tisdag 9 februari 2016

Gärna kött, men i lagom mängd och svenskt

En het köttdebatt har blossat upp tack vare landsbygdsministerns lite snabba uttalande om att han tänkte fortsätta äta kött. Vid sidan om detta, så skrev liberalen Carl B Hamilton på DN Debatt om att svenskt kött minsann inte var bättre än något annat kött.

Det är klart att vi ska fortsätta att äta kött. Kött innehåller lättillgängliga proteiner. Däremot behöver vi inte äta enorma mängder. Det går att köra tallriksmodellen fortfarande. Det är inte fel att dela in portionerna i tre delar, en del potatis, ris eller pasta, en del kött eller fisk och så den tredje delen, som ska vara grönsaker. För min del får det gärna vara lite sås också. Det ska vara proportioner på det hela, det är det viktigaste.

Och om svenskt kött är bättre än utländskt? Självklart, säger jag. Svenskt kött ger möjligheter att "klappa bonden", att veta varifrån köttet har kommit och hur djuren har haft det under livet. Om det handlar om nötkött så har djuren fått vara ute. Är det annat kött så har fodret hjälpt till att hålla det svenska landskapet öppet med böljande fält. Det ska heller inte föraktas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar