågades vid dagens sammanträde (!), så hade den frågan lösts med nya föreskrifter.

Men, som sagt, allt är sig likt. Det är "bara" lösenord och teknik som är annorlunda.

måndag 25 mars 2013

Åter i riksdagen

I dag har jag mest ägnat mig åt att uppdatera mina (o)befintliga kunskaper om den teknik som numera används i riksdagshuset. Det mesta tycks kunna fungera. Imorgon blir det mer skarpt läge med bland annat riksdagsgrupp. Veckan innehåller även votering, men det är ju rena vardagsmaten efter Framtidsstämman i Upplands Väsby...

Vad var det jag sa...?

För några blogginlägg sedan varnade jag för det kaos som skulle bli, när Vasabron stängs av på riktigt. Kaoset skulle det inte bli med anledning av avstängningen i sig, utan för att skyltningen är så dålig. Det är små orange skyltar som möter trafikanterna när de nästan är framme vid bron.

Det borde vara skyltat så att trafikanterna leds rätt så tidigt som möjligt och så att de sedan påminns om de "flyktvägar" som finns.

Nu skriver Katrineholms-Kuriren om eländet.

fredag 22 mars 2013

På väg mot Framtidsstämman

I dag inleds Centerpartiets Framtidsstämma, där det så omtalade idéprogrammet ska antas. Det kommer att bli tre spännande och roliga dagar, där jag är ett av 520 ombud.

Återkommer med rapport!

C notis om kyrkan

I dag tar Katrineholms-Kuriren upp Centerpartiets kandidater och program i höstens kyrkoval till Katrineholmsbygdens församling.

Listan toppas av Örjan Lindgren, Ulrika Pärnaste och av mig.

Det blev en intressant notis av detta, samt att vi har med en ny kandidat, Nina Andersson från Lerbo, och att vi vill att unga ska få säga sitt om kyrkans budget.

torsdag 21 mars 2013

Tur om infrastruktur

I dag ska jag på nytt se hur kommunikationerna fungerar för att kunna delta på ett seminarium om hur 522 miljarder till infrastruktur ska fördelas mellan järnväg och väg. Det handlar om att få information och att kunna lägga synpunkter på den infrastrukturplan som ska läggas för perioden 2014 till 2024.

Det ska bli ett intressant möte med centerpartister från hela Sverige som kommer att möta Torbjörn Sunesson, chef för strategisk utveckling på Trafikverket.

onsdag 20 mars 2013

Provgick riksdagskorridorerna

I dag har jag varit till Stockholm och provgått riksdagskorridorerna...

Det är sådana förberedelser som måste vidtagas i smått och stort för att övergången ska gå bra.

Nej, allvarligt, så passade jag på att äta lunch med Roger Tiefensee (C) och överlägga om de tio veckor som väntar mig som hans ersättare i riksdagen.

tisdag 19 mars 2013

Mat ska vara äkta vara

Vid gårdagskvällens fullmäktigemöte i Katrineholm, ungefär vid 22-tiden fick jag äntligen diskutera frågan om det kunde finnas hästkött i kommunens kök. Svaret var glädjande, att matskandalen tagits på allra största allvar och att kontrollerna kommer att skärpas.

Så här blev mitt inlägg i debatten:

"Den här interpellationen, som vid februarimötet var en fråga som vi inte hann med, skrevs i hästköttsskandalens spår. Jag valde att göra om frågan till en interpellation, för att det skulle komma ett svar som alla kunde få ta del av, även om kvällen skulle bli sen och ärendet inte skulle bli behandlat.

Utgångspunkten för frågan är inte att hästkött skulle vara farligt att äta, utan att den mat som kommunen serverar till våra unga och gamla – och ibland till dem som är mittemellan – ska vara bra mat med hög kvalité och att det är äkta vara, alltså enligt vad som har beställts.
Av den anledningen frågade jag om det kunde finnas hästkött på kommunens tallrikar – eller kök – och om Johan Hartman, som ordförande i service och tekniknämnden tänkte göra något för att skärpa kontrollen.

Jag vill därför först tacka Johan Hartman för svaret. Det är bra att svaret är tydligt på den första frågan, att kontakterna skärpts med leverantörerna. Det är egentligen förskräckligt att man ska behöva DNA-testa köttet. Det borde räcka med att livsmedelsföretagen garanterade att det var äkta vara och att förädlingsleden inte var fler än att de gick att enkelt räkna upp.

Det finns all anledning att hålla ögonen på de här frågorna. Centerpartiet har motionerat om lika villkor vid inköp av livsmedel, vilket även Miljöpartiet har gjort. Vi i Centerpartiet står fortfarande bakom detta, att vi ska ställa höga krav på den mat som vi köper in, så att den motsvarar de produktionsvillkor som gäller för de svenska lantbrukarna.
Vi kommer att fortsätta att driva på så att det serveras äkta varor i kommunens kök. Mat som inte är något annat än vad den utger sig för att vara."

Odling kan växa utan byråkratisering

Det blev en ganska lång gårdagskväll med kommunfullmäktige i Katrineholm. Debatten var frisk, men inte särskilt hjärtlig.

Ett av ärendena handlade om stadsodling, om att kunna odla i stadsmiljöer.

Jag hävdade i debatten Centerpartiets linje, att vi är positiva till odling, men att detta inte behöver byråkratiseras fram, utan kan växa fram spontant.

Här följer mitt anförande:

"Jag är en stadsodlare. Vi odlar i bostadsrättsföreningen Sillen. Vi gör det alldeles frivilligt. Det är äpplen, plommon, vinbär, rabarber, smultron och klarbär. Samt massor med blommor. Det här har växt fram underifrån och det är en verklig hobbyodling, där mina fingrar inte är grönare än andras.

Det är viktigt att kunna odla intressen, men det behöver inte tvingas fram - det kan växa och spira utan att byråkratiseras. Bifall till kommunstyrelsens förslag."

måndag 18 mars 2013

Kan innehålla spår av trafikomläggning...

Jag tror att Katrineholm har Sveriges mest diskreta skyltning av en betydande broreparation och de trafikstörningar som reparationen kommer att innebära.

Under några veckor har reparationen av Vasabron i centrala Katrineholm varit igång och inledningsvis har trafiken dirigerats till ett körfält i vardera riktningen. Om denna överraskning får trafikanterna läsa på diskreta, skyltar i orange och svart. De går bra att hitta, om man anar var man ska leta.

Förhoppningsvis kommer dessa diskreta skyltar, som är utplacerade när trafikanten har små möjligheter att välja en annan väg, att bytas ut mot bättre innan det är dags för den totala avstängningen 22 mars. Om inte, så kommer det bli oerhört bekymmersamt, för att uttrycka det diplomatiskt.

söndag 17 mars 2013

Allt gick enligt traditionen

Nu har vi i Stora Malms Centerkvinnor klarat av våffeldagen och den traditionella våffelserveringen till kyrkkaffet efter högmässan i Stora Malms kyrka.

Alla bidrog vi på vårt vis, inte minst genom våfflor som blev vackra och våfflor som helst höll sig kvar i våffeljärnet (inte bra). Själv "våfflade" jag inte alls, ehuru jag saknar järn. Men det behövs kaffe och tillbehör också, som man kan bidra med, liksom med glada tillrop!

lördag 16 mars 2013

Var är våra våfflor?

Tänkte på Pygmalion eller My Fair Lady och professor Henry Higgins utrop när han saknar sina tofflor...

Nu är det inte tofflor utan våfflor som serveras i församlingshemmet i Stora Malm imorgon. Och vi Centerkvinnor i Stora Malm, vi vet var vi har våra våfflor. I alla fall innan de är förtärda efter gudstjänsten och i samband med kyrkkaffet.

Välkomna!

Eskil Erlandsson till Flen

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kommer till Centerpartiets distriktsstämma på Amazon i Flen strax efter 13.

Nu kan man bara undra hur han hinner. Ekots lördagsintervju, där han medverkar, startar 12.55 och 13.15 ska han vara i Flen...

Det var värre än så, Eskil var på plats ungefär till halv ett. Å andra sidan började han tala vid 13!

Skriver om hyreshus på landsbygden

I veckan lämnade jag in Centerpartiets motion om vikten av att det finns hyreslägenheter på landsbygden och att kommunens bostadsbolag KFAB har ett särskilt ansvar för detta.

I dag skriver Katrineholms-Kuriren om detta i en notis i "huvudet" på tidningen! Lite mer om motionen finns dock att läsa på hemsidan.

torsdag 14 mars 2013

Egna eller andras motioner

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om partiernas motioner till kommunfullmäktige i Katrineholm. Jag kan tyvärr inte länka till texten, vilket beror antingen på ögonen, brist på tekniska färdigheter i sökande eller på att artikeln helt enkelt inte är inlagd än.

Tesen i texten, som förs fram av moderaten Lars Härnström, är att oppositionspartierna skulle sakna egna idéer och därför ta till oss idéer från centralt eller annat håll som vi gör motioner av. Han tycker också i artikeln att den som motionerar skulle ta reda på mer om hur förslaget skulle fungera.

Det är ett intressant resonemang, eftersom åtminstone den senare delen strider mot kommunallagens beredningstvång.

Sedan kan det finnas anledning att historiskt granska Lars Härnströms aktiviteter under den förra mandatperioden. Jag kan inte på rak arm påminna mig om att det fanns särdeles många spår av egna motionsidéer från Lars Härnström. Men det visar ju i och för sig att han inte har stulit någon annans heller.

onsdag 13 mars 2013

Motionerar om hyreshus

I dag har jag lämnat in Centerpartiets motion om hyreslägenheter på landsbygden. Vi vill att kommunen ska skriva in i ägardirektivet att bostadsbolaget KFAB även har ett ansvar för att det finnas lägenheter att hyra i kommunens större tätorter.

ICA-Erik skapar rubriker

Vi saknar förstås vår ICA-Erik, som var så uppskattad som butiksägare i Katrineholm. Nu skapar han rubriker igen. I Avesta har han fortsatt sin framgångsrika verksamhet och nu skänker bort mat som är på mot "bäst före"-datumet. Titta på länken med TV-inslaget.

tisdag 12 mars 2013

(S)uperkrångel

För en tid sedan gjorde näringsminister Annie Lööf (C) klart att det inte blir någon obligatorisk månadsrapportering för småföretagare. Bra!

Men som med allt annat som ska passera riksdagen, så krävs det majoritet för ett beslut om avkrångling. Nu tycks Socialdemokraterna ägna sig åt internt (s)uperkrångel och ombestämmer sig, så att de vill att småföretagarna ska ägna sin tid åt att fylla i statistik i stället för att sköta de andra delarna i företaget.

Det är alltid bra att veta vilka som är ens fiender och vänner.

Läs gärna vad Per Åsling tycker om detta.

måndag 11 mars 2013

Vägen till innanförskap går via arbete

Percy Barnevik skriver insiktsfullt på DN Debatt om vad som krävs för att nå hållbar utveckling i alla länder, det vill säga hitta möjligheter för jorden att försörja den egna befolkningen och komma bort från fattigdom.

Det handlar i grunden om sådant som åtminstone vi centerpartister talar om, nämligen att vägen till innanförskap går via arbete och att det handlar om att ta vara på alla människors företagsamhet.

lördag 9 mars 2013

Kyrkligt inhopp i Hedemora

Dalarnas äldsta stad är Hedemora. Jag har gjort en minnesrik visit tidigare i den gamla staden och nu i helgen var det dags igen. Tillsammans med Åsa Ingårda mötte jag Centerpartister som är kyrkligt engagerade i Västerås stift.

Det blev en trevlig förmiddag som förhoppningsvis kommer att lämnar goda spår efter sig i spalterna, då vår uppgift var att lämna inspiration till aktiviteter i kyrkovalet.

Dessutom fastställdes stiftets lista till kyrkomötet. Denna toppas av Karin Perers.

,,, bara ros



Strö rosor för varandra, törnen strös av många andra.

En vacker ros klarade sig från den frostiga transporten i alla fall så länge att den hann hamna i vas.

fredag 8 mars 2013

Kvinnodagen firad med soffa i Nyköping

Jag passade på att fira Internationella kvinnodagen med att delta på Almis och Regionsförbundets företagssoffa i Nyköping i dag. Dagen till ära så dominerade kvinnorna programmet och den rekordstora publiken fick höra om hur det är att driva en bilfirma, fixa event och skapa företag.

Här följer länk till soffan.

onsdag 6 mars 2013

Vildsvin stoppade i stan

Centerpartiet i Katrineholm antog vid vårt årsmöte ett uttalande om att stoppa vildsvinen.

I dag kunde jag läsa i lokaltidningen att kommunen hjälpt till med vildsvinsjakt i stan, för att stoppa vildsvinens härjande i trädgårdarna.

Det är i sammanhanget en liten avskjutning som gjorts, men den kan ha betydelse, eftersom svinen blir störda.

Dock behöver mer göras för att hålla tillbaka stammen. Det handlar bland annat om att underlätta för vanliga jägare att jaga vildsvin.

tisdag 5 mars 2013

Dagens goda gärning

En sann scout ska göra en god gärning varje dag. Sägs det. Jag har aldrig varit scout, så jag vet inte om det är sant. Men i dag har jag varit och lämnat blod, vilket väl får ses som en god gärning. Och dagen är inte slut än...

måndag 4 mars 2013

Ingen rak linje

I dagens Katrineholms-Kuriren finns en liten notis om att ABF söker ekonomiskt bidrag för en satsning i Katrineholm. Studieförbundet har redan sökt bidrag från kultur- och turismnämnden och inte fått hela den sökta summan. Nu går förbundet vidare och söker bidrag från Göran Dahlström (S).

Så där ska det inte gå till, tycker jag och Centerpartiet. Ingen organisation ska söka bidrag hos olika nivåer inom kommunen. Principen om en väg in måste gälla även här.

Den översyn som har inletts om föreningslivet i Katrineholm måste ta upp även detta. Det ska inte vara möjligt för föreningarna att likt ett barn först gå till mamma och få ett besked och sedan gå till pappa och få ett nytt. Det behövs en rak linje och en organisation som är myndig att fatta beslut utan överprövning.

söndag 3 mars 2013

Inga ändringar av styrsystemet

Nej, Socialmoderaterna ville inte ändra något på dagens styrsystem med anledning av den motion som jag och Sten Holmgren (C) lagt i kommunfullmäktige.

Så här lade jag orden för att få mer siffror i planeringen fortsättningsvis:

Jag brukar tala väl om ord. Ord ska läggas väl och användas så att de gör nytta.

Centerpartiet var skeptiska vid införandet av ett nytt styrsystem. Tiderna var då goda – det var valår – och det kunde trots allt vara värt att pröva ett nytt styrsystem trots de mycket diffusa begrepp som skulle användas – exempelvis ”vinst” och ”resultat” som användes på helt nya och förvirrande sätt.

Tyngden i planeringen lades på en ordmassa som skulle beskriva vad som skulle uppnås. De ekonomiska resurserna för att göra det som orden beskrev fick en undanskymd plats. Bokstäverna fick övertaget över siffrorna.
Det här kunde möjligen fungera i goda tider, då skatteintäkterna strömmar in och ingen behöver tänka på hur det ser ut på sista raden. Eller under år då det regnar manna från himlen och vi bara behöver stå där med våra skedar.

Men hur går det de år då Katrineholms kommun inte får några extra tillskott, hur ska vi då få kostnaderna att anpassa sig till intäkterna? Vi kan inte se vad något enskilt kostar i de officiella dokumenten och då blir det svårt, för att inte säga omöjligt att prioritera. Nämnderna får en klumpsumma att använda. De siffror de får ska täcka alla bokstäver som producerats.

Man skulle också kunna tänka tvärs om.

Om nämnderna följt orden, gjort det som de skulle enligt de åtaganden som de lovat, då ska de ha godkänt – oavsett vad kostnaden blev. För de har följt orden och ordern.

Ekonomin kommer i andra hand.

I Centerpartiets motion tar vi upp frågan att Katrineholms kommun måste ha ett styrsystem som också fungerar i sämre tider. Det måste vara ett styrsystem som stödjer ekonomisk uppföljning in till sista raden.
Vi har som förtroendevalda alla ett ansvar inför kommuninvånarna. För att vi ska kunna ta det ansvaret krävs det också siffror som ärligt beskriver verkligheten och som visar vilka avvägningar som behöver göras för att nå en ekonomi i balans.

Centerpartiet hävdas att det nya styrsystemet måste skrotas även av demokratiska skäl. Dagens system – med de ordrika beskrivningarna – gör det omöjligt för allmänheten att se vilka prioriteringar som görs och gör det mycket svårt för oss politiker att föreslå förändringar.

Det demokratiska underskottet, där politikerna förlorat makten över fördelningen är kanske det allra viktigaste skälet till förändringen, att gå ifrån dagens system.

Bifall till motionen."

Tänkte inte på det...

Den sena fullmäktigekvällen i måndags har satt sina spår, utöver att det har varit en mötesfylld vecka, så jag har inte hunnit skriva allt som hände.

Ett av ärendena handlade om kommunens likviditetsöverskott och hur pengarna skulle placeras. I mitt inlägg konstaterade jag att kommunens fastighetsbolag, KFAB, har en mycket låg soliditet. Den har tidvis varit så lång att bolaget haft svårt att få mindre krediter.

Katrineholms kommun hade då kunnat använda kassatillskottet till ett ägartillskott i avsikt att höja KFABs soliditet.

Fanns inte den tanken i kommunledningen, Göran Dahlström?

Svaret blev ungefär "tänkte inte på det".

Det är lite olika hur man tänker.

lördag 2 mars 2013

Kan innehålla spår av kött...

Köttdebatten går vidare. I morse läste jag en notis om att det isländska livsmedelsverket hade undersökt köttfärspajer i hästköttsskandalens spår och hittat köttfärspajer som inte innehöll något kött...

Det går bra att säga att det hela har urartat.

Sedan presenteras nyheter om att alla köttprodukter som nu har dragits bort från marknaden i Sverige motsvarar ett helt års svinn.

Det är inte riktigt klokt, men det handlar ändå om att få tillbaka trovärdigheten för olika produkter. Då duger det inte att en vara inte är det som den ska vara.

Men produkter som "kan innehålla spår av hästkött" är ju på intet sätt oätliga. Den som vill borde få köpa dem till reducerat pris.

fredag 1 mars 2013

Använd hela kapaciteten

Är på Centerkvinnornas utbildning Fyra nyanser av grönt. Det är en enorm kraft i salen. Det är viktigt att använda hela kapaciteten i samhället, kvinnor och mäns, flickor och pojkar.

Det här måste det bli resultat av inför internationella kvinnodagaen nästa vecka och därefter.