tisdag 14 oktober 2014

Bra talat, Centerkvinnor!

Hatet får inte tysta kvinnor från att uttala sig och inta positioner. Det påpekar Centerkvinnornas förbundsledning, Gunilla Hjelm, Ulrika Axelsson och Helena Wilhelmsson, i en debattartikel som publicerats i Katrineholms-Kuriren i dag.

Det här är jätteviktigt. Ingen ska behöva tystna av rädsla. Det är så grundläggande i en demokrati och i en rättsstat. Jag, som centerkvinna, ställer självklart upp för yttrandefriheten och jag hoppas att fler vill göra oss sällskap i detta viktiga arbete som handlar om yttrandefrihet och om demokratins villkor.

Jag kopierar in artikeln från en annan tidning, eftersom Katrineholms-Kuriren låser opinionsmaterialet:

"Nu har det hänt igen. Denna gång är det Mickan Thor, författare och fotograf från Vetlanda som utsatts för anonyma hatbrev som bland annat innehåller grova sexuella kränkningar. Mickan Thor, som snart kommer ut med vinterboken i en årstidsserie med mustiga foton och kluriga texter från den Småländska landsbygden, har med rätta blivit positivt uppmärksammad i media och på årets bokmässa i Göteborg.

Men det finns tyvärr de som inte klarar av att kvinnor är framgångsrika, syns i media och tar plats. Det triggar vissa människor att agera på ett sätt som inte hör hemma i ett modernt och civiliserat samhälle.

Gång på gång ser vi kvinnor bli utsatta för anonyma hatbrev, förlöjliganden, sexuella kränkningar och försök till att skrämma till tystnad. Det drabbar i olika utsträckning, men varje kvinna som kräver sin rättmätiga del av makt och delaktighet, ekonomisk frihet och möjlighet att leva det liv man själv valt, riskerar att få betala ett högt pris för det som egentligen borde vara en självklarhet.

Centerkvinnorna har i mer än 80 år arbetat för jämställdhet i samhället och kvinnors rätt. Generationer Centerkvinnor har fört ett hårt arbete mot strukturer och attityder, för makt och delaktighet och möjligheten till framgång på lika villkor.

Vi kan inte acceptera att kvinnors röster hotas till tystnad, vi kan inte acceptera att en kvinna som uttrycker sin åsikt blir kallad hora eller får utstå fega, anonyma hatbrev.

Vi kan inte acceptera att en framgångsrik kvinna får ta emot brev med hot om sexuellt våld.

Vårt arbete kommer att fortsätta, du är välkommen att vara med!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar