söndag 3 mars 2013

Inga ändringar av styrsystemet

Nej, Socialmoderaterna ville inte ändra något på dagens styrsystem med anledning av den motion som jag och Sten Holmgren (C) lagt i kommunfullmäktige.

Så här lade jag orden för att få mer siffror i planeringen fortsättningsvis:

Jag brukar tala väl om ord. Ord ska läggas väl och användas så att de gör nytta.

Centerpartiet var skeptiska vid införandet av ett nytt styrsystem. Tiderna var då goda – det var valår – och det kunde trots allt vara värt att pröva ett nytt styrsystem trots de mycket diffusa begrepp som skulle användas – exempelvis ”vinst” och ”resultat” som användes på helt nya och förvirrande sätt.

Tyngden i planeringen lades på en ordmassa som skulle beskriva vad som skulle uppnås. De ekonomiska resurserna för att göra det som orden beskrev fick en undanskymd plats. Bokstäverna fick övertaget över siffrorna.
Det här kunde möjligen fungera i goda tider, då skatteintäkterna strömmar in och ingen behöver tänka på hur det ser ut på sista raden. Eller under år då det regnar manna från himlen och vi bara behöver stå där med våra skedar.

Men hur går det de år då Katrineholms kommun inte får några extra tillskott, hur ska vi då få kostnaderna att anpassa sig till intäkterna? Vi kan inte se vad något enskilt kostar i de officiella dokumenten och då blir det svårt, för att inte säga omöjligt att prioritera. Nämnderna får en klumpsumma att använda. De siffror de får ska täcka alla bokstäver som producerats.

Man skulle också kunna tänka tvärs om.

Om nämnderna följt orden, gjort det som de skulle enligt de åtaganden som de lovat, då ska de ha godkänt – oavsett vad kostnaden blev. För de har följt orden och ordern.

Ekonomin kommer i andra hand.

I Centerpartiets motion tar vi upp frågan att Katrineholms kommun måste ha ett styrsystem som också fungerar i sämre tider. Det måste vara ett styrsystem som stödjer ekonomisk uppföljning in till sista raden.
Vi har som förtroendevalda alla ett ansvar inför kommuninvånarna. För att vi ska kunna ta det ansvaret krävs det också siffror som ärligt beskriver verkligheten och som visar vilka avvägningar som behöver göras för att nå en ekonomi i balans.

Centerpartiet hävdas att det nya styrsystemet måste skrotas även av demokratiska skäl. Dagens system – med de ordrika beskrivningarna – gör det omöjligt för allmänheten att se vilka prioriteringar som görs och gör det mycket svårt för oss politiker att föreslå förändringar.

Det demokratiska underskottet, där politikerna förlorat makten över fördelningen är kanske det allra viktigaste skälet till förändringen, att gå ifrån dagens system.

Bifall till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar