lördag 9 februari 2013

Näthat och nätkärlek

Jag har ibland här på min blogg tagit upp ansvaret för orden. Yttrandefrihet och tryckfrihet innebär en rätt att uttrycka sig fritt, men inte någon skyldighet att bli publicerad. Det är en väsentlig skillnad detta. Den som förfogar över ett media att uttrycka åsikter i tar ett ansvar för vad som sägs där. Det gör personen oavsett om det omfattas av lagarna som styr den särskilda yttrande- och tryckfriheten, YGL och TF, eller om det sker på en hemsida utan anmäld ansvarig utgivare.

Det finns alltså ingen rättighet att bli publicerad, det är värt att komma ihåg, när debattens vågor går höga. Och höga blir de, om vi inte tillsammans sätter gränser för vad som är okej. Obetänksamma ord kan såra oerhört enkelt, särskilt när de sätts på pränt och blir möjliga att upprepa gång efter annan.

Publicering kräver alltid omdöme. Näthatet, som det har kallats under den senaste veckan, har drivits fram av personer som inte har använt de omdöme som de borde besitta. Nätkärlek är motsatsen, att sprida goda tankar till andra och tala om hur värdefulla de är.

Läs gärna Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabet Bäck som skriver om publicering och yttrandefrihet/tryckfrihet på dagens ledarsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar