söndag 3 februari 2013

Vänder upp och ner på begreppen

En bra debattartikel ska överraska. Den ganska lågmälde debattören Stefan Fölster, numera chef för Reforminstitutet, ställer det mesta på huvudet i artikeln på DN Debatt i dag.

En av slutsatserna i artikeln är att många svenskar i orter med få invandrare har "integrationsproblem" som är lika allvarliga som hos en del invandrargrupper.

Med det måste man förstå att det inte går att skjuta över skulden på en viss gruppering, utan att det beror på hur samhället fungerar.

Stefan Fölster landar i slutsatsen att det skulle behövas en satsning motsvarande de "kömiljarder" som öronmärkts till sjukvården för att minska väntetiderna riktade till kommunerna. Pengarna skulle gå till de kommuner som lyckas minska avhoppen från gymnasiet och som ökar andelen ungdomar som antingen studerar eller arbetar och som lyckats med dessa satsningar utan skattehöjningar.

Det är intressanta resonemang som förs och som handlar om att byta perspektiv. Det är heller inte så dumt att ta forskningen till hjälp i perspektivskiftet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar